Mobilabonnement
6 min lesetid
Sist oppdatert: 26 juni 2024

Beste mobilabonnement for deg (2024)

Hvem som har best mobilabonnement beror på hvilke faktorer som er viktig for deg og hvilken tilbyder som kan tilby den beste dekningen og nok data til ditt bruk akkurat der du er.
Kvinne ser på mobiltelefon
Lurer du på hvilket mobilabonnement som passer best til din nettbruk?

5 GB, 8 GB eller 10 GB? Det er slett ingen enkel sak å velge mobilabonnement med så mange forskjellige alternativer der ute, for hva er det beste mobilabonnementet til deg?

Har du mye bruk av data i måneden, eller lite bruk? Dersom du spiller mye eller streamer en del filmer og TV-serier så kan du trenge mer data og bedre hastighet enn 10 Mbps. 

Hvordan er dekningen der du bruker mobilen og hvor mye GB data trenger du per måned, er data rollover inkludert eller får du en form for ubegrenset data eller fri fart? Er noen av spørsmålene som er viktige å finne ut av før du vurderer å bytte mobilabonnement. 

Finn Norges billigste og beste mobilabonnement

Når du skal velge mobilabonnement kan det være lurt å tenke over minst tre viktige kriterier før du velger:

 1. Dekning

 2. Datamengde

 3. Kundetilfredshet

De billigste mobilabonnementene er ikke alltid best i test, de kan ha lite data inkludert og høy pris på ekstra data, men de kan være perfekte for deg om du bruker telefonen mest til å ringe og tekste.

Det er som oftest mobildata du betaler for uansett hvilket abonnement du velger, slik at du kan bruke nettverket når du ikke har wifi tilgjengelig og lese nettaviser, sjekke innom sosiale medier eller streame film.

Hva inkluderes i mobilabonnementet du vurderer?

Hva som er inkludert i abonnementet i tillegg til gigabytes er også viktige momenter å tenke på. Får du med fri bruk, fri data eller eventuelt data rollover? Og hva koster bruk av data i EU/ EØS, hvor mye koster ekstra data dersom du trenger mer, hva skjer med hastigheten dersom du bruker opp GB før månedsslutt og og hvordan er dekningen? Kan du streame fotballkampen, favoritt TV-serien eller sjekke nettaviser hvor som helst uten noe problem?

Det kan være smart å velge et abonnement der du får med dataen til neste måned, har fri bruk eller kan kjøpe ekstra datapakker til et par kroner dersom du skulle trenge å bruke mer mobildata enn du vanligvis gjør, som ved å dele internettilgangen din fra mobilen

Er rekkevidden og dekningen på mobilabonnementet god nok til å surfe og streame hvor du vil og når du vil?
Er rekkevidden og dekningen på mobilabonnementet god nok til å surfe og streame hvor du vil og når du vil?

Finnes det egentlig ett mobilabonnent som er billigst for alle?

Hvert år utføres det tester som sammenligner mobilabonnement fra ulike aktører. Det tas gjerne med hvor mye data som inkluderes. Er det fri bruk i EU/EØS og hvilke ekstra kostnader du kan evt regne med å betale på databruk når du er utenfor EU, og månedsprisen. 

Testene er generelle og de kan gi deg en pekepinn på hva du bør velge, men du bør likevel undersøke hvilke mobilselskap som har de mest fornøyde kundene før du velger mobilabonnement, det er ikke alltid pris som er den viktigste faktoren. 

La oss si det på en annen måte: Norges billigste mobilabonnement kan ha dårlig på dekning og hastighet på ditt område, dette kan derfor oppleves som litt misvisende – særlig i markedsføring og reklamekampanjer. 

Det billigste mobilabonnementet til barn er ikke det billigste mobilabonnementet til en voksen, dessuten kan også det billigste alternativet bli dyrere for deg dersom du ender opp med å betale mer enn du bruker. 

Du trenger ikke mer gigabytes enn du bruker, med mindre data rollover er inkludert - da får du med ubrukt data til neste måned uten ekstra kostnad. 

Hvilket er det beste mobilabonnementet for deg? bilde av telefoner med skriften: dette eller dette? Valg av mobilabonnement
Hvilket er det beste mobilabonnementet for deg? Valg av mobilabonnement er ikke alltid enkelt – bruken er ikke lik for alle. Tenk igjennom hva som er viktig for deg og om abonnementet har god dekning der du befinner deg.

Sammenlign mobilabonnement og finn det beste abonnementet for deg

Derfor er det lettere å sammenligne mobilabonnement som er skreddersydd for deg enn å kun lese oversiktelige prissammenligningstjenester. 

Vi er unike individer, det er klart vi har forskjellige behov og derfor kan vi ikke regne med at det er en «One Size Fits All»-alternativ, selv ikke på mobilabonnement. 

Finn ut om du bør bytte mobilabonnement. Få tilbud om det beste og billigste mobilabonnementet for deg ved å sammenligne mobilabonnementer. 

Trykk på knappen under og få mobilabonnementet som passer for deg! 

Sammenlign mobilabonnement
Få mer mobildata til en billigere penge.

Mobiloperatører – Hvem er best av Telenor, Telia og ICE?

Mobildekning er viktig i valget av mobilabonnement – du må kunne få tilgang til tjenestene du betaler for. De fleste mobiloperatører lover god dekning og kvalitet, men hvem har best mobilabonnement der du betaler lite for databruk og bruk i EU/EØS og har best dekning totalt sett?

Som nevnt tidligere er det et hav av mobilabonnement med forskjellige mobilselskap å velge mellom, men det er kun 3 forskjellige mobilnett i Norge

Dette er mobilnettene i Norge:

 • Telenor – Største telekommunikasjonsselskap. Grunnlagt i 1855 som Telegrafverket, deretter Televerket i 1969 og til slutt endte med navnet Telenor i 1990-årene når det ble omgjort til statsaksjeselskap, senere delprivatisert i 2000. 

 • Telia – Tidligere NetCom-nettverk, etablert i 1989 og åpnet i 93. Svenske Telia overtok telekommunikasjonsselskapet i 2000, men byttet først navn i 2016. 

 • ICE – Leverte mobilt bredbånd først, tilbyr eget mobilnett til sine kunder, men der de ikke har bygget ut mobilnettet bruker de Telia sitt mobilnett. Eies av Lyse AS.

Har abonnementet du vurderer full Telenor dekning eller Telia dekning, eventuelt ICE dekning? Hvordan er mobilnettverket som benyttes? Selv om Telenor er størst, kan kanskje «nykommeren» ICE ha bedre dekning der du bor. 

Kvinne som holder hendene ut til siden som en vekt symboliserer hva du bør velge.
Hvilket mobilnett du bør velge avhenger av hvilket mobilnett som er tilgjengelig der du befinner deg. Du kan sjekke de ulike mobilnettenes dekning på et dekningskart. Et viktig moment i valg av mobilabonnement er dekning: du må kunne bruke det du betaler for. 

Dekning er viktigst i valg av mobilabonnement

Hvilken mobiloperatør som er best avhenger av dine kriterier, ditt behov og dekning. 

Selv om det er 4G dekning og 4G+ dekning i hele Norge og det bygges ut 5G, er det ikke alle steder som opplever like god dekning og dermed god hastighet på internett.

Derfor kan det være en god idé å sjekke ut dekningskart for mobilnettene slik at du kan finne ut hvilket som har best dekning der du er. 

Er du mye på reise bør du også tenke på hva det vil koste å bruke mobilen i utlandet og om det er stor forskjell på prisene på de ulike mobilabonnementene. 

Ditt beste mobilabonnement
Finn det beste alternativet til deg ved å sammenligne ulike mobilabonnement – skreddersydd for deg!

Hvor mye data trenger du og hva menes med fri bruk?

Mobilabonnementer reklamerer ofte for at de har fri data inkludert, fri bruk av data, ubegrenset data eller data rollover, men hva menes egentlig med dette?

Hva er fri data og er det helt ubegrenset?

Slik som navnet tilsier blir du aldri tom for data – du kan bruke så mye data du vil uten at hastigheten eller kvaliteten skal bli dårligere, men er det slik mobiloperatørene har tenkt

Det korte svaret er: Nei, dessverre. 

Du velger gjerne hastighet isteden for data, men bruker du mer enn 100 GB data vil hastigheten reduseres ned til 3 Mbit/s. Hva du bør velge avhenger av din mobilbruk. 

En god hastighet til normalt bruk er gjerne rundt 25 til 100 Mbit/s. 

Til sammenligning har 4G-nettet en gjennomsnittsfart på rundt 70 Mbit/s. 5G kommer til å knuse denne hastigheten med god margin og dermed kan du slippe opplevelsen av dårlig streaming: hakkete og dårligere bildekvalitet. 

Finn det billigste og beste mobilabonnementet
Ikke bruk tid på å lete igjennom mobilabonnement tester. Sammenlign isteden her med ett enkelt skjema!

Kristine Margrethe Piñanez
Kristine Margrethe Piñanez
Kristine er innholdsprodusent hos Tjenestetorget. Hun har en master i journalistikk fra Oslomet. Hun har jobbet som innholdsprodusent i Scandinavian Technology Institute (STI) og som innholdsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG). Hun skriver artikler om blant annet bredbånd og eiendomsmegler.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Finn det billigste og beste mobilabonnementet
Ikke bruk tid på å lete igjennom mobilabonnement tester. Sammenlign isteden her med ett enkelt skjema!

Spørsmål og svar om mobilabonnement