cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Omstartslån
4 min lesetid
Sist oppdatert: 28 februar 2024

Forsikring med betalingsanmerkning

Betalingsanmerkninger gjør det vanskelig å ta opp lån, tegne abonnementer og skaffe seg forsikring. Det er spesielt vanskelig når man trenger ansvarsforsikring for å kjøre bil. Heldigvis finnes det løsninger som kan hjelpe deg.
Forsikring med betalingsanmerkning
Har du betalingsanmerkning kan det være vanskelig å få forsikring. Vi viser deg hvordan du går frem for å få den forsikringen du trenger.

Konsekvenser av betalingsanmerkningen

Når man får en betalingsanmerkning vil det påvirke kredittscoren din. Kredittscoren informerer utlånere og tjenestgivere om betalingsevnen din. Den tar utgangspunkt i betalingshistorikk, inntekt, formue, gjelden din, og andre økonomiske faktorer forbundet med deg. 

På bakgrunn av denne kredittscoren avgjør banker og forsikringsselskaper risikoen for at du misligholder lånene dine eller at de ikke får penger for tjenestene sine. 

Inkassoprosessen

En betalingsanmerkning kommer etter saken din har gått til inkasso, som igjen kommer av ubetalte regninger. Inkassoprosessen har to faser ved seg: utenrettslig og rettslig inkasso.

Utenrettslig inkasso ønsker å løser hele problemet uten å involvere rettslige instanser. Mens rettslig inkasso involverer rettslige instanser og alvorlighetsgraden av saken øker betraktlig.

Prosessen følger dette forløpet:

Utenrettslig inkasso

 • Orginalfaktura

Dersom du ikke har betalt den orginale fakturaen innen fristen kan det hende at du får en purring. Det er viktig å vite at du har ikke krav om å få purring og fakturaen kan gå direkte til inkasso-selskapet.

 • Inkassovarsel

Du vil få et inkassovarsel dersom orginalfakturaen ikke er betalt innen fristen. Du vil ha minimum 14 dagers betalingsfrist.

 • Betalingsoppfordring

Om avsender av inkassovarselet ikke mottar penger vil hele saken din bli sendt til inkasso og du vil få tilsendt en betalingsoppfordring. Du vil få 14 nye dager til sende penger. Du har også muligheten til å ta kontakt med inkassoselskapet om du er uenig i kravet som stilles. 

Om du ikke har penger, anbefales det å ta kontakt med inkassoselskapet slik at dere kommer frem til en løsning for å unngå flere involverte parter, som forliksrådet og Namsmannen.

Rettslig inkasso

 • Forliksklage

Uten betaling blir det sendt en forliksklage til forliksrådet. Hos forliksrådet ønsker man nok en gang å komme frem til en løsning. Viss det ikke blir enighet vil forliksrådet gi en dom. Det er viktig at du er i kontakt med forliksrådet, ellers vil du få en uteblivelsesdom.

 • Begjøring om utlegg

Dette er betaling under tvang. Namsmannen blir involvert, og vil undersøke om du har lønn eller eiendeler som kan tas i pant. Namsmannen kan gjøre søk i flere offentlige registere og opplysninger som gir dem oversikt over dine verdier. 

Det kan bli tatt pant i eiendeler, som blir solgt for å dekke ditt skyldige beløp.

Få hjelp til å refinansiere dyre lån
Motta tilbud fra flere banker, og samle dyre smålån i ett større lån.
Eksempel: Nominell rente: 7,15 % Effektiv rente: 7,97%, lån 2.000.000,- o/25 år, kostnad 2.298.261,- Totalt 4.408.261,-

Slette betalingsanmerkninger

Skal man kvitte seg med betalingsanmerkninger må saken være betalt. Så snart gjelden, samt alt av tilleggskostnader som har hopet seg opp, er betalt vil betalingsanmerkninger bli slettet.

Betalingsanmerkninger blir også slettet av seg selv når saken er eldre enn fire år, men du må fortsatt betale. Inkassoselskapet kan også bestemme seg for å gå til nye rettslige skritt for å registrere en ny betalingsanmerkning på deg.

Det kan ta opptil seks virkedager etter betaling før betalingsanmerkningen er slettet fra registeret.

Hvordan få bilforsikring med betalingsanmerkning 

Som sagt er lån og forsikringer en risiko for bank og forsikringsselskap. Jo større beløpet, jo større risiko. Med en betalingsanmerkning vil disse institusjonene se at du har hatt problemer med å betale tidligere, og det er dette som gjør det vanskelig å få forsikring med betalingsanmerkning.

Bilforsikring - hvordan forsikre bilen

Du har et par ting du kan gjør for å redusere risikoen deres og øke dine sjanser for å få bilforsikring til bilen:

 • Be om et møte med forsikringsselskapet. 

Da kan de møte deg i person og du får muligheten til å forklare situasjonen til et menneske istedenfor en byråkratisk papirmølle.

 • Kjøre en billig bil som er billig å forsikre. 

En billig bil tilsvarer en billig bilforsikring.

 • Kun tegne ansvarsforsikring. 

Vær forberedt på at du overfører risikoen til deg selv. Uten delkasko eller kaskoforsikring vil du måtte betale hele regningen på verkstedet eller kjøpe en ny bil.

 • Spare opp til å kunne betale en del av forsikringen på forskudd.

Om man er i en vanskelig økonomisk situasjon kan dette være et vanskelig tiltak. Dersom man sparer opp til å kunne betale en bilforsikring på forskudd er forsikringsselskapet sikret inntekt. 

Disse tiltakene gjør det enklere å få bilen forsikret, og gjør det generelt enklere å tegne forsikring med betalingsanmerkning.

Bli kvitt betalingsanmerkninger med et omstartslån

En løsning for å bli kvitt betalingsanmerkninger, og få kontroll over økonomien igjen, er et omstartslån. Har du inkasso eller anmerkninger, så vil du ikke få ordinær refinansiering, men omstartslån er unntaket.

Dette er et lån hvor du kan få samlet dyr gjeld i et lån med lavere rente. Slik at det blir lettere for deg å betale tilbake det du skylder hver måned. Kravet er at man må stille fast eiendom som sikkerhet. Med denne sikkerheten kan bankene tilby en lavere rente enn tradisjonelle refinansieringslån.

Dermed kan dette være første steg på veien tilbake til økonomisk kontroll. Du finner en omstartslånkalkulator her. Kalkulatoren gir deg et estimat av kostnadene ved ditt nye lån, dog kan det hende at bankene tilbyr andre vilkår.

Uansett, det er uforpliktende og gratis å motta tilbud på omstartslån gjennom Tjenestetorget. Dermed har du ingenting å tape på å sjekke hvilke tilbud du kan få. Du finner søknadsskjema nederst på siden her.

Forsikring etter omstartslån 

Tjestetorget kan gi deg gratis og uforpliktende tilbud på forsikring. Her kan du søke om forsikring - med eller uten anmerkning. Gjennom en budrunde vil du få muligheten til å velge billigste forsikring du føler passer for deg.

Har du mulighet til å få et omstartslån før du søker, slik at du blir kvitt en betalingsanmerkning, kan det gi deg bedre betingelser på forsikringer.

Fyll ut låneskjema
Refinansier dyr gjeld med sikkerhet i bolig. Inkasso, betalingsanmerkninger, unngå tvangssalg? Vi kan hjelpe deg - gratis og helt uforpliktende

 

Tony Alexander Bakken Norgaard
Tony Alexander Bakken Norgaard
Tony Norgaard er innholdsprodusent hos Tjenestetorget. Han har en bachelor i medier og kommunikasjon fra Oslomet. Han har også studert bedriftsøkonomi ved Universitetet i Sørøst-Norge.  Han skriver hovedsakelig om lån og personlig økonomi, og har opparbeidet seg mye kunnskap på feltet.

Fyll ut låneskjema

Refinansier dyr gjeld med sikkerhet i bolig. Inkasso, betalingsanmerkninger, unngå tvangssalg? Vi kan hjelpe deg - gratis og helt uforpliktende

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Fyll ut låneskjema
Refinansier dyr gjeld med sikkerhet i bolig. Inkasso, betalingsanmerkninger, unngå tvangssalg? Vi kan hjelpe deg - gratis og helt uforpliktende
Denne nettsiden bruker cookies for analyse- og markedsføringsformål.
Les mer