Bedriftsforsikring
5 min lesetid
Sist oppdatert: 20 april 2024

Enkeltpersonforetak | Forsikring: Dette må du vite

Har du et enkeltpersonsforetak eller er selvstendig næringsdrivende bør du være forsikret for skade og sykdom, for blir du syk får du ikke rett til sykepenger før 17. sykedag. I denne artikkelen vil du få en enkel oversikt over forsikringer du trenger til bedriften din.
En kvinne som sitter i sofaen med brukket ben ser på papirer og er i telefonen.
Et enkeltpersonsforetak er ikke lovpålagt å ha noen forsikringer, men det kan være lurt å vurdere en bedriftsforsikring dersom uhellet skulle oppstå.

Bedriftsforsikringer er lurt å ha, særlig siden sykepengeordningen for selvstendig næringsdrivende og drivere av enkeltpersonforetak (ENK er annerledes enn for vanlige lønnsmottakere. 

Bedriftsforsikring for ENK?
Få tilbud på gode bedriftsforsikringer til selvstendig næringsdrivende og ENK fra flere forsikringsselskaper

Enkeltpersonforetak? Disse forsikringene bør du ha

Hvilke forsikringer du trenger til bedriften din avhenger av hvilken type bedrift du har. Her er en generell liste over viktige forsikringer du kan ha behov for som er viktig når du driver alene. 

Relevante forsikringer for selvstendig næringsdrivende/ enkeltpersonforetak

 • Sykepengeforsikring – Kan kjøpes gjennom NAV eller hos et forsikringsselskap. Sikrer deg 80 til 100 prosent inntekt de første 16 dagene. 

 • Uføreforsikring – Sikrer deg mot varig uførhet.

 • Behandlingsforsikring – Gir deg rask legehjelp, du slipper å stå i helsekø. 

 • Reiseforsikring – Så fort du er utenfor huset eller skal reise til utlandet, enten det er på ferie eller som jobbreise, er det lurt med reiseforsikring. 

 • Husk å spare til pensjon med skattefordel – Selv om det ikke er lovpålagt for selvstendig næringsdrivende eller enkeltpersonforetak er det viktig å spare selv. Få tilbud fra flere forsikringsselskaper via Tjenestetorget.

En blid jente med stort smil som holder et speilreflekskamera
Uansett hva ditt enkeltpersonforetak driver med er det lurt å være forsikret for uforutsette hendelser som skade og sykdom, da det kan påvirke inntekten din.

Sykeforsikring er viktig for deg som driver alene

Som selvstendig næringsdrivende får du ingenting de første 16 dagene.

Fra den 17. dagen får du rundt 75 – 80 prosent av lønnen dekket, i motsetning til vanlige lønnsmottagere som får 100 prosent av lønnen dekket fra 1. dag. 

Det er derfor lurt, som selvstendig næringsdrivende eller driver av ENK, å ta kontakt med forskjellige forsikringsselskaper for å få råd og tips om hvilke forsikringer du kan ha behov for og som kan sikre deg for økonomisk usikkerhet ved sykdom. 

Det kan være svært viktig for deg som driver enkeltpersonforetak (tidligere kalt enkeltmannsforetak) å ha en god sykeforsikring og en god behandlingsforsikring som kan sørge for at du får den hjelpen du trenger raskest mulig. 

mann som står på et verksted, håndverksarbeider
Blir du syk eller skadet vil det gå ut over oppdraget ditt og inntektene dine. Er du langvarig syk og driver ENK bør du ha en forsikring som kan dekke deg for det øknomiske tapet.

Kan du sykemelde deg?

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at 6,5 prosent av arbeidstakere er sykemeldt til enhver tid. Det er usikkert om det inkluderer selvstendig næringsdrivende eller de som driver enkeltpersonforetak da det har vist seg at de ofte velger å ikke sykemelde seg særlig ved korte sykdommer. 

VISSTE DU AT... Husk at du bør ha en sykemelding attestert fra lege fra første dag du blir syk, du må som regel dokumentere sykdommen din for å få krav på sykepenger. Deretter må du kontakte NAV. 

Husk sykemelding fra første dag

Det er først når du bli langvarig syk at behovet for økonomisk sikkerhet vil være gjeldende. En forsikring kan derfor være avgjørende om du kan få sykepenger fra forsikringsselskapet. 

Frivillig forsikring

Du kan søke om en frivillig forsikring for tileggsykepenger og du kan få en frivillig yrkesskadeforsikring gjennom NAV

VISSTE DU AT... «Frivillig yrkesskadeforsikring hos NAV er fradragsberettiget med inntil 700 kroner i skattemeldingen» (Skatteetaten).

