cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Helt uforpliktende og kostnadsfritt for deg

Få tilbud på regnskapsfører

3 Fordeler ved å hente tilbud via Tjenestetorget

  • Spar tid, energi og penger
    Regnskapsførere konkurrerer med hverandre om deg som kunde, og du slipper å lete på egenhånd
  • Få tilbud fra flere regnskapsførere
    Du får kontakt med flere regnskapsførere, og kan sammenligne tjenester og priser.
  • Velg den beste regnskapsføreren
    Vær trygg på at regnskapet ditt blir utført av dyktige fagfolk
Regnskapsfører

Få hjelp med regnskapet ditt nå

Få tilbud fra flere regnskapsførere med ett, enkelt skjema. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

3 Fordeler ved å hente tilbud via Tjenestetorget

  • Spar tid, energi og penger
    Regnskapsførere konkurrerer med hverandre om deg som kunde, og du slipper å lete på egenhånd
  • Få tilbud fra flere regnskapsførere
    Du får kontakt med flere regnskapsførere, og kan sammenligne tjenester og priser.
  • Velg den beste regnskapsføreren
    Vær trygg på at regnskapet ditt blir utført av dyktige fagfolk

Dette må du vite om regnskapsførere

Mange av oss vil få behov for en regnskapsfører i løpet av livet. Faktisk har vi over 600.000 virksomheter i Norge per i dag. De fleste av disse må føre regnskap, men noen personlig næringsdrivende kan slippe unna. Hovedsakelig gjelder det de som har inntekt under 50 000 kroner i året, og som ikke er registrert i Merverdiavgiftsregisteret.

Likevel har man plikt til å dokumentere alle inntekter og kostnader, samt oppbevare dette etter reglene for bokføring.

Videre kan du få svar på vanlige spørsmål som stilles rundt regnskap og hvordan du kan finne en regnskapsfører til ditt firma.

Når trenger man regnskapsfører?

Det er mange som velger å føre regnskapet selv, men i mange tilfeller er det smarteste å gi oppgaven til en regnskapsfører. Derimot er det ikke alltid like lett å vite hvordan man skal finne en dyktig en. Her får du informasjonen du trenger og noen gode råd som kan hjelpe deg godt på vei.

Hva gjør en regnskapsfører?

En regnskapsfører har som oppgave å identifisere og registrere inntekter, utgifter, gjeld, egenkapital og eventuelle andre finansielle opplysninger i en bedrift.

Det kan dreie seg om både store og små bedrifter. Med dette følges det et ansvar for at alle relevante opplysninger tas med i regnskapet, og at de er riktige og fullstendige.

Vanlige arbeidsoppgaver for en regnskapsfører:

  • betale regninger
  • sende ut fakturaer
  • betale ut lønn til ansatte
  • føre regnskap ved å registrere og dokumentere transaksjoner (pengeoverføringer) i bedriften

Autorisert regnskapsfører

Siden økonomi og regnskap er ekstremt viktig for bedrifter, finnes det selvfølgelig et system rundt det hele. Et system som skal passe på at alt går riktig for seg, og at bedrifter og privatpersoner med trygghet kan vite at den de leier inn faktisk kan gjøre jobben. Derfor finnes tittelen «autorisert regnskapsfører». De som har denne tittelen har da blitt godkjent av Finanstilsynet.

Med denne autorisasjonen har man da lov til å utøve tjenester knyttet til økonomi og regnskap for andre mennesker og bedrifter.

Dersom du skal i gang med å finne noen som skal ta regnskapet, bør du altså finne en autorisert regnskapsfører. Det er selvfølgelig også lurt å ta noen andre vurderinger, som for eksempel å sjekke referanser fra tidligere kunder. På den måten vil det bli mye lettere å finne frem til en dyktig regnskapsfører

Finn en autorisert regnskapsfører

Intern eller ekstern regnskapsfører?

Ekstern regnskapsfører

Hyrer du inn en ekstern regnskapsfører til firmaet ditt må du huske å melde fra til Enhetsregisteret om hvem denne regnskapsføreren er. Kjøper du tjenesten eksternt må regnskapsføreren være autorisert.

Intern regnskapsfører

Bestemmer du deg for at bedriften din skal ha en intern regnskapsfører, er dette en du lønner som ansatt. Denne personen trenger ikke være autorisert - det er altså kun når du kjøper regnskapsfører-tjenesten og blir fakturert at regnskapsføreren må være autorisert.

Hva er regnskap?

Enkelt forklart er regnskap prosessen hvor du identifiserer og registrerer dine/bedriftens inntekter, kostnader (det som går ut), eiendeler og eventuell gjeld.

Altså, regnskap dreier seg om fakturaer ut, fakturaer man har betalt, penger man skylder, penger man ikke har fått inn og hva man eier.

Egentlig er regnskap et slags hjelpemiddel, som gir oss verdifull innsikt i hvordan bedriften går, hva man har råd til, hvilke investeringer som kanskje må til, osv. Regnskapet viser deg på mange måter hvilken finansiell helse bedriften din er i, og om utviklingen er god eller mindre god.

En stor del av økonomien til en bedrift er selvfølgelig også skatt og avgifter – kanskje et kjedelig tema for mange, men noe som er svært viktig å gjøre riktig og innenfor gitte tidsfrister.

Regnskap og revisjon

Grunnen til at mange bedrifter er ekstra nøye når det kommer til regnskap, er det at de er klar over at revisjon står for tur. Revisjon kalles også for ettersyn eller regnskapskontroll.

Til et bestemt tidspunkt kommer revisor på besøk til bedriften for å sjekke regnskapet. Det er alltid en autorisert revisor som må skrive under på kontrollen. Revisoren går da gjennom regnskapet og sjekker at alt stemmer, så er det selvfølgelig slik at alt må være ok for at revisor skal godkjenne.

Denne kontrollen gjør at mange forstår hvor viktig det er å ha en god regnskapsfører som passer på at alt blir riktig. Om det er noe som ikke stemmer, må regnskapsføreren endre på det. Det betyr at det fort blir penger og tid tapt på å rette opp i feilene. 

Det er rett og slett ekstremt viktig å unngå feil, derfor trenger man en profesjonell som kan tall, regnskap, budsjett og økonomi ut til fingerspissene. 

Få hjelp til regnskap

Driver du en egen bedrift? Synes du det hoper seg opp med kvitteringer, fakturaer og tall du ikke skjønner deg på? Da burde du få hjelp av en regnskapsfører eller et regnskapsbyrå.

Husk at du faktisk kan spare penger i lengden. Hvis du får hjelp til regnskapet ditt, har du mer tid til å gjøre ting du er god på - nemlig bedriften din.

Plutselig kan du bruke tiden på å videreutvikle bedriften istedet. I tillegg er du tryggere på at ulønnsomme feil ikke blir begått – det er altså en vinn-vinn situasjon.

Regnskapsfører kan gi deg struktur og gode råd

En regnskapsfører kan faktisk bidra til økt bunnlinje, rett og slett fordi det blir mer orden i sakene og fordi man lettere kan se hva som vil gagne bedrift best økonomisk. Veldig ofte blir en bedrift mer lønnsom når en god regnskapsfører tar seg av det økonomiske – dessuten gir det deg eller andre muligheten til å jobbe mer med det som faktisk får pengene til å strømme inn.

Du kan selvfølgelig også få mange gode, økonomiske råd fra en regnskapsfører. Det de fleste regnskapsførere har til felles er at de har ført mange regnskap og hjulpet mange ulike bedrifter. Dermed sitter de også på en unik innsikt om hva som lønner seg og hva som eventuelt ikke lønner seg.

De fleste synes også det er fint å ha en regnskapsfører de kan ringe til dersom det oppstår spørsmål rundt økonomi. Skal man for eksempel ansette en ny person til firmaet, kan det fort være mye man lurer på rundt dette. Regnskapsføreren din har mest sannsynlig mange gode svar.

Et stort pluss er for øvrig også at regnskapsførere vet hva slags skattefradrag du eventuelt har krav på. Dette er noe man ofte overser, rett og slett fordi man kan for lite om det. Slike fordeler blir det mange av når man har en som tar seg av regnskapet.

Hvordan føre regnskap?

Det kan være ganske vanskelig å skulle føre et regnskap helt selv, men noen av de som akkurat har startet opp velger selvsagt denne løsningen for å spare mest mulig penger. Hvis man skal føre regnskap selv, så burde man sette seg godt inn i lover, regler, verktøy og normer. Pass godt på at du ikke gjør noen bommerter, det kan koste deg dyrt.

Noen bruker helt enkelt et Excel-ark til å føre regnskap. De skriver da opp det de selger (hvor mye de får inn), kostnader (hva de bruker), og eventuelle andre tall som hører hjemme. F.eks. verdier eller gjeld. Det er selvfølgelig viktig å samle på alle bilag (kvitteringer og dokumentasjon).

Å bruke regnskapsprogram

Det sies at det skal gå fint å bruke Excel så lenge man har mindre enn 300 bilag, dersom man går over denne grensen kan det bli vanskelig og uoversiktlig å bruke dette programmet.

Det finnes regnskapsprogrammer du også kan bruke - de fleste av disse må kjøpes, men de trenger nødvendigvis ikke være så dyre. Akkurat hvilket program du skal velge, avhenger naturligvis av behovet til bedriften din.

De fleste regnskapsprogram har både fordeler og ulemper, så her gjelder det å finne det som er best egnet til ditt behov.

Noen av regnskapsprogram som finnes på markedet:

  • Visma
  • Tripletex
  • Fiken
  • Conta
  • SendRegning
  • 24SevenOffice
  • Xledger

Det kan være lurt å tenke gjennom saken før man kjøper et slikt program. For det første koster det penger og for det andre kan det ta litt tid å sette seg inn i.

Sjekk derfor differansen mellom det det vil koste for programmet (og tiden du bruker) og hvor mye det vil koste for en regnskapsfører (husk på tiden du sparer).

Hvilket regnskapsprogram skal jeg velge?

Mange lurer på om regnskapsprogram er noe de burde bruke - og isåfall, hvilket. Dette er spørsmål med forskjellige svar. Det kommer i grunn helt an på situasjonen din.

Det er nok helt klart smartere og bedre å bruke et regnskapsprogram fremfor Excel, men så er det også forståelig at noen synes Excel er bedre. Det er billigere og det er noe man ofte allerede kan fra før av. I tillegg avhenger det jo av mengde bilag du har. Jo flere bilag, jo mer uoversiktlig vil det være å bruke Excel. 

Dersom bedriften blir større, for eksempel ved at du ansetter flere eller ved at du plutselig tjener det dobbelte – da burde du definitivt bruke et regnskapsprogram slik at du er sikret å gjøre regnskapet riktig. Med et program kan du automatisere prosessen, men likvel spare noen kroner. Likevel forutsetter det at bilagene føres riktig.

Et enda bedre alternativ til regnskapsprogram er en regnskapsfører. Et regnskapsprogram er et godt verktøy, men det er likevel fort gjort å gjøre feil som kan koste dyrt eller skape mange kjedelige problemer.

Du bør med andre ord vurdere om du skal investere i en regnskapsfører. Dersom du er bestemt på å spare inn på kostnader, og vil føre regnskapet selv, kan du vurdere et regnskapsprogram.

Pass i så fall på at du velger et regnskapsprogram som er lett å forstå og som har god kundeservice. Selv om du er god til å lære deg nye ting, vil du på et eller annet tidspunkt stå fast og ha behov for rask problemløsning. Da er en god kundeservice alfa omega.

Regnskapsfører for enkeltmannsforetak

Enkeltmannsforetak kalles nå enkeltpersonsforetak (ENK), men mange bruker fremdeles den gamle betegnelsen. Som regel spiller det liten rolle hva slags ord man bruker, da de fleste uansett forstår hva man mener.

Det er mange som har fulgt drømmen og startet for seg selv. Skal man drive en bedrift helt alene, kan det lønne seg å velge et enkeltpersonsforetak fremfor et AS. Det er en god del flere kostnader knyttet til det å drive et AS, men det kan også gi bedre sikkerhet. Men et ENK betyr ikke nødvendigvis et enkelt regnskap.

Størrelsen på bedriften din og regnskapet

Noen tror at man ikke trenger å føre regnskap så lenge man «bare» har et lite enkeltmannsforetak. Slik er det ikke.

