cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Eiendomsmegler
4 min lesetid
Sist oppdatert: 29 januar 2024

Dette bør du vite om salg av tomt

Har du en stor hage som du bare klipper gress på? Å selge tomt kan være en måte å få inn penger på et område du uansett ikke har bruk for. Eller av helt andre grunner?
Få hjelp fra meglere som kjenner nabolaget ditt

Motta tilbud fra inntil 5 eiendomsmeglere, helt uforpliktende og gratis.

Å be om tilbud er gratis og uforpliktende.

Enten du snakker om å dele opp en tomt i mindre deler, eller å selge en enkelt tomt, vil salg av tomt være annerledes enn salg av bolig.

Først og fremst: en tomt regnes som et grunnareal som er ubebygd. Det kan også være en tomt hvis prisen virker å være påvirket av at bygningene er av lav verdi. For eksempel klare for rivning, slik at man kan bygge ny bolig der.

Som oftest, enten du skal selge tomt til utbygger eller til privatperson, kan du regne med at deres plan vil være å bygge noe der.

Da er det viktig å få informert om reguleringene og forholdene som finnes. Slik at kjøper ikke ender opp med å kjøpe tomt som i en eller annen grad ikke lar seg bygge på.

Skal du selge tomt?
Få tilbud fra flere meglere og velg den du selv syns er best.

Skatt på salg av tomt

I motsetning til skatt på bolig og fritidsbolig, vil gevinst ved salg av tomt alltid være skattepliktig. Tap vil også være fradragsberettiget.

For å finne gevinsten eller tapet du skal skatte av, må du finne differansen mellom inngangsverdi og utgangsverdi.

Vi kan definere de to ulike begrepene slik:

 • Inngangsverdi er summen du kjøpte for, i tillegg til andre kostnader som dokumentavgift og tinglysningsgebyr. Utgifter du har med eiendomsmegler ved salg av tomt kan du også trekke fra inngangsverdi.
 • Utgangsverdi er summen du selger for.

Det er verdt å merke seg en ting når man selger bolig som oppfyller kravene til å bli fritatt for skatt ved gevinst:

Hvis tomten er større enn det som regnes for å være en naturlig arrondert tomt, vil gevinsten tilsvarende den delen av tomta kunne bli skattepliktig.

Selge tomt til utbygger

Hvis man vurderer å selge tomt til utbygger, er det en viktig faktor å regne med. Det er naturligvis at all gevinst ved salg av tomt er skattepliktig.

Men det mange ikke vet, er du kan gå på skattesmell hvis du selger tomt med bolig. Dette til tross for at brukstidskravet og eiertidskravet er oppfylt.

Det er i de tilfellene hvor prisen gir uttrykk for at bebyggelsen ikke har noen påvirkning på summen. Da gjerne fordi boligen som står der skal rives.

Altså kan den regnes som tomt, som gjør at du må betale skatt av gevinsten. Dette er derfor viktig å ta med i vurderingen mellom partene når man skal selge tomt.

Får du et tilbud fra en utbygger kan det være lurt å snakke med noen som har peiling på salg av tomt. Enten en eiendomsmegler eller eiendomsadvokat.

Selge tomt selv?

Hvis du vurderer å selge tomt privat uten eiendomsmegler, er det viktig at du får opplyst eventuelle kjøpere nok.

Som med salg av bolig, vil selgers opplysningsplikt alltid overgå kjøpers undersøkelsesplikt. Dermed har kjøper gode rettigheter for erstatning eller heving i ettertid.

Det du må gjøre er blant annet skaffe tilstrekkelig med informasjon før salget, og at dere har en god kjøpekontrakt for å gjennomføre salget. Sistnevnte kan være lurt å få utarbeidet av en eiendomsadvokat.

Noen ting som bør være på plass hvis du vurderer å selge tomt selv er:

 • Kart over tomten og kart med hvilke reguleringer som finnes.
 • Bekreftelse på areal og mål.
 • Søknader til kommunen.
 • Informasjon om adkomst, vann og avløp.
 • Reguleringsbestemmelser.

Prosessen er den samme som ved salg av bolig eller fritidseiendom. Hvis du ikke allerede har en kjøper, må du også regne med å bruke tid på ting som markedsføring, visninger og budrunde.

Det kan i tillegg ta litt lengre tid å få solgt en tomt enn en bolig.

Hjelp til salg av tomt?

Vurderer du å selge tomt? Da kan det være lurt å få hjelp av en eiendomsmegler. Det er mye som skal være på plass før salg av eiendom. Uansett om den er bebygd eller ikke.

For eksempel må du søke om å skille ut tomta om det er del av en større tomt. Det vurderes tilknytningsmuligheter for vei, vann og avløp. Noen steder er man også strenge med tanke på fortetning av bebyggelse.

I tillegg må man varsle eventuelle naboer og gjenboere ved salg av tomt.

Du må også ta høyde for reguleringer, slik som krav til minste tomtestørrelse for området ditt.

Ønsker du å få tilbud på salg av tomt fra flere eiendomsmeglere? Da kan du benytte deg av vår anbudstjeneste. Da kommer du i kontakt med flere meglere samtidig, og du kan velge den som passer best for deg.

Få hjelp fra meglere som kjenner nabolaget ditt
Motta tilbud fra inntil 5 eiendomsmeglere, helt uforpliktende og gratis.


 

Tony Alexander Bakken Norgaard
Tony Alexander Bakken Norgaard
Tony Norgaard er innholdsprodusent hos Tjenestetorget. Han har en bachelor i medier og kommunikasjon fra Oslomet. Han har også studert bedriftsøkonomi ved Universitetet i Sørøst-Norge.  Han skriver hovedsakelig om lån og personlig økonomi, og har opparbeidet seg mye kunnskap på feltet.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Få hjelp fra meglere som kjenner nabolaget ditt
Motta tilbud fra inntil 5 eiendomsmeglere, helt uforpliktende og gratis.
Denne nettsiden bruker cookies for analyse- og markedsføringsformål.
Les mer