Finn beste utleiemegler i Brønnøysund
Få hjelp til utleie av din bolig i dag
Få tilbud fra flere utleiemeglere i Brønnøysund, og velg den som passer deg best. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.
Utleiemegler Brønnøysund
Utleiemegler for utleie av bolig i Brønnøysund
Vurderer du å starte med utleie av bolig eller leilighet? Gruer du deg kanskje til alt papirarbeidet? Vi forstår deg godt. Derfor kan det være deilig å bruke en utleiemegler.
Det å tjene penger på utleie av leilighet er en lønnsom affære, men krever samtidig mye arbeid. Det er mye å tenke på i forbindelse med hvilke leietakere du ønsker å ha i boligen din. Fordelen er at dagens leiemarked er utleiers marked. Det betyr at det er store muligheter for å gå gode inntekter - enten du leier ut i egen bolig eller har egen utleiebolig.
Leie ut i egen bolig
Det er som sagt mye å tenke på når man skal leie ut i egen bolig. Det er jo faktisk mennesker du kommer til å ha tett innpå deg. Da er det veldig greit at man kommer overens med vedkommende. I tillegg er det en del krav som stilles til deg som utleier også, men som videre avhenger av om du skal leie ut et enkelt rom eller en frittstående hybel, leilighet eller bolig.
En hybel har et bad, toalett, kjøkken, oppholdsrom, og den skal fungere uavhengig av boligen den er opprettet i. Størrelsen på hybelen er ikke av betydning. Likevel skal den fungere som en egen brann- og lydcelle, i tillegg til å ha egen inngangsdør. Videre må boenheten tilfredsstille krav til lyd, brann, miljø og eventuelle andre krav til parkeringsplasser. Den fungerer med andre ord som en helt selvstendig enhet.
En leilighet derimot er en bolig med minst ett rom og kjøkken, som er en del av en større bygning. Bygningen ellers skal brukes til andre ting som eksempelvis leiligheter, butikker eller andre formål. Husk at Skatteetaten har sine egne definisjoner på leilighet. De sier at det er en boenhet i en bygning med minst 2 etasjer, tre forskjellige boenheter og en felles inngang. Med andre ord så vil det være for eksempel blokkleiligheter eller leiligheter i bygårder, eller mindre leiegårder.
Om du har tenkt å bygge en hybel eller flere leiligheter i din bolig, er det viktig at du setter deg inn i regelverket. Både for selve enhetene i boligen, i tillegg til skattereglene. Det er nemlig forskjellige regler for skatt når det kommer til utleie av rom i egen bolig og egne leiligheter som drives for utleie.
Hvordan forberede boligen for utleie?
Uansett hva slags type bolig du skal leie ut er det viktig å ha den i god stand når leietakeren flytter inn. Gjør gjerne litt oppussing da det kan bidra til at leietaker er villig til å betale litt høyere husleie. Når leiligheten er helt klar for overtagelse, er det viktig at du tar bilder av alt. Ta bilder av selve leiligheten, eventuelle møbler og hvitevarer slik at du er sikret i tilfelle det skulle oppstå problemer. Videre kan det være lurt med en utleieforsikring som gjelder alt du har ansvar for i leiligheten. Da vil du være dekket om du skulle få en dårlig leietaker.
Det er viktig at du er tydelig på betingelsene i leiekontrakten slik at du unngår misforståelser. Og for alt i verden; ikke kom med urimelige krav til leietaker. Da kan du fort risikere å miste en god leietaker. Det beste er å forholde seg til vanlige «standardkrav», men du kan for eksempel spesifisere om isolasjonen er dårlig fra en bolig til en annen eller eventuelle andre spesielle forhold som bør tas hensyn til.
Har du tenkt på hvor mange leietakere du har tenkt å ha i boligen? Noen velger å leie ut bolig med mange soverom som et kollektiv, mens andre igjen velger å leie ut leiligheten til en stor familie. Én viktig ting du bør tenke på er hva slags slitasje du vurderer som greit og størrelse. Slik det er i dag må mange trenge store familier inn på små areal for å ha råd til å bo. Orker du for eksempel å ha et kollektiv i sokkelleiligheten eller et rolig par som verken røyker eller fester? Om du er flink til å spesifisere hva du er ute etter vil det hjelpe utleiemegleren med å finne de rette kandidatene til deg. Det vil også gå kjappere å få inn nye leietakere, som betyr kjappere husleie inn på kontoen din.
Når du skal sette leieprisen er det flere ting du bør tenke på. En smart idé er å lese andre annonser på Finn og andre steder og sammenligne pris i forhold til din egen leilighet. På hvilket prisnivå ligger leilighetene som har samme standard som sin, i pris? Og hvor er leiligheten? En sentrumsnær leilighet vil være mye dyrere enn de som er lengre unna. Ligger kanskje leiligheten i område der det er store høyskoler eller universiteter som kan bety mye for studenter? Da er du garantert å få leid ut. Tenk over hva som aller viktigst for deg; å ha jevn utskifting i leiligheten eller stabil leietaker over tid.
Tenk også over hva slags depositumordninger du ønsker. Et depositum er din sikkerhet i tilfelle husleien ikke blir betalt eller det oppstår skade på boligen. Dette beløpet settes inn på en egen depositumskonto i leietakers navn. Her skal uttak kun skje ved hjelp av signatur fra begge parter. Opprett gjerne kontoen i samme bank som husleiepengene skal komme inn til – da kan nemlig banken gå inn å dekke utestående husleie.
