Forsikring
5 min lesetid
Sist oppdatert: 14 juni 2024

Slik går du frem om du skal melde skade

Har uhellet først vært ute er det godt å ha forsikring i orden. Da kan du melde skade, uhell, sykdom og andre problemer for deg og dine hos forsikringsselskapet ditt – lurer du på om du har en god forsikring? Undersøk her da vel!
Her får du vite hvordan du skal gå frem om du skal melde skade.
Her får du vite hvordan du skal gå frem om du skal melde skade.

Har du skadeforsikring? Da kan du melde skade på kjøretøy, hus, reise, hytte, båt, kjæledyr, dine nærmeste og andre ting du har forsikring på

Slik går du frem for å melde skade: 

 • Meld skaden umiddelbart – fyll ut et skademeldingsskjema.

 • Dokumenter skadeomfanget – Ta bilder, beskriv så nøyaktig som mulig, signer på det du er enig i. 

 • For rask behandling kan du melde skaden på nett

Skal du melde skade på for eksempel et kjøretøy kan du gå frem slik: 

 1. Ta bilder av skadene fra skadestedet. Må bilen på verksted bør du ta med skaderapporten fra verkstedet også. Det er viktig å dokumentere skadene så godt som mulig. 

 2. Beskriv så nøyaktig som mulig: Tid, sted, fartsgrense, om bilen var i bevegelse eller stod stille, bilens registreringsnummer og annen relevant informasjon. 

 3. Send inn meldingen om skade til forsikringsselskapet ditt eller send til Statens vegvesen dersom du mener skaden grunner i arbeid utført av statens vegvesen. 

 4. Vent på skadeoppgjør

Statens vegvesen skriver at du kjappest mulig bør ta kontakt med ditt forsikringsselskap for å melde skaden. De fleste forsikringsselskap krever at du melder fra om skaden innen 12 måneder etter at den har oppstått, ellers kan du risikere å tape retten til erstatning. 

Sammenlign forsikringer
Få lavere pris på forsikringene dine. Be om tilbud, sammenlign og spar penger.
Å be om tilbud er uforpliktende og gratis.

Hvem skal melde skade på bil?

 • Den som eier eller har kjøpt forsikringen.

 • Ektefelle/ registrert partner – kan i noen tilfeller melde skade og sende inn skademelding. 

Hvordan melde skade?

Du kan sende inn en skademelding til forsikringsselskapet ditt via forsikringsselskapets skjema på deres nettsider. 

Forsikringsselskapet ditt har en del kriterier du må oppfylle for å melde skade; du må dokumentere skaden godt og som regel må du melde skaden innen ett år. 

I følge forsikringsavtaleloven må du melde skaden innen 12 måneder etter skaden oppstod, ellers risikerer du å miste retten til å kreve erstatning. Men skadeomfanget kan være vanskelig å dokumentere i noen tilfeller. Dersom du har fått en personskade som vil utvikle seg over tid – personen som ble skadet visste ikke omfanget av skaden på tidspunktet skaden oppstod – og bli en varig skade, har du krav på erstatning. 

Det er ikke uvanlig at en fullstendig skadeutredelse først for å konstantere om skaden blir langvarig, dermed vil meldefristen føst løpe når det er konstantert at skaden har krav på erstatning, ikke når skaden først inntraff. 

Trenger du bilforsikring?
Sammenlign forsikringer og få det beste og billigste tilbudet for deg.

Dyreforsikring – hvordan melde skade?

De fleste dyreforsikringer tilbyr direkteoppgjør som gjør at du kan få hjelp til å betale veterinærkostnadene når uhellet er ute og kjæledyret ditt trenger hjelp. 

Hva er skadeforsikring?

En skadeforsikring går ut på å forsikre dine eiendeler, ting og ansvar som kan gi økonomisk tap dersom uhellet skjer. 

Eksempler på skadeforsikring:

Meld skade uten bonustap 

Du mister bonus på å rapportere en skade, noe som gjør at du må betale mer for forsikringen. Derfor er det viktig å gjøre det riktige når uhellet er ute og du har opplevd en kollisjon eller fått en skade på bilen. 

Når du har sendt inn en skademelding må du regne med å betale egenandelen på din forsikring, men samtidig får du også et bonustap på bilforsikringen din. Så, bør du melde skaden til forsikringsselskapet eller betale selv fra egen lomme?

Det kan være lurt å regne på hva du eventuelt må betale fremover på forsikringsavtalen din dersom du bestemmer deg for å bruke forsikringen. 

Kan du melde skade uten bonustap?

Disse skadene kan du melde inn til forsikringsselskapet uten å miste bonus:

 • Brannskader

 • Tyveri

 • Hærverk

 • Glasskader

 • Redning

 • Skader som motparten er skyld i – Da er det motparten som mister bonus. 

Dersom det er skylddeling i skaden som har oppstått – mister begge parter bonus. Det kan være dyrt og bruke forsikringen, men du kan øke bonusen din med 10-20 % på ett år! 

Vil du ha bedre bonus?
Få forsikring som passer deg og ditt behov! La konkurrentene konkurrere om deg som kunde og velg det beste tilbudet!

Gjelder ikke for deg som allerede har toppbonus på 75 %. Du må også ha vært kunde i 6 med, men det vil si at du kan øke bonusen din ved å bytte forsikringsselskap hvert halv år. 

Meld skade og uhell

Du må melde skaden innen en tidsfrist på 12 måneder, men det er lurt å gjøre det tidligere – gjerne så fort du har mulighet. 

Skaden kan du melde direkte til forsikringsselskapet ditt. 

Velger du å melde skaden til forsikringen din vil du få et skadeoppgjør. 

Hvilket forsikringsselskap som har det beste skadeoppgjøret er vanskelig å forutse, men via Tjenestetorget sitt skjema kan du få tilbud fra forsikringsselskap som konkurrerer om deg som kunde – dermed får du en bedre avtale enn om du leter opp et forsikringsselskap selv og tar kontakt for å undertegne en forsikringsavtale. 

Slik kan du spare flere kroner på noen få minutter:

Forsikringsselskaper vil gjerne ha tak i nye kunder, så hvorfor ikke sammenligne dem og la dem konkurrere om deg isteden for at du leter etter den beste forsikringsavtalen? 

Finn din forsikringsavtale her
Sammenlign tilbud fra forskjellige forsikringsselskaper og velg den beste!

Enkelt, kjapt og helt gratis og uforpliktende! 

 1. Velg forsikringene du ønsker tilbud på.

 2. Få tilbud fra flere forsikringsselskaper.

 3. Si Ja- eller nei takk til tilbudet!

person I grønt falte relsekofferter bak-melde skade i utlandet

Hvordan melde skade i utlandet? – Reiseforsikring

Når du skal ut å reise kan det være lurt med reiseforsikring eller europeisk helsekort. Dersom du opplever å skade deg i utlandet, blir akutt syk, har kommet i en alvorlig ulykke eller har behov for å reise hjem, skal du kunne benytte seg av forsikringsselskapets alarmtelefon. 

VISSTE DU AT: Om du betaler reisen din med et kredittkort kan du få reiseforsikring inkludert, men undersøk før du bestiller om kredittkortet ditt har en slik ordning. 

De fleste forsikringsselskaper har en døgnåpen alarmtelefon som du kan ringe dersom uhellet er ute. 

Skademeldingen kan du sende etter at du har kommet hjem fra reisen, reiseskader må imidlertid være registrert innen ett år etter at skaden inntraff. 

Finn den beste forsikringen for deg
La konkurrentene konkurrere om deg som kunde og velg det beste tilbudet!
Tilbakemelding fra brukere
 • Lett å velge forsikring når alle gir pris ut i fra like forutsetninger. Årlig forsikringpremie var i mitt tilfelle kr 8880.-. Nå har jeg en årlig premie på kr 6240.-. Jeg sparte kr 2640.-!
  Ingrid B. Karlsen
 • Enkel og bra side. Sparte 5500 kr på forsikringene i året etter å ha brukt tjenestetorget på anbud til forsikringer. Meget fornøyd!
  Tonny Hovland
Kristine Margrethe Piñanez
Kristine Margrethe Piñanez
Kristine er innholdsprodusent hos Tjenestetorget. Hun har en master i journalistikk fra Oslomet. Hun har jobbet som innholdsprodusent i Scandinavian Technology Institute (STI) og som innholdsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG). Hun skriver artikler om blant annet bredbånd og eiendomsmegler.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Finn den beste forsikringen for deg
La konkurrentene konkurrere om deg som kunde og velg det beste tilbudet!