cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Helt uforpliktende og kostnadsfritt for deg

Få tilbud på vinduer fra flere leverandører

3 Fordeler ved å hente tilbud via oss:

  • Spar tid, energi og penger
    Leverandører konkurrerer med hverandre om deg som kunde, og du slipper å lete på egenhånd
  • Få tilbud fra flere selskaper
    Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
  • Velg det beste tilbudet
    Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Vinduer

Hent tilbud på nye vinduer nå

Sammenlign tilbud på vinduer fra flere leverandører med ett, enkelt skjema. Tjenesten er gratis og helt uforpliktende.

  • Spar tid, energi og penger
    Leverandører konkurrerer med hverandre om deg som kunde, og du slipper å lete på egenhånd
  • Få tilbud fra flere selskaper
    Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
  • Velg det beste tilbudet
    Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris

Vurderer du nye vinduer?

Er det på tide å skifte ut dine gamle vinduer? Når du skal skaffe nye vinduer er det visse ting du bør vite for å finne ut hva du trenger. Gode vinduer slipper inn mest mulig lys, samtidig som de slipper ut minst mulig varme. I tillegg vil et godt vindu slippe inn solstråler som reduserer oppvarmingsbehovet, samtidig som det reflekterer solstråler som forårsaker oppvarming. Det bør også være trekkfri og gi god varmekomfort, ikke danne kondens og være sikker i bruk.

Tenk på dette når du skal bytte vinduer

Når du bytter ut dine gamle vinduer med nye er det flere ting du bør vurdere. Først og fremst bør du finne ut om du ønsker 2-lags eller 3-lags vindu, og hvilken u-verdi du ønsker. Deretter er det en rekke mulig varianter av vinduer å velge mellom. Slik som sikkerhetsvindu, toppsving, sidehengslet, topphengslet og ulike kombinasjonsvinduer. Du må altså finne ut om du ønsker vinduet skal slå innover eller utover etter hva som passer din bolig best. Videre kan du velge mellom ulike materiale, som tre, aluminium eller PVC. I tillegg kan du tenke på om du ønsker ventiler i vinduet, sprosser, solskjerming eller rømningsvindu.

Deretter er estetikken et tema, for vinduene bør selvsagt passe inn i boligens arkitektur. Nettopp derfor har mange en annen vindustype på hytta enn hva de har i leiligheten eller huset hjemmet. Selve beliggenhet på boligen spiller også inn på vindusvalg ettersom værforholdene er noe forskjellig avhengig av hvor i landet boligen ligger. Du bør altså tenke kvalitet på vinduene ut ifra værforholdene.  

Videre er montering og godkjente vinduer viktig for at det ikke skal bli luftlekkasjer rundt vinduet. ENOVA anbefaler derfor at vinduene bør være godkjent av Norsk Dør- og Vinduskontroll, samt være montert korrekt.

Tenk på dette når du skal bytte vinduer:

  1. U-verdi
  2. 2 eller 3 lags vinduer
  3. Type glass (feks. energiglass)
  4. Avansert glass (feks. selvrensende)
  5. Type vindu (feks. toppsving)
  6. Type materiale (feks. PVC)

Vedlikeholdsfrie vinduer?

En annen ting du bør tenke gjennom er hvor mye vedlikehold du ønsker. Ingen vinduer er helt fri for vedlikehold, men PVC vinduer er så nærme du kommer vedlikeholdsfrie vinduer. PVC vinduer er nok bedre kjent som plastvinduer og har mange fordeler, som blant annet at de verken trengs å males eller oljes med jevne mellomrom. Det er dette man mener med vedlikeholdsfrie vinduer, som til sammenligning med trevinduer krever jevnlig vedlikehold med maling eller olje for at vinduene skal holde seg.

PVC vinduer er i tillegg moderne i stil og har god kvalitet med lang levetid. Disse vinduene tåler alle værforhold, noe som er en av de gode kvalitetene. Videre er plastvinduer i et materiale som ikke leder varme eller kulde, noe som fører til at disse vinduene isolerer godt.

Bytt ut dine gamle vinduer

Har du gamle vinduer kan du enten rehabilitere de eller du kan kjøpe nye. Med rehabilitering menes det at de gamle vinduene får byttet nye tettlister, glass og rammer. Likevel kan det være mer fordelaktig å bare bytte ut hele vinduet.

Ved å ha gode vinduer reduserer du energiutgiftene til varme i boligen. Til tross for at vinduer i vanlig hus kun utgjør knappe 5 til 10 prosent, kan faktisk vinduene stå for et varmetap på hele 40%. Dette vil selvsagt variere ved kvaliteten på glasset, vindusareal, lufttetting og isoleringen, men gode vinduer vil utgjøre en forskjell. Her betyr altså u-verdien mye, noe vi kommer tilbake til.

Med dagens moderne vinduer er som regel ikke kaldras et problem. Kaldras er nedkjølt luft som synker mot gulvet og du opplever det som et trekk. Dersom du har gamle vinduer og opplever dette bør du absolutt bytte vinduene i dag. Ved gode vinduer vil komforten øke, særlig i oppholdsrom som stuen der du sitter nærme et vindu. I tillegg vil du med gode vinduer kunne senke temperaturen for å få bedre inneklima og lavere energiutgifter ettersom du slipper kaldras.

Levetid på vinduer

Velger du å skifte ut de gamle vinduene med de nye er ikke det nødvendigvis et miljøtiltak, selv om de nye vinduene har bedre isolering enn de gamle. De nye vinduene har en anslått levetid på 20-30 år, mens 100 år gamle vinduer som er laget av godt treverk vil ha mulighet til å vare i 100 år til - dersom de vedlikeholdes godt. Det er flere som har erfaring med at mange vinduer kan oppgraderes uten for stor reparasjonsarbeid. Levetid på vinduer har mye å si for både økonomien til huseierne og for miljøet ved produksjonen. Likevel må du ta en vurdering på om restaurering av gamle faktisk er verdt det - ofte er det like greit å bytte alle gamle til nye vinduer.

U-verdi er viktig

Når du skal bytte ut dine gamle vinduer er det viktig at du sjekker u-verdi. Dette forteller deg hvor god isolasjon vinduet har. Jo lavere u-verdien er, desto mer isolert er det og vil holde på varmen i boligen. For å finne ut den sannsynlige u-verdien til vinduene dine kan du sjekke byggeforskriftene fra året boligen er bygd. Med dagens vinduer kan du velge mellom 1,2 i U-verdi og ned til 0,6.

Bolig U-verdi
Passivhus 0,8
Byggeforskrifter 2017 0,8
2010 1,2
1997 1,6
1987 2,4
1960-70 2,6
1940-50 2,8

Hvor mye du kan spare i energipris vil selvsagt variere fra hvilket vindu du bytter fra og til hvilket vindu du bytter til. Et estimert beløp vil være fra 120 kroner i året og opp til 3240 kroner i året ifølge ENOVA. Du kan altså spare inn hva du betaler for vinduene over noen få år.  

2 eller 3 lags vinduer?

Vinduer kan lages med ulike type glass ut ifra ulike behov. Først og fremst snakker man om vinduer som enten er laget av to lag eller tre lag. God isolerende evne vil redusere risikoen for kaldras og dugg. Samtidig kan det oppstå dugg og is på utsiden av glasset også med 3-lags vinduer. Det skjer fordi varmeisolasjonen er så høy at gjør at det blir høy varmeforskjell. Det er derimot ikke noe skadelig og går bort av seg selv. Tvert imot er det et tegn på kvalitet.

2-lags vinduer

Et 2-lags vindu består av to lag med glass, det ene av de to glassene har innebygget isolasjon. Har du en gammel hytte eller hus som skal renoveres vil du merke reduksjonen av varmetapet betraktelig.

Ved å velge et 2-lags glass får du:

  • Bedre inneklima
  • Vinduet inneholder argon gass mellom glassene, dette isolerer bedre da det blir et forsinket varmeutslipp.
  • Unngår kaldras fra vinduet og ned til gulvet
  • Det tilfredsstiller dagens krav ved rehabilitering av eldre boliger

3-lags vinduer

Et 3-lags vindu vil hjelpe med å isolere huset ditt. Det reduserer varmetapet med 50% mer i forhold til et 2-lags vindu. Det er bare 3-lags vinduer som i dag gir en U-verdi på 0,8 eller bedre. Det er viktig å være oppmerksom på at noen leverandører kun gir opplysning om U-verdien på vindusglasset. Dette gjør at hele vinduet med innramminger, skjøter og liknende øker varmetapet. Det vil si at hele vinduet vil egentlig ha en dårligere U-verdi enn oppgitt.

Fordeler med å velge et 3-lags glass:

  • Du får bedre bo komfort
  • Glasset inneholder to lag med argon gass som vil forsinke varmeutslippet
  • Du vil unngå kaldras fra vinduene ned mot gulvet
  • Øker standarden på din bolig

Valg av vindusglass

Det er ikke lett å finne ut hva slags vindusglass du skal velge. Alle hus har forskjellige design og krav på hvilket glass som burde brukes. Selv om de fleste av oss tror at et glass er et glass, er det store forskjeller. Det eneste som glass har til felles er at man kan se igjennom dem.

De viktigste faktorene du burde tenke på ved valg av glass er vinduets egenskaper med tanke på isoleringsevne, sikkerhet og varmeinnslipp.

En annen viktig ting ved valg av vindusglass er kulderas, eller trekk som de fleste av oss sier. Mange tror dette skyldes dårlige vinduskarmer. Men det er årsaken er at vinduene blir kjølt ned fra utsiden, og møter på den varme luften inne. Da vil naturligvis den kalde luften falle ned mot gulvet.

Sikkerhet er også en viktig faktor når du skal velge glass til ditt hus. Velger du for eksempel laminert glass, vil dette forhindre at noen kan falle igjennom det.

Det er mange forskjellige faktorer å tenke på når du skal velge et glass, det kan derfor være viktig å finne ut hva som er viktig for deg og deretter finne det riktige glasset.

Videre har man solkontrollerende glasstyper som kan stoppe opp til 70% av solenergien. Disse fremstår som nøytrale uten farge og passer derfor godt i soleksponerte steder i boligen.

Om det er risiko for personskader ved sammenstøt med vinduet, kan glasset i vinduet herdes eller folie-lamineres. Herdet glass vil knuses i små og ufarlige biter, mens folie-laminering sørger for at glasset holdes sammen i et stykke i rammen. En annen fordel med folie-laminert glass er at det stopper opp til 50% av UV-stråler fra solen, samtidig som da reduserer bleking av tekstiler inne.

Energiglass

Med gode vinduer så slipper du at varmen forsvinner gjennom glasset ditt. Med et energiglass vil du redusere energikostnadene samtidig som hjemmet ditt blir mer komfortabelt. Energiglass er også mer miljøvennlig da de reduserer utslippet av karbonutslipp. 

Energiglass er faktisk et termoglass hvor det ene glasset er et energiglass. Dette gir deg et bedre inneklima og en god økonomi. Mellom glassene er det et luftrom som fylles med agrongass. Denne gassen er mye tyngre enn luft og gir da naturligvis bedre isolering.

Energiglasset har et tynt transparent metallbelegg, dette lar solens energi og lys slippe gjennom ruten inn på rommet akkurat slik som et vanlig glass. På denne måten får du «gratis» energi. Et energiglass er vendt mot solen og vil slippe mer energi inn enn ut av rommet.

De fleste energiglass kan du kontrollere ved å holde en lighter foran. Da skal du kunne se den usynlige belegningen, ofte i en annen farge som blågrå eller rød.

Har du et energiglass skal romkomforten bli vesentlig bedre. Overflaten på glasset som er inn mot rommet skal være varmere og da vil kuldestrålingen fra vinduet være mindre. Man skal altså ikke få noe kalde skuldre med et energiglass, og du skal ikke trenge å være avhengig av panelovner eller radiatorer under vinduet.

Isolerglass

Isolerglass er en betegnelse på at det er to eller flere lag glass avskilt med avstandslister og sammenføyd hele veien langs kanten slik at tomrommet mellom de forskjellige glasslagene blir forseglet hermetisk. Tomrommet mellom glassene vil bli fylt opp med gass/luftblanding som skal være uttørret, dette vil gi en isolerende effekt. Samtidig som det reduserer varmetapet i forhold til hva en enkeltrute gjør. Isolerglass blir faktisk brukt i de fleste dører og vinduer i dag.

I dag har isolerglass dobbel forsegling, ofte fylt med gass av ulike typer i hvert av glasslagene. Dette er for å oppfylle kravene til for eksempel solavskjerming, god isolering, sikkerhet, støydemping eller forebygging av brannvern.

Sikkerhetsglass - sikkerhetsvindu

Husene har blitt mer og mer moderne og har ofte store glassflater på bakkenivå. Dette gir et økt behov for å finne løsninger for å hindre hærverk, personskade og innbrudd.

For å minimere faren for personskader kan et sikkerhetsglass være det rette valget, uhell skjer alltid når du minst venter det. Velger du laminert eller herdet glass er du ganske sikker på at de ikke går i stykker. Laminert glass vil henge sammen om glassoverflaten blir ødelagt. Dette glasset vil også beskytte møblene dine fra bleking av solen. Herdet glass vil akkurat sånn som bilruter forvandles til små glassbiter som ikke er farlig når det knuses.

Interiørglass

Velger du interiørglass vil du kunne lage et eget preg på huset ditt. Det vil fortsatt være mulig å velge glass som har god isolering og et sikkert glass. Men du vil i tillegg kunne få:

  • Mange mønstre-, design-, og fargemuligheter
  • Dekorative miljøer
  • Velge om du vil at glasset skal stenge lyste ute eller slippe det inn
  • Lage ditt eget uttrykk
  • Dele opp rom eller skjerme de meste private områdene i boligen
  • Med glassdører i huset, kan det gi en større romfølelse
  • Piffe opp badet med stilige glassløsninger
  • Sette preg på ditt eget hus

Det er mange muligheter med interiørglass. Det er kun din egen kreativitet som kan sette en stopper for nye spennende løsninger. Om du er usikker på hvordan du vil ha det, eller lurer på hva slags løsninger du kan få kan du høre med en fagperson. De har ofte noen gode tips å komme med.

Soldempende glass - lysdempende glass

Hvis du velger et soldempende glass vil du stenge den mest intense solvarmen ute, uten at du mister sikt eller lys fra vinduet. Ved å velge et soldempende glass kan du faktisk fjerne behovet for markiser og andre produkter som du monterer for å unngå sterkt sollys inn. Du vil få en mer behagelig innetemperatur på varme sommerdager, samtidig som du kan se ut.

Velger du soldempende glass burde vinduene vende mot vest og sør. Du kan tilpasse etter ønsket solfaktor og selv bestemme hvor masse solvarme vinduene skal dempe. Har du lavere faktor vil det bli høyere demping.

Støydempende glass - lydisolert vindu

Det er ikke alltid tilstrekkelig med vanlige isolerte glass når det kommer til lyd. Derfor har det blitt utviklet et isolerglass som er spesielt beregnet til støy- og lyddempende formål. Det er flere som opplever at 3-lags vinduer har vært veldig gode på støydemping og har trodd at det er antallet lag som gjør at det blir støydempende. Men i hovedgrunn er det andre ting som har innvirkning på støydempingen.

Ved lydisolering i isolerglass er det grunnleggende prinsippet asymmetri i oppbygningen. Den enkleste lydruten du kan kjøpe er bygd opp med to lag glass, hvor det ene glasset er tykkere enn det andre.

Du vil oppnå enda bedre lyddemping om det ene glasset er laminert. Årsaken til dette er at velger man forskjellig materielltype vil det bryte opp lydbølgene, og dempe de. Velges det en spesiell lyddempende folie vil man også oppnå veldig gode støydempende resultater. Ved å fylle tomrommene med forskjellige gasstyper hjelper det enda mer for lyddempingen.

Selvrensende glass - selvrensende vinduer

Et praktisk alternativ er selvrensende glass. Da vil ikke behovet for vanlig utvendig renhold og vask av glasset være så stort. Ved at UV-stråler og regn kommer på vinduet vil glasset jobbe for at støv og skitt blir borte fra det ytterste laget. Derav navnet; selvrensende vinduer. Jo mer sol og regn vinduet blir utsatt for, jo bedre vil det fungere.

Hvis det skulle vært lange perioder uten regn, vil dette påvirke glassets evne til å rengjøre seg naturlig. Skal du vedlikeholde eller vaske glasset må du være forsiktig. Du burde først prøve forsiktig med masse rennende vann fra vannslangen. Hvis ikke dette holder kan du bruket en klut som er ren og lofri. Eventuelt kan du bruke en nal som ikke laget av metall. Rent vann uten såpe er bra nok.

Store vinduer

Store vinduer kan gi deg panoramautsikt fra egen stue og bidra til at du får naturlig lys inn. Ettersom store vinduer har en stor flate er det ekstra viktig at disse vinduene er i høy kvalitet og med en lav U-verdi. Slik passer du på at du får et godt inneklima med god varmeisolasjon, altså at varmen holdes inne om vinteren og ute på sommerstid.

