Hva er operatørlås?
Kort fortalt er en operatørlås at telefonen er bunnet til en leveranør i avtalt tid. Når du kjøpte abonementet gjort deu en avtale med leverandøren din over en gitt periode. Dette er som regel noe man fåt tilbud om når man kjøper ny mobiltelefon med abonnement.
Når man planlegger å kjøpe en ny telefon, har man to valg.
- Ulåst
- Låst for en avtalt periode
Ulåst – velg operatør selv
Enten kan man kjøpe en «uavhengig» telefon for eksempel fra en elektronikkbutikk. Da får man en telefon rett fra produsenten, uten at den har vært innom en mobiloperatør og blitt fikset på.
På denne måten står man fritt til å selv velge hvilken leverandør man ønsker, og hva slags abonnement man vil ha.
Dersom du ikke ønsker noe bindingstid finnes det mange avtaler uten dette, slik at du når som helst kan bytte selskap. Dette kan være en lur måte å spare penger på, men man kan også få rabatt ved å inngå en avtaletid.
Så her må du selv velge hva som passer best for akkurat deg.
Låst til én operatør
Det andre valget er å kjøpe fra butikken til en leverandør av mobiltjenester. Telenor og Telia har sine egne fysiske butikker, der man kan kjøpe nesten alle slags smart-mobiler samt annet utstyr og tilbehør.
Mens andre selskaper har hjemmesider med nettbutikk, der man kan handle på nettet og få telefonen rett hjem i posten.
Fordelen med å kjøpe fra en operatør er at prisen er subsidiert, men du blir altså da som oftest bundet til en satt avtaletid, for eksempel 12 måneder.
Om du benytter deg av denne løsningen er det viktig at du passer på at du har nok mobildata, trenger du en mengde med "fri data" bør du bestille en stor datapakke.
Mobil til redusert pris
Hvis du kjøper fra en mobilleverandør kommer telefonen ofte med bindingstid i et år. I tillegg kan det også være en operatørlås. Bindingstid og operatørlås er altså to forskjellige ting, men låsen kan komme i tillegg til bindingstiden.
Med bindingstid får du telefonen til en sterkt redusert pris, og kan betale ned telefonen sammen med mobilabonnementet hver måned.
Noen av leverandørene har også ulike avtaler for å bytte ut telefonen (SWAP/Svisj). Da kan man få en helt ny mobil etter en viss tid, gitt at du låser deg til å være kunde hos bare denne leverandøren.
Man kan også få god pris på forsikring. Da betaler man som regel en fast pris hver måned. Denne kostnaden kommer på samme faktura som mobilregningen, så det er lett å holde oversikt.
Låst i et år
Operatørlås innebærer at telefonen er låst til en spesifikk operatør (leverandør) i en bestemt periode, som regel et år. Det betyr da du ikke kan bruke et mobilabonnement fra et annet selskap mens denne låsen er aktiv. Telefonen vil rett og slett ikke fungere.
Etter et år får man en kode fra leverandøren sin som kan låse opp telefonen. Da kan man selv velge ny leverandør fritt og bytte abonnement hvis man ønsker det.

Hvorfor brukes dette av noen leverandører?
Grunnen til at utvalgte leverandører benytter seg av en slik lås, er for å sikre seg kunder til sin kundebase.
Ved å være låst til en spesiell leverandør i et år, er det større sannsynlighet for at de beholder deg som kunde i lang tid. Hvert fall lenger enn hvis man sto fritt til å velge leverandør selv fra start.
Dette kan være en vinn/vinn-situasjon for både forbrukeren og leverandøren. Som kunde får man telefonen til en redusert pris, og et mobilabonnement må man ha uansett. Selv om man ikke kan velge fritt blant leverandører, kan man velge akkurat det abonnementet man ønsker.
Selskapet får flere kunder som de ønsker å beholde over lang tid. Derfor gir de denne reduserte prisen mot en garanti om at du ikke bytter leverandør på et år.
Finn ut om du har operatørlås
Når du har kjøpt en mobil fra en butikk eller kanskje brukt av noen andre, kan du sjekke om den er låst. Det gjøres enkelt ved å forsøke å sette inn et SIM-kort fra en annen leverandør enn der du har abonnement.
Hvis mobilen fungerer som normalt, og du kun må skrive inn vanlig PUK- eller PIN-kode er det ingen lås på abonnementet. Da kan du selv velge hvilken operatør du ønsker å bruke.
Derimot kan det dukke opp en feilmelding om at SIM-kortet ikke støttes, eller at telefonen er låst til et spesifikt selskap. Da har du med all sannsynlighet en telefon med operatørlås.
Hva slags melding som kommer opp på skjermen varierer med ulike typer mobil og merker.
Hvordan fjerne operatørlås
Hvis du har kjøpt en telefon med lås, må du først finne ut hvor lenge denne låsen er aktiv. Ved å ringe leverandøren telefonen er låst til kan du enkelt få svar på dette.
I følge norsk lov skal det ikke være lov å låse en telefon til én operatør i mer enn 12 måneder (for privatpersoner).
Kode for å låse opp
Hvis den låste tiden enten har forløpt, eller du ønsker å bryte ut av avtalen, trenger du en kode. Denne koden vil låse opp og deaktivere operatørlåsen.
Koden får du ved å kontakte selskapet. Ved å oppgi informasjon om deg eller mobilen, finner de riktig kode og gir den til deg. Så kan du skrive inn denne koden på telefonen, og vipps – skal telefonen bli ulåst.
Må selv spørre om koden
Du får ikke nødvendigvis koden automatisk når tiden med operatørlås har gått. Som oftest må du selv følge med på tiden og kontakte selskapet, slik at du kan få denne koden når avtalen er ute på dato.
Som regel får du kun denne koden utdelt ved slutten på avtaletiden, men det er også mulig å avslutte avtalen før denne tiden har gått. Da må man ofte betale et gebyr på noen hundre kroner for å avbryte avtalen.

Operatørlås iPhone
Mobiler blir stadig mer moderne og teknologisk sikre mot innbrudd fra utsiden. For å fjerne låsen for iPhone er det nok lettest å kontakte leverandøren din slik at du kan få koden.
Prøver du å “hacke” telefonen selv risikerer du å ødelegge mobilen.
Andre metoder
Dersom du ønsker å åpne operatørlås før avtaletiden har gått, finnes det flere muligheter.
Den ene er å kontakte leverandøren og betale et gebyr for å bryte ut. Den andre er å benytte seg av bedrifter som kan gjøre det uten denne spesifikke koden.
Noen selskaper har spesialisert seg på å låse opp telefonen uten koden. Da må de «hacke»/ programmere seg inn på mobilen og gjøre noen lure knep for å fjerne operatørlås.
Låsen kan komme tilbake
Men selv om dette kan fungere ved første forsøk, er det mulighet for at låsen kommer tilbake hvis du oppdaterer telefonen.
De store leverandørene ønsker at folk skal være låst til deres selskap, og går derfor langt for å hindre at kunder klarer å låse opp telefonen selv. Det har blitt vanskeligere å gjøre dette med tiden, desto mer moderne mobilene blir.
Tenk derfor nøye gjennom hvordan du vil gå fram for å låse opp telefonen. Selv om det kan være billigere å gjøre det uten koden, kan det hende denne løsningen ikke fungerer i lengden.
Da kan det være bedre å bare betale det gebyret i første omgang.
Få flere tilbud uforpliktende og gratis
-
Beskriv ditt behovVed hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
-
Få tilbud fra flere selskaperJo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
-
Velg det beste tilbudetVelg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris