Group 2 Date icon Flag - Denmark Copy 2 Icon input - Get Location Icon input - Email # Icon input - Phone Icon input - Place Group 6 ICON BLUE

Samle smålån?

Hjelp til å samle smålån?
5 (100%) 1 vote

 

Linda Therese Stadeløkken

Vurderer du å refinansiere gjelden din og samle alle smålån på et sted? Tjenestetorget gir deg mulighet til å samle inn flere tilbud slik at du finner det mest gunstige tilbudet for deg og din livssituasjon.

Rekordhøy gjeld blant unge

Ifølge Nettavisen hadde Nordmenn rekordhøy inkassogjeld i 2015, spesielt i aldersgruppen 18-25 år. Bransjetallene for 2015 viste at nordmenn skyldte 70 milliarder fordelt på 7.5 millioner saker. Denne trenden er ifølge Kredinor også gjeldende for første halve året i 2016. Tallene for det første halvåret viser at det er en økning på 29% i inkassosaker og for de unge under 25 år er inkassogjelden øket med 45%. Antallet saker som har ført til betalingsanmerkninger er økt med 4.1% og det er omtrent 13860 unge under 25 år som har betalingsanmerkninger. Denne gruppen skylder ikke mindre enn 500 millioner til sammen.

Inkassoutviklingen blant unge under 25 år (Kredinor) – forholdet mellom kjønnene

Menn 18-25 år

  • Andel av inkassosakene 59% 59%
  • Andel av inkassogjelden 73% 73%
  • Økning i antall inkassosaker 31,4% 31,4%
  • Økning i inkassogjeld 45,1% 45,1%

Skyldig snittbeløp: Kr 7900,-                                     

Økning i snittbeløp: Kr 750,- fra 2015   

Kvinner 18-25 år

  • Andel av inkassosakene 41% 41%
  • Andel av inkassogjelden 27% 27%
  • Økning i ant. inkassosaker 25,7% 25,7%
  • Økning i inkassogjeld 44,5% 44,5%

Skyldig snittbeløp: Kr 4400,-

Økn. i snittbeløp: Kr 600,- fra 2015

Totale tall for betalingsanmerkninger (Bisnode Credits) – begge kjønn

Unge under 25 år  

Antall personer: 13 860 

Antall saker: 50 641

Total inkassogjeld: Ca 510 millioner kroner

Skyldig snittbeløp: Ca Kr 10 071,-

Totalt for alle aldersgrupper

Antall personer: 224 951

Antall saker: Ca 1,2 millioner

Total inkassogjeld: Ca 40,7 milliarder

Skyldig snittbeløp: Kr 34 490,-

Ifølge Kredinor er det et veldig høyt forbruk blant de unge, samtidig som det er manglende kunnskap om økonomi og konsekvenser av dårlig økonomi. Det er menn som har størst inkassogjeld og flest saker, men kvinner har også en jevn økning både i gjeld og inkassosaker. Dette kan ha sammenheng med at stadig flere kvinner har helt selvstendig økonomi og at det har vært en endring i betalingsatferden til kvinner over tid.

I USA har de et helt eget fag som går på dette med økonomi og juss på High School, rett og slett for at unge skal ha muligheten til å lære seg alt de trenger å vite om hvordan de skal ha en sunn og god økonomi. Det er faktisk ikke alle som lærer dette hjemmenfra og da må de få kunnskapen en plass. Kredinor utvikler nå et undervisningskonsept som de skal benytte for ungdom i aldersgruppen 18-21 hvor de kan lære om dårlig økonomi, inkasso og konsekvensene dette faktisk har for dem. Hensikten med dette er nettopp å gi kunnskap til de unge, slik at de ikke begår dumme økonomiske feil som kan koste dem dyrt senere i livet.

Men hva er egentlig konsekvensene?

Det er fort gjort å skimse litt av det å betale regninger, men faktum er at det kan ha veldig mye å si for deg hvordan du forholder deg til økonomien din. Ta en så enkel ting som et mobilabonnement som er veldig vanlig i dag. For å kunne bestille dette må du oppgi personnummeret slik at de kan ta en kredittsjekk på deg. Om den kredittsjekken ikke går gjennom, så får du ikke mobilabonnement. Det betyr at du må ty til dyrere løsninger som vil koste mer i det lange løp. Hvorfor du da bare kan få kontantkort lurer du på? Jo fordi du der betaler på forskudd og teleleverandøren har muligheter til å begrense din bruk, og deres risiko.

Har du prøvd å få leie bolig med betalingsanmerkninger? Det er ikke nødvendigvis like lett alltid. Det gjelder uansett om man er på det private markedet eller via utleiemeglere. Det skal ikke mer til enn at de tar en liten kredittsjekk på deg og finner ut at du har betalingsanmerkninger. For dem betyr det at det er en risiko å leie ut til deg, og selv om du da ellers ser bra ut på papiret så vil de leie ut leiligheten til den som faktisk har god kredittscore. I storbyer som Oslo og Stavanger er det ganske høye leiepriser ettersom det er veldig få leiligheter og om du da har betalingsanmerkninger så vil det være desto vanskeligere å få de få leilighetene som er.

