

Spar penger med en varmepumpe
Spar penger med en varmepumpe
Spar energi og penger med en varmepumpe. En slik type oppvarming er både miljøvennlig og bra for lommeboka. Boligen din vil bli enda bedre å leve i, samtidig som du gjør en innsats for klimaet.
Hvordan fungerer en varmepumpe?
I en varmepumpe brukes elektrisitet for å hente ut varme fra luft, vann, fjell eller jord. En varmepumpe transporterer varme fra en lavere til en høyere temperatur. Varmen blir fordelt over hele rommet og huset. På denne måten kan du få flere ganger mer varme enn energien som brukes. Med en slik pumpe vil du senke de faktiske kostnadene fordi du bruker mindre elektrisitet/olje på oppvarmingen.
Hovedkravet som stilles til nye boliger (teknisk forskrift av 2010) er at omtrent halvparten av energibehovet til oppvarming av vann og bolig skal dekkes av annen energiforsyning enn strøm, olje og gass. En varmepumpe kan bidra til at dette kravet oppfylles.
Varmepumpe pris
Vurderer du å kjøpe en varmepumpe? Da lurer ofte mange på hvor mye det koster. Prisen på en god varmepumpe, inkludert montering, er veldig varierende. Det er derfor lurt å undersøke markedet slik at du slipper å betale mer enn du må. Ved å sammenligne flere tilbud kan du potensielt spare mye penger.
Du kan alltids finne veiledende priser om du søker rundt om på nettet, men det beste er faktisk å ta kontakt med en fagmann. Da kan du først og fremst beskrive ditt behov og fin bolig. Deretter finner dere ut hvilke varmepumper som best passer til deg. Videre kan man da sammenligne og ta en vurdering av ulike merker og modeller – og pris. Sagt med andre ord; få en god pris ved å sammenligne forhandlere og leverandører.
Billig varmepumpe
Du kan alltids få billigst mulig pris ved å sammenligne tilbud fra flere leverandører – og på flere typer modeller. Likevel er det forskjell på priser mellom de ulike typene varmepumper. Ofte er det disse 3 varmepumpene som er billigst:
- Luft til luft-varmepumpe
- Tappevannsvarmepumpe
- Ventilasjonsvarmepumpe
Luft til luft er helt klart den rimeligste og den mest populære typen varmepumpe. Det gjør den også til den mest vanlige typen. Det er på ingen måte negativt – en luft til luft varmepumpe er nemlig et svært godt valg. Den henter ut varmen fra uteluften og pumper den videre inn i boligen. Det gjør at du slipper å fryse om vinteren!
Velg kvalitet først
Hver gang noe skal kjøpes drømmer vi om at vi skal finne dette på salg eller til en billig penge. Det gjelder spesielt når det er kostbare gjenstander som står på innkjøpslisten. Derfor er det ikke så rart at mange drømmer om å finne en billig varmepumpe, men her skal du få et godt tips: Fokuser på kvalitet.
Du kan faktisk spare penger på å tenke kvalitet. Det kan hende du da har varmepumpen lenger og det kan hende at du senker strømregningene mer enn om du har en av dårlig kvalitet. Du vil uansett kunne tjene inn hele eller deler av beløpet, ved at du betaler mindre til strøm. Se derfor på det som en god investering.
Når det er sagt så finnes det selvfølgelig varmepumper i begge ender av prisskalaen. Har du et trangt budsjett, så spør gjerne leverandøren om de kan komme med noen gode forslag til varmepumper som er billige i pris. Det finnes store variasjoner. Uansett burde du alltid bruke litt tid på å sammenligne priser hos flere leverandører. På denne måten unngår du å betale for mye.
Beste varmepumpe
For å kunne finne beste varmepumpe må man først stille seg selv noen spørsmål. Grunnen til det er at akkurat hvilken pumpe som er best for deg, ikke nødvendigvis er det som er den beste for andre. Det er med andre ord avhengig av flere faktorer. Behovet er altså helt avgjørende.
Faktorer som påvirker beste varmepumpe:
- Klimasone – Hvor kaldt er det der du bor?
- Modell – Ønsker du gulvmodell eller veggmodell?
- Boligstørrelse – Hvor kraftig varmepumpe trenger du?
- Ytelse – Ønsker du den med best ytelse, eller å gjøre et kompromiss på ytelse versus pris?
Svarer du på punktene over har du et mye bedre utgangspunkt for å finne den varmepumpen som passer deg og ditt behov best. Det gjør prosessen med å innhente informasjon og ta en vurdering på hva man skal velge mye enklere. Ta gjerne også kontakt med en fagperson med svaret på punktene over. Da får du verdifull hjelp fra folk som har årevis med erfaring og kunnskap om varmepumper.
Varmepumpe test
I jungelen av varmepumpemerker og modeller der ute, gjelder det å finne den beste varmepumpen. Altså, best kvalitet til best pris. Med stadig mer avansert teknologi, kommer det også mer avanserte og forbedrede varmepumper. Det betyr at du vil få enda mer igjen for pengene dine!
Uansett, vil det være forskjell fra merke til merke, og modell til modell. Hvilke varmepumper er best i test? Det blir stadig gjort tester av varmepumpene som er ute på markedet. De varmepumpene som er kåret til å vøre de beste per nå er: Panasonic HE9PKE (Flagskip), Mitsubishi Electric Kirgamine Hara 6,6 (FH35), General Vinterkongen 14/ASHG14LMCB, Daikin Synergi 35, General Design 14/ASHG14LTCB, General Design 12/ASHG12LTCB, Panasonic VE12/Heatcharge, Panasonic VE9/Heatcharge.
Husk at du først og fremst bør ta utgangspunkt i hva ditt behov er. Selv om en varmepumpe har blitt testet for 30 minusgrader og blitt kåret som best i test, er det ikke sikkert at du trenger det. Kanskje bor du i et område der det sjeldent blir mer enn 15 minusgrader på vinteren? Da trenger du ikke det argeste når det gjelder høy ytelse ved såpass lav temperatur. Hvis du blindt går etter det «beste» kan du med andre ord risikere å betale mer enn du egentlig må. Nettopp fordi en varmepumpe med kanskje litt andre egenskaper hadde gjort nytten sin hos deg.
Hvilken varmepumpe?
Det store spørsmålet er selvfølgelig hvilken varmepumpe du skal skaffe deg. Det finnes mange forskjellige merker, mange forskjellige modeller og mye du skal ta stilling til når du skal velge. Du må velge virkemåte og du må velge om den skal være veggfestet eller stå på gulvet.
Gulvmodell eller veggmodell?
Ganske tidlig i kjøpsprosessen burde du ta stilling til om du skal ha en gulvmodell eller en veggmodell. De fleste velger nok å gå for en veggmodell, men det er noen som ikke har denne muligheten på grunn av veggplass. En veggmodell bør nemlig ha god plass og den kan ikke henge hvor som helst.
Hvis du er i tvil om du kan ha pumpen på veggen, gjør du lurt i å få en leverandør til å ta en befaring. Da vil du få svar på dette spørsmålet, noe som gjør det lettere å velge. En gulvmodell vil være veldig praktisk for mange husstander.
Forskjellige typer varmepumper
Det finnes flere typer varmepumper; luft til luftvarmepumpe, luft til vann varmepumpe, væske til vann varmepumpe (bergvarme, jordvarme og sjøvarme) og avtrekksvarmepumpe.
Energien i luft, jord, sjø og fjell kan utnyttes til å varme opp boliger. Dette til tross for at temperaturen i utgangspunktet er lavere enn den du ønsker inne i boligen.
Med andre ord er det ange typer varmepumper å velge mellom. Derfor er det lurt å forhøre seg med fagfolk for å finne ut hvilken som er best egnet for din bolig.
Luft til luft varmepumpe
En hovedregel er at dess lengre fyringssesong du har, dess mer gunstig vil en luftvarmepumpe være. Alle luft til luft-varmepumper har en del som er montert på utsiden av huset. Denne utedelen kan du skjule med et varmepumpehus.
En luft til luft varmepumpe passer bra for deg som:
- Har bruk på over 15 000 kWh per år
- Bor i et område med lang fyringssesong eller milde vintre
- Har en åpen planløsning slik at varmen lett fordeles til de rommene du ønsker å varme opp
- Bor i en bolig der det ikke er aktuelt å bytte vinduer eller etterisolere
- Har andre alternative varmekilder til de kaldeste periodene
Luft til vann varmepumpe
En luft til vann varmepumpe henter varmen fra ute- eller avtrekksluft. Varmen blir deretter distribuert i boligen via vannbåren gulvvarme eller radiatorer. Varmen brukes som oftest til å oppvarme tappevann og oppvarming av selve boligen via et vannbåret system.
Bedre varmedistribusjon og jevnere temperatur er to fordeler med vannbåren varme. Bruk av varmepumpe til oppvarming av vann gir lavere energiforbruk enn direkte bruk av strøm til boligen.
En luft til vann-varmepumpe består av en inndel som er tilknyttet varmtvannsberederen og en utedel. Disse er knyttet sammen med kjølerør og elektrisk kabel. Din varmepumpemontør vil foreslå en best mulig plassering.
En luft til vann-varmepumpe passer bra for deg som:
- Har et totalt energiforbruk på over 25 000 kWh per år
- Bor i en bolig med vannbåren varmefordeling
- Bor i et område med lang fyringssesong eller milde vintre
- Har annen kilde til oppvarming i tillegg (for eksempel vedovn, pelletskamin eller panelovn)
- Har stort forbruk av tappevann
Væske til vann varmepumpe
En væske til vann-varmepumpe henter varme fra sjøvann, jord eller fjell. Deretter blir denne varmen distribuert i boligen via vannbåren gulvvarme eller radiatorer.
En væske til vann-varmepumpe passer best for deg som:
- Har et totalt energiforbruk på over 30 000 kWh per år
- Bor i en bolig med vannbåren varme
- Har stort forbruk av tappevann
Bergvarme
En varmepumpe får navnet sitt etter hvor varmen hentes fra. En bergvarmepumpe henter solenergi som er lagret fra fjellet via et 80-200 meter dypt borehull. Hullet er gjerne plassert 2 til 3 meter fra grunnmuren. I borehullet plasseres en kollektorslange fylt med frostvæske.
Jordvarme
En jordvarmepumpe henter solenergi lagret fra jord eller myr. En kollektorslange fylt med frostvæske graves ned på 0,6 til 1,5 meter dybde – avhengig av deledybden. Avstand mellom sløyfene bør være 1,5 meter da kortere avstand kan medføre at man kan hente ut mindre energi. For å ha denne typen varmepumpe bør du ha et disponibelt uteareal på 250 til 600 m2.
Sjøvarme
En sjøvarmepumpe derimot henter energien som er lagret i havet. Her blir kollektorslanger i trommel eller sløyfe fylt med frostvæske. De legges gjerne i bunnslammet siden temperaturen der er litt høyere enn i vannet. Kollektorslange i sløyfe forankres gjerne til bunnen med betonglodd.
Avtrekksvarmepumpe
En avtrekksvarmepumpe består av et ventilasjonsaggregat og en varmepumpe i en felles enhet. Noen blir levert med integrert balansert ventilasjon med forvarming av tilluften, eller bare med avtrekksventilasjon og frisklufttilførsel via veggventiler.
Hvordan fungerer egentlig avtrekksvarmepumpen? En avtrekksvarmepumpe gjenvinner energien fra avtrekksluften – en luft som normalt er oppvarmet til over 20oC. Den fungerer med andre ord som en varmegjenvinner og du unngår å sende ut den varme luften og tape masse energi.
Avtrekksvarmepumpe er best egnet til ettermontering i bygg med kun avtrekksventilasjon. Har du en balansert ventilasjon med gjenvinner vil det være lite varme igjen til avtrekksvarmepumpen. Med andre ord vil det ikke være økonomisk lønnsomt å koble en avtrekksvarmepumpe på et slikt system. Denne type varmepumpe er avhengig av at det alltid går luft gjennom varmepumpen slik at den kan fungere stabilt.
Valg av varmepumpe
Når du skal velge varmepumpe er det viktig at du tenker på deg og ditt behov. Du må tenke på hva slags bolig du har og hva du er ute etter. Start for eksempel med å finne ut av hva som er viktigst for deg. Er det pris? Eller er det design? Eller er det kanskje at varmepumpen skal ha en ekstremt god varmeeffekt? Dette er ting det lønner seg å finne ut av før du tar valget.
Det kan også være lurt å finne ut av hvor mye penger du har tenkt til å legge i dette. Sett av et beløp, da blir det lettere å snevre inn søket og finne en varmepumpe du har råd til.
Et godt tips er å snakke med en del ulike leverandører. Da kan du også finne ut av hva du må regne med å betale for montering. Leverandørene har ofte gode råd når det kommer til valg av varmepumpe, og de er eksperter på finne ut av hva slags behov du og boligen din har.
Uansett hvilken varmepumpe du ender opp med, er sannsynligheten stor for at du kommer til å bli utrolig fornøyd med ditt nye inneklima.
Størrelse på varmepumpe
Som nevnt finnes det utrolig mange varianter, modeller og merker. Derfor er det vanskelig å gi et konkret bilde av størrelsen på varmepumper. Dessuten er det snakk om to deler, en utedel og en innedel. Det er nok spesielt innedelen mange vil vite størrelsen på. Dette kan du enkelt finne ut av når du har valgt pumpe, leverandøren vil kunne oppgi mål.
Det finnes varmepumper i ulike størrelser og design. Derfor vil du uansett kunne finne en som passer inn i hjemmet ditt. Se på litt forskjellige, så finner du nok garantert en du faller for. Skulle det skje at du ikke finner en som passer, kan du be leverandøren om hjelp.
Virkningsgrad av varmepumpe
Noe av det viktigste når man skaffer seg en varmepumpe er å vite hva slags virkningsgrad pumpen har. Du må først og fremst finne ut av hva du trenger til din bolig, og deretter velge den varmepumpen som kan gi deg dette.
Det er nemlig ikke slik at alle nødvendigvis trenger den høyeste eller beste virkningsgraden. Dette kommer blant annet an på hvor stor boligen er, hvor mange rom, hvor mange etasjer, planløsning, rominndeling og så videre. Det kommer selvfølgelig også an på hvor tykk lommeboken er. Uansett er det dumt å kjøpe en varmepumpe nærmest i blinde, uten å se noe på dette med virkningsgrad – det kan bli et bomkjøp.
Hva er varmefaktor?
Varmefaktor er kanskje ikke noe vi «vanlige» mennesker er veldig opptatt av, det er ikke engang sikkert at vi vet hva det dreier seg om. Dersom du skal kjøpe varmepumpe, kan det likevel være lurt å vite noe om varmefaktor og varmepumper.
Varmefaktor forteller noe om forholdet mellom pumpens avgitte varmeeffekt og pumpens tilførte effekt fra strømnettet. For noen er dette litt forvirrende, men det dreier seg altså om varmeeffekt. Varmefaktor vil kunne si noe om hvor mye varme du kan få ut og hvor mye dette vil påvirke energibruket og da strømregningen din – altså hvor mye varme du får og hvor mye strøm den trekker.
Hvor mye strøm bruker en varmepumpe?
Dette avhenger selvfølgelig av type varmepumpe og størrelse på boligen den installeres i.
Varmepumper kan styres på en effektiv måte som gir økt besparelse. De som har tidsstyring og temperaturkontroll gir også lavere strømforbruk en de som har termostat. I tillegg kommer de fleste varmepumpene med innebygd kjølefunksjon, eller aircondition. Generelt sies det at per 1 krone strøm du bruker til en varmepumpe, får du 4 kroner tilbake.
Få redusert strømforbruk
Med korrekt bruk, riktig montering og oppsett, vil du spare penger på lang sikt. Grunnen er enkel; en varmepumpe vil lage mer energi enn den faktisk bruker. Per kilowattime vil den avgi hele tre kilowattimer varme.
