Hva koster en regnskapsfører? | Pris 2024
Sammenlign tilbud fra flere regnskapsbyrå helt gratis og uforpliktende. Velg det beste tilbudet.
Det er ulik pris for hva en regnskapsfører kan komme til å koste deg og din bedrift, men generelt kan vi si at:
Den gjennomsnittlige prisen for en regnskapsfører ligger på rundt 900 kroner per time.
Prisen inkluderer gjerne alle kostnader i forbindelse med regnskapsarbeidet.
I denne artikkelen vil du få mer innsikt om hva en regnskapsfører koster, hva som påvirker prisen for regnskapsførerne og hvordan en regnskapsfører kan spare penger for deg og din bedrift.
Må bedriften ha en regnskapsfører?
Det enkle svaret er:
Nei, det er ingen som må ha regnskapsførere.
I tidlig oppstartsfase er det heller ikke sikkert det er nødvendig med egen regnskapsfører, men dersom du ikke kan mye om regnskap kan det være lurt å vurdere om du kanskje kan få hjelp fra et regnskapsbyrå eller regnskapskontor som kan være til hjelp med å føre regnskapet for bedriften din.
Husk at en regnskapsfører ofte må ta på seg langt mer enn du selv kan gjøre alene.
Du alene kan gjerne utføre enklere regnskapsoppgaver som å føre bilag, betale regninger og avstemme banken, men dersom du velger at en regnskapsfører skal gjøre det samme må regnskapsføreren, i tillegg til de nevnte oppgavene, avstemme og dokumentere arbeidet som gjøres.
Hva avgjør prisen på regnskapsføreren?
Det er bedriftens størrelse som avgjør den totale prisen. Har du ikke kjennskap til regelverket er det lurt å vurdere en ekstern regnskapsfører, siden det stilles diverse krav til regnskapet.
Prisen for en regnskapsfører ligger gjerne mellom 700 – 1500 kroner per time. Denne prisen gjenspeiler regnskapsførerens yrkeserfaring og eventuelt utdannelse.
Den totale prisen du kan komme til å betale for din regnskapsfører avhenger av en del faktorer, slik som:
-
Bedriftens størrelse – antall ansatte.
-
Bedriftens livssyklus – Introduksjonsfase, vekstfasen, modning, metningsfasen og tilbakegangsfasen (minner mye om PLC: Product Life Cycle (produktets livssyklus).
-
Antall transaksjoner per månded
-
Antall bilag – fakturaer som skal sendes ut, regninger som skal betales og andre nødvendige bilag.
Prisliste over ulike regnskapstjenester:
Nedenfor ser du en liste over noen regnskapstjenester en regnskapsfører eller et regnskapsbyrå/ regnskapskontor kan utføre for deg som bedriftseier. Arbeidsoppgavene kan variere etter bedriftens størrelse og type.
Pris på enkelte regnskapstjenester:
-
Etablering – 2000 til 5 000 kr.
-
Timesats – fra rundt 700 til. 1 500 kr.
-
Lønnsføring (pr ansatt) – 100 til 300 kroner.
-
MVA-oppgave – 500 til 1 000 kroner.
-
Regnskapsføring inntil 200 bilag – 10 000 og opp mot 25 000 kroner
-
Regnskapsføring inntil 500 bilag – 20 000 til 40 000 kr.
-
Stiftelse av AS – fra 1 500 og opp mot 3 000 kroner.
-
Stiftelse av ENK – fra 500 til 1 500 kroner.
-
Fastpris årsavslutning – rundt 4 000 til 8 000 kroner.
HUSK AT... Prisene kan variere veldig. Det er derfor lurt å ta kontakt med ulike autoriserte regnskapsførere for å forhøre seg om pristilbud for nettopp din bedrift.
Hva koster en regnskapsfører for ENK og AS?
-
Et hobbybasert enkeltpersonforetak som kanskje kun har 50 til 100 bilag i året kan koste opp mot 15 000 kroner.
-
Enkeltpersonforetak med opp til 300 bilag i året koster rundt 20 – 30 000 kroner i året.
-
Selvstendig næringsdrivende AS med kun deg selv som ansatt ligger på 30 – 50 000 kroner i året, beregnet med ca. 300 bilag.
-
Et AS med tre ansatte som har opp mot 600 bilag i året kan koste alt fra 50 000 kroner og oppover.
Du har bedre trygdefordeler med et AS fremfor ENK.
Dette påvirker prisvurderingen
En autorisert regnskapsfører fører regnskapet for bedriften, du kan følgelig velge om du ønsker å ansette en person til i ditt AS som regnskapsfører på fulltid- eller deltidsbasis. Eller du kan velge å outsource jobben. Dersom du bestemmer deg for å outsource kan du velge lokale regnskapsførere, lokale byråer og nasjonale regnskapsfirmaer.