Mange utleiere velger å holde seg borte fra kommunalgaranti. Likevel vet de fleste ikke så mye om det og hva det faktisk innebærer. Mange trekker konklusjonen om at man er en dårlig leietaker om man har kommunal garanti. Det er verdt å nevne at en kommunal garanti er en av de tryggeste og enkleste depositumsordningene du kan forholde deg til. Det tar kort tid å få ordnet depositum og like kort tid å få utbetalt ved eventuelt utestående leie.
Korttidsleie eller langtidsleie?
De fleste tenker nok automatisk at ved utleie er det langtidsleie som gjelder. Har du tenkt over mulighetene for korttidsleie? Det er et stadig voksende behov for dette i leiemarkedet. Har du et ledig gjesterom, en hybel eller leilighet som kan leies ut på dags, ukes eller månedsbasis, kan det være gode penger å tjene. Dette treffer gjerne to spesielle grupper leietakere som gjerne har litt penger. Du kan fint ta hotellpriser hver natt, avhengig av fasilitetene i boligen. Om leietaker ønsker boligen i lengre tid kan dere avtale en god pris mellom dere.
Det er mange valg som må tas om man skal leie ut boligen som korttidsleie. Du kan legge ut boligen på ulike nettsteder som Airbnb og Finn slik at du når frem til flere potensielle leietakere. Det kan også lønne seg å la en utleiemegler ta seg av alt papirarbeidet og selv ta ansvaret for alt som har med selve boligen å gjøre.
Det kan fort bli litt mer styr med korttidsleie siden det blir en hyppigere utskiftning av leietakere. Om du syns korttidsleie blir litt stress, kan langtidsleie være å foretrekke. Da har du samme leietaker over lang tid, og du slipper å måtte fylle opp leiligheten med nye folk rett som det er. Det er med andre ord en sikrere inntekt og kan for mange oppleves som tryggere enn å benytte seg av korttidsleie.
Må du skatte av inntekter ved utleie?
Dette regelverket er litt uoversiktlig og ikke så lett å få styr på. Likevel er det noen små, enkle huskeregler du kan bruke. Leier du ut et mindre areal i boligen, altså mindre enn det du selv benytter, er det skattefritt. Det vil si at du ikke betaler skatt for inntekter fra denne boenheten. Leier du derimot ut som privatperson, uten at du bor i leiligheten, kan du ha inntekter inntil 20 000 kroner per år uten å skatte. Overstiger du dette må du betale 28% skatt av alle inntektene du har på utleie av leiligheten. Husk at du må levere et skjema for utgifter og inntekter sammen med selvangivelsen hvert år o du har utleieinntekter.
Det er utrolig viktig å sette seg inn i disse reglene. Følger du ikke de skattemessige forpliktelsene kan det gi deg en real baksmell. En utleiemegler vil også kunne hjelpe deg med å få oversikt over hva du får i inntekter og hvor mye skatt du faktisk skal betale. En utleiemegler vil også ha kontroll på hvilke skattefradrag du har krav på i forbindelse med oppussing eller reparering av utleieenheten. Har du en bolig du ikke trenger å betale skatt for å leie ut får du heller ikke fradrag for oppussing og reparasjoner.
Bør du bruke utleiemegler?
Har du tenkt å leie ut en liten leilighet som vil gi lave inntekter og uten potensiale for å få mer, er det liten vits å ha en utleiemegler. Skal du derimot drive med utleie av boliger eller leie ut leilighet i egen bolig, kan det være greit å få hjelp av en utleiemegler som bistår deg med hele prosessen. Det vil si alt fra annonsering til endt leieforhold. Med andre ord; mindre tid og energi.
En utleiemegler vil først komme til deg å gjøre en befaring. Her vil han/hun ta gode bilder til annonsen og snakke med deg om hvilken leietaker du ønsker. På den måten vil du som leietaker ha kontroll fra starten og du kan selv styre i forhold til dine behov. Noen foretrekker at utleiemegleren tar seg av absolutt alt, men om du skal ha folk boende i en enhet i egen bolig, er det greit å møte eventuell leietaker. Da vil du forhindre at det blir noen særlige muligheter for konflikter.
Nå r det jo slik at det ikke er alt man kan kontrollere. En potensiell leietaker vil jo alltid presentere seg fra sin beste side for å oppnå tillit hos den mulige husverten. Hvordan folk faktisk er ser man med tiden – når de har flyttet inn og man møter dem i hverdagen. Om du skulle være så uheldig å havne i en situasjon med en «umulig» leietaker, er det greit å ha en forsikring hos utleiemegler. Da får du løst opp i konflikten, samt juridisk hjel og hjelp til å kreve inn den utestående husleien – og eventuelt få dekket inn skader på leiligheten.
Kort sagt; en utleiemegler gir mindre risiko ved det å leie ut leilighet eller annet boenhet. Ta for eksempel husleien. Den kommer direkte inn på konto til deg fra utleiemegleren til avtalt dato – selv om leietaker ikke betaler. De har altså direkte oppgjør med utleiemegleren. Dette gir en stor sikkerhet for deg og sørger for forutsigbarhet i økonomien din. Utleiemegleren vil også foreta kredittsjekker og referansesjekker av potensielle leietakere for sikkerhets skyld.
En seriøs og profesjonell utleiemegler vil følge opp både leietaker og utleier gjennom hele leieforholdet. Det betyr at om det oppstår konflikter eller kommer naboklager, er det utleiemegleren som ordner dette. Bor du derfor i et tett befolket boligområde der det kan være muligheter for en del konflikter og naboklager, kan dette være en god løsning. I tillegg sørger megleren for at alt som repareres i boligen blir ordnet. Dette kan fort bli tidkrevende og dyrt for deg som utleier, så veldig greit å ha noen som håndterer dette. Har du også behov for å pusse opp boligen, er utleiemegleren gjerne behjelpelige med det også.