Forsikring
5 min lesetid
Sist oppdatert: 01 mai 2024

Hva koster husforsikring? Pris i 2024

En husforsikring koster typisk fra 6000 til 25.000 kroner i året. Prisen på husforsikringen din avhenger av ulike faktorer, men flere av dem kan du påvirke selv. Les mer i denne artikkelen.
Hva koster husforsikring? Det kommer an på ulike faktorer, som vi skal se på i denne artikkelen.
Hva koster husforsikring? Det kommer an på ulike faktorer, som vi skal se på i denne artikkelen.

Forsikringsmarkedet er et marked med tøff konkurranse så det gjelder å følge med. Hvilket forsikringsselskap som er best kan endre seg fra år til år, men det er likevel noen tips du kan få med deg som gir deg en god husforsikring uten å betale for mye.

Boligen din er sannsynligvis det dyreste du eier, så det er lurt å ha husforsikringen i orden i tilfelle det skulle oppstå ulykke eller skade på boligen din.

Hva koster husforsikringen?

En husforsikring koster typisk fra 6000 til 25.000 kroner i året. 

Siden det er mange ulike boligtyper i i et spenn av like mange ulike prisklasser, er det umulig å si eksakt pris, selv med en husforsikrings-kalkulator vil du ikke få det endelige svaret før du tegner en husforsikring hos et forsikringsselskap. 

Husforsikrings-prisen din avgjøres av en rekke faktorer.

Flere kan du påvirke selv som egenandel. Valget ditt gir grunnlag for hvor høy eller lav forsikringspremie du får, du får høyere forsikringspremie for lavere egenandel og omvendt.

VISSTE DU AT... Det kan være lurt å ha en bufferkonto, slik at det blir lettere å betale kostnadene på strak arm.

Få billigste og beste husforsikring

Det kan være lett å finne den billigste husforsikringen, men vanskeligere å finne den beste til deg og din bolig – som samtidig sparer deg for penger.

Du kan få opp til 20 prosent på samlerabatter hos forsikringsselskaper når du samler flere av forsikringene dine hos et forsikringsselskap. Du kan enkelt fylle ut skjema her på siden og velge forsikringene du ønsker tilbud på.

Spar tusenvis på forsikringene

Istedenfor å droppe sjokoladen på vei hjem fra jobb: spar tusenlapper på å få lavere pris på forsikringene.

Hvorfor varierer prisene på husforsikring?

Enkelt forklart er det ingen standard boligtype, likeså er det med husforsikring.

Derfor kan ikke prisen sees alene.

Hvorfor?

Fordi det er ikke den laveste forsikringspremien som teller, men den forsikringen som gir deg mest for pengene.

Du bør se på både dekningsgraden og forsikringssummen i vurderingen av husforsikring.

Det er vanskelig å kunne si en eksakt sum, men dersom du bruker litt tid på å fylle ut skjemaet på siden her, kan du få sammenlignet tilbud fra flere forsikringsselskap.

Du velger det beste og billigste tilbudet.

Ønsker du å sammenligne mer kan du sjekke Forbrukerrådets husforsikrings kalkulator, eller ta en titt innom ulike forsikringsselskap og få et cirka estimat på hvor mye husforsikringen hos dem eventuelt kan koste deg.

Kvinne holder et ødelagt paraply over seg. drypper vann ned i bøtten. skuffet over dårlig forsikringsselskap
Det viktigste å tenke på når du skal tegne husforsikring er ikke prisen på husforsikringen som teller men den forsikringen som gir deg mest for pengene.

Hvordan beregnes forsikringspremien?

Startsett baserer forsikringsselskapene seg på statistiske beregninger når de skal beregne prisen på husforsikring. De tenker først og fremst på risiko.

Du må oppgi en del opplysninger om boligen din slik at de kan foreta sine beregninger. Du får en høyere forsikringspremie dersom forsikringsselskapet mener at du kan få bruk for forsikringen din.

Bor du i et eldre hus, eller på et sted som er svært utsatt for rasfare ved for eksempel store vannmasser, eller er boligen din bygget i materialer som må skiftes ut etter en kort tid?

Dette er spørsmål som tas i beregning når forsikringspremien beregnes i tillegg til prisen på hva det vil koste å reparere eventuelle skader eller restaurere boligen din.

Andre faktorer å tenke på:

 • Bygningstype.

 • Byggeår.

 • Adresse.

Hvilke husforsikringer finnes det?

Det vil variere, men du kan vanligvis kunne velge mellom dissse to alternativene:

 • Standard husforsikring.

 • Super- eller plussdekning.

I tillegg til dette kan du velge tilleggsdekning dersom du er utleier eller om du ønsker å forsikre garasjen din samtidig.

Andre forsikringstyper knyttet til hus og hjem:

Bilde av viktige forsikringer som bil, innboforsikring og husforsikring
Du kan samle flere viktige forsikringer du trenger til et forsikringsselskap og få en bedre pris på alle forsikringene dine. 

Husforsikring dersom du bor i leilighet?

Husforsikring, eller boligforsikring, er ikke nødvendig å tenke på dersom du bor i leilighet eller tre til firemannsbolig, da selve bygningen er forsikret via sameiet eller borettslaget, men du kan trenge en god innboforsikring.

Spare mer penger i år?
Få tilbud på forsikringer og se om du kan spare tusenlapper. 

Dette dekker husforsikringen

Husforsikring deles gjerne inn i to dekningsgrader:

 • En grunnleggende dekning – Eksempel: Standard husforsikring.

 • En utvidet dekning – Eksempel: Super husforsikring eller Husforsikring pluss.

Standard husforsikring dekker skader som følge av brann, vann- og naturskader og innbrudd. Husforsikringen hjelper deg å ta vare på huset ditt, så hvis boligen din blir totalskadd og må gjenoppbygges dekker forsikringen ombygging av bolig.

Standard husforsikring dekker også skader på hageanlegg og eventuelle tap av utleieinntekter. Super eller pluss husforsikring inkluderer gjerne ekstra utvidelser av standard husforsikring.

barn leker i et hus fylt med vann. vannskade
Det kan være gøy for barna en liten periode å oppleve masse vann i huset, men alvoret kommer raskere enn du tror om du ikke har husforsikringen i orden. 

Hvorfor velge husforsikring?

De fleste har et boliglån på boligen sin derfor er det lurt å forsikre boligen slik at du, ved et eventuelt uhell, ikke står uten bolig, men må fremdeles betjene boliglånet ditt.

Det er skrekkeksempelet på å ikke ha husforsikring i orden.

En slik kostnad kan de færreste håndtere, da er det godt å ha en husforsikring i ryggen som kan støtte deg og som dekker skader som følge av vann- og rørskader, tyveri og hærverk.

Skade som følge av sopp, insekter eller skadedyr samt håndverkerfeil  og skade på våtrom som følge av håndtverkerfeil dekkes gjerne av en utvidet husforsikring.

Du kan også utvide husforsikringen med tilleggsdekninger som Innboforsikring og Utleie. 

Du bør i det minste velge en standard husforsikring som dekker deg for de skadene som ville gitt høyere utgifter enn hva du klarer å dekke, som skade på huset, vann og rørskader.

Spar tusenvis på forsikringene dine
Istedenfor å droppe sjokoladen på vei hjem fra jobb: spar tusenlapper på å få lavere pris på forsikringene.

Kristine Margrethe Piñanez
Kristine Margrethe Piñanez
Kristine er innholdsprodusent hos Tjenestetorget. Hun har en master i journalistikk fra Oslomet. Hun har jobbet som innholdsprodusent i Scandinavian Technology Institute (STI) og som innholdsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG). Hun skriver artikler om blant annet bredbånd og eiendomsmegler.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Spar tusenvis på forsikringene dine
Istedenfor å droppe sjokoladen på vei hjem fra jobb: spar tusenlapper på å få lavere pris på forsikringene.

Spørsmål og svar om husforsikring