Men salg er salg. Det er ikke uten grunn at lønningene i reklameindustrien er høye. De riktige tiltakene, kan i et boligsalg øke din inntjening med flere hundre tusen. Så brett opp ermene, rydd deg litt fritid, be en venn om hjelp. Dette kan bli ditt livs beste betalte dugnadsjobb!
Og se ikke for deg at du må totalrenovere for å få maks utbytte. Sørg for at boligen fremstår fristende for målgruppen, og selg en drøm om hvordan det kan bli. Da har du kommet langt.
Når du har sørget for et fristende interiør og eksteriør, må du sørge for at boligen blir markedsført til riktig tid og mot riktig målgruppe. Alt handler ikke om hvordan boligen fremstår. Er bildene i prospektet dårlige og boligen ikke markedsføres riktig, vil det likevel ikke bli den budkrigen du kanskje hadde sett for deg.

1. Utfør små reparasjoner og overflatebehandling
Det er mange enkle tiltak som kan øke helhetsinntrykket på din bolig. Dryppende kraner, knirkende dører, riper / skader på dørlister og løse ledninger. Slike ting krever svært liten innsats å fikse. Små uregelmessigheter du ikke lenger legger merke til, vil legges godt merke til av den som speider etter detaljer på visning.
Ønsker du å ta det et skritt videre, kan du spandere tid og penger på å male tak og vegger i nøytrale farger. Dristige fargevalg bør du helst overlate til nye eiere. Rene flater og minst mulig særegne detaljer, gjør det enklere for kjøper å planlegge interiør etter eget ønske.
Er det verdt å skifte gulv?
Har du slitte gulv, kan du vurdere om dette bør skiftes. Sjekk i så fall hva det vil innebære å bytte gulv. Er det tidligere lagt gulv over gulv, kan det bli litt ekstra arbeid i forhold til dørkarmer, kontakter og lister. Ta en sjekk rundt i boligen, og kartlegg hvor stor prosess det vil bli før du setter i gang arbeidet.
Bestemmer du deg for å bytte gulv, bør du gå for gulv med god kvalitet og nøytral farge. Er alternativet å legge et billig laminatgulv, vil du gjøre både deg selv og miljøet en tjeneste ved å la det være. Riktig gulv er viktig for mange, og et billig laminatgulv vil ikke gi et bedre inntrykk enn et slitt gulv.
Benkeplaten kan ha større betydning
En slitt benkeplate kan det derimot lønne seg å skifte eller slipe ned. Særlig om du selger en familiebolig. Familier lager ofte mat hjemme og vil ha relativt høye krav til kjøkken. En skjoldete benkeplate med sår og sprekker vil virke lite innbydende for de fleste, og gi alt annet enn følelsen av kjøkkendrømmen.

2. Rent og pent selger best
Er det noe du skal legge særlig vekt på før visning, så er det å vaske grundig. Skitt og smuss lukter og gir et dårlig synsinntrykk. Ikke tenk at det holder å stryke over gulvet i full fart før visning. Kjøkkenfronter med fingermerker og hår i sluken på badet virker svært uhygienisk for den som kommer til hjemmet ditt for å suge til seg detaljene. Detaljsøkende kjøpere legger også raskt merke til støv på lamper, lister, kontakter, brytere og planter. Friske rønne planter kan gi et lyst og hjemlig preg. Støvete grønne planter, gir et tilsvarende negativt inntrykk.
Husk bad og kjøkken
Særlig bad og kjøkken er viktig å rengjøre svært godt. Kjøkkenvask, sluk, avtrekksvifter og ovn. Tenk at du skal bygge drømmer på visningen. En lodden avtrekksvifte på badet og såperester i dusjen er ingen god drøm for noen kjøper. Og ikke glem å tømme søppelbøtta før visning. En stinkende søppelbøtte, kan gjøre mye skade selv om den står i skapet under vasken.
Utlufting er viktig, men fort å glemme
Sørg også for utlufting og god lukt i alle rom. Har du problem med vond lukt i boligen, bør du finne årsaken og fjerne den. Å la den vonde lukten «svette ut» av boligen, er et av tipsene som skal fungere best. Varm opp boligen godt, og sørg deretter for god utlufting. Eddik blandet i vann fjerner noe lukt, men vær klar over at eddik også lukter. Skal du spraye eddikvann i huset, bør dette derfor gjøres flere dager før visning.
Tenk også over hvilken mat du lager på kjøkkenet samme dag som visning. Styr unna stekeos og andre ubehagelige lukter som vil sitte i veggene under visningen.
3. Styling av boligen – det enkle er ofte det beste
Tenk at du skal sette boligen i slik stand at den vil virke fristende for mange. Hent gjerne inspirasjon i boligprospekter på nett. Tenk ryddige og rene linjer. En tommelfingerregel bør være at møbler og interiør som kun har praktisk funksjon men gir et rotete inntrykk, bør fjernes til fotografering og visning. Dette kan for mange oppleves som krevende, siden du skal bruke egen bolig også under salgsprosessen.
Et nyttig tips, kan da være å fremskynde pakkingen og forberede flytting. Pakke må du uansett. Gjør du det allerede tidlig i salgsprosessen, vil du nyte godt av dette når boligen er solgt og du skal flytte. Gå gjennom alle skap og skuffer, og fjern det du ikke kommer til å bruke de få månedene salgsprosessen varer. Ledig plass i lukkede skap og skuffer, kan brukes til annen nødvendig oppbevaring frem til boligen er solgt.
Pris på styling - er det verdt det?
Trenger du å bytte ut møblene dine for å få en renere stil, kan du låne fra venner, kjøpe brukt eller leie inn en stylist som tar seg av alt. De fleste eiendomsmeglere har avtaler med stylister, eller du kan velge en stylist du har fått anbefalt. En stylist kan koste 10 – 15.0000, men kan lønne seg dersom det genererer flere budgivere.
4. Tenk på detaljer, men unngå at boligen blir steril
De som kommer på visning, skal oppleve boligen din behagelig og balansert. Ladere til telefon og pc bør fjernes. Rydd i skohylla og fjern så mange ytterjakker som mulig hvis du ikke har garderobe i gangen.
Selv om boligen skal ryddes, rengjøres og styles, er det viktig å ikke gjøre boligen steril. De som kommer på visning, bør oppleve at det er et hjem de kan leve i. Du kommer langt med noen grønne planter, puter i sofaen og levende lys. Vær også oppmerksom på temperaturen i leiligheten under visning. Er det kaldt ute, kan det lønne seg å fyre i peisen eller sørge for annen oppvarming. En kald bolig virker lite innbydende.
5. Gå på visning i egen bolig
Som en siste kvalitetssjekk, kan det anbefales at du tar med en venn og går på visning i egen bolig. Ta det helt fra du åpner ytterdøra, og gå gjennom alle rom. En venn vil være mer objektiv, og kan gi nyttige tips til endringer. Gå runden med kritisk blikk og prøv å se boligen som om du selv skulle kjøpt den.

6. Gode bilder
Boligprospektet er din reklameplakat, og skal tiltrekke seg publikum til visning. Når tiden er inne for å ta bilder av boligen, har du allerede lagt ned mye arbeid og penger i å få den til å fremstå presentabel. Blir bildene dårlige, er mye av jobben du har gjort bortkastet. Med mindre du selv er boligfotograf, bør du derfor kjøpe denne tjenesten av en profesjonell.
Kvaliteten på boligfotografer kan være svært varierende, så her gjelder det å være litt på vakt. Eiendomsmeglere har avtaler med fotografer, men ikke aksepter bildene dersom de ikke holder mål. Det er lov å klage på bilder som ikke presenterer boligen din på best mulig måte. Be om en annen fotograf, eller lei inn en selv.
7. Velg riktig tidspunkt
I salg er timing viktig. Har du lagt ned mye jobb med boligen før salg, kan det være dumt å presentere boligen for markedet i et tidspunkt der mange potensielle kjøpere er på ferie. Sørg for å time salgsprosessen i forhold til ferier, og unngå visninger i langhelger.
Har du en flott hage som kan friste kjøpere, bør du planlegge salg sent på våren eller tidlig høst. Tidspunktet avhenger selvfølgelig hvor i landet du bor. Unngå at boligen blir lagt ut så sent i juni at de fleste er mer motivert for ferie enn å kjøpe bolig.
Legger du ut boligen på attraktive tidspunkt vil boligen din ha flere konkurrenter i markedet, men også flere potensielle kjøpere tilgjengelig. Flere kjøpere kan generere en kjærkommen budkrig, og gi den ønskede avkastningen på arbeidet du har lagt ned.
8. Markedsføring og selve salget
Flere velger i dag å markedsføre boligen selv. Fordelene med dette, er at du slipper honorar til megler. Det finnes ingen statistikker på lønnsomheten av å selge selv, kontra å bruke megler. Mange som har solgt selv har fått godt over prisantydning, mens andre har ikke vært like heldige. Og slik er det også for de som bruker megler. Her må du bare gjøre det du føler er mest riktig.
Men vær klar over at det ikke er gratis å selge bolig selv. Skal du få mest mulig for boligen din, bør du kjøpe en del tjenester. Hva du betaler for tjenestene, avhenger av hvilke tjenester du trenger. Det kan blant annet være nyttig med hjelp til dokumentinnhenting og mange ønsker bistand i oppgjøret. Markedsføring av boligen på nett, er i dag en nødvendighet, og koster penger. Fotograf og / eller stylist kan du også leie.
Det er altså meglerhonoraret du sparer ved å selge selv. Selger du en dyrere bolig, vil du spare mer i meglerhonorar, enn om boligen ligger i nedre prissjikt. Får du ingen interessenter på boligen, og må hyre inn en megler likevel, taper du titusener.
Er det verdt å selge boligen selv?
Husk også at boligsalg ikke alltid er like enkelt. Selger du i et attraktivt område i en god periode, vil det være mindre krav til ditt talent som selger. Er markedet tungt og boligen mindre attraktiv, kan det lønne seg å betale en god megler for jobben.
Hvorvidt du vil få mer eller mindre for boligen din om du selger den selv kontra gjennom megler, vil du aldri få vite. Det vil heller ikke la seg gjøre å vite om et spart meglerhonorar vil spises opp av en dårligere sluttsum på boligen.
Med en megler får du gode råd og tips
Velger du å selge gjennom eiendomsmegler, slipper du jobben med det administrative og får hjelp til selve innsalget. I tillegg er eiendomsmegleren drillet på å lage gode prospekter, og kan komme med gode tips til klargjøringen av boligen. En god megler vil kjenne markedet, og slik kunne sette riktig prisantydning og markedsføre mot riktig målgruppe.
Det er stor forskjell på meglere og de har sine ekspertområder. Bruk derfor god tid når du skal velge. En megler som solgte leiligheten til din venn i sentrum langt over prisantydning, trenger ikke være et godt valg for din enebolig utenfor byen. Det finnes også dårlige meglere, og disse skal du styre unna.
Hvordan finne riktig megler?
Det kan noen ganger lønne seg at megler er kjent i området. Samtidig kan det rådes å gi jobben til den megleren som fremstår som den beste selgeren. Gjør megler en god jobb med å selge sine tjenester til deg, vil han kanskje gjøre en like god jobb med å selge din bolig. Det finnes ingen fasit i valg av eiendomsmegler. Bruk hodet og kjenn på magefølelsen når du velger.
Mange kjøpere opplever det utrygt å kjøpe bolig privat. Eiendomsmeglere har dokumentasjonskrav og fagansvarlige som kvalitetssikrer prosessen. I tillegg er megleren en mer objektiv tredjepart, og kan gi gode råd til kjøper i prosessen. Megler sjekker også om budgivere er reelle og har finansieringen i orden i budrunden.
Er målet å få mest mulig for boligen, og du føler deg usikker på om du vil greie salget selv? Da bør du velge en dyktig megler og bruke energien din på klargjøring av selve boligen. Lykke til!
-
Utrolig god respons fra eiendomsmeglerne jeg valgte. Jeg gir dette min beste anbefaling.
-
Kjempefornøyd med lett tilgjengelighet på tjenesten og rask respons fra meglere. Fikk gjort verdivurdering av leiligheten på rekordtid.
Få flere tilbud uforpliktende og gratis
-
Beskriv ditt behovVed hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
-
Få tilbud fra flere selskaperJo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
-
Velg det beste tilbudetVelg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris