Få tilbud på hjemmelader til elbil

  • 1
    Beskriv ditt ladebehov
    Få skreddersydd tilbud basert på hvilken elbil du har.
  • 2
    Få tilbud på hjemmelader
    Få hjemmelader tilpasset ditt behov
  • 3
    Velg laderen som passer for deg
    Få elbillader til best mulig pris
Hjemmelader-elbil

Legg inn info og motta tilbud på hjemmelader tilpasset ditt behov.

  • 1
    Beskriv ditt ladebehov
    Få skreddersydd tilbud basert på hvilken elbil du har.
  • 2
    Få tilbud på hjemmelader
    Få hjemmelader tilpasset ditt behov
  • 3
    Velg laderen som passer for deg
    Få elbillader til best mulig pris

Hvorfor hjemmelader?

Å ha en hjemmelader vil både gjøre lading av elbilen sikrere og raskere, enn ved bruk av stikkontakt. Ikke nok med at det vil hindre fare for funksjonsfeil og brann. Det er i tillegg tre ganger raskere å lade elbilen.

Hjemmelader

Dette bør du vite om hjemmelader til elbil

En gunstig fordel med elbil er at den stort sett er billigere å eie enn en bensin/dieselbil. En av årsakene til dette er at du generelt sett sparer en del kroner på driftskostnader.

Videre kan du lese litt mer om hva du bør være klar over når det kommer til lading av elbil i hjemmet.

Lading av elbil hjemme - to metoder

Skal du installere en hjemmelader til elbil bør du vite at det finnes to måter å lade elbilen på.

  1. Via stikkontakt

  2. Via ladeboks (anbefalt metode)

1. Lade elbil via stikkontakt

Selv om å lade elbilen din via stikkontakt er en mulighet, er det viktig å nevne at Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap fraråder dette. Å lade elbilen i stikkontakten kan være brannfarlig.

Skal du lade via stikkontakt er det isåfall viktig at du gjør det riktig: at du monterer en vanlig strømkurs som kun er ment for lading av elbilen.

Å lade via stikkontakt er nok den rimeligste måten å gjøre det på, og vil passe i de fleste hjem. Likevel er ulempene ved denne metoden en treg oppladning pga lav effekt, samt brannfaren i den kontinuerlige belastningen på strømanlegget.

For å lade gjennom en kontakt er det viktig å følge disse retningslinjene:

  • Ha en egen kurs/sikring til elbil
  • Kursen må ha jordfeilbryter type B
  • Maks 10 A kurs
  • Du må alltid trekke ut kabelen fra bilen før du tar ut støpselet som sitter i stikkontakten

Retningslinjene gjelder for den daglige ladingen, men du kan «nødlade» hos venner og familie, selv der det ikke er lagt opp til elbillading. 

Verdt å vite: når du kjøper en elbil blir den gjerne levert med en Mode 2 kabel som har en kontakt som i den ene enden er tilpasset bilens inntak, og i den andre enden passer i vanlig stikkontakt. Dette er en kabel som er ment for lading på reise, eller som nødlader når du ikke kan lade elbilen på andre måter.

2. Hjemmeladeboks (anbefalt metode)

En raskere og tryggere måte å lade elbilen hjemme er å bruke en ladeboks. Dette er derfor den anbefalte metoden å lade elbilen i hjemmet ditt på.

En stor fordel med en hjemmeladeboks er at du får sikker lading. Å lade elbil via ladeboks er også raskere enn ved bruk av en vanlig kontakt.

Prisen på en slik lader starter gjerne på rundt 7.000 kroner. En ladeboks kan i seg selv være verdt pengene hvis du søker den ekstra tryggheten ladeboksen gir.

I tillegg får du disse fordelene med ladestasjon i hjemmet:

  • Raskere oppladning av elbil
  • Brannsikkert
  • Passer alle elbiler (såfremt du har riktig ladekabel)

(Dersom det er behov for ytterligere oppgraderinger i det elektriske anlegget kan dette koste noe mer. Enten du eier en elbil, eller om du planlegger å kjøpe en, må du regne med å ta en prat med elektriker også) 

Overspenningsvern

Skal du installere ladeboks in huset er det i 2021 krav til at du også har overspenningsvern. Men selv om overspenningsvern gir en bedre beskyttelse mot plutselige spenningstopper i strømnettet, er det fortsatt mulig at elektronikken i både huset og elbilen kan få seg en trøkk i tordenværet.

