Eiendomsmegler
9 min lesetid
Sist oppdatert: 28 april 2024

8 tips til hvordan du kan oppnå prisantydning på boligen din [se video]

Å selge bolig kan være en krevende jobb, og kommer i tillegg til alle andre daglige gjøremål. I en hektisk og presset hverdag, kan det derfor virke fristende å gjøre minst mulig. La megler og fotograf gjøre sin jobb, krysse fingrene og håpe på best mulig utfall.
Se video: vil du heller se video om hvordan du kan få høyere prisantydning, kan du se den ved å trykke på bildet over. Ps! I artikkelen vil du i tillegg få ytterligere 2 tips.

En prisantydning settes som regel av megler, og sier noe om hva boligen er verdt på boligmarkedet. Prisantydning blir ofte satt med utgangspunkt i en e-takst eller verditakst. Selv om boligen er verdt en viss pris, har fremstillingen av boligen mye å si for hvordan salget blir.

Hva er e-takst?

E-takst (elektronisk takst) har blitt dagens bransjestandard for verdivurdering på boliger. Der møtes teknologi og meglers skjønn for å sikre et bedre samsvar mellom prisantydning og faktisk salgspris.

Hva bør jeg gjøre før boligsalg?

Du trenger ikke å totalrenovere eller sette i gang med store oppussingsprosjekt for å få en bedre pris på boligen. I denne artikkelen skal vi gå igjennom hva du kan gjøre for å fremstille boligen din på best mulig måte.

Nedenfor får du en liste med mindre endringer og forberedelser, du burde vurdere å gjøre før boligsalget.

Skal du selge boligen?
Få tilbud fra dyktige eiendomsmeglere, som kan hjelpe deg gjennom hele salgsprosessen!
Å be om tilbud er gratis og uforpliktende.

1.   Utfør små reparasjoner og overflatebehandling

Det er mange enkle tiltak som kan gjøre helhetsinntrykket av boligen din bedre. Noen endringer krever lite tid og energi å fikse, som for eksempel:

 • Dryppende kraner
 • Knirkende dører
 • Riper på dørlister
 • Løse ledninger

Ta også en titt på overflatene i boligen. Ofte vil det lønne seg å ta et strøk med maling i tak og på vegger, i nøytrale farger.

Unngå dristige fargevalg. De fleste ønsker rene flater og minst mulig særegne detaljerer, når de er på visning. Da blir det lettere å se selve rommet.

maling og ny benkeplate kan hjelpe deg med å oppnå prisantydning
Det er ofte små endringer som skal til for å oppnå en høyere pris på boligen din. 

Er det verdt å skifte gulv?

Hvis du har slitte gulv, kan du vurdere å bytte det ut. Kartlegg hvor stor prosess det vil være, og hvor mye det vil koste. Hør også med megler om et nytt gulv vil ha noe å si for prisantydning.

Bestemmer du deg for å bytte gulv, burde du i likhet som med vegger, velge en nøytral farge.

Du kan lese mer om lønnsom oppussing her.

2.   Rent og pent selger best

Husk at de som kommer på visning, ofte er nøye med å sjekke kriker og kroker, og se etter feil og mangler. Derfor er det viktig at du vasker boligen grundig.

Fjern fingermerker på kjøkkenskap, hår i sluken på badet, støv på lamper, tøm søppelbøtta, vask lister og lysbrytere, osv.

Pass ekstra godt på at kjøkken og bad er grundig rengjort, og ser hygienisk ut. 

Husk utlufting!

Noen velger å sette ut duftlys, men dette er ikke nødvendigvis lurt. For det første har folk veldig ulik preferanse på hva slags duftlys som lukter godt, og ikke. For det andre, kan de på visning bli skeptiske, og tro at du prøver å dekke til annen luft.

En frisk og ren luft, er det beste alternativet. Sørg for å lufte boligen før potensielle budgivere kommer på besøk, fjern annen lukt som forstyrrer, og unngå annen dominerende lukt.

Tenk også over hva slags mat du lager på kjøkkenet samme dag som visning. Styr unna lukter som setter seg i veggene under visningen.

Hvordan boligen din er på visning kan faktisk bety en god del for prisen
Før visning er det visse ting som er viktigere enn andre. Bad og kjøkken være rent, og husk å luft godt.

3.   Styling av boligen – det enkle er ofte det beste

Boligstyling er avgjørende for totalinntrykket av hjemmet ditt. De som kommer på visning, liker å forestille seg hvordan det ville vært å bo der. Derfor er det også viktig at du prøver å treffe målgruppa. 

Før fotografering og visning er det lurt å fjerne overflødige møbler og interiør. Hold uttrykket minimalistisk og nøytralt.

Et nyttig tips, kan da være å fremskynde pakkingen og forberede flytting.

Pris på styling - er det verdt det?

Trenger du å bytte ut møblene dine for å få en renere stil, kan du låne fra venner, kjøpe brukt eller leie inn en stylist som tar seg av alt.

De fleste eiendomsmeglere har avtaler med stylister, men de kan også gi deg tips selv. Boligstyling trenger ikke å være så dyrt. 

Trenger du hjelp fra en dyktig megler?
Meglere kan gi gode råd til hvordan du øker boligverdien din før salg.

4.   Tenk på detaljer, men unngå at boligen blir steril

De som kommer på visning, skal oppleve boligen din behagelig og balansert. Fjern ladere til telefon og pc, rydd i skohylla, og fjern så mange ytterjakker som mulig hvis du ikke har garderobe i gangen. 

Pass på at boligen ikke blir steril, selv om den skal ryddes, rengjøres og styles. Målet er at de fleste bør oppleve at det er et hjem de kan leve i.

Du kommer langt med noen grønne planter, puter i sofaen og levende lys. Vær oppmerksom på temperaturen i leiligheten under visning. Er det kaldt ute, kan det lønne seg å fyre i peisen eller sørge for annen oppvarming. En kald bolig virker lite innbydende.

5.   Gå på visning i egen bolig 

Som en siste kvalitetssjekk, kan du tar med en venn og går på visning i egen bolig. Ta det helt fra du åpner ytterdøra, og gå gjennom alle rom. En venn vil være mer objektiv, og kan gi nyttige tips til endringer. Gå runden, og prøv å se for deg hva førsteinntrykket til andre vil være.

6.   Gode bilder 

Boligannonsen er din reklameplakat, og skal trekke til seg folk. Uansett hvor mye arbeid du har lagt ned i å gjøre boligen klar for bilder, betyr det lite, hvis bildene blir dårlig.

De fleste eiendomsmeglere tilbyr en boligfotograf inkludert i pakkeprisen for markedsføring. Du kan enten velge å bruke fotograf gjennom eiendomsmegler, eller hyre inn en selv.

7.   Velg riktig tidspunkt

Timing er viktig. Har du lagt ned mye jobb med boligen før salg, kan det være dumt å presentere boligen for markedet i et tidspunkt der mange potensielle kjøpere er på ferie. Sørg for å time salgsprosessen i forhold til ferier, og unngå visninger i langhelger.

Har du en flott hage som kan friste kjøpere, bør du planlegge salg sent på våren eller tidlig høst. Tidspunktet avhenger selvfølgelig hvor i landet du bor. Du kan lese mer om når det lønner seg å selge bolig her. 

Større sannsynlighet å få solgt til prisantydning

Legger du ut boligen for salg når det skjer mye på markedet, vil boligen din ha flere konkurrenter i markedet, men også flere potensielle kjøpere. Flere kjøpere kan starte en kjærkommen budkrig, og gi den ønskede avkastningen på arbeidet du har lagt ned. 

Lurer du på hvordan du legger inn bud eller hvordan du vinner budrunden

8.   Hvem skal selge boligen?

De fleste som selger bolig, velger å hyre inn en eiendomsmegler. Noen velger å selge selv.

Uansett om du selger med eller uten megler, må du betale faste kostnader for innhenting av dokumenter, markedsføring og som regel tilstandsrapport. I tillegg tar det tid å selge en bolig.

Fordelen med å selge selv er at du ikke betaler for jobben du gjør, men det er viktig å huske hvorfor det koster å hyre inn en megler. En megler er en fagperson, og har mest sannsynlig mer erfaring og kjennskap til lignende boliger i markedet.

Denne svenske undersøkelsen viser at man får høyere salgssum hvis man bruker megler.

Er det verdt å selge boligen selv?

Husk at boligsalg ikke alltid er like enkelt. Selger du i et attraktivt område i en god periode, vil det være mindre krav til ditt talent som selger. Er markedet tungt og boligen mindre attraktiv, kan det lønne seg å betale en god megler for jobben. 

Er du i tvil om du burde selge boligen selv? Les mer om deg vs. eiendomsmegler i denne artikkelen.

Få hjelp til å selge bolig

Velger du å selge gjennom eiendomsmegler, slipper du jobben med det administrative, og får hjelp til selve innsalget. I tillegg er eiendomsmegleren drillet på å lage gode prospekter, og kan komme med gode tips til klargjøringen av boligen.

En god megler vil kjenne markedet, og slik kunne sette riktig prisantydning og markedsføre mot riktig målgruppe.

Det er stor forskjell på meglere og de har sine ekspertområder. Bruk derfor god tid når du skal velge.

Hvordan velge riktig megler?

Det lønner seg å hyre inn en megler som er godt kjent i området. Er du usikker på hvordan du skal velge megler? Les tips til å velge megler her.

Eiendomsmeglere har dokumentasjonskrav og fagansvarlige som kvalitetssikrer prosessen. I tillegg er megleren en mer objektiv tredjepart, og kan gi gode råd til kjøper i prosessen. Megler sjekker også om budgivere er reelle og har finansieringen i orden i budrunden

Er målet å få solgt boligen til prisantydningen eller mer? Da bør du velge en dyktig megler og bruke energien din på klargjøring av selve boligen.

Trenger du hjelp til boligsalg?

En god megler spiller en stor rolle i om boligsalget blir en suksess eller ikke. Vi har gjort det lettere for deg å sammenligne dyktige meglere i ditt område.

Alt du trenger å gjøre er å fylle ut skjemaet nedenfor. Etter kort tid vil du motta tilbud fra flere ulike meglere.

Fordelen med dette er at det blir lettere å sammenligne pris, tilbud og erfaring. Tjenesten er gratis og uforpliktende, og du takker kun ja hvis du synes tilbudet er bra.

Få hjelp fra meglere som kjenner nabolaget ditt
Motta tilbud fra inntil 5 eiendomsmeglere, helt uforpliktende og gratis.

 

Karoline Spanthus Bjørnfeldt
Karoline Spanthus Bjørnfeldt
Karoline er en dyktig innholdsprodusent som jobbet hos oss tidligere. Hun er utdannet journalist med en bachelor fra OsloMet, der deler av utdanning er tatt ved University of South Australia, og har tidligere jobbet som journalist i ulike bransjeaviser. I dag jobber hun som innholdsprodusent i VG. I tillegg har Karoline studert mange juridiske fag på Universitetet i Oslo, og jobbet med forsikring ved siden av studiene. Hun skrev derfor artikler om blant annet advokattjenester, forsikring og eiendomsmegling da hun jobbet hos oss.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Få hjelp fra meglere som kjenner nabolaget ditt
Motta tilbud fra inntil 5 eiendomsmeglere, helt uforpliktende og gratis.