Store vinduer finnes i tilsvarende typer som ande vinduer, altså toppsving, sidehengslet, innadslående og mer. En av de vanligste vindustypene når det er snakk om større vinduer eller glassfasade er vinduer i fast karm. Disse vinduene kan ikke åpnes, men gir mest mulig lys. Dersom du ønsker å kombinere store vinduer med en skyvedør som åpnes er dette et godt alternativ for å ha luftemuligheter eller åpning mot terrasse eller hage. I tillegg finnes det andre type større vinduer, slik som komposittvinduer. Dette er vinduer som er forsterket med fiber og kommer i PVC. Deretter finnes det også flere typer aluminiumsvinduer.

En glassfasade ser stilig ut og gir boligen et luksuriøst uttrykk. Likevel er det en rekke utfordringer med slike vinduer. Først og fremst er det prislappen, der prisen er høyere enn tradisjonelle vinduer. Videre kreves det jevnlig rengjøring ettersom det er store flater og man raskt kan se når det begynner å bli skittent. For å gjøre jobben lettere anbefales selvrensende glass, noe som gjør at vinduene holder seg rent lenger ved at belegget på glasset er vanntiltrekkende slik at skitten som ligger der blir med vannet når du bruker en hageslange til å spyle vinduene. Og til slutt, bruk et solbeskyttende glass for å beholde innetemperaturen til et behagelig nivå.

Ulike typer vinduer

Det er en rekke vindustyper ute på markedet som vi kommer inn på under. Men det er ikke bare ulike vindusvarianter der ut å tenke på, det er også forskjell på andre spesifikasjoner. Dette er slik som koblede og isoler vinduer. Det finnes nemlig både koblede og ukoblede vinduer. I praksis vil dette si at koblede vinduer har en todelt ramme og den ytterste rammen har en gjennomgående sprosse. Disse vinduene brukes ofte som hyttevinduer.

Videre har man også vinduer som er isoler, altså en utenpåliggende sprosse.

Toppsving er nok den mest vanlige og populære vindustypen i Norge. Kanskje fordi det ikke tar noe plass i rommet ettersom vinduet slår utover når det åpnes. Dette gjør også at man unngår å skitne til gardiner eller knuse planten i vinduskarmen.

Et toppsvingsvindu kan vendes 180 grader horisontalt. At vinduet kan vendes såpass mye gjør det svært praktisk med tanke på lufting og vasking. Når du skal vaske vinduets utside snur du enkelt vinduet bare rundt. I tillegg vil toppsvingvinduer kunne leveres med ulike luftinstillinger og barnesikring.

Toppsvingsvindu passer godt inn i klassiske og mer tradisjonelle bygg. Særlig på grunn av utformingen og kombineringen med god støydemping, gjør vinduet til et godt valg ved rehabilitering av bebyggelse i bystrøk.

Sidehengslet vindu kommer som både enkeltstående og i fler-rams. Enkeltstående vil si at si at hengselet er på venstre eller høyre side når du åpner vinduet. Et slikt vindu kan enten åpnes innover eller utover.

To-rams sidehengslet vindu har to vinduer i en konstruksjon. Her er begge hengslene på ytterkanten av vinduet. Dette gjør vinduet til et klassisk og elegant vindu som kan passe godt til å både hus og hytte. Videre har du også valgmulighet mellom tradisjonelle hasper eller moderne vridere. Du får også tak i sidehengslet vinduer med flere vinduer i samme konstruksjon, altså fler-rams.

Om du ønsker et smart alternativ til sidehengslet vindu kan sidesving være noe for deg. Vinduet fungerer som et sidehengslet vindu, man kan i likhet med et toppsvingsvindu snus helt rundt. Slik kan du enkelt vaske vinduet på både innsiden og utsiden.

Vinduer som er topphengslet blir som regel brukt i kjelleren eller garasjen. Disse vinduene åpnes utover og kan ikke vendes. De koster lite og passer derfor godt som kjellervindu der du ikke har behov for å kunne vende vinduet, men likevel ønsker å slippe inn lys og kunne lufte ved behov.

Innadslående vindu er et vindu med åpning som slår innover, der du som regel kun har en vrider for effektiv betjening. Det finnes flere luftestillinger, slik som en innvipp i toppen, bunnhengslet eller sideveis innadslående. Disse vinduene er som regel svært praktisk til bruk som rømningsvindu.

Fastkarm

Fastkarm er et enkelt vindu som er helt lukket. Dette vinduet kan altså ikke åpnes, men har rene linjer og en skinnende overflate. Det vil si at et fastkarm vindu er flott dersom man ønsker mest mulig lys, uten å ønske å kunne åpne det. I tillegg er det jo en klar fordel at disse vinduene er svært rimelige og kan lages i mange størrelser. Mange går derfor til innkjøp av fastkarms vindu dersom det er snakk om et stort vindu.

Pivothengslet (svingvindu)

Dersom du ønsker et vindu som åpnes både oppe og nede samtidig kan pivothengslet vindu, eller svingvindu, være noe for deg. Her er hengslene plasser på midten noe som gjør at vinduet kan åpnes på denne måten. Vinduet kan altså åpnes mye, men har en noe bredere karmkonstruksjon enn andre vinduer.

Husmorvindu

Husmorvindu er en moderne vindustype som er utadslående. Her kan rammen vendes 180 grader vertikalt, noe som gjør at du kan vende vinduet helt rundt uten at noe av vinduet kommer inn i selve rommet. Dette vil gjøre at du enkelt kan vaske utsiden av vinduet innenifra, samtidig som du godt kan oppbevare blomster i vinduskarmen uten å måtte bekymre deg over at de faller i gulvet når du åpner vinduet.

Spesialvindu

Dersom du skal bytte ut et vindu som er av en mer ”sær” karakter og du ikke finner at noen av de andre vindustypene passer inn, så ikke gi opp. Med spesialvindu har du en rekke typer og mange. Spesialvinduer leveres i en rekke ulike mål, glasstyper og eventuelt ulike tilpasninger du måtte å behov for.

