cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Forsikring
9 min lesetid
Sist oppdatert: 29 januar 2024

Dette bør du vite om verdisakforsikring

Innbo-og reiseforsikring kan dekke mye av tingene dine, dersom det skulle hende noe. Men enkelte verdifulle ting trenger en egen forsikring for at du skal kunne få tilbake hele verdien eller betale lavere egenandel. I denne artikkelen får du se hvilke det gjelder.
Verdisakforsikring er lurt å ha om du eier svært kostbare gjenstander som overskrider erstatningssummen du får med innboforsikringen.
Verdisakforsikring dekker nesten alle typer skader og du får den beste og tryggeste forsikringen med lavere egenandel enn ved innboforsikring.

Har du nettopp kjøpt en dyr gjenstand som du lurer på om du bør forsikre? En utvidet innboforsikring kan ofte holde, og kan til en viss grad dekke uhell også utenfor boligen. Men både erstatningssummen og vilkårene for erstatning kan variere noe fra selskap til selskap. Ønsker du å forsikre svært kostbare gjenstander bør du uansett skaffe en separat verdisakforsikring.

Verdisakforsikring dekker nesten alle typer skader og du får den beste og tryggeste forsikringen med lavere egenandel enn ved innboforsikring.

Hva, hvor, og hvor mye innboforsikringen dekker, avhenger av en rekke faktorer. For eksempel skilles det i avtalevilkårene mellom tyveri, glemte gjenstander, selvforskyldt skade og rene uhell.

Når det kommer til brann, vannskader og tyveri er innboforsikringen en god og viktig løsning. Ja, til og med reiseforsikringen din kan være en reddende engel hvis gjenstanden din skulle være utsatt for et tyveri. 

Livet ditt kan bli snudd på hodet
Om uhellet skjer, og du ikke er forsikret, kan det i verste fall få store konsekvenser for privatøkonomien din. Sørg for at du har de rette forsikringene på plass.
Å be om tilbud er gratis og uforpliktende.

Men både innboforsikring og reiseforsikring har altså sine begrensninger når det gjelder forsikring av dyrebare enkeltgjenstander.

La oss begynne med sistnevnte.

Dekker reiseforsikring enkeltgjenstander?

Det fine med reiseforsikring er at den gjelder ikke bare på ferie, men i praksis når du går ut døren. Du er i bunn og grunn forsikret på vei til butikken, eller hvis du skal ut og lufte bikkja.

Når det er sagt: mange tror at reiseforsikringen dekker ødelagte og glemte ting. Dette er faktisk ikke tilfellet. 

Skal du bruke den verdifulle gjenstanden mye utenfor huset, kan reiseforsikring til dels være til hjelp – men kun hvis gjenstanden blir stjålet. Erstatningssummen dekker som regel verdier inntil 40.000 kroner.

Reiseforsikringen er først og fremst til for å beskytte deg – og ikke nødvendigvis PCen din. Pass på å følge sikkerhetsforskriftene i reiseforsikringen hvis du ønsker erstatning på enkeltgjenstander.

I følge sikkerhetsforskriftene skal du:

 • Passe på tingene dine til enhver tid, og ikke glemme dem igjen.
 • Ikke oppbevare penger, smykker, klokker, elektronikk eller andre skjøre gjenstander i innsjekket bagasje.
 • Sørge for at tingene dine er forsvarlig sikret mot tyveri (låste dører og vinduer). Penger du ikke har på deg, skal legges i safe eller annet låst oppbevaringssted.
 • Sørge for at tingene dine godt nok pakket til å tåle transport

Hva dekker innboforsikring?

Hvis det er én forsikring du absolutt må ha – sørg for at du har innboforsikring. 

Forsikringsselskapene tilbyr gjerne to forskjellige nivåer av innboforsikringer, og vi anbefaler at du går for den utvidete forsikringen for å ha de beste vilkårene og dekningene du kan få på forsikringen. Ofte kan det holde med den utvidede innboforsikringen fremfor å ha en egen verdisakforsikring.

Standard innboforsikring dekker gjerne tyveri, vannskader og brann.

Utvidet innboforsikring dekker i tillegg uhell (med visse begrensninger) og har en høyere erstatningssum enn standard innboforsikring. Vilkårene kan være noe forskjellige fra selskap til selskap, men du kan ofte få dekket enkeltgjenstander/samlinger i området 300.000-500.000 kroner. 

Innboforsikring dekker, som navnet tilsier, i hovedsak skader som skjer inne i boligen din, som brann, vannskader og tyveri. Hva som telles som innbo er altså gjenstander som typisk hører hjemme i et hus (klær, møbler, elektrisk utstyr, bøker, gressklipper osv.).

Med utvidet forsikring er gjenstanden også dekket når du går ut av boligen - stort sett med inntil 40.000 kroner.

Hvor mye er egenandelen på innboforsikring?

Egendandelen på innboforsikring ligger hos de fleste et sted mellom 2.000-15.000, avhengig av hvor mye du betaler på forsikringen. 

La oss bruke briller som et eksempel: Innboforsikring kan dekke skader på brille, men dersom brillene er verdt 7.000 kroner og egenandelen er på for eksempel 3.000 kroner, kan det fort lønne seg med en verdisakforsikring som til sammenligning ofte har mellom 500-1.000 kroner i egenandel.

Hvor mye egenandelen på innboforsikringen din er, henger sammen med avgiften du betaler til forsikringsselskapet for avtalen. Du kan velge å betale en mindre sum, men da blir egenandelen høyrere hvis uhellet skulle skje – og motsatt.

På nettsidene våre kan du lese flere nyttige tips om forsikring. Blant annet kan du lese mer om utvidet reiseforsikring i denne artikkelen

Verdisakforsikring har lavere egenandel

Selv om både reise-og innboforsikring sammen kan dekke skader og tyveri av verdigjenstander, er det greit å vite at en separat verdisakforsikring gjerne har lavere egenandel i tilfelle uhell. Verdisakforsikring gjelder i hele verden og dekker både tapte og glemte gjenstander – noe reise- eller innboforsikring ikke gjør.

Egenandelen du må ut med om du har verdigjenstandforsikring er 10 %, eller minimum 1.000 kroner. Derfor – har du en spesielt verdifull gjenstand eller samling, kan det være fordelaktig å gå for en verdisakforsikring. 

Videre kan du se eksempler på gjenstander du bør forsikre med verdiforsikring.

Verdifulle ting du ofte bør forsikre med verdisakforsikring

For å sørge for at du får igjen hele verdien på verdisaken, og at du betaler så lav egenandel som mulig, anbefaler vi at du forsikrer følgende gjenstander med en separat verdisakforsikring:

Bunad

Nasjonaldrakten vår er en stolt tradisjon. Tradisjonelt sett er den også ganske så kostbar – særlig om den har mye sølv. I tillegg har den høy affeksjonsverdi. Selv om det da er vanskelig å sette en pris på affeksjonsverdi, er i det minste bunaden sikret mot uhell, skader og tyveri hvis du har en verdisakforsikring.

En innboforsikring dekker kun enkelte områder. For eksempel dekker ikke innboforsikringen uhellet om du skulle miste bunaden. I tillegg er gjerne egenandelen flere tusenlapper dyrere hvis du kun har innboforsikring. 

Klokke

Klokken er med deg rundt omkring og kan derfor være spesielt utsatt for både tyveri og skader. 

Har du for eksempel en Audemars Piguet som du nesten ikke tør å ha på håndleddet i frykt for et eventuelt uhell?  Noen klokker kan koste mer enn ny bil, og bør derfor forsikres.

Briller

Brilleforsikring kan være lurt å ha, da de gjerne blir brukt daglig og er utsatt for slitasje og uhell. Er det snakk om lesebriller kjøpt på Clas Ohlson kan du med fordel droppe brilleforsikringen, men dyre briller med dyr innfatning, spesialslipede glass med belegg, skreddersydd for nettopp ditt syn? De kan med fordel forsikres.

PC og nettbrett

Hvis PCen din eller nettbrettet skulle bli skadet inne i huset, dekkes de gjerne av innboforsikringen, mot en egenandel fra deg. Hvorvidt du trenger å forsikre disse med verdisakforsikring avhenger av verdien deres. De fleste innboforsikringer dekker uhell inne i bolig og utenfor med inntil 40.000 kroner.

Noen datamaskiner til kreativt arbeid koster fort vekk over 100.000 kroner, og kan derfor være en sterk kandidat til å ha en egen forsikring. Særlig hvis den er bærbar og du har den med ut av boligen og på reise er den spesielt aktuell for verdisakforsikring.

Visste du at uhell på mobiltelefon ikke kan dekkes av verdisakforsikring, men dekkes gjerne av en utvidet innboforsikring? Dette kan du lese mer om i denne nyttige artikkelen

Høreapparater

Dersom du eier høreapparater og tilleggsutstyr som TV-streamer og mikrofon kan verdien på disse fort vekk bli over 20.000 kr. Innbo-forsikringen dekker ikke dette, men har du et gyldig medlemskap i HLF dekkes verdiene inntil 6.000 kroner (12.000 kr hvis begge høreapparatene skades samtidig). Likevel kan dette fortsatt være en del mindre enn hele verdien, og du bør derfor se på mulighetene for å forsikre høreapparatene via en høreapparatforsikring. 

Hi-Fi anlegg

Er du en musikkelesker og Hi-Hi entusiast? Da har du kanskje høyttalere og forsterkere til flerfoldige tusen. Til og med kablene kan koste mange tusenlapper. Her kan det ofte lønne seg å sjekke mulighetene for å ha egen forsikring.

Fotoutstyr

Fotokamera, objektiver, lys, stativer, rigger osv. Alt dette er stort sett kostbare ting som du har investert mye penger i. Og det er designet for mye bruk.

Kamera har derfor en økt risiko for uhell. For eksempel kan det falle i bakken på opptak. Siden en verdisakforsikring dekker uhell utenfor huset, uansett hvor i verden du er, kan det være lurt å forsikre kameraet ditt med denne forsikringen.

Gull og kunst

Har du større verdier av gull og kunst i hjemmet? En del topp innboforsikringer dekker inntil 500.000 kroner – men det er ofte ikke på langt nær nok om du har en slik samling. 

Øvrige gjenstander som du bør vurdere verdisakforsikring 

 • Fiskeutstyr
 • Musikkinstrumenter
 • Dykkeutstyr
 • Pels

En liten huskeregel – hvilken du forsikring bør velge

Som en grunnleggende tommelfingerregel kan du tenke at:

1. Reiseforsikring gjelder kun tyveri. I tillegg gjelder dekker forsikringen kun inntil et visst beløp. Erstatningssummen det er snakk om kan variere fra forsikringsselskap til forsikringsselskap, men er sjelden høyere enn 40.000 kroner.

2. Innboforsikring dekker deg ved brann, vannskader og tyveri inne i boligen. Men ikke hvis du selv har mistet/tapt gjenstanden. Uhell dekkes hos de fleste hvis du har den utvidete innboforsikringen, som gjerne heter «Super» eller «Topp», men erstatningssummen har som regel en grense.

Egenandel er dyrere ved innbo enn ved verdisakforsikring og dekker heller ikke like høye summer. Innboforsikring er likevel en av de viktigste forsikringene du bør ha, og er til stor hjelp hvis det skulle brenne eller komme vannskader i boligen.

3. Verdisakforsikring er det beste alternativet hvis du skal forsikre en dyrebar og kjær gjenstand. Denne forsikringen dekker gjenstanden fullt ut, uansett hvor du befinner deg. Den gjelder i hele verden - om du er hjemme eller på reise, og omfatter tyveri, uhell, og skader. 

Husk alltid å lese vilkårene nøye

Det finnes mange forskjellige forsikringsselskap der ute. Ikke alle er helt like, og kan ha varierende vilkår og betingelser i avtalene sine. Uansett om du skal ha innboforsikring eller verdisakforsikring; vi råder deg derfor til å lese vilkårene nøye.

Leser du nøye igjennom hva som står i avtalevilkårene for reise- eller innboforsikringen. Her kan du se hvor mye egenandelen din blir hvis en enkeltgjenstand skades og hvilke uhell som dekkes, samt hvor stor erstatningssum du kan få.

Dermed kan du selv ta en avgjørelse på om disse forsikringene er godt nok, eller om du vil trenge en verdisakforsikring på toppen.

Da unngår du ubehagelige overraskelser på et senere tidspunkt, dersom uhellet skulle være ute.

PS: For å kunne skaffe deg verdisakforsikring må du først ha en innboforsikring i samme selskap.

Velg hvilke forsikringer du ønsker tilbud på
Sammenlign tilbud fra flere forsikringsselskaper samtidig

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas er innholdsleder i Tjenestetorget, med bred bakgrunn fra SEO, tekst- og videoproduksjon. Han har skrevet hjelpsomme artikler og laget engasjerende videoer for ulike bedrifter innen bank, markedsføring, fagforening og filmbransjen. Thomas brenner for å forbedre din privatøkonomi, og har som mål å hjelpe deg som besøker bloggen vår med å hjelpe deg til å få kunnskapen du trenger til å ta riktige beslutninger rundt tjenester som påvirker din privatøkonomi. Du kan se Thomas' arbeid på artikler om bl.a varmepumpe, boligalarm og solskjerming.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Velg hvilke forsikringer du ønsker tilbud på
Sammenlign tilbud fra flere forsikringsselskaper samtidig
Denne nettsiden bruker cookies for analyse- og markedsføringsformål.
Les mer