Ønsker du å kjøpe bolig? Det kan jo være at man kommer til et punkt i livet der man ønsker å etablere seg med egen bolig. I den forbindelse søker mange huslån med eller uten kausjonister eller sikkerhet. Men også dette kan være vanskelig om man har betalingsanmerkninger. Det betyr for banken at det er en stor risiko å låne ut penger til deg, og det betyr at de er lite villige til å gjøre dette, spesielt om dere prøver å låne uten sikkerhet.

Det som kan være en mulighet i sånne tilfeller er å bake inn den gjelden man har i boliglånet slik at man blir kvitt betalingsanmerkningene og får kommet ajour. Boliglån har gjerne mye bedre rente enn forbrukslån, andre smålån og inkassobyråene. Ved å gjøre det på denne måten slipper du at beløpet stadig forrenter seg og at det legges på nye salær. Velger du å ignorere det helt vil det bli desto dyrere ettersom kreditor da kan ta rettslige skritt gjennom namsmannen for å få pengene sine. Småbeløp på for eksempel 500 kan ende opp med å koste deg mange tusen om du ikke følger med i timen og betaler regningene dine.

En belastning

Mange opplever å ha økonomiske problemer som veldig belastende. Man har gjerne en følelse av at man er havnet i situasjoner som er ens egen feil, og dermed får man veldig skyldfølelse. Mange kan risikere å få psykiske lidelser som utløses av det konstante presset i forhold til økonomi. For mange er det også veldig skambelagt, spesielt i dagens samfunn der alle skal ha greit med penger. Dette kan føre til at man rett og slett for skrekk for å åpne postkassen og vinduskonvoluttene. Det som i utgangspunktet var en regning man glemte, blir da gjerne til 20 regninger over tid som man ikke betaler for man ikke orker å lese det som ligger i postkassen. Den ene regningen kan bety time på time med bekymring og angst for t man ikke skal strekke til økonomisk, spesielt om man er i et forpliktende forhold gjerne med barn. Da går ens egen slepphendthet også ut over andre uskyldige mennesker som man bryr seg om.

Noen tips på for å spare penger?

Er du en av de som sitter med inkassosaker og en litt uryddig økonomi men ikke helt i grøfta enda? Da finnes det enkle grep du kan ta i bruk slik at du får bedret din situasjon og kanskje slipper unna de verste konsekvensene av din ubetenksomhet. Gjør først og fremst det du kan for å skaffe deg kunnskap om privatøkonomi og hvordan man lager budsjetter. Et alternativ her er å se på Luksusfellen som gir veldig mye god og konkret informasjon som er lett å benytte. Sjekk også banken din for å se om de har en del gode forslag til deg. Du bør jobbe med å sette opp et eget budsjett og da bør du jobbe ut i fra SIFO sitt referansebudsjett. Der finner du også en egen kalkulator du kan bruke for å se hvor dere kan spare noen kroner.

Mye handler også om og bli bevisst sitt eget forbruk. Hva er det egentlig du bruker penger på? Og er det noe annet som må lide for at du bruker penger på akkurat de tingene? Er man en familie på fire nytter det ikke at store deler av budsjettene går til mor og fars røyk eller snusvaner. I noen nettbanker er det muligheter for å se oversikt over eget forbruk slik at man ser hvor pengene går. Når man så har funnet ut hvor skoen trykker, gjelder det å begynne å kutte kostnader. Spørsmålet da er hvilke poster på budsjettene som er nødvendige? Er det for eksempel nødvendig med bil eller klarer man seg med busskort?

En måte å kutte kostnader på er å være bevisst på matpriser. Det finnes en god del apper som har tilbud hos de forskjellige matkjeder, slik at man alltid kan handle det billigste. Men det er også en annen ting her som det er viktig å ta med seg på veien, nemlig at veldig mange butikker legger ut varer til 50% avslag når de nærmer seg siste forbruksdato eller varer som er på vei ut av sortimentet. Her er det gode penger å spare om man har en fryser og greit med skapplass. Det finnes mange grupper på Facebook hvor man faktisk kan få veldig gode tips om hvordan man kan leve godt for lite penger.

Man kan komme langt med god planlegging og spre store utgifter utover årets 12 måneder. Ha egne kontoer til regninger og til forbruk. Få oversikt over de store utgiftene og når de kommer, slik at dere kan sette inn penger på regningskontoen til dette hver måned. Handle ting man trenger brukt eller i butikken på tampen av sesongen, så får man veldig gode avslag på helt fine ting.

Begynn å handle julepresanger så tidlig som mulig, eller sett av penger til det hver måned. Ikke glem å spare! Selv om man betaler ned på gjeld er det smart å spare slik at man har en buffer om uforutsette utgifter plutselig dukket opp. For uforutsette utgifter vil alltid dukke opp!

