Helt uforpliktende og kostnadsfritt for deg

Mange faktorer som bestemmer hva du kan spare med varmepumpe

Man kan spare opp mot 60 prosent av strømforbruket som går til oppvarming med en varmepumpe. Vår varmepumpekalkulator tar utgangspunkt i dette.

I tillegg har vi hentet gjennomsnittlig strømforbruk for ulike boligtyper, men du kan justere forbruket til det som passer din bolig bedre.

Det er viktig å vite at hvilken varmepumpe du velger, samt hvor mye strøm du bruker til oppvarming fra før vil påvirke sparepotensialet ditt.

I tillegg er det viktig at du velger riktig varmepumpe ut fra hvordan klimaet er der du bor. Noen steder har i snitt kaldere vintre enn andre steder, og varmepumpen må kunne takle dette. Det finnes også varmepumper som er egnet for kystklima.

Så det er viktig at du vet at faktisk besparelse i din bolig kan variere betraktelig fra resultatet i kalkulatoren. Fagfolk på befaring vil kunne gi deg et mer realistisk bilde av hvor mye du kan spare med varmepumpen.

Her er en oppsummering av faktorer som påvirker besparelse med varmepumpe:

 • Klimaet der du bor

 • Størrelsen på boligen din

 • Boligens alder, materiale og energimerke

 • Varmepumpens SCOP og størrelse

 • Varmepumpens plassering

 • Prisen på strøm i ditt område

 • Hvilken type varmepumpe det er (luft-til-luft-varmepumpe, væske-til-vann-varmepumpe eller luft-til-vann-varmepumpe)

 • Hvor mye varmepumpen og montering koster

 • Hvilken kilde for oppvarming du bruker i dag

En varmepumpe-kalkulator kan være første steg på veien til å investere i en varmepumpe, men du bør forhøre deg med fagfolk om faktiske besparelser.

Nysgjerrig på hvor mye varmepumpen koster deg?
Med et enkelt skjema kan du få tilbud fra flere leverandører samtidig. Få råd fra fagfolk, velg det beste tilbudet. Gratis og uforpliktende sammenligningstjeneste.

Hvor mye kan man spare med varmepumpe?

Som nevnt, kommer det an på flere faktorer hvor mye du kan spare.

Bruker du kun vedfyring for å varme huset i dag, vil naturligvis varmepumpen sørge for at du bruker mer strøm enn før. Det kan likevel koste deg mindre enn det gjør å kjøpe ved, men det kommer an på pris på ved sammenlignet med pris på strøm.

Mens om du i dag bruker panelovner for å varme huset, vil det være mye du kan spare på å bytte til varmepumpe. Ettersom varmepumpen gir mer varme per kWh brukt.

SCOP-verdi, også kalt årsvarmefaktor, viser hvor mye varme varmepumpen kan levere i forhold til hvor mye strøm som brukes i løpet av år. Desto høyere SCOP-verdi, desto mindre strøm brukt til å avgi varme.

Det er viktig at du ser at varmepumpen har oppgitt SCOP-verdi for kaldt klima, ettersom den vil være høyere i varmere klima.

I tillegg til å kunne spare penger på strømforbruk til oppvarming, vil også varmepumpen gi deg en mer behagelig og jevn innetemperatur. Ikke bare blir det godt og varmt om vinteren, om sommeren kan varmepumper også kjøle ned boliger.

Hva koster en god varmepumpe?

Varmepumpen er en investering, og hvor mye den koster vil selvfølgelig ha noe å si for hvor lang tid det tar å tjene inn igjen pengene du bruker.

Det finnes ulike typer av varmepumper som har ulikt prisnivå:

 • Den vanligste og billigste er luft-til-luft-varmepumpe

 • Luft-til-vann-varmepumpe kobles til et vannbårent varmesystem

 • Væske-til-vann-varmepumpe krever boring eller graving i tillegg til et vannbårent varmesystem

Varmepumper som krever større inngrep, slik som bergvarmepumpe eller jordvarmepumpe, er langt dyrere enn luft-til-luft-varmepumpe. Til gjengjeld har de lenger levetid, og er mindre påvirket av temperaturen ute.

Har du ikke et vannbårent varmesystem fra før, er dette også en høy kostnad. Da det må legges rør som kan frakte varme rundt i radiatorer og/eller gulvet. Da er du nok allerede i gang med et større byggeprosjekt.

Enten du skal ha en luft-til-luft-varmepumpe eller ønsker å gjøre en større investering, er det viktig å skaffe tilbud. Med et enkelt skjema kan du komme i kontakt med flere varmepumpeleverandører samtidig, som kan hjelpe deg med å finne den beste løsningen for deg.

Godt vedlikehold er viktig for levetid

Som med de fleste produkter, har varmepumper også en levetid. Desto bedre du tar vare på varmepumpen din, desto lenger levetid kan du få.

Varmepumper kan bli litt mindre effektiv over tid, og derfor er det viktig med jevnlig vedlikehold for å få mest mulig ut av investeringen din.

Du kan selv rense filtrene i innedelen for støv, men utedelen trenger også rengjøring. Det kan du ikke gjøre selv, og da må du ha en sertifisert montør til å gjøre en varmepumpeservice for deg. Annethvert år kan være en god rutine å ha for det.

Sammenlign tilbud på varmepumpe

Tallene fra kalkulatoren er ikke nødvendigvis representative for hvor mye du kan spare i din bolig.

Det er som nevnt over mange faktorer som påvirker hvor mye du sparer ved å installere en varmepumpe. Slik som størrelse på bolig, energimerke og hva du bruker til oppvarming i dag.

Ved å fylle ut vårt skjema under kommer du i kontakt med flere leverandører og kan sammenligne tilbud. Da får du et mer presist svar på hva det kan koste deg å installere en varmepumpe, og hvor mye du kan spare.

Da er det lurt å be om befaring, slik at du får en løsning som passer perfekt for din bolig.

Vår sammenligningstjeneste er gratis, og tilbud du mottar er uforpliktende.

Husk at du ikke har lov til å montere varmepumpen din selv, så det å involvere fagfolk tidlig kan være med på å gi deg mest mulig igjen for investeringen din.

Enkel og effektiv hjelp til å sammenligne leverandører og modeller
Fyll ut skjemaet og motta tilbud, uforpliktende og gratis.