Group 2 Date icon Flag - Denmark Copy 2 Icon input - Get Location Icon input - Email # Icon input - Phone Icon input - Place Group 6 ICON BLUE

Refinansiering av gjeld på 1-2-3

Refinansiering av dyre smålån
4.5 (90%) 2 votes

 

Linda Therese Stadeløkken

Du kan spare tusenvis av kroner på å kvitte deg med smålån på en smart måte. Vi viser deg de beste grepene.

Har du mange kredittkort og smålån? Ikke bli fristet til å hoppe på et nytt refinansieringslån før du har fulgt vår oppskrift, ellers kan du gjøre deg selv en bjørnetjeneste. I iveren etter å bli ferdig, kan du ha glemt en eller flere smålån eller inkassosaker som du ikke får ryddet opp med det nye lånet.

Skaff oversikt

Dette er jobb nr 1. Du kan ikke komme deg ut av gjeldsproblemene før du har skaffet deg oversikten over alle dine kreditorer. Og da mener jeg alle. Altfor ofte ser jeg folk som skaffer seg enda et nytt, større lån for å betale ut tre-fire mindre. Vel og bra, men de har kanskje glemt et kredittkort, en inkassosak eller en større regning. I stedet for å rydde opp en gang for alle, rydder de bare delvis opp i økonomien. Etter noen måneder kommer de i en ny pengeskvis fordi det glemte kredittkortet eller inkassosaken dukker opp igjen på et dårlig tidspunkt.

Derfor bør du alltid bruke litt tid på å skaffe full oversikt over din gjeld· I Norge fins det foreløpig ingen gjeldsregister. Du må selv ringe og sjekke hvor du kan ha gjeld og inkassosaker.

1.Selvangivelsen

Sjekk først selvangivelsen din. Her finner du normalt det meste av registrert gjeld fra banker og andre finansinstitusjoner.

2. Kredittsjekk

Ta en gratis kredittsjekk på deg selv hos Experian eller Bisnode.

3. Inkassosaker

For å få med samtlige inkassosaker bør du egentlig ringe til så mange inkassoselskaper som mulig for å sjekke om de har saker på ditt navn. En enklere metode er å sende forespørsel via bransjeorganisasjonen Virke Inkasso på inkasso.no.

4. Offentlige krav

For å få oversikt over offentlige krav, bør du ringe Statens Innkrevingssentral.

Refinansier

Når du har funnet ut hvor mye du skylder totalt har du to valg:

Enten kan du avtale med hver enkelt kreditor om å betale et månedlig beløp over et gitt antall måneder eller år, helt til all gjeld er tilbakebetalt. Ulempen er at man skal overholde en rekke avtaler og det er en relativt omfattende jobb. Men det er langt fra umulig! Får du feriepenger, bonus, arv eller lignende, kan du betale ned raskere på hver avtale.

Et annet alternativ er å rydde opp smålån og inkassosaker med et nytt lån. Bytte ut gammel gjeld med nye penger, altså? Er ikke det som å pisse i buksa, sier du ? Nei, for det første: Alternativet er som regel å betale ned hver enkelt inkassosak og forbrukslån. Da må man avtale en månedlig sum for hver enkel kreditor og passe på at titalls avtaler overholdes hver måned.. For det annet vil nye, friske penger gjøre deg i stand til å prute ned prisen på de gamle inkassosakene. Det er vanskelig å si hvor mye, men de fleste inkassoselskaper vil gi noe rabatt på forsinkelsesrenter og gebyrer, hvis du kan betale ut det resterende innen et par uker.

Kontakt banken:

Begynn alltid med din nåværende bank. Det beste er å utvide eksisterende boliglån. Det er mulig at verdien av boligen din har økt så mye at du kan utvide lånet uten at det går på bekostning av sikkerhet og rentenivå. Men hvis du gjør det, bør du øke nedbetalingen på boliglånet i tråd med opplåningen. Det kan banken hjelpe deg med å beregne. Ikke vær flau over å snakke med banken hvis du må rydde opp i egen økonomi. Du blir ikke satt på en ”verstingliste” selv om du har litt for mange kredittkort eller smålån. Banken er vant med slike forespørsler, selv om det kanskje er første gang for deg. Selv om du har betalingsanmerkning, kan banken bruke verktøykassen sin, selv om enkelte storbanker i slike tilfeller må ha godkjenning fra hovedkontoret for å refinansiere.

Startlån:

Søk om Startlån fra Husbanken via din kommune. Renta er lav og lånet gis ofte lån i tilfeller hvor banken har sagt nei. Nåløyet for å få dette lånet er blitt mye trangere de siste årene, men en del kommuner gir slike lån for å hindre at folk må selge hus og hjem for å rydde opp i økonomien.

Bruk Tjenestetorget.no:

kke alle kan låne opp på boligen for å løse ut dyre smålån. Mange leier bolig eller de har allerede nådd øvre grense på boliglånet. Da kan løsningen være et usikret lån. Men pass på! Renteforskjellene er enorme. Det fins sjelden en ”offisiell” rente på disse lånene, slik man har med boliglån. Renten blir gjerne satt på mer eller mindre individuell basis, avhengig av kredittscore, sikkerhet, inntekt, alder, geografi etc. Bruk tjenestetorget.no for å sende anbud på ditt lånebehov. På denne måten får du sendt ut identiske opplysninger til alle banker, slik at du er sikker på at tilbudet er basert på mest mulig like kriterier

Når du skal betale ned lån:

Begynn alltid med de dyreste lånene

  • Avbetalingslån
  • Kredittkort
  • Handekonto
  • Små forbrukslån

refinansiering av gjeld

 

Hva med billånet? Du behøver ikke nødvendigvis refinansiere billånet, for der er sannsynligvis renta lavere enn for ditt nye lån, med mindre du har lånt opp på boligen. Studielån bør du aldri betale ned ekstra på, med mindre det er misligholdt og overført fra Lånekassen til Statens Innkrevingssentral. Da bør du betale ut misligholdet slik at lånet kan gå tilbake til Lånekassen. Da synker renta på lånet, og det kan betales ned på ordinært vis. Hvis du har et boliglån, kan det være smart å velge avdragsfrihet i en periode og heller bruke avdraget som du ”sparer” til å betale ned dyrere lån som kredittkort, forbrukslån etc.