Investering på en god varmepumpe vil ligge på alt fra 15 000 til 30 000 inkludert montering. Levetiden på den vil selvfølgelig avhenge av bruk og vedlikehold, men 10 til 15 år er normalt. Hvor mye strøm de ulike modellene bruker vil også variere. Det påvirker da videre hvor mye du har mulighet til å spare. Med noen varmepumper følger det også med en del innstillinger.
Du kan spare omtrent 25 til 30 prosent strøm sammenlignet med vanlig elektrisk oppvarming. Videre er det lurt å sette varmepumpen på oppvarming og ikke automatisk. Grunnen er at ved auto-innstilling vil den begynne å kjøle ned boligen om temperaturen overstiger ønsket temperatur.
I tillegg finnes det en innstilling som heter nattsenking. Det anbefales ikke da det fører til at pumpen må jobbe hardere på morgenen for å få riktig temperatur. Dette resulterer i mindre penger spart. Da er det heller bedre å la den kontinuerlig jobbe for å oppnå ønsket temperatur. Et bedre alternativ, er å la varmepumpen gå på innstillingen «stillemodus». Da vil den avgi mindre lyd og mindre varme, men fortsatt stå på.
Levetid på varmepumpe
En varmepumpe har normalt en levetid på 10 til 15 år, men dette vil selvfølgelig variere fra modell til modell. Noen varmepumper kommer i tillegg med en garanti på at de skal holde i hele 12 år. Med andre ord er det smart å forhøre seg med leverandørene du vurderer om levetiden. Jo lengre den varer, jo bedre blir jo investeringen totalt sett.
I tillegg vil en varmepumpe forlenge levetiden sin med godt vedlikehold. Det betyr rens og skiftning av filter regelmessig, samt varmepumpeservice annethvert år. Da vil du også sikre at varmepumpen din yter best mulig.
Rengjøring og service
Som med det meste er det viktig å ta godt vare på varmepumpen din. Du ønsker at den skal ha en lang levetid, det er derfor viktig at du innimellom setter av noe tid til en rengjøring av varmepumpen din. Samtidig er det viktig å ha en jevnlig varmepumpeservice for å holde den i tipp-topp stand. Helt grunnleggende rengjøring anbefales det at du gjør annenhver uke. Husk at det trenger hyppigere renhold i pollensesongen da det er mer småpartikler i lufta enn normalt.
Rengjøring av varmepumpe
Før du begynner med rengjøring av varmepumpen, er det utrolig viktig at du enten tar ut sikring eller kontakten til varmepumpen. Slik gjør du det:
- Ta ut stikkontakt eller sikring
- Ta en myk og fuktig klut og dra over pumpen
- Ta av frontdekselet
- Ta ut grovfilteret og vaske det i lunket vann eller støvsuge det forsiktig
- Eventuelt finfilter bør byttes ved service
- Sjekk at utedelen er fri for rusk og rask
- Sett på sikring og plugg inn stikkontakten igjen
Varmepumperens
Å foreta en varmepumperens er heldigvis ganske enkelt, men i noen tilfeller kreves det at du bestiller en service fra leverandør eller forhandler.
Det du kan gjøre selv er å passe på at varmepumpen din har «god hygiene». Du kan fjerne smuss, skitt, støv og andre ting. Utedelen er det også viktig at du har noe fokus på, pass på at løv og annet ikke samler seg opp eller på noen måte påvirker funksjonen til pumpen. For å finne ut av hvilke deler du eventuelt kan/bør fjerne og hvordan du best ser etter støv og smuss, kan det lønne seg å lese bruksanvisningen. Deretter tar du en runde og fjerner så mye du kan. Dette vil gjøre at varmepumpen din opprettholder god funksjon og det kan også gjøre at den varer lenger.
Varmepumpeservice
For at varmepumpen din skal fungere optimalt, er den helt avhengig av jevnlig service. En slik varmepumpeservice bør bli gjort hvert andre til tredje år. På den måten vil du også sikre en lang levetid. En slik sjekk tar normalt én og en halv til to timer.
Det som er veldig viktig er at denne servicen blir gjort av en autorisert forhandler. Da er du helt sikker på at alt blir gjort på riktig og forsvarlig måte. En varmepumpe er jo en relativt dyr investering og det er derfor ekstra viktig å være nøye med vedlikeholdet.