cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Boligalarm
6 min lesetid
Sist oppdatert: 02 mars 2024

Hvordan sikre vinduer mot innbrudd

De fleste innbrudd i Norge skjer i første eller andre etasje og via verandadør. Heldigvis finnes det måter å redusere sannsynligheten for at uønskede personer tar seg inn i din bolig. Ved siden av boligalarm bør fysisk sikring av vinduer og dører være en grunnleggende beskyttelse mot innbrudd i huset ditt.
Person med slue hensikter bruker brekkstang på vindu.
Sikre vinduer mot innbrudd: Vinduer i første og andre etasje, samt verandadører er populære innganger for innbruddstyver. Sørg for at både vinduer og dører er sikret. Hvordan? Det finner du ut i denne artikkelen.

Å sikre vinduer og dører i boligen din er et veldig bra utgangspunkt for å forhindre at uvedkommende stikker av gårde med verdisakene dine. Støy og tid er nemlig en luksus tyven sjeldent kan unne seg. Et vindu som gir tøff motstand, kan få tyven til å gi opp innbruddsforsøket. 

Du kan sikre vinduene dine mot innbrudd ved å skaffe spesielle vinduer med forsterkede reiler og sluttstykker. De har gjerne laminert, mer bruddsikkert glass som er vanskeligere å løsne fra rammen. Du kan eventuelt selv skaffe FG-godkjente låser til eksisterende vinduer og verandadører.

En ekstra trygghet med boligalarm
Med boligalarm blir du varslet både ved innbrudd og brann - noe som gir deg en ekstra trygghet i hverdagen. Det er gratis og uforpliktende å hente tilbud på boligalarm via våre sider.

Hvilke vinduer bør jeg sikre først? 

Du bør passe på å sikre alle vinduer som er det er enkelt å komme seg inn i. Derfor er det ofte viktig å sikre vinduer i første- og andre etasje. Kjellervinduet kan med fordel også sikres, selv om det ikke er den vanligste veien inn for tjuveraddene.  

I tillegg har mange dører også et vindu eller glasselement. En balkong- eller verandadør er et godt eksempel på det. Siden innbrudd gjennom balkong/verandadøren er tyvenes tredje mest populære løsning, er det derfor lurt å sikre denne med en FG-godkjent lås også. 

FG-godkjent lås

Dette er låser som er motstandsdyktige mot dirking og boring. Slike låser er effektive for å øke innbruddsikringen i huset ditt. De er godkjente av forsikringsselskaper som innbruddssikre, og har du FG-godkjente låser slår dette gjerne positivt ut på satsene i innboforsikringen din.

Du kan lese mer om FG-godkjenning her.

I forhold til sikkerhet er brevsprekker og glasselementer i grunn en svakhet i ytterdørens konstruksjon og noe som kan gjøre det lettere for innbruddstyver å ta seg inn i huset. Derfor bør du se nærmere på mulighetene som finnes i forhold til innbruddsikre dører også. 

Hva gjør et vindu innbruddsikkert?

Det handler om å gjøre det vanskeligere for innbruddstyver å ta seg inn i boligen din - og du har flere muligheter til å sikre mot innbrudd. Noe så enkelt som å kjøpe nye FG-godkjente låser til vinduene kan øke sikkerheten betraktelig.

Men eldre vinduer er likevel en god del lettere å bryte opp enn nyere. For selv om du installerer en ny lås, kan for eksempel glasset på et eldre vindu være lettere å ta ut fra rammen enn på et nyere vindu.

Moderne vinduer har en høyere standard, og skal du ha det aller sikreste, er det sikkerhetsvinduer du bør se nærmere på til hjemmet ditt.

De fleste produsenter av vinduer tilbyr sikkerhetsvinduer, og gjør en rekke modifikasjoner og forsterkninger på komponenter. Det som gjør disse vinduene innbruddsikre er:

  • Solide, forsterkede beslag
  • Mer avansert liming av glasset og mer bruddsikkert glass

1. Solide, forsterkede beslag

Med beslag menes de ulike komponentene i metall som hører sammen for at du skal kunne låse dører og vinduer. Det kan være hengsler, reiler, hasper, lister etc.

Kort sagt - i et innbruddsikkert vindu forsterkes og modifiseres disse komponentene. Videre kan du lese litt mer om dette.

Reiler

Dette er selve bolten som låser vinduet når du vrir om en vrider, eller med en nøkkel. I innbruddsikrede vinduer brukes J-formede reiler (kalt hakereiler) i solid stål som er tilnærmet umulig å deformere. 

Innbruddstyven må i det minste stå å holde på i timevis for å kunne ta seg inn et vindu med forsterket hakereiler – noe de ofte ikke tar sjansen på.

Sluttstykke/låsestolpe

Et sluttstykke er forankringpunktet i vinduer og dører. Enklere sagt – det er den platen med hull hvor hakereilen går inn når du låser. 

I innbruddsikre vinduer er sluttstykket konstruert med flere skurer, både foran og på siden – noe som gjør den motstandsdyktig mot forsøk på å bryte opp vinduet. 

Et sluttstykke kalles ofte også en låsestolpe.