Det er riktig at hvis du har et lite enkeltpersonsforetak uten regnskapsplikt, slipper du å bekymre deg for årlig revisorkontroll og plikt til å levere fra deg regnskap.

Men har foretaket ditt tjent mer enn 50.000 kroner i løpet av 12 måneder, har du bokføringsplikt.

Bokføringsplikt

Bokføringsplikt er fullstending og sportbart regnskap du fører. Bokføringsplikt er noe alle aksjeselskaper har, men som enkeltpersonsforetak har du bokføringsplikt så fort du tjener mer enn 50.000 kroner i løpet av et år.

Deretter er regelen slik at du har regnskapsplikt dersom enkeltpersonsforetaket ditt er verdt mer enn 20 millioner kroner eller har ansatte som utgjør mer enn 20 årsverk.

Selv om man har et enkeltpersonsforetak og ikke et AS, kan det likevel være mange salg, mye utgifter og rett og slett et stort regnskap å holde styr på. 

Forskjell på regnskapsfører VS revisor

Det kan virke forvirrende for noen, da det for mange kan virke som at dette går ut på det samme. Det er lurt å merke seg at det er en viss forskjell på regnskapsfører og revisor.

I korte trekk: Regnskapsfører hjelper deg med regnskapet og er den personen du bruker for å forberede deg til revisor kommer på besøk. Revisoren godkjenner regnskapet. En revisor og en regnskapsfører har samme type utdannelse, men en revisor må ha en mastergrad. Regnskapsførere trenger kun bachelorgrad.

Se på en regnskapsfører som en som skal utføre en jobb for deg, mens en revisor faktisk skal sjekke at den jobben som er gjennomført er godkjent og svarer til forventingene. En regnskapsfører spiller på ditt lag og skal hjelpe deg med din økonomi, mens en revisor er en kontrollør.

Hva koster regnskapsfører?

Totalt per år kan det selvfølgelig koste en del for regnskapsfører, men dette kommer jo helt an på hvor mye hjelp du trenger, altså mengde timer.

Det beste du kan gjøre er å ta kontakt med en regnskapsfører, forklare hva du trenger hjelp til, og deretter be om prisforslag. Da får du bedre innsikt i hvor mye en regnskapsfører koster deg.

Hvis du tar kontakt med mer enn en regnskapsfører får du også muligheten til å sammenligne priser og velge det billigste eller beste alternativet for deg.

Regnskapsfører pris

Dersom du har begynt å vurdere å skaffe deg en regnskapsfører som kan hjelpe deg med regnskapet ditt, lurer du selvfølgelig på prisen på denne tjenesten. Det finnes i grunn ikke noe enkelt svar, da dette er noe som varierer. Det kommer an på hvor du bor, hva slags firma, hvor mye hjelp du trenger og så videre. Med andre ord er det flere faktorer som påvirker pris.

Noen regnskapsførere bruker timepris, mens andre opererer mot en fastpris. Du kan selv vurdere hva du tror er best for deg, deretter lete etter en som tilbyr det du ønsker.

Billig regnskapsfører

Det er forståelig at mange ønsker en billig regnskapsfører. Som med de fleste tjenester kan det dog lønne seg å tenke kvalitet fremfor pris. Hvorfor? Jo, det er jo lite vits i å betale mindre om jobben ikke blir gjort skikkelig, eller om du ikke har riktig kjemi med vedkommende og derfor sliter med kommunikasjon.

Her er det med andre ord smart å sjekke referanser. Dette er selvfølgelig opp til hver enkelt – det er til syvende og sist du som bestemmer.

For å øke sannsynligheten for at du finner billigst mulig regnskapsfører: skaff deg flere tilbud! 

La regnskapsførerne konkurrere om å få deg som kunde. Når du har samlet opp en del tilbud, blir det enklere å finne ut av hvem som har den billigste prisen. Og da er det store sjanser for at du sparer litt penger.

På vår side kan du enkelt fylle ut et skjema hvis du ønsker hjelp til å komme i kontakt med regnskapsførere. I løpet av kort tid vil du da motta pristilbud. Derfra er det du som bestemmer!

Vurder tjenesten vår
Vurder denne tjenesten ved å klikke på antall stjerner du synes vi fortjener.
Denne nettsiden bruker cookies for analyse- og markedsføringsformål.
Les mer