Group 2 Date icon Flag - Denmark Copy 2 Icon input - Get Location Icon input - Email # Icon input - Phone Icon input - Place Group 6 ICON BLUE

Hva er boligen verdt? Slik får du riktig verdivurdering

Hva er boligen verdt? Slik får du riktig verdivurdering
4.2 (84%) 85 votes

 

Linda Therese Stadeløkken

Hva er boligen verdt?

Det kan være mange grunner til at man ønsker svar på «hva er boligen verdt». Uansett om du skal selge boligen eller refinansiere boliglånet, trengs det en vurdering av boligen. For å finne ut verdien på boligen, trengs altså en verdivurdering.

Hva er din bolig verdt – slik gjør du det:

 1. Kontakte eiendomsmeglere
 2. Få dem på besøk hos deg
 3. Få verdivurdering av hver enkelt

Etter mange år med markant stigning i boligmarkedet, har det den siste tiden stabilisert seg. Til tross for dette, kan det bety at verdien av din bolig er høyere enn da du kjøpte den.

Hvor mye er boligen verdt?

Hva er boligen min verdt er ikke et uvanlig spørsmål. Mange ønsker å vite verdien på boligen sin enten det er av ren nysgjerrighet eller kanskje de vurderer opplåning. Uansett årsak kan det være vanskelig å finne riktig pris. Grunnen til dette er at det er mange ulike faktorer som påvirker prisen på boligen din. Dette kan være alt fra innkjørselen til beliggenheten.

For å finne riktig pris kan det være lurt å kontakte en eiendomsmegler. De vet hvilke faktorer som skal tas hensyn til, noe som vil gi en mer korrekt pris. Megleren vil innhente informasjon om markedet og boligen sin historie slik at det tas med i vurderingen. Har du en leilighet vil beliggenheten i blokken også telle, altså om den ligger i førsteetasje eller toppetasjen vil påvirke prisen. Uteplass, lagringsplass, heis, sol om kvelden eller morgningen er faktorer som også påvirker prisen.

For å få den mest korrekte prisen vil megleren gå igjennom hvert rom for å se på standarden til boligen. Er kjøkken eller bade pusset opp den siste tiden? Dette er en faktor som øker standarden og naturligvis verdien på boligen. Med andre ord er det veldig mange faktorer som påvirker prisen. Husk også at en av de viktigste faktorene er boligmarkedet. Markedet er stadig i endring og verdien av boligen din vil endre seg deretter.

Kalkulator for boligverdi

Ønsker du å finne ut hva boligen din er verdt kan du bruke en kalkulator som man finner på nettet. Denne vil vise deg en indikasjon på hva verdien ligger på. For å få mest riktig pris må du legge inn så korrekt som mulig informasjon, da vil du innen kort tid få et svar på hvor mye boligen din er verdt.  Verdien som man får fra disse kalkulatorene er ikke et fasitsvar. De tar ikke hensyn til alle faktorene som en megler ville ha gjort ved en verdivurdering. Men allikevel er kalkulatoren grei å bruke for å få en indikasjon av hva verdien ligger på.

Hva er boligen verdt? Bruk en kalkulator

Selge bolig: Hva er min bolig verdt?

En verdivurdering trengs uansett salg av bolig. Hvis du skal kjøpe en ny bolig, er første steg i prosessen å finne ut hvor mye boligen er verdt – altså, din nåværende bolig.

– Banken ønsker en slik verdivurdering for å estimere hvor mye mer den kan låne deg.

Skal du kjøpe ny bolig vil du sannsynligvis behøve et høyere lån, med mindre du går ned i boligstandard, boligstørrelse eller flytter til områder med mindre prispress.

Hva er din bolig verdt og hvorfor du trenger boligverdi

Økningen i lån tilsvarer jo prisen for din nye bolig minus det du får for din gamle, med tillegg for meglerkostnader, dokumentavgift og andre kostnader. Når du vet verdien på din gamle bolig, kan du lettere sikte deg inn mot det riktige nivået på bolig nummer 2.

Refinansiering: Hva er boligen min verdt?

Om du ikke har tenkt å selge, kan det være smart å jevnlig sjekke hva boligen din er verdt. Når verdien øker, øker også bankens sikkerhet. Det vil si at lånet utgjør en mindre andel av boligverdien. Det gir deg fort en bedre lånerente. Det betyr at du med en verdivurdering kan få et billigere lån.

Eksempel
Du kjøpte en bolig for 5 millioner for noen år siden og lånte 80 prosent av kjøpesummen, totalt 4 millioner kroner.

Nå har megleren vurdert at den er verdt 7 millioner kroner. I tillegg har du betalt ned lånet med 500 000 kroner. Det vil si at lånet kun utgjør 50 prosent av boligens verdi. Bankens sikkerhet har økt. Dermed vil den kunne tilby deg en lavere rente. Men den gjør jo ikke dette automatisk. Det er du som må fortelle dem at verdien har økt.

Finn ut: Hva er boligen verdt?

Som regel kan banken basere seg på en meglervurdering. I noen få tilfeller vil de ønske en vurdering fra takstmann.

– Selv om du ikke skal selge boligen med det første, men bare benytte verdivurderingen til å prute ned renten, er det en god mulighet til å ”teste” boligmegleren.

Hvis hun eller han gjør et godt inntrykk, bør du huske på vedkommende til du skal selge boligen. Ofte kan det å finne megler ta mye tid, men nå kan du forenkle denne prosessen.

Hva påvirker boligverdien?

Som sagt er det mange faktorer som påvirker boligverdien. Før du skal selge boligen din kan det være greit å sette seg godt inn i hva som påvirker boligverdien positivt og negativt, slik at man kan får et bedre inntrykk av boligmarkedet. Her kan du se en oversikt over de viktigste faktorene:

Positivt:

 • Bad, vaskerom og kjøkken er renovert av fagfolk
 • Gode solforhold og terrasse/balkong
 • Vedlikeholdsbehovet er lavt
 • Garasje
 • Lite støy fra veier ol.
Negativt:

 • Trafikk og støy
 • Vedlikeholdsbehov som er stort
 • Kjøkken bad og andre dyre rom har et oppussingsbehov.
 • Problematiske naboforhold
 • Dårlig solforhold

Hva er boligen min verdt? – Sjekk eiendomspriser

Skal du selge boligen din kan det være greit å gjøre litt research før du begynner. Få en oversikt over hva boligene rundt deg har blitt solgt for, slik at du kan justere forventningene dine deretter.

Her kan du se eiendomspriser i et interaktivt kart

Husk å bruke det kun som en pekepinn, da det er mange ulike faktorer som påvirker prisen. Se gjerne etter boligene som har blitt solgt nylig for å få den mest oppdaterte verdien. Men husk på at boligmarkedet kan sving mye over korte perioder. Så selv om du ser en likedan leilighet som ble solgt for 1 år siden, betyr ikke det at du vil få den samme prisen.

Slik foregår en verdivurdering

Ønsker du en verdivurdering er det flere eiendomsmeglere som tilbyr dette gratis. Da kommer de til boligen din og går igjennom hvert rom. Boligens størrelse, beliggenhet, antall rom, standard og andre relevante forhold blir vurdert av megleren. Han har som regel en liste over ulike faktorer som han går igjennom. På denne måten kommer megleren frem til den mest korrekte prisen for din bolig. Inviter gjerne flere meglere hjem på befaring, slik at du kan få en verdivurdering av hver og en. På denne måten vil du få den mest riktige verdien på din bolig.

Slik foregar en verdivurdering

Få en verdivurdering av en eiendomsmegler

Verdivurdering av bolig på nett

Ønsker du en kjapp verdivurdering av bolig på nett er det eiendomsmeglere som tilbyr dette. Da må du sende med relevant informasjon om din bolig, for eksempel størrelse, fellesutgifter og antall rom. Bilder av rommene må også sendes inn, slik at megleren kan se på standarden av boligen din. Innen kort tid vil du få en vurdering av hva boligen er verdt. Denne tjenesten er gratis og uforpliktende.

Boligverdikalkulator

Ønsker du å vite hva boligen din er verdt kan du bruke en boligverdikalkulator som man finner på nettet. Markedet er stadig i endringer så kalkulatoren vil kun gi deg en indikasjon på hva prisen omtrent ligger på. Faktorer som standard, utsikt og utleiedel vil kalkulatoren ikke ta hensyn til, noe som vil gjøre resultatet mer unøyaktig. Kalkulatoren vil kun ta utgangspunkt i informasjonen du legger inn og hva boliger er solgt for i ditt nærområde.

Med kalkulatoren vil du få et bedre inntrykk av hva du kan få for boligen din, men vær klar over at det ikke under noen som helst omstendighet er det samme som en verdivurdering. Ønsker du en presis verdi av boligen din kan du kontakte en megler. De foretar verdivurderinger gratis og du vil få en mer riktig pris på boligen din.

Boligkalkulator gir kun en pekepinn

For å få en indikator på hva boligen din er verdt kan du bruke en boligkalkulator. Men husk at denne kalkulatoren gir deg kun en pekepinn på hva boligen er verdt, ikke et fasitsvar. En boligkalkulator vil ikke ta hensyn til ulike faktorer som vil påvirke prisen på en bolig. Standard, utsikt og lignende vil ikke bli tatt hensyn til. Den kan derfor være unøyaktig i forhold til hva den faktiske verdien på din bolig er.

For å få den mest presise og korrekte prisen bør du kontakte en megler. De gjennomfører verdivurdering av din bolig gratis. Med tanke på at de kommer og ser på boligen din samtidig som de sitter inne med mye fagkunnskap vil du få en mer riktig og presis sum, enn hvis du bruker en boligkalkulator på nettet. Kalkulatoren har ikke de samme forutsetningene som en megler har og derfor vil du ikke få en riktig pris på boligen din.

Slik får du en verdivurdering av bolig

Gjennom Tjenestetorget vil du komme i kontakt med flere meglere som kan komme hjem til deg og gi en verdivurdering. Du kan derfor enkelt vurdere hver megler.

Sammenlign tilbud fra flere lokale eiendomsmeglere og få en verdivurdering av boligen din gjennom skjemaet under! Sjekk hva er boligen din verdt. Raskt og enkelt.

Får du en gratis verdivurdering?

Flere meglere tilbyr gratis verdivurdering av bolig uten noen forpliktelser. Om du vurderer å selge boligen din kan det være lurt å få flere meglere på befaring. Slik at du finner den megleren du har best kjemi med og som kjenner godt til ditt nærområde. Deretter er det bare å velge og vrake.

En verdivurdering kan også være lurt med tanke på boliglånet ditt. Kommer du innenfor en bedre belåningsgrad dersom verdien er høyere enn hva som er registrert hos banken, kan du få en lavere rente på lånet ditt.

Vurderer du å selge?

Det finnes flere måter å gjøre det lettere for deg å selge boligen på. En av dem er å finne riktig eiendomsmegler. Hvordan finner du den rette for deg som ikke koster skjorta?

read more