Hvor skal du skifte vinduer?

Før du bytter vinduer og kaster de gamle ut er det viktig at du sjekker målene på dine nåværende vinduer. Det er fort gjort å gjøre målefeil eller at fabrikken produserer feil mål, og da er det dumt om du har kvittet deg med de gamle vinduene. Dobbeltsjekk derfor alltid målene du tar, og be gjerne selskapet som skal montere de nye vinduene om å ta målene for deg om du er usikker.

Hvor du bytter vinduer kommer an på prisen og ellers ønsker du har til vindustype og kvalitet. De fleste leverandørene av vinduer leverer i dag en rekke forskjellig varianter så her spiller nok prisen en god del inn på hvilket selskap du velger. For å få uforpliktende tilbud og gjøre leteprosessen enklere kan du benytte deg av Tjenestetorget sitt skjema.  

Takvindu

Vinduer i taket kan være en utfordring, særlig dersom det er plassert i en trappeoppgang eller lignende der det er vanskelig å nå opp. Fortvil ikke, for med dagens teknologi har man kommet langt, noe som også gjelder innenfor vinduer. Nå får du nemlig takvindu du enkelt kan styre med en fjernkontroll. Du kan med andre ord enkelt åpne og lukke takvinduet med kun et trykk på vegbryteren. I tillegg kan du få vinduer som har en regnsensor, altså lukkes vinduet automatisk når det begynner å regne. Det vil si at det blir en mindre bekymring for deg, og du kan nyte frisk luft uten å tenke på å måtte huske å lukke vinduet igjen.

Andre takvinduer som i øverste etasje er kanskje plassert enklere der du selv kan åpne og lukke vinduet. Da har du også flere valgmuligheter for hva slags vindustype du ønsker. Du kan velge mellom topphengslet, midthengslet og takaltan i ulike varianter.

Topphengslet vindu har håndtak nederst og gjør det enkelt å åpne, samtidig som du får maksimalt innslipp av naturlig dagslys. Om dette ikke fungerer kan du gå for et midthengslede takvindu. Disse kan monteres lavere enn et topphengslet takvindu og du får altså god utsikt både stående og sittende. Midthengslede vinduer er særlig praktisk om det står møbler under, slik som en kontorpult.

Takaltan

Ønsker du derimot et vindu som gir litt mer, kan du gå for et vindu med takaltan. Her får du nemlig en liten plass i solen i tillegg ved at takvinduet enkelt kan bli gjort om til en liten balkong. Beste fra begge verdener!

Kjellervindu

Hva slags vindu du skal ha i kjelleren kommer an på hva formålet med vinduet er. Om du kun ønsker lys eller om du har behov for å kunne åpne for å lufte. Når du skal skaffe kjellervinduer er det viktig å tenke på kvaliteten på glasset ettersom disse bør kunne tåle en kald vinter og sommerens varme. Her bør du derfor gå for et trelags vindu for å sikre at U-verdien er god.

Topphengte vinduer passer godt som kjellervindu fordi kjellervinduer ikke har krav om grepsbetjening eller at vinduet skal åpnes. Disse vinduene kan fås både med og uten sprosser, og de har en utskyverstang som gjør det mulig å åpne vinduet i ulike posisjoner. Topphengte vinduer åpnes alltid nede og er utadslående, men om du heller ønsker et vindu som er bunnhengslet er det ikke noe i veien for det. Om du på den andre siden ikke trenger å kunne åpne vinduet i det hele tatt, kan du heller gå for fastkarm. Merk her at dette kommer an på hva slags rom det er snakk om og om du da har noen andre vinduer der eller ikke.  

Dersom kjellervinduet skal brukes som rømningsvei må vinduet være godkjent etter kravene i TEK10. Her er det minimumskrav til åpningens størrelse, og vinduet må kunne åpnes helt og gi en fri åpning med bredde og høyde på til sammen 1,5 meter. Om du har et kjellerrom som skal brukes til varig oppholdsrom skal det være en godkjent rømningsvei.

Hyttevinduer

Hyttevinduer er i dag ikke noe entydig begrep og du kan velge og vrake av alle de andre vindusvariantene. Det mange gjerne tenker på som hyttevindu, er de klassiske og landlige vinduene som er typisk for norske hytter. Dersom du ønsker tilsvarende vinduer med dette særpreget vil sidehengslet med eller uten tofløyet kunne være noe for deg. Sidehengslede vinduer er elegante og klassiske, samtidig som de er funksjonelle.

I tillegg kan det være en fordel å ha koblede vinduer, og eventuelt også trykkutjevning. Dersom hytta ligger høyere enn 1000 meter over havet på fjellet, vil trykkutjevning være viktig for å unngå at vinduene sprekker. Dette er noe du må huske å gi beskjed om til leverandøren av vinduene.

Garasjevindu

Garasjevinduer er kjent for å være avlange og enkle. Videre har de som regel to-lags glass fordi det ikke er store krav til isolerende evne her. Dersom du ønsker å kunne åpne et garasjevindu kan du få tak i disse som topphengslet, ellers kan du gå for en fastkarm som ofte er det rimeligere alternativet.

Valg av vinduets rammeverk

Når du nå har fått en oversiktlig over de ulike vindustypene der ute, må du finne ut hva slags rammeverk du ønsker – altså om du vil ha tre, aluminium eller PVC.  

PVC vinduer eller plastvinduer

PVC vinduer, kanskje bedre kjent som plastvinduer, har en rekke fordeler sammenlignet med tre. En av de klart største fordelene er at de er vedlikeholdsfrie, og du trenger dermed ikke tenke på at de må males eller oljes med jevne mellomrom slik som du må med trevinduer. Det eneste du må gjøre er å tørke bort skit med en fuktig klut for å holde de rene og pene.  I tillegg har PVC vinduer et moderne preg og tåler alle værforhold. En annen klar fordel med PVC vinduer er prisen, for disse vinduene får du ofte noe rimeligere enn trevinduer.

Trevinduer

Den største fordelen trevinduer er nok utseende, for her mener mange at trevinduer er estetisk penere. Dette er selvsagt en smakssak, og du bør vite at trevinduer har treverk hele veien gjennom. Med andre ord krever dette vedlikehold for at treverket skal holde seg godt over tid. For at trevinduer skal kunne holde seg bedre, har flere aluminium utvendig for å redusere vedlikeholde og sikre at treverket ikke blir brutt ned over tid av sol, vær og vind.

Aluminiumsvinduer

Aluminiumsvinduer er laget av aluminium som kan gjenvinnes. Disse vinduene er derfor bærekraftig og materialet er stabilt. En annen fordel er jo at disse moderne vinduene har god lufttetthet og energieffektivitet. Til likhet med PVC vinduer krever aluminiumsvinduer lite vedlikehold og de holder seg godt over tid. Disse vinduene koster derimot noe mer ettersom de ikke masseproduseres.

Vinduer med sprosser

Ønsker du å gjøre boligen din mer personlig? Da bør du skaffe vinduer med sprosser. Sprosser gjør nemlig at du får et ekstra personlig preg ettersom sprosser forandrer vinduets utseende. Her er det mange kombinasjonsmuligheter, så du har litt av hvert å velge mellom for å få et særpreg på boligen din.

Sprosser finnes i gjennomgående sprosser, løse sprosserammer, løse klippsporsser (pålimte sprosser) og luftsprosser. Det er altså flere valgmuligheter for å dele inn vinduene. Om du ønsker det ”gammeldagse” uttrykket er det løse sprosser du er på jakt etter. Slik får du skaffet nye, gode vinduer, men beholdt den gammeldagse sjarmen. Her kan du velge mellom løse sprosserammer i treverk som furu, eller klipssprosser i aluminium. Begge kan monteres i etterkant, og kommer i flere dimensjoner slik at det passer ditt vindu.

Noen sprosser er limt på det ytterste glasset for å gi ruteinndeling samtidig som det innerste glasset lett kan rengjøres. Andre sprosser er på både det ytterste og det innerste glasset med en ekstra spacer i mellom (luftsprosser). I tillegg finnes det sprosser som er innkapslet i glasset, noe som kan være å anbefale dersom du ønsker sprosser, men fremdeles en så enkel rengjøringsprosess som mulig. Dersom enkel rengjøring er viktig for deg kan også knipsesprosser være et alternativ. Her monteres sprossene på en sånn måte at du enkelt kan fjerne sprossen når du skal rengjøres glasset.

Til slutt finnes det noe som er kalt post og losholt, noe som er en annen variant enn sprosser, men ligner veldig. Post og losholt er annerledes fordi de går jevnt med karmen.

Hyttevinduer med sprosser

Når man snakker om hyttevinduer er det som regel snakk om en spesiell type utseende. Hyttevinduer er ikke noe annet enn vanlig vinduer, men med sprosser som gjør at de får det karakteristiske utseendet. Du kan altså skaffe deg helt nye, gode vinduer men samtidig beholde det gamle hyttepreget ved å benytte sprosser.

Listefrie vinduer

Listefrie vinduer er for deg som ønsker et minimalistisk preg og rene linjer. Ulempen er at prisen er noe høyere enn andre vinduer, men til gjengjeld får du vinduer som gir et moderne inntrykk. Listefrie vinduer kan også være mer praktisk ettersom både foring og gerikt er i ett og samme produkt slik at man får et solid hjørne uten synlige overganger.

Listefrie vinduer leveres i ferdig vinkel og kappes så ned til ønsket mål. Platen monteres med lim til vindusspor og skrus deretter på plass på veggen sammen med gipsplatene. En stor fordel med dette produktet er at det er rask montering og mindre etterarbeid. I tillegg kan det gi mindre varmetap rundt vinduet.

Bytte vinduer selv

Du kan enkelt bytte vinduer selv med litt veiledning, men har du aldri byttet vinduer før bør du høre med en fagperson som har kunnskap før du går i gang. Først og fremst må du starte med å fjerne det gamle vinduet og gjøre klart for det nye. Du skal fjerne såpass at du kommer helt inn til ”bygningsskjelettet”. Om det ikke har vært et vindu der tidligere må du sette opp stendere og bærebjelker. Det nye vinduet skal plasseres midt i denne åpningen, så pass på å gjøre nøyaktige mål for å sjekke hvor mye du har å gå på under og over vinduet. Deretter plasserer du to klosser på undersiden som vinduet kan settes oppå. Pass på at disse klossene står i vater på hver sin side med noen centimeter fra kanten. Skru gjerne klossene fast i bygningsskjelettet så slipper du å tenke på at de kan flytte på seg mens du setter vinduet oppå. Få gjerne hjelp av en venn slik at vinduet blir plassert langt nok ut, men samtidig ikke for langt. Sjekk at vinduet er i vater og skru deretter fast de øverste karmskurene og deretter resten av festeskruene. Om vinduet skal kunne åpnes må du sjekke at hvert hjørne er 90 grader (sjekk ved å måle diagonalene). Til slutt er det bare å isolere og sette på plass karmer på både utsiden og innsiden.

Dersom du synes prosessen høres omfattende ut eller du ønsker å spare tid, kan du ta kontakt med en vindusleverandør og høre om de har håndverkere som kan gjøre jobben for deg.

Hvordan sette inn vindu?

Før du setter inn vinduet er det viktig at du har klart for deg vindusmålene og vindusåpningen. Skal du bytte til et større vindu enn det som var der tidligere, må selve åpningen gjøres større. Denne prosessen er mer krevende fordi stender(e) må kappes og nye bærebjelker må settes inn. Ettersom det er flere feilskjær å gjøre når man skal bytte til et større vindu bør du sterkt vurdere å sette bort jobben til en fagperson, med mindre du selv sitter med kunnskapen.

1. Når målene er klare er det bare å fjerne det gamle vinduet, hekte av og fjerne omrammingen ute og inne.

2. Finskjær listene rundt slik at du får fjernet alt og plass til det nye vinduet. Ved å fjerne karmer og tidligere isolering, for deretter å sette inn nye karmer og isolering vil du sikre at du slipper problemer med trekk eller dårlig isolasjon med dine nye vinduer.

3. Etter at karmer, vinduet og isolering er fjernet setter du på treklosser i bunnen av vinduets fundament. Husk alltid å bruke et vater for å sikre at alt står rett.

4. Monter så bunnfylister på alle sider av vinduet, og bruk skruer til å feste rundt vinduet. Ved å bruke skruer fremfor spiker vil du enkelt kunne justere senere om det er nødvendig.

5. Heng så rammen til vinduet på plass og mål diagonalene for å sikre at alle er like lange og karmene er i vater. Er diagonalene like lange og alle karmer i lodd og vater vil vinduet være plassert riktig.

6. Før du setter i gang med silikonfuging bør du fjerne alt støv og ellers puss slik at fugen setter seg best mulig. Tett igjen med isolasjon, men ikke dytt for hardt. Tilpass og sett så på karmer og lister.

Vindusmål - Hvordan måle vindu?

Å måle vindu korrekt er essensielt for å kunne sette inn et nytt vindu. Det første du bør gjøre er å fjerne utforinger og lister slik at du får målt fra ytterkant til ytterkant av vinduskarmen. Ved å måle utvendige karmmål får du så korrekt mål som mulig. Dersom dette ikke er mulig bør du måle hullet som vinduet skal sitte i og deretter trekke 2-3 cm fra bredden og høyden. Du bør også måle vinduet flere steder slik at du er sikker på at målene er korrekt ettersom hullet i veggen eller vinduet kan være skjevt.

Vindusmål blir alltid oppgitt med bredde først og deretter høyde (bredde x høyde). For å unngå forvirring kan du skrive ned vindusmål som ”Bxx X Hxx”. De fleste vinduer kommer i standardstørrelser på 10 cm intervaller, eksempelvis 98x118 eller 88x118. Det vil si at et vindu på 98 x 118 cm er for en vindusåpning på 100 x 120 cm åpning i veggen.

Du kan alltid få vinduer i andre størrelser, også uten pristillegg. Det er derfor viktig at du har korrekte mål slik at montering blir korrekt. Husk også at dersom du skal ha vinduer som skal åpnes er det viktig at du får riktig åpningsretning, altså at sidehengselet på vinduet er på riktig side. Åpningsretning beskrives som sett utenfra.

Vindu og sikkerhet

Å sove godt og trygt om natten er viktig. Innbruddstyver kommer seg ofte inn gjennom vinduer, så her er det altså viktig å velge riktig sikkerhetsklasse. Det finnes en rekke vinduer som har integrert sikkerhetsløsning, noe som er å anbefale for vinduer som kan være utsatt.

Sikkerhetsløsninger som finnes er vinduslåser, magnetkontakter og at glasset settes på plass innenfra noe som gjør det vanskelig å fjerne ruten utenifra. I Norge måles innbruddssikkerhet ut ifra RC – altså Europeiske Resistance Class. Denne ligger på en skala fra 0 til 6. I tillegg finnes det en rekke vinduer med FG-godkjenning (Forsikringsselskapenes Godkjenningsnevnd).

Bør du gå for sparevinduer?

Vinduer utgjør kun 5 til 10% av flaten på boligen, men kan faktisk utgjøre hele 40% av varmetapet. Det gjør det desto viktigere å ha vinduer som isolerer og tar vare på varmen. Akkurat hvor høyt varmetapet blir er også avhengig av:

  • kvaliteten på vindusglasset
  • størrelsen på vinduet
  • lufttetting
  • isoleringen rundt vinduet

Sparevindu, også kaldt lavenergivinduenergispareglass eller energiglass, skal redusere dette varmetapet betraktelig og gjøre at du sparer på bruk av energi til varme. For å få til et slik type vindu er det brukt foredlingsteknikker. Det gjør at enten om bygningen sliter med varmeoverskudd eller varmeunderskudd, finnes det passende energiglass til det enkelte behovet. I tillegg blir kravene til bygninger og u-verdi stadig strengere. Som et resultat av dette blir sparevinduer bare mer og mer vanlig.

Vinduer priser

Hva et vindu koster vil variere fra leverandør til leverandør. Det er også mange andre faktorer som spiller inn som for eksempel type, størrelse, glass. Før du innhenter pristilbud må du få en oversikt over hva slags vinduer du trenger, hvor de skal være og størrelsen. Dette kan du gjøre ved å lese deg opp på nettet. Om du er usikker på hvilke type vinduer du trenger, kan du kontakte fagfolk. De har gode kunnskaper om hvilke vinduer du burde velge for å få den beste løsningen. Husk også at om du først skal investere i vinduer må du ikke gå blindt etter prisen. Det er en dyr investering så det kan lønne seg å betale litt mer, for å få et bedre vindu.

Har du funnet ut hvilke type vinduer du trenger, kan du begynne å se etter priser på vinduene du skal ha. Det er ofte veldig varierende priser på vinduer, derfor kan det lønne seg å innhente pristilbud fra flere forskjellige tilbydere. Du kan enkelt gjøre dette ved å bruke vårt skjema. Da vet tilbyderne at de er i konkurranse om å få deg som kunde, og vil i de fleste tilfeller strekke seg enda lenger for å få deg som kunde. På denne måten vil du på en bra pris på dine vinduer.