Autorisert regnskapsfører
For at du ikke skal oppleve en uheldig situasjon med regnskapet ditt er det lurt å undersøke at regnskapsføreren har autorisasjon fra Finanstilsynet.
Alle regnskapsførere må ha autorisasjon som er godkjent av Finanstilsynet. Det er autorisasjonen som gir regnskapsføreren rett til å utøve økonomi- og regnskapstjenester for andre bedrifter og mennesker.
Det er egne krav til utdanning og praksis for å få autorisasjon. Sjekk gjerne selv her via Finanstilsynets virksomhetsregister om personen du eventuelt vurderer å ansette til å føre regnskapet ditt, er en autorisert regnskapsfører.
Regnskapsføreren sparer bedriften for penger
En regnskapsfører hjelper deg ikke bare med regnskapet ditt og at alt leveres korrekt inn til Skatteetaten. Regnskapsføreren kan også hjelpe deg og bedriften din spare penger rett og slett.
Da kan du blant annet få tid til mye mer. Og i lengden vil du innse at du er tjent med å ha en regnskapsfører.
Hvordan kan regnskapsføreren spare penger?
-
Spar penger på skatten – En autorisert regnskapsfører sørger for at alt er korrekt oppført slik at du unngår skattesmeller.
-
Spar penger på revisjonen – Bedrifter som har revisorplikt bør ha regnskapene i orden før de sendes til revisor, da sparer du på revisor-timene.
Ingen feil i regnskapet
En regnskapsfører sørger for at du slipper å oppleve feil i regnskapet. Autoriserte regnskapsførere har gode ferdigheter og kunnskaper og vet å utnytte mulige skattefradrag.
En bonus er at du slipper ofte å bli overarbeidet med alt det andre en bedriftseier må holde styr på. Ved å kontakte et regnskapsbyrå får du en regnskapsfører som tar seg av regnskapet for deg.
Regnskapsprogram eller regnskapsfører?
Det er flere aktører som tilbyr ulike regnskapsprogram. Du kan registrere deg på nettsidene deres og kan velge hvilke funksjoner du har behov for til ditt regnskap.
Det er et krav at du må ha et regnskapsprogram der du fører bilagene dine hvis du overstiger 600 bilag i året.
Har du færre enn 600 bilag per år kan du benytte deg av en regnskapsmal i Excel, men dersom du ikke har grundig kunnskap om hvordan føre regnskapet, kan det være lurt å betale noen ekstra kroner for et godt regnskapsprogram.
HUSK AT... Et regnskapsprogram kan ikke gjøre jobben for deg, du må selv sikre at det ikke blir feil i regnskapet. Glemmer du å levere innen fristen, eller har mangler i regnskapet, kan du ende med å må betale tilleggsskatt eller få tvangsmulkt.
Regnskapsføring kan være krevende
Har du nettopp startet som selvstendig næringsdrivende eller har registrert et enkeltpersonforetak, kan det være mye å sette seg inn i i begynnelsen.
Noe av det som ofte krever svært mye av tiden din er å føre regnskap.
Da er det bedre å få hjelp av en regnskapsfører som først og fremst har kunnskap og innsikt i økonomi og regnskapsføring, og har regnskapsfører som yrke.
En regnskapsfører vet at regnskapsføring innebærer mye mer enn å kun føre opp bilag. De har i tillegg en unik kunnskap om bedriften som få andre har, og skal kunne rådføre deg om spare-muligheter og hjelpe deg med eventuelle problemer som oppstår.
Hvem er ansvarlig for feil i regnskapet?
Hvis det oppstår eventuelle feil i regnskapet ditt, er det regnskapsbyrået som eller regnskapsføreren som er ansvarlig.
Dette sees på som brudd på oppdragsavtalen og regnskapsføreren har ikke utført oppdraget tilstrekkelig.
Viktig med klar oppdragsavtale
Det er likevel viktig å merke seg at dersom regnskapsføreren ikke har et enkeltpersonforetak, eller er selvstendig næringsdrivende er det til syvende og sist regnskapsførerens arbeidsgiver som vil være erstatningsansvarlig.
Skulle du befinne deg i en situasjon hvor regnskapsføreren har begått lovbrudd og gjort alvorlige feil i regnskapet på din bekostning, kan det være aktuelt å snakke med en advokat.
Få flere tilbud uforpliktende og gratis
-
Beskriv ditt behovVed hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
-
Få tilbud fra flere selskaperJo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
-
Velg det beste tilbudetVelg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris