Dette bør du vite om mobilforsikring
De fleste av oss eier en mobiltelefon. Er du opptatt av å ha det nyeste på markedet, har du mest sannsynlig også en ganske verdifull en. Det kan bli dyrt om du mister mobiltelefonen i vannet, eller mister den i bakken og knuser skjermen, og må sende inn mobilen på reparasjon. Du lurer kanskje på om du skal gå for en trygghetsavtale, mobilforsikring hos operatør, eller bare oppgradere innbo- og reiseforsikringen din? Vi leder deg trygt gjennom forsikringslabyrinten!

INNHOLDSFORTEGNELSE
Hva dekker forsikringen din?
Er du usikker på hva forsikringen dekker? Innbo får dekket de fleste skader som skjer hjemme, men så snart du er ute av huset er det reiseforsikringen som tar over. Disse forsikringene har som regel en ganske høy egenandel, og i så måte er det ikke alltid så interessant å bruke disse i forbindelse med uhell tilknyttet mobiltelefonen.
Alle kan ha uflaks, det er sjelden mye som skal til. Ekstra leit er det hvis disse uhellene går utover en dyr gjenstand du eier, slik som for eksempel mobilen din. Mobiltelefonen er blitt en dyrebar gjenstand vi som regel alltid har med oss, og er derfor svært utsatt for skade, uhell og tyveri. Da er det greit med forsikring på mobil. Det er ikke alt innbo- eller reiseforsikringen dekker, det kan derfor være greit å undersøke dette før uhellet melder seg.
Dekker reiseforsikring knust mobil?
Det er nok mange som har stilt seg følgende spørsmål i håp om at det skal være redningen etter et selvforskyldt uhell på ferie: dekker reiseforsikring ødelagt mobil - slik som for eksempel vannskadet mobil, knust skjerm eller annen skade?
En standard reiseforsikring dekker ikke uhell, slik som knust skjerm eller andre skader som er forårsaket av et uhell.
Frastjålet mobil - reiseforsikring
Om du legger igjen mobilen på en kafé, eller glemmer igjen bagasjen på flyplassen - der også din telefon ligger, er dette selvforskyldt, og anses derfor ikke som frastjålet eiendel. Mange er ikke klar over at dette er saker forsikringer for innbo og reise ikke får dekket. Om du derimot blir frastjålet en telefon på reise, vil du få igjen på reiseforsikringen.
Innboforsikring - knust skjerm
Knust skjerm? Innboforsikring kan være løsningen.
Ved knust skjerm eller annen skade på mobil, bør du melde skaden på innboforsikringen, da denne type forsikring dekker flere typer skader på mobil. Om du vil være sikret for eget uhell også, bør du oppgradere innboforsikringen din med uhellsdekning, eller skaffe deg verdisakforsikring.
Fordelene ved en verdisakforsikring er blant annet at egenandelen er lavere; eksempelvis 500 kroner egenandel mot 2000 kroner egenandel på innboforsikring. I tillegg dekker en verdisakforsikring tapt og gjenglemt gjenstand, så lenge du kan vise til tid og sted for tapet. Forsikringssummen setter du selv, slik kan du få erstattet gjenstander med høyere verdi enn 40 000 kroner.
Mobilforsikring hos operatør, eller i butikk
En kan si at det finnes to typer forsikringer du kan velge mellom når du går til innkjøp av ny mobiltelefon. Mobilforsikring du kjøper i butikk, kan du kun tegne under kjøp av telefonen, og varer en bestemt periode. Hos operatørene kan du tegne en avtale på mobilforsikring når som helst, så lenge du har abonnement hos denne. Priser varierer fra operatør til operatør.
Det er verdt å merke seg at med forsikringen fra butikken, har du kun dekket den bestemte telefonen. Om du kjøper deg en ny mobil, må du ut med samme beløp på nytt.
Mobilforsikring hos operatør
De fleste mobiloperatører tilbyr en mobilforsikring du kan tegne når du går til innkjøp av mobilen. Flere og flere operatører har også opprettet en avtale der du får plussforsikring inkludert i kjøpet, og er alltid dekket dersom du skulle være uheldig. I stedet for å betale hele beløpet for mobilen ved kjøp, inngår du en nedbetalingsplan der du betaler et fast beløp i måneden over en viss periode.
Det er for øvrig greit å huske på at slike avtaler er mest lønnsomme for de som ofte er uforsiktig eller uheldig med sin telefon, da du betaler en del ekstra kroner for å alltid være sikret ny telefon og skjermbytte når uhellet melder seg.
Skjermforsikring
Om du ikke ønsker en nedbetalingsplan, kan du velge å kjøpe mobilforsikring ved siden av. De fleste operatører tilbyr skjermforsikring, eller en som dekker alle typer skader, alt fra vannskade på mobil til frastjålet mobil (plussforsikring). Denne avtalen tegnes på abonnementet ditt, og du blir trukket en sum i måneden. Priser varierer ut ifra hvilken forsikring du velger, og hvor mye du ønsker at avtalen skal dekke.
Ettersom mobilen etter hvert har blitt den gjenstanden vi tar med oss overalt, tilbyr ofte mobiloperatørene en avtale som skal dekke uhell også når du er ute og reiser - i hele verden.
En mobilforsikring som dekker knust skjerm, er kanskje ekstra populær hos mange. Er du en person som ofte er så uheldig å miste mobilen i bakken - ute, eller bare hjemme i din egen stue? Om dette skjer regelmessig, er det lurt å investere i en skjermforsikring. Det kan du som regel kjøpe på din operatørs hjemmeside.
Trygghetsavtale
Ved innkjøp av ny telefon, er det mange som blir lokket til å kjøpe trygghetsavtaler som selges i ulike elektronikkbutikker. Det kan være mindre lønnsomt og trygt enn en innbo- og reiseforsikring som også dekker uhell og tyveri. Men hvorfor? Det handler om kostnadene.
Om du kjøper en trygghetsavtale til mobilen din, dekker den kun denne gjenstanden. En trygghetsavtale har også en begrenset dekning på tyveri, og hvis produktet ditt skulle bli ødelagt, får du samme produkt tilbake, eller gavekort i butikken du kjøpte det.
Lurer du hvordan få ny mobil på forsikring? Med en god forsikring får du penger tilbake (fratrukket egenandel) om du er blitt frastjålet mobilen, fått vannskade eller annen skade. Du velger selv hvordan du ønsker å bruke erstatningen, enten på reparasjon eller ny mobil.