Sikkerhetslås

Som nevnt kan du selv gå til innkjøp av lignende låser - på sikkerhetsvinduer er de gjerne inkludert. Antall låsepunkter (opptil 7 på enkelte) kombinert med at låsen er både dirkesikker og boresikker gjør vinduet veldig egnet til å forhindre innbrudd. Det finnes til og med muligheter for å ha kodelås til vinduet.

Vinduer kan også beskytte fra innsiden

En ekstra gulrot med å ha innbruddsikre vinduer kan fort vekk være dine barns sikkerhet. Har du små, eventyrlystne barn kan slike vinduer forhindre at de faller ut – særlig om du har et toveis, innadslående sikkerhetsvindu, eller vindu med kodelås eller luftebeslag. 

2. Mer avansert liming av glasset

Et innbruddsikkert vindu er limt på en måte som gjør at det er mye vanskelige å ta ut glasset fra rammen. Ja, det skal hos mange produsenter ikke være mulig å ta ut glasset fra rammen fra utsiden. 

Hva med å bare knuse glasset, sier du?

Vel, tyver er som nevnt opptatt av å lage så lite støy som mulig. Å knuse glasset er derfor ikke en ideell måte å komme seg inn på. Du kan også få laminert glass – noe som gjør vinduet vanskeligere å knuse.

Kombiner fysisk og elektronisk sikring

Installerer du innbruddsikre dører og vinduer i huset ditt har du allerede gitt deg et godt utgangspunkt. Enda sikrere blir du hvis du i tillegg har boligalarm.

Den gir ekstra trygghet både ved innbruddsforsøk – og et faktisk innbrudd. 

Boligalarm kan:

  • Avskrekke tyvene fra å i det hele tatt prøve å bryte seg inn.
  • Gi tyvene panikk og få dem til å stikke av istedenfor å ta seg inn i boligen
  • Ta tyvene på fersk gjerning, da mange boligalarmer har et kamera som slår seg på hvis alarmen går. 

Du kan også vurdere å bruke innstillingen for skallsikring, som gjør at alarmen går dersom vindu eller dører åpnes. Du kan lese mer om skallsikring i denne artikkelen.

Fysisk og elektronisk sikring for tryggest resultat
I tillegg til å innbruddssikre vinduer og dører bør du altså ha en boligalarm. Kombinert gjør dette at boligen din og alle tingene dine er godt beskyttet mot at uønskede tar seg inn. Boligalarmer varierer i pris og hos oss kan du sammenligne tilbud fra flere leverandører. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende. Vil du vite mer?

Gjennom en god kombinasjon av elektronisk og fysisk sikring av huset ditt kan du føle deg tryggere på at en innbruddstyv kan avskrekkes til å prøve seg.

Les også: Boligalarm med eller uten abonnement?

Avslutningsvis kan du se flere tips til hvordan du kan sikre deg mot innbrudd.

8 korte tips til hva du kan gjøre for å forhindre innbrudd

  1. Ikke opplyse alle på sosiale medier om at du skal la boligen stå tom i sommer.
  2. Sørge for at stiger, brekkjern og andre verktøy/ting utenfor huset som kan hjelpe tyver å ta seg inn er låst vekk i garasjen
  3. Skaffe sikkerhetsvinduer eller skaffe låser til eksisterende vinduer
  4. Ha boligalarm
  5. Ha ytterdører med to låser, hvor minst én av låsene bør være FG-godkjent
  6. Tyver merker ofte hus de har tenkt til å bryte seg inn i. Se derfor etter merkinger som kan ha blitt gjort i området ditt. Det kan være et klistremerke, en mynt eller tagging. Typiske steder å se etter slike merkinger kan være på postkassen din, dører og garasjeport.
  7. Merk dører og vinduer med "Hjemmet er sikret med alarm" - klistremerket.
  8. Ha lys med bevegelsessensor utenfor. Du legger merke til om noen beveger seg utenfor - og er du ikke hjemme, kan dette skremme bort nervøse tyver.
Sammenlign priser på boligalarm
Motta tilbud fra flere alarmselskaper, helt gratis og uforpliktende.
Tilbakemelding fra brukere
  • Det koster ikke å prøve tjenesten, derimot sparer du mye penger.
    Kjetil Sanstøl
  • Veldig bra tjeneste, er svært fornøyd. Lett å bruke, gode tilbakemeldinger og tips.
    Ida Haus

 

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas er innholdsleder i Tjenestetorget, med bred bakgrunn fra SEO, tekst- og videoproduksjon. Han har skrevet hjelpsomme artikler og laget engasjerende videoer for ulike bedrifter innen bank, markedsføring, fagforening og filmbransjen. Thomas brenner for å forbedre din privatøkonomi, og har som mål å hjelpe deg som besøker bloggen vår med å hjelpe deg til å få kunnskapen du trenger til å ta riktige beslutninger rundt tjenester som påvirker din privatøkonomi. Du kan se Thomas' arbeid på artikler om bl.a varmepumpe, boligalarm og solskjerming.

Sammenlign priser på boligalarm

Motta tilbud fra flere alarmselskaper, helt gratis og uforpliktende.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

  • Beskriv ditt behov
    Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
  • Få tilbud fra flere selskaper
    Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
  • Velg det beste tilbudet
    Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Sammenlign priser på boligalarm
Motta tilbud fra flere alarmselskaper, helt gratis og uforpliktende.
Denne nettsiden bruker cookies for analyse- og markedsføringsformål.
Les mer