Hva koster det å skifte vinduer?

Å skifte vinduer er en smart investering å gjøre, særlig dersom du har svært gamle vinduer. Ved å ha gode vinduer kan du minske energiutgiftene til oppvarming fordi vinduer faktisk kan stå for så mye som 40% av varmetapet i huset. Sjekk derfor U-verdien på vinduene når du skal gå til innkjøp av nye vinduer.  

Skifting av vinduer vil variere i pris avhengig av hvor mange vinduer du skal ha, hva slags type og om du skal montere de selv eller sette bort monteringsjobben. Selve monteringsjobben ligger på rundt 1000 til 3500 kroner per vindu, avhengig av hvor omfattende jobb det er. Med en litt stiv pris kan du fort spare mange tusen kroner på å gjøre jobben selv, men husk at du bør vite hva du driver med. Det hjelper tross alt lite å spare inn på å gjøre jobben selv om monteringen ikke blir gjort ordentlig.

Selve vinduet vil ligge på en pris fra 1000 kroner og oppover. Normalt sett ligger sprossevinduer noe høyere i pris en sidehengslede vinduer. Fast karm vinduer er de rimeligste og du finner de helt ned i en pris på 600 kroner. Husk at disse ikke kan åpnes og egner seg derfor ikke i alle rom.  

For å få så rimelig totalpris for stifting av vinduer bør du sammenligne ulike selskaper på markedet. Dette kan du gjøre raskt og enkelt ved å benytte deg av Tjenestetorget sitt skjema.

Hvordan finne billige vinduer?

For å finne billige vinduer bør du søke godt rundt på nettet for å sammenligne ulike aktører. Benytt deg av ulike rabattordninger, slik som nettrabatt, og slå til når det er tilbud - da får du fort billige vinduer. Dersom du har flere vinduer du ønsker å bytte kan du gjerne gjøre dette i samme slengen og presse ned prisen fordi du kjøper mange vinduer samtidig hos samme selskap.

Bør du velge et billig vindu?

Når du skal skaffe deg nye vinduer, er det fristende å lete etter billig vindu, men du bør tenke på kvalitet fremfor pris. Lav U-verdi er viktig for god isolerende evne, samtidig som det er viktig at du velger den type vindu som gjør at du blir fornøyd og får dekket dine behov. Når det er sagt, så trenger du ikke betale unødvendig mye for nye vinduer heller. Bruk de rabattene du kan få og sammenlign tilbud fra forskjellige selskaper. Slik kan du får høy kvalitet og billige vinduer!

Slik får du rimelige vinduer

For å få rimelige vinduer til en god pris bør du sammenligne ulike leverandører av vinduer. Husk alltid å sjekke totalprisen og deretter sammenligne denne, ettersom noen kanskje leverer billige vinduer men har en høyere installasjonskostnad. 

Få beste pris på vinduer

Hva du må betale for vinduer kommer an på hva slags type det er snakk om, i tillegg til materiale (treverk, tre/aluminium eller pvc). Om du ønsker sprosser vil også prisen økes noe.

For å få beste pris på vinduer og spare tid kan du benytte deg av vårt skjema. Her får du en rekke gode tilbud på de vindustypene som er av interesse for deg fra ulike selskaper på markedet.

Fordi de ulike selskapene konkurrerer om akkurat deg som kunde vil du få gode pristilbud, så her er det bare å velge og vrake ut ifra hva du ønsker deg. Du takker selvsagt bare ja til det selskapet du finner at dekker ditt behov. Om du ikke finner det du ønsker kan du takke nei uten noen forpliktelser.

Vinduer tilbud

Det er ikke mangel på tilbud når det kommer til vinduer. Så her er det viktig at man gjør nok reaserch før man går til innkjøp. Først må du finne ut hva slags vindu du trenger. U-verdien er veldig viktig, da den sier noe om isolasjonen. Du bør også tenke på hvor du skal ha vinduene, er det til en kjeller, tak eller stue? Disse faktorene er viktig i forhold til om du skal ha toppsving, sidehengsel eller fastkarm. Hvordan er utsende på huset ditt? Trenger du klassiske vinduer eller kan du kanskje gå for sparevinduer? Med andre ord. Det finnes mange forskjellige faktorer som du må vurdere før du innhenter tilbud på vinduene du trenger.

Du kan finne en rekke tilbud på vinduer der ute og det kommer stadig nye lokketilbud for å få deg som kunde interessert. For å få best pris bør du likevel sammenligne ulike leverandører. For å finne beste tilbud på vinduer bør du også sjekke spesifikasjonene på vinduene. Dette bør du sjekke før du kjøper vinduer:

  • Uverdi: sier noe om hvor god isoleringsevne vinduet har.
  • CE godkjent
  • Antiinnbrudds glassmontering eller andre innbruddssikringer
  • Garantilengde
  • Type vindu og at vinduet åpnes den veien du ønsker, samt at vinduet er i de målene du trenger.
  • Er det trevindu, tre og aluminium eller PVC?

Ønsker du ikke å bruke masse tid og energi på å innhente tilbud på vinduer på nett, kan det være lurt å bruke en anbudstjeneste. Du er velkommen til å bruke vår. Dette gjør du enkelt ved å fylle inn ett skjema, deretter velger du hvilke leverandører du skal motta tilbud fra. Innen kort tid vil du motta tilbud fra de valgte leverandørene. Da er det bare å sammenligne og velge den beste å bestille vindu fra.

Hent tilbud på nye vinduer nå

Sammenlign tilbud på vinduer fra flere leverandører med ett, enkelt skjema. Tjenesten er gratis og helt uforpliktende.
Vurder tjenesten vår
Vurder denne tjenesten ved å klikke på antall stjerner du synes vi fortjener.
Denne nettsiden bruker cookies for analyse- og markedsføringsformål.
Les mer