To elbiler med ulik kontakt

Ettersom det stadig kommer flere elbiler fra ulike bilmerker, kan det være forvirrende å henge med på hvilket merke som bruker hvilke kontakter.

Dersom du har en bil med type 1-kontakt og en annen med type 2-kontakt kan du skaffe deg et Mode 3 type 2-uttak for å lade begge bilene. Med type 2 ladeuttak på din ladestasjon vil den være universell og kan altså brukes til å lade biler uavhengig av modell. Dette forutsetter at du har medbragt Mode 3 ladekabel som passer din biltype.

For å lade begge bilene samtidig, kan du skaffe deg en ladestasjon med to type2-uttak. Ved lading av en bil vil effekten være opptil 22 kW, og ved lading av begge elbilene samtidig er det opptil 11 kW effekt på hver. Her benyttes trefaseforsyning og forutsetter rett type trefasekurs. 

Schuko-kontakt: type 1 og type 2

En schuko kontakt er en jordet kontakt, som den du er vant til fra pcen din, gitarforsterkeren og så videre. Dette er den kontakt-typen elbiler bruker i ladekabelen.

Til elbiler skiller vi mellom Schuko/CEE type 1 og type 2 kontakter. Type 1 er gjerne til eldre elbiler, og fra Nord-Amerika eller Asia. Elbiler produsert etter 2018 i Europa bruker type 2 ladekontakt.

Vi anbefaler at du tar en titt i denne artikkelen hvis du ønsker litt ekstra informasjon om ladekabler, jordfeilbrytere, ladetid og hurtigladere.

Lading i borettslag og sameier

For lading i borettslag og sameier er det ikke normalt å kunne sette opp en ladestasjon selv i fellesgarasjen. Boligselskaper som vil etablere ladere får veiledning fra elbilforeningen som samarbeider med Oslo Kommune og OBOS. 

Du kan lese mer om lading i borettslag og sameier i denne artikkelen.

Lading utenfor hjemmet

Ved lading utenfor hjemmet er det flere muligheter. Det finnes både enkle AC ladepunkter og hurtiglading (DC). Normalt følger en AC lader med på kjøpet av elbil, mens på hurtigladestasjonene sitter det fast en ladekabel for hurtiglading. 

Ladestasjon elbil

Er du på farten, og kanskje ikke har muligheten til å lade bilen med hjemmelading? Da kan det være greit å vite at det er flere hurtigladere rundt i landet. Med en hurtiglader får du mer strøm, enn om du hadde ladet hjemme. 

Er det farlig å lade elbilen i tordenvær?

Selv om en elbil i utgangspunktet tåler en kraftigere trøkk enn TV´en din, er de fleste eksperter enige om at det kan være lurt å operere med «føre-var»-prinsippet. Hvis du absolutt ikke må, kan det altså være lurt å ikke lade elbilen i tordenvær.

Hvilke fordeler har jeg med elbil?

Her kan du se en rekke fordeler du har ved kjøp av elbil.

  1. Ikke moms og engangsavgift ved kjøp og leasing av elbil. Dette gjelder også tilleggsutstyr kjøpt sammen med bilen. Momsfritaket og fritak for engangsavgift er garantert av regjeringen ut 2021.
  2. Hvis du som skatteyter kjører elbil som firmabil, reduseres bilens skattemessige listepris med 40 prosent. 
  3. Med elbil kan du parkere gratis eller betaler maks halv pris på kommunale parkeringsplasser i mange kommuner (opp til hver enkelt kommune).
  4. Du kjører med redusert takst gjennom alle bompasseringer.
  5. Med elbil har du adgang til å kjøre i kollektivfeltet enkelte steder i landet (Følg skiltningen for unntak og begrensinger).
  6. Du kan lade elbilen gratis ved mange offentlige parkeringsplasser og ladestasjoner.
  7. Halv pris for elbiler på de fleste ferger i Norge, også på verdikort. Du betaler ellers kun for sjåfør og passasjerer.

Få tilbud på hjemmelader til elbil

Det kan være en aldri så liten utfordring å finne frem til en hjemmelader til elbil som passer ditt behov. Dermed er det greit å få andre til å gjøre mesteparten av den jobben for deg.

Ønsker du å motta et gratis og uforpliktende tilbud på hjemmelader? Her på våre sider kan du enkelt komme i gang, slik at du kan veie opp og vurdere hjemmelader til elbil - etter dine kriterier og behov.