Group 2 Date icon Flag - Denmark Copy 2 Icon input - Get Location Icon input - Email # Icon input - Phone Icon input - Place Group 6 ICON BLUE 768 - Logo Logo/white Copy 9

Få pris på eiendomsmegler

TjenesteTorget hjelper deg med å komme i kontakt med dyktige eiendomsmeglere der du bor. Og du sparer tid på å be om tilbud fra flere samtidig – via ett skjema. På den måten kan du være sikker på at du får verdivurdering og hjelp til å selge bolig av en dyktig megler. Det er helt uforpliktende og opp til deg om du vil takke ja til ett av tilbudene.

Finn de beste meglerne der du bor med ett skjema!

Det er gratis og uforpliktende å be om pristilbud gjennom Tjenestetorget.
Dine data sendes kun til eiendomsmeglerne du ber om pristilbud fra, og brukes ikke til noe annet.
SÅ ENKELT ER DET:
 • Fyll ut skjema
 • Velg leverandører
 • Motta tilbud

Kjente og seriøse meglere

Gjennom vår tjeneste får du kun tilbud fra kjente og seriøse eiendomsmeglere. På den måten er du sikker på at du får best mulig hjelp - enten det gjelder verdivurdering for refinansiering eller salg av bolig.

Meglere som kjenner nabolaget ditt

Hos oss finner du eiendomsmeglere fra ulike meglerkontorer fra hele landet. Det betyr at du er sikret hjelp fra noen som kjenner ditt nabolag godt!

Tjenestetorget har mer enn

800.000 fornøyde brukere

– over hele landet!

 • Asbjørn Midtgård

  Utrolig god respons fra eiendomsmeglerne jeg valgte. Jeg gir dette min beste anbefaling.

 • Tommy F. Jenssen

  Kjempefornøyd med lett tilgjengelighet på tjenesten og rask respons fra meglere. Fikk gjort verdivurdering av leiligheten på rekordtid.

 • Morten Lockert

  Brukte Tjenestetorget.no for å komme i kontakt med meglere i forbindelse med at jeg selv skal selge. Kosta meg ikke en kalori engang. La inn infoen, valgte meglerhusene jeg ville ha kontakt med, og innen én dag fikk jeg en bråte med telefoner.

Hva er boligen verdt?

For å få svar på dette trengs en verdivurdering. Dette hjelper en eiendomsmegler deg med, og du vil da få en estimert verdi i dagens boligmarked. Det gir deg et mye tydeligere bilde av hva boligen er verdt - og hva du kan forvente ved et eventuelt salg.

Hvorfor du bør bruke Tjenestetorget

 • Kun ett skjema

  Ved å kun fylle ut ett skjema, sparer du tid! I tillegg sparer du penger på at våre samarbeidspartnere vet at de må konkurrere med andre.

 • Du velger meglere

  Du bestemmer hvem du ønsker å sende skjemaet til.

 • Få gode tilbud

  Du blir kontaktet av meglerne du har valgt med gode tilbud. Og tilbudene du får er selvfølgelig helt uforpliktende.

Eiendomsmegler som kjenner ditt nabolag

Kjøp og salg av bolig er for de fleste den aller største økonomiske investeringen som blir gjort i løpet av livet. Nettopp derfor er det viktig at prosessen gjennomføres på en trygg og effektiv måte, og med best mulig resultat for selger. Det betyr at en dyktig eiendomsmegler er avgjørende.

Hva gjør en eiendomsmegler?

En eiendomsmegler har lisens til å hjelpe deg som skal selge, kjøpe eller leie ut bolig, leilighet, hytte eller annen eiendom – enten du er privatperson eller bedrift. En megler fungerer altså som en mellommann som upartisk forhandler mellom kjøper og selger.

En eiendomsmegler har mange ulike oppgaver der alle er strengt lovregulert med klare retningslinjer. Det er viktig at jobben blir gjort skikkelig – på en profesjonell og upartisk måte hele veien.

Generelt, gir en megler deg tips og råd til hvordan du kan øke verdien på din bolig, for deretter å estimere en verdi basert på standard, størrelse, beliggenhet og markedsverdi. Videre vil en eiendomsmegler anbefale en strategi for salget, presenterer et tilbud og dermed starte oppdraget.