Gjør deg selv en tjeneste og sett deg inn i dine rettigheter, slik at du sikrer deg den hjelpen du trenger for å komme deg på fote igjen. Sett deg også inn i forsikringsavtaler, bankavtaler og låneavtaler, slik at du eventuelt kan endre disse avtalene eller leverandørene så det blir mer økonomisk gunstig.

Ikke vær redd for å kvitte deg med ting du har men som du ikke bruker! Det finnes haugevis av steder på nettet hvor man kan få solgt unna ting man sitter med. Man tjener noen kroner, blir kvitt litt rot og får deltatt i gjenbruket. Selv om du kanskje syns at de høye røde pumpsene er alt annet enn lekre, vil nok noen andre syns at de er helt perfekte til en eller annen bruk. Ellers er det også veldig mye gode tilbud på ting du skulle trenge når du handler på nett enten det skulle være klær, sminke, hårprodukter, leker, sko eller andre ting. Ved å sette deg opp på nyhetsbrev mottar du gjerne veldig gode tilbud slik at det er noen kroner å spare der og.

Ta grep!

For å få et bedre liv må man utvikle seg, og man utvikler seg ikke med mindre man går rett på utfordringene i livet, uansett hvor vanskelige de skulle være. Er økonomien en arena som man opplever som en utfordring, så bør man gjøre det som skal til for å komme seg ut av det rotet man har havnet i. For noen er terskelen veldig høy for å komme over den første dørstokkmila. De har kanskje ikke vært ærlige med de rundt seg om hva som skjer på det økonomiske planet i livet og skammer seg. Da gjelder det å bare begynne i den ene enden. Snakke med partner, søsken, foreldre eller venner som man stoler på og be om hjelp.

Det finnes så utrolig mange gode muligheter til å få hjelp i dag. I mer eller mindre alle kommuner er det tilgang på økonomiske rådgivere som kan hjelpe til så man får ordentlig oversikt over den økonomiske situasjonen. Den økonomiske rådgiveren vil også hjelpe deg med å forhandle frem avtaler med kreditorer, men da er det en fordel om du har et lite beløp du kan jobbe med og betale med der og da. De fleste kreditorer vil gjerne godta et oppgjør hvor de ettergir opp til 30% av salærene og rentene, og det er jo tross alt de to faktorene som fordyrer det hele. En økonomisk rådgiver kan også hjelpe deg å finne muligheter for refinansiering og hvilke muligheter du har for å samle smålån i et lån.

Hvorfor vil en økonomisk rådgiver anbefale dette, selv om det i praksis er å ta opp et lån for å dekke flere andre lån? Det er et enkelt regnestykke. Hvis du får samlet alt du har utestående hos en kreditor vil du bare ha en kreditor å forholde deg til. Dette gjør at det blir mer håndterbart å få kontroll over økonomien. Du vil få en person du kan forholde deg til frem til du har betalt ned ditt forbrukslån. Men viktigst av alt er det at du får en lav rente på hele beløpet, istedenfor mange forskjellige renter og beløper du må forholde deg til i løpet av en måned. I de fleste tilfeller vil du kunne få halvert renten og sånt blir det penger av, spesielt om du har kredittkortgjeld som ofte er noe av det dyreste.

En annen fordel er at du får betalt vekk eventuelle betalingsanmerkninger slik du igjen har god kreditt. Du vil på papiret fremstå som mer oversiktlig og troverdig slik at det er lettere for bankene å forholde seg til deg som en potensiell kunde. Med andre ord vil det ikke bli så vanskelig å få lån til bolig og andre ting du skulle trenge.

Men hva om det har gått for langt?

I noen tilfeller kan man oppleve at noen kjører økonomien sin så hardt i grøfta at det virker umulig å rette opp. I disse tilfeller vil det være vanskelig å få refinansiering, samlet smålån eller andre ordninger som er tilgjengelige på det kommersielle markedet. Men selv da finnes det muligheter om man bare er klar over dem. En veldig god mulighet er den offentlige gjeldsordningen hvor man i løpet av en periode, som regel 5 år, betaler ned så mye man kan av den totale gjelden. Det offentlige vil da forhandle frem avtaler med dine kreditorer for deg, slik at du slipper den tunge og vanskelige jobben.  Når så de 5 årene er gått, vil resten av gjelden slettes.

Mange er redde for at det offentlige vil ta alt de tjener om de går inn i en gjeldsordning, og det er en ordning som går over fem år noe som for de fleste betyr ingen ferier, ingen luksus og ingen goder utover normalen. De som går inn i disse gjeldsordningene får riktignok ikke mye de kan leve av i måneden, men det er satser for livsopphold etter husleie er betalt. Dette er penger som ikke det offentlige kan bruke til å dekke inn gjeld. Så om du har en inntekt på 20 000 kr, en husleie på 8000 kr og en livsoppholdssats på 6000 kr, skal altså det overskytende gå til å dekke inn gjeld.