Eller du kan få hjelp av gode forsikringsagenter i ulike forsikringsselskap som kan hjelpe deg å finne frem til de forsikringene du trenger. Det er den letteste måten å nå dem på er gjerne via skjemaet på Tjenestetorgets nettside, send enkelt inn en forespørsel og få informasjon om forsikringene du kan trenge og et personlig tilbud kun til deg. 

Be om pakketilbud fra forsikringsselskapene som inkluderer: 

 • Livsforsikring.

 • Ulykkesforsikring.

 • Behandlingsforsikring.

 • Alvorlig sykdom forsikring.

person som sitter ved en laptop ene armen er brukket
Driver du for deg selv er det lurt å ha yrkesskadeforsikring og sykepengerforsikring slik at økonomien ikke settes helt ut av spill. 

Langvarig sykdom er ugunstig for uforsikret enkeltpersonforetak

Sykdom kan bli ekstra krevende økonomisk når du driver for deg selv. 

I verste fall kan det føre til økonomiske bekymringer som igjen blir en tilleggsbelastning, det er det siste du trenger når du er syk eller skadet.

Da er det mye bedre å ha et forsikringsselskap i ryggen som kan støtte deg økonomisk. 

Sykdommen kan inntreffe når du minst venter det.

Det kan dermed gjøre at du må utsette oppdrag noe som følgelig ikke vil gi deg noen betaling. Dette kan igjen oppleves svært kjedelig, at sykdommen kan vare så lenge at du går glipp av verdifulle oppdrag som er svært viktige for deg som eneste ansatt i din egen bedrift. 

Trenger du bedriftsforsikring?
Få tilbud på forsikringer for enkeltpersonforetak fra flere forsikringsselskaper Velg det beste tilbudet.

Frivillig yrkesskadeforsikring og sykeforsikring

Det fins sykeforsikring og yrkesskadeforsikring for deg som er selvstendig næringsdrivende eller driver et enkeltpersonforetak. Du kan for eksempel få forsikringer gjennom NAV eller du kan tegne egne bedriftsforsikringer hos et forsikringsselskap. 

kvinne som er designer står ved et skrivebord. klær på klesstativ bak henne
Enkeltpersonforetak eller selvstendig næringsdrivende? Husk at du minst bør ha yrkesskadeforsikring og sykelønnsforsikring.

Husk å ha forsikringen i orden

Uansett hva du gjør er det lurt å ha en bedriftsforsikring som kan gi deg økonomisk støtte dersom sykdom skulle inntreffe. 

For deg som driver et enkeltpersonforetak, eller er selvstendig næringsdrivende, må ofte betale en høyre pris enn en vanlig arbeidstaker, dersom du er uforsikret. 

Forsikring til enkeltpersonsforetak?
Sjekk om du kan få et bedre tilbud ved å sammenligne forsikringene hos flere forsikringsselskap

Selvstendig næringsdrivende? Ha orden på dette

Sykdom kan inntreffe når som helst, og den kommer gjerne når det minst passer, kanskje midt oppi en tid da du har viktige oppdrag å levere. 

Langvarig sykdom

Langvarig sykdom eller skade som påvirker arbeidet og arbeidsinnsatsen din er ikke en økonomisk gunstig situasjon å befinne seg i når en driver selvstendig. 

VISSTE DU AT... Du kan få trygderettigheter på lik linje med andre ansatte dersom du velger å gjøre om ditt enkeltpersonsforetak til et AS. Da kan du føre deg opp som ansatt i eget foretak. 

Det kan kanskje oppleves som urettferdig, siden vanlige lønnsmottagere får sykepenger fra første dag. Men husk – de får den første perioden dekket av sin arbeidsgiver. 

Selvstendig næringsdrivende må dekke kostnadene selv 

Når du er din egen arbeidsgiver er det derfor deg selv som skal betale for disse kostnadene, og dette kan selvfølgelig oppleves som litt håpløst, særlig siden du driver et enkeltpersonforetak og ikke en stor bedrift. 

Det er derfor svært lurt å tenke på bedriftsforsikring for ditt enkeltpersonforetak, eller ditt AS som selvstendig næringsdrivende. 

Finn bedriftsforsikring til ENK
Velg forsikringene du trenger og sammenlign tilbud fra flere forsikringsselskap.

Kristine Margrethe Piñanez
Kristine Margrethe Piñanez
Kristine er innholdsprodusent hos Tjenestetorget. Hun har en master i journalistikk fra Oslomet. Hun har jobbet som innholdsprodusent i Scandinavian Technology Institute (STI) og som innholdsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG). Hun skriver artikler om blant annet bredbånd og eiendomsmegler.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Finn bedriftsforsikring til ENK
Velg forsikringene du trenger og sammenlign tilbud fra flere forsikringsselskap.