 • Verdivurdering av eiendom
 • Bistå med planleggingen av salg
 • Danne et komplett bilde av eiendommen
 • Lage prospekt eller salgsoppgave
 • Markedsføring og annonsering i trykte og digitale kanaler
 • Hjelpe, planlegge og gjennomføre budrunder og visninger
 • Fylle ut nødvendig papirarbeid og kontrakter
 • Foreta økonomisk oppgjør mellom selger og kjøper
 • Verdivurdering av eiendom på grunnlag av dens tilstand
 • Bestemme kvaliteten av investeringen
 • Forhandle mellom kjøper og selger
 • Signere avtaler og gjennomgå kontrakter
 • Foreta økonomisk oppgjør mellom selger og kjøper

En eiendomsmeglerfullmektig er en som har tatt utdannelsen og som sånn sett er ferdig utdannet og klar til å være eiendomsmegler. Før han eller hun kan gå fra å være eiendomsmeglerfullmektig og kunne kalle seg eiendomsmegler, kreves det derimot en viss erfaring. Uten denne erfaringen har man da kun tittelen eiendomsmeglerfullmektig.

Å bruke en eiendomsmeglerfullmektig kan være en god løsning for noen, da det gir mulighet for en noe billigere pris enn å bruke en eiendomsmegler med lang erfaring.

 

Når trenger du eiendomsmegling?

For mange kan det virke fristende å gjøre hele boligsalget selv for å kutte kostnader ved salg av bolig. Mens andre ønsker å sette hele jobben bort til en eiendomsmegler. Hva du ønsker og hva som er best for deg vil avhenge av personlige preferanse, økonomi og kunnskaper om boligsalg.

Selv om boligmarkedet er godt, så selger ikke boligen seg selv. En megler vet hvordan å gjøre folk interesserte i akkurat din bolig. I tillegg er det mange boligkjøpere som ønsker å henvende seg til en eiendomsmegler, fremfor en privatperson. Dette er av en enkel grunn, nemlig trygghet for budgiver. En megler har faglig kompetanse og erfaring og vil ha større sjanse for å selge boligen så fort som mulig, til høyest mulig pris.

Dersom du velger å selge boligen din selv, er det mye du må huske på og det må gjøres en real innsats. Det krever altså både mye tid og energi fra deg. Og resultatet blir kanskje ikke det samme uansett. I noen tilfeller kan det hende at det faktisk lønner seg å bruke en eiendomsmegler fremfor å gjøre jobben selv.

Verdivurdering - Hva er boligen verdt?

Enten du er tidlig i boligsalgsprosessen eller ønsker å refinansiere boliglånet, er det første naturlige steget å finne ut verdi på bolig

hvor mye er boligen verdt? Her vil en eiendomsmegler kunne hjelpe deg. For å få et svar på dette må du:

 1. Kontakte flere eiendomsmeglere
 2. Få dem hjem på befaring
 3. Få en verdivurdering av hver enkelt

Verdivurdering av bolig

En eiendomsmegler vil kunne finne ut hva boligen din er verdt og sette en verdivurdering ut ifra:

 1. Beliggenhet
 2. Boligstandard
 3. Boligstørrelse
 4. Eventuell garasje og andre bygg
 5. Tomt
 6. Boligmarkedet

Når det gjelder refinansiering baserer de fleste banker seg på en verdivurdering fra megler. I noen tilfeller derimot kan de ønske en vurdering fra takstmann, men dette er ikke vanlig.

Generelt foregår en verdivurdering for ulike typer bolig på samme måte, men det kan være forskjellige elementer som vektlegges i vurderingen.

Til forskjell fra leilighet, vil et hus eller enebolig i tillegg ha en del fokus på det som er utenfor selve boligen, som tomt, garasje og eventuelle andre bygg. 

I tillegg til de 6 punktene over, vil elementer som renovasjon, vann og septik, samt veiavgift være sentralt for et hus.

Når det gjelder verdi på leilighet blir det første som påvirker verdien om den er selveier eller andel. Videre om det er en del av et sameie eller borettslag. I den forbindelse vil elementer som fellesgjeld, månedlig husleie og eventuelle spesielle regler på bakgrunn av eieform påvirke.

 

Valg av megler

Om du bestemmer deg for å ansette en megler, bør du lete rundt på markedet før du tar en endelig avgjørelse. Det er viktig at du finner en dyktig eiendomsmegler som kan ditt boligområde slik at boligen din blir solgt så raskt som mulig.

Sjekk prestasjonene til ulike eiendomsmeglere, tidligere kundeomtaler og salgsstatistikk. Ved å sammenligne ulike meglere i bransjen vil du få en pekepinn på hvilken megler som er riktig for akkurat deg. Forhør deg også gjerne med venner og bekjente om de har erfaring med noen spesielle byråer eller meglere.

I tillegg kan du gjerne spørre om å ha en testvisning med en eller flere eiendomsmeglere som du har pekt deg ut. Du bør nemlig unngå å inngå en avtale utelukkende basert på en telefonsamtale. En testvisning vil kunne gjøre at du enklere kan ta et valg, så stol på magefølelsen du får under testvisningen. Spør de gjerne om å gjøre en estimert verdivurdering. Dersom verdivurderingen er urealistisk, bør du styre unna. Ha alltid i bakhodet at verken en rimelig pris på eiendomsmegleren eller en høy, urealistisk prisvurdering, er det beste valget. Styr derfor unna dette og se heller etter egenskapene til hver enkelt eiendomsmegler og måten han eller hun presenterer boligen på.

Føler du deg trygg på eiendomsmegleren er det bare å inngå en avtale. Husk å sjekke totalprisen i avtalen, slik at du er klar over alle kostnader på forhånd!

I jungelen av eiendomsmeglere der ute, er det ikke rart at man blir usikker på hvilken megler man bør velge. For å gjøre et godt valg, bør du se etter:

 1. Gode lokalkunnskaper: Slik som kunnskaper om kollektivtilbud, aktivitetstilbud, skoler i nærområdet, parkeringstilbud, turområder, parker og lignende.
 2. Meglerens personlighet: Energisk, menneskekjenner, kan presentere boligen på en god måte, realistisk verdivurdering, salgsevne.
 3. Gode kundeomtaler: Om andre har positive erfaringer med megleren.
 4. God salgsstatistikk: Se hvor og hvilke boliger megleren har solgt og hva de ble solgt for.

Her er punktene du bør se etter, før du velger en eiendomsmegler:

 1. Erfaringer: Hør med bekjente, venner, familie, kollegaer eller lignende om de har erfaring med noen gode eiendomsmeglere eller meglerbyråer.
 2. Omtaler: Søk på nett etter eiendomsmeglere, sjekk salgsstatistikk og kundeomtaler. Du kan også be om referanser fra kunder som har solgt noenlunde tilsvarende bolig i samme område.
 3. MNEF: Sjekk om meglerbyrået har MNEF merket. Dette merket indikerer at eiendomsmegleren er medlem av Norges Eiendomsmeglerforbund, og dermed ekstra opptatt av å utføre et godt arbeid. Dette forbudet har nemlig etiske regler som skal følges.
 4. Testvisning: Ha en testvisning med 2-3 eiendomsmeglere for å få et inntrykk av dem som person. Under testvisningen kan du gjerne få de til å gjøre en prisvurdering. Dette kan gi en god indikator på om dette er riktig megler for deg – pass på at prisvurderingen er realistisk.
 5. Personlighet: Sjekk personligheten til megleren. Han eller hun bør være utadvendt, energisk og en menneskekjenner.
 6. Lokalkunnskaper: Sjekk om megleren har gode kunnskaper om ditt boligområde og salgsevner.
 7. Pristilbud: Spør om et konkret pristilbud. Sammenlign totalprisen og hva ”pakken” inkluderer hos hver enkelt eiendomsmegler. Det er ingen ting i veien for å forhandle frem en bedre pris med den megleren du aller helst vil ha. Husk at pris ikke er alt, noen tusen opp eller ned spiller liten rolle i boligsalg-settingen.  Du ønsker tross alt en god eiendomsmegler som kan få solgt boligen raskt.
 8. Velg beste: Velg til slutt den eiendomsmegleren som du føler kan presentere og selge din bolig på den beste måten og innen kort tid. Gå for magefølelsen, ikke prisen. 

 

Skal du selge bolig?

Selge bolig, men usikker på eiendomsmegler? Enten om du skal selge hytte, hus, eller en mindre leilighet, finnes det en eiendomsmegler for akkurat din type eiendom. Ettersom boligmarkedet i dag er stort, er det mange meglere som har spesialisert seg innenfor ulike typer eiendom. Noen eiendomsmeglere spesialiserer seg på salg av lokale leiligheter, mens andre på salg av luksusvillaer. Det er med andre ord hjelp å få uansett hvilken eiendom du skal selge.

Ved salg av bolig skal mye gjøres. Dokumenter skal hentes inn, boligen skal fotograferes, boligannonse skal opprettes, visninger skal holdes, budrunde skal gjennomføres, kjøpskontrakt skal skrives og overtakelse skal finne sted. For de aller fleste er det derfor å anbefale å finne en eiendomsmegler som tar seg av det meste.

Ikke undervurdere arbeidet med å selge en bolig. Det er en lang prosess, og det lønner seg ikke å ligge på latsiden. Både kjøp og salg av bolig er to av de største økonomiske transaksjonene du gjør i ditt private liv, så her er det viktig å gjøre en real innsats. Gjør boligen så attraktiv som mulig for flest mulig potensielle kjøpere. Rydd og vask boligen godt, ta gode kvalitetsbilder til boligannonsen og gjør det lille ekstra for å få flest mulig på visning. Det er ingenting i veien for å ansette hjelp for å gjøre boligsalget enklere for deg selv. Om du ikke har et godt kamera eller er god til å ta bilder, kan du bruke nettverket ditt eller ansette en profesjonell fotograf. Bruk en boligstylist om du er usikker på interiør, eller få hjelp av en eiendomsmegler.

Målet er å få solgt boligen så raskt som mulig etter visning, og i dagens marked der eiendom er ferskvare bør ikke boligen ligge for lenge ute til salgs. Det vekker fort skepsis hos folk som er interessert, men som ikke har slått til enda.

For å selge bolig raskt bør du skaffe deg en eiendomsmegler som kan ditt boligområde. Dermed blir jobben lettere for deg - og boligen mest sannsynlig solgt raskere. Ha gjerne testvisninger slik at du vet at du velger den riktige megleren for akkurat deg og din bolig.

Dette skal gjøres ved salg av bolig

 1. Befaring og verdivurdering
 2. Klargjøring: rydding og vasking
 3. Innhente all relevant dokumentasjon
 4. Fotografering
 5. Opprettelse av boligannonse og markedsføring
 6. Lage salgsoppgave (prospekt)
 7. Visning
 8. Budrunde
 9. Kontraktsmøte og kjøpskontrakt
 10. Overtakelse
 11. Tinglysning og oppgjør

Å selge fritidsbolig eller hytte er ikke veldig annerledes enn å selge boligen din, men det er likevel er det enkelte punkter som skiller seg ut. Det aller første du bør være klar over, er at det ofte kan ta lengre tid. Du bør derfor være tidlig ute med forberedelsene av salget og planlegging av prosessen. Når det gjelder fritidsboliger kan også kjøperne være mer selektive og tilbudet kan være større. I tillegg spiller tiden på året inn.

Tidspunktet på året du bør selge din fritidsbolig vil avhenge av hva slags fritidsbolig det er snakk om. Har du en fjellhytte kan du fortrinnsvis velge å selge på høsten eller i vinterhalvåret. Dette er tidspunktet fjellet viser seg fra sin beste side og interessen er størst blant kjøpere. I praksis vil dette si at du bør forberede deg allerede fra sommeren av, slik at alt er klart til salg og eventuelt en rask overtakelse.

Eier du på den andre siden en fritidsbolig som er mer en sommerhytte bør salgsprosessen begynne rundt påsketider. Da har du god tid til å gjøre alt klart for salg til interessen er størst rundt våren og sommeren.

Ettersom fritidsboliger ofte ligger et stykke unna der folk bor, kan det være en fordel å legge visningene til helgene når folk har tid til å komme. For eksempel langhelger kan være en god mulighet, ettersom det er da folk gjerne har god tid, samtidig som man ikke drar på ferie til utlandet – slik mange ofte gjør i påsken, sommerferien, høstferie og vinterferien. Du kan også velge å ha visninger etter avtale.

Ved salg av fritidsbolig er det også andre krav ved salg. Dersom du ønsker å selge fritidsboligen skattefritt må du som eier ha brukt hytten jevnlig i fem av de siste åtte årene. I tillegg er det andre regler for fastsettelse av ligningsverdi på fritidsbolig (sekundærbolig) enn for ordinære boliger.

Punktene ovenfor er det som skiller seg mellom salg av fritidsbolig og ellers boliger, men selve salgsprosessen med visning, budrunde, kjøpskontrakt, tinglysning og oppgjør er tilsvarende.

 

Å selge tomt

Å selge tomt er noe annerledes enn å selge en bolig. Tomt anses som ubebygd eiendom eller grunnareal, men som er egnet til byggegrunn for bolig, fritidsbolig eller lignende.

Her må du kunne vise kjøpere hvordan de kan gå frem for å skape et unikt hjem. Det kan være ekstra utfordrende og det kan derfor være lurt å vurdere en eiendomsmegler til jobben. Ved salg av tomt er det beliggenheten som er sentral for kjøperen. Da er boligområdet viktig, og informasjon om tilbud som finnes rundt slik som kollektivtilbud, skoler, kjøpesentre, naturområder og lignende. Hvordan solforholdene er bør også informeres om. Det vil si hvilken retning solen er om morgenen og kvelden ulike tider på året. I mange tilfeller er det også firmaer eller kommunen som kjøper tomter for å bygge boliger eller leilighetskomplekser.

Relevant informasjon om selve tomten som skal hentes inn ved salg er følgende:

 • Reguleringskart og reguleringsbestemmelser
 • Arealbekreftelser og målebrev
 • Karttegning
 • Vann og avløp
 • Adkomst
 • Tidligere søknader til kommunen

Ved tomtesalg bør du som grunneier ta kontakt med en megler som kan gjøre en vurdering av tomten og kartlegge muligheter for tomten.

Tomtespørsmål er regulert av Plan- og bygningsloven, mens deling av tomt er regulert i Delingsloven. Deling av tomt vil si at du kan skille en stor tomt i to og kun selge den ene delen, men dette må søkes om til kommunen. Det er viktig å vite at deling av tomten ikke er gratis, og kommunen har et gebyr i fradelingsprosessen. Denne kan ligge på alt fra 5 000 og opp til 40 000 kroner. I tillegg må du skatte på salg av fradelt tomt, nemlig 28% av gevinsten ved salget. Selve gangen i fradeling av tomt er relativ lik mellom de ulike kommunene, men gebyrer og kostnader vil variere.

Ved fradeling av tomt må du gjøre følgende:

 • Sende nabovarsel
 • Søknad til kommunen
  • Godkjenning: etter at kommunen har behandlet saken og det er godkjent får tomta eget bruksnummer som registrerer i Grunnboken
 • Tinglysning av skjøtet
 • Tinglyse rettigheter for adkomstvei, vann og avløp for begge eiendommene i kommunens grunnbok/GAB-registeret

 

Å selge landbrukseiendom

Annen eiendom kan være slik som småbruk eller gård, altså landbrukseiendom. Å selge landbrukseiendom er ikke helt det samme som å selge en leilighet, og du bør derfor finne en eiendomsmegler som har spesialisert seg på akkurat dette området. Det krever nemlig en del mer å få solgt en slik type eiendom, blant annet fordi det som regel er færre kjøpere. I tillegg er det en del andre reguleringer for landbruk.

Som ved alle andre boligsalg, gjennomføres det også her en befaring der selger og eiendomsmegler går gjennom boligen og driftsbyggene på gården for å danne seg et inntrykk av standarden på byggene. Deretter går man gjennom tegninger, bilder og kart, eventuelt også driftsplan.

Andre elementer som også gjennomgås er om det er Odel på gården, om det er priskontroll, full konsesjon og hvilke skriftlige eller muntlige avtaler som er gjort på jord, skog, jakt eller lignende.

Markedsføring for en landbrukseiendom og boligannonse er ganske lik som ved salg for en ”ordinær” bolig. Det er likevel to ting som skiller seg ut og som er svært viktig å få frem ved salg av landbrukseiendom. Det ene er å vise beliggenheten og adkomstmuligheter godt. Dette kan gjøres ved å ta gode dronefotografier. Selv om dronefotografier koster mer enn vanlige bilder og salgsoppdrag, kan disse pengene verdt å bruke som investering til salget.  Det andre er å vise omriss av hvilke teiger og skogsområder som hører til gården. Rett og slett fordi dette gir kjøperen et inntrykk av størrelsen og beliggenheten.

Videre tas det bilder av bygningene både utenfra og inne – slik som ved et ordinært boligsalg. Ettersom landbrukseiendommer ofte ligger et stykke fra folk, er det viktig å ta mange og gode bilder. Dette for at interesserte kjøpere unngår å gjøre en bomtur.

Fotografering av gård krever mer enn kun interiørbilder, og flere meglere spør derfor ofte etter private bilder til prospektet og annonsen. De private bildene viser gjerne hverdagen på gården der jakt, hogst, fiske, dyreliv, grønnsakhager og lignende hører med.

Ved landbrukseiendommer tar man som oftest kontakt med takstmann som har landbrukstakser som spesialfelt. Dette er fordi disse er spesialisert på akkurat slike eiendommer, og vet å gi en riktig prisantydning på driftsbygg, skog eller beitemark. Prisen på landbrukstakst ligger vanligvis på 8000 til 10 000 kroner, altså noen tusen over ordinær takst.

Som alle andre boligsalg, skal også informasjon fra det offentlige hentes inn. I tillegg er det vanlig å ta kontakt med det lokale landbrukskontoret for avklaring rundt rettigheter før salget finner sted. Dette er blant annet også for å få en oversikt over heftelser. Småbruk har ofte mange heftelser ved seg, og det er slett ikke sikkert at eieren har en fullstendig oversikt over gamle avtaler.

Deretter er det viktig å dokumentere alle rettigheter og begrensninger som eiendommen har.

 • Jaktrettigheter
 • Fiskerettigheter
 • Naborettigheter til adkomstvei over tomten og lignende

Ettersom det er en langt større og tidkrevende jobb å selge et landbruk enn en vanlig bolig, settes ofte meglerhonoraret, også kalt meglerprovisjon, på 1 til 1,5% høyere enn hva som er vanlig for en bolig.

Visninger settes opp i god tid i forkant, ettersom slike eiendommer sjeldent legges ut for salg og de som er interessert ikke aktivt er ute på boligjakt. Dette betyr også at markedsføring av boligen er viktig slik at flest mulig potensielle kjøpere får vite om salget. Selve visningstiden blir som regel satt i helgen.

Budrunden blir avholdt på samme måte som andre boligsalg. Det samme gjelder kontraktsmøte og overtakelse. Eneste forskjellen under kontraktsmøtet er at av og til må man fylle ut et konsesjonsskjema.

 

Visste du at så mye som

7 av 10 boligkjøpere i Norge

ikke ønsker å kjøpe privat?

Bør du selge bolig selv?

Når man skal selge bolig, er det naturlig å vurdere å selge bolig selv fremfor å bruke en eiendomsmegler. Det virker jo mye billigere, ikke sant? Vel, umiddelbart kan det virke slik, men husk at denne prosessen krever mye tid og energi. Du må gjøre en real innsats under hele prosessen, fra start til slutt. Du må gjøre boligen attraktiv for potensielle kjøpere, og her er gode bilder, boligstyling og informasjonsrelevant boligannonse grunnleggende. I tillegg er det mange viktige dokumenter som må hentes inn. Det skal med andre ord et intensivt arbeid til for å få solgt boligen kort tid etter visningene er gjennomført.

Dersom du likevel tenker på å selge boligen selv er det en rekke ting du må huske å gjøre. Først og fremst er timing viktig. I løpet av året er det to tider som egner seg bedre å selge på, nemlig på nyåret rundt januar, og på sommerstid rundt august. Et annet nyttig tips er å unngå å velge helligdager og langhelger til å holde visning eller budrunde på. Eneste unntaket er dersom det er en fritidsbolig, da er dette mindre relevant.

Ved siden av forberedelser for visning og opprettelse av salgsannonse, er det også en rekke dokumenter som skal hentes inn ved salg av bolig.

 • Bekreftet grunnboksutskrift: Dette får du fra Statens Kartverk
 • Tidligere heftelser (også kalt servitutter) som ikke er tinglyst.
 • Er det forkjøpsrett?
 • Hente inn informasjon om boligen og eiendommen fra kommunen: dette inkluderer reguleringsplaner, midlertid brukstillatelser, pålegg, utleieforhold, målebrev og ligningsverdi, og kommunale avgifter.
 • Få utarbeidet en teknisk tilstandsrapport: dette gjøres av en takstmann.
 • Innhent prisopplysninger: sjekk hva lignende boliger går for, få en takstmann til å sette en prisantydning
 • Utarbeid salgsoppgave

Det du må tenke på i forhold til en salgsannonse, er at den er enkel, presenterer boligen på en god og ærlig måte, og har en realistisk prisantydning. Vær gjerne kreativ, men tenk godt gjennom det slik at det ikke slår feil.

Husk også at markedsføring er viktig. Benytt deg av nettverket ditt og sosiale medier til å spre ordet. Bruk gjerne Finn.no for salgsannonsen og del det så videre på Facebook. Få også gjerne venner og familie til å dele det på sine tidslinjer.

Når du så skal ha visning er det viktig at du gjør boligen objektiv slik at potensielle kjøpere kan se dette som sin bolig – ikke at de er på besøk hos noen. Det vil med andre ord si at du bør fjerne familiebilder, barneleker, kjæledyr og lignende. Rydd også bort andre småting som gjør at boligen ser rotete ut. Du trenger ikke rydde i skap, men pass på at ting ikke faller ut dersom du skal åpne noe for å vise. Ha alltid i bakhodet at førsteinntrykket spiller en stor rolle!

Om du velger å gjøre visningen alene, bør du prøve å distansere deg emosjonelt. Det er lite smart å komme i en krangel med dine potensielle kjøpere. Derfor velger mange å benytte seg av en eiendomsmegler.

Etter visning må du arrangere en budrunde. Her er det viktig at alt er på stell. Husk at akseptert bud gjør at det er inngått en bindende avtale. Alle bud skal også være skriftlige, og du er ansvarlig for å føre en budlogg der budgiver, tidspunkt, beløp og akseptfrist inngår.

Etter at du har akseptert et bud, er det inngått en bindende avtale. Dette skal gjøres skriftlig i en kjøpskontrakt. Deretter må du fylle ut skjøtet for å overføre eiendommen fra deg som selger til kjøperen. Til slutt skal oppgjøre ordnes, noe som innebærer betaling, tinglysning og eventuelt sletting av heftelser. Dette er store, viktige prosesser som ofte krever faglig kompetanse. Mange av disse punktene er derfor å anbefale å sette bort til en advokat, eiendomsmegler eller bank.

 

Boligmarkedet i 2018

I løpet av fjoråret (2017) skjedde det mye i boligmarkedet. Mot slutten av året hadde boligmarkedet sunket flere prosent, og flere eksperter spådde at denne trenden kom til å fortsette i 2018.

Nå begynner vi å komme noen måneder ut i 2018, og nedgangen har slett ikke fortsatt slik mange trodde. Derimot har man sett en oppgang, altså boligvekst, på landsbasis på i løpet av februar. Ekspertene mener nå at nedturen i boligmarkedet kan være over. 

Ekspertene spår at vi kan vente en svak vekst i boligmarkedet de neste 12 månedene. Det tyder altså mye på at boligmarkedet i Norge kan friskmeldes, i hvert fall ifølge Norske Boligbyggelags Landsforbund. Eiendom Norge ser for seg at prisene på bruktboliger vil stige med rundt 2,3% de neste 12 månedene.

Dersom vi ser på noen enkelte byer, så steg boligprisen ulikt i februar måned:

 • I Oslo steg boligmarkedet med 1,4 prosent i februar i følge tall fra Eiendom Norge. Likevel ligger prisen fortsatt 9,1% under det nivået som var for et år siden.
 • I Bergen steg prisene med 0,5%
 • I Trondheim steg det på 0,1 % i februar, men de hadde en sterkt januar-måned.
 • I Stavanger steg prisene på 1,8%, men de hadde en svak januar.

I snitt tok det 54 dager å få solgt en bolig i februar, men skal vi tro Eiendom Norge så vil denne omsetningstiden synke utover våren.

Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) med sin kvartalsvis boligmarkedsrapport, fremlegger at den positive utviklingen i norsk økonomi vil redusere sannsynligheten for boligprisfall i 2018.

På den andre siden er det fortsatt mange boliger til salgs, mye boligbygging og en dempet befolkningsvekst. Dette vil nok gjøre at boligbyggerne tilpasser seg den lavere etterspørselen og fremskyver noen av byggeprosjektene.

Mange frykter nok at fjorårets korreksjoner skal fortsette i en negativ spiral, men NBBL mener at dette har avtatt den siste tiden. De støtter dette opp ved at det er både oppløftene makroutsikter som god økonomisk vekst, fallende arbeidsledighet og økende optimisme i husholdningen og at vi har en historisk lav rente som holder bokostnadene nede.

Prognosen om at boligprisen vil stige med 3% i løpet av 2018 holder de altså ved.

Statistisk Sentralbyrå (SBB) har lagt frem prognoser at boligprisene vil stige forsiktig de tre neste årene.

Boligutviklingen i februar viser at boligprisene er på vei til å bedre seg. Totalt sett ser det derfor ut til at det blir en svak økning i boligprisen i løpet av 2018. Mye tyder altså på at det norske boligmarkedet stabiliserer seg.

 

Eiendomspriser - Hva er boligen solgt for?

Når man skal selge bolig, er man ofte nysgjerrig på hva andre, lignende boliger i området ble solgt for. Det kan nemlig gi en liten pekepinn på hva du kan forvente for din egen bolig ved salg, enten du vil selge selv eller bruke en eiendomsmegler. Historikk for eiendomspriser eller boligpriser i sitt område kan du enkelt sjekke på Opplysningen 1881.

 • Adresse for boligen
 • Når boligen var tinglyst
 • Hva boligen er solgt for
 • Hvem boligen er solgt fra og til
 • Hva slags type bolig det er
 • Lengre salgshistorikk for boligen
 • Kart over boligområdet
 • Overvåkning og varsling om nye salg
 • Kart over radon, kvikkleire, årlige trafikkdøgn og flomfare i området

 

Eiendomsmeglere i Norge

Når du skal selge boligen din har du et hav av meglere å velge mellom, derfor er det viktig at du finner den rette megleren. Eie Eiendomsmegling, Privatmegleren, Krogsveen og Eiendomsmegler 1 opererer så å si i hele landet. Bor du på Vestlandet kan du benytte deg av Eiendomsmegler Vest og RE/Max. Vestlandet er såpass stort at du kanskje ønsker noen som spesialiserer seg innenfor ditt området. Da kan du benytte deg av Bergen Omegn Eiendomsmegling, Ditt Boligsalg, Ditt Sted Eiendomsmegling, Fana Sparebank Eiendom og Kaland & Partners, de holder til i Bergen og omegn. Eiendomsmegler Haugesund og Meglerhuset Lea og Partnere fokuserer mest på Haugesund området.

På Østlandet holder Meglergaarden, Stavlund, Borg Eiendomsmegling og Attentus Eiendomsmegling til i Østfold. Litt mer sentralt finner du Boa Eiendomsmegling, Garanti Eiendomsmegling, Morud og Partnere i Oslo. Letere du etter en megler i nord finner du Heimdal Eiendomsmegling, Hjem Eiendomsmegling og SNE Eiendom i Tromsø, mens i Bodø finner du Meglerhuset Bodø. Meglerhuset Nylander og Boli Eiendom holder til i Trøndelag. Mens Narvikmegleren holder til i narvikregionen. På Sørlandet kan du velge mellom A1 Eiendom, Exbo, Meglerhuset sædberg, Raadhuset Eiendomsmegling og Z eiendom.

Er du interessert i en meglerselskap som tenker nytt er iHus og Partners det riktige valget. De er kjente for å være kreative og nytenkende. Andre aktuelle eiendomsmeglere som du kan velge mellom er Rede Eiendomsmegling, Smart Eiendomsmegling, Proaktiv Eiendomsmegling, Notar, Eigedomsmekling Sogn og Fjordane, Eiendomsmegler A, Dialog Eiendomsmegling, Boa Eiendomsmegling, Aasen Eiendomsmegling og Aktiv Eiendomsmegling. Som du kan se finnes det mange meglere å velge mellom. Det kan derfor være lurt å innhente tilbud fra flere. På denne måten finner du den beste megleren for salg av din bolig, samtidig som du kan få en bedre pris.

Vurder tjenesten vår

Vurder denne tjenesten ved å klikke på antall stjerner du synes vi fortjener.

TIL TOPPEN