Hva er boligen verdt? Slik får du riktig verdivurdering

Hva er boligen verdt? Slik får du riktig verdivurdering
4.2 (84.87%) 78 votes

 

Linda Therese Stadeløkken

Hva er boligen verdt?

For å finne ut verdien på boligen, trengs en verdivurdering. Uansett om du skal selge boligen eller refinansiere boliglånet, trengs verdivurderingen. For å finne ut hva boligen er verdt må du:

  1. Kontakte eiendomsmeglere
  2. Få dem på besøk hos deg
  3. Få verdivurdering av hver enkelt

Etter mange år med markant stigning i boligmarkedet, har det den siste tiden stabilisert seg. Til tross for dette, kan det bety at verdien av din bolig er høyere enn da du kjøpte den.

Selge bolig? Få en verdivurdering og sjekk hva er din bolig verdt

En verdivurdering trengs uansett salg av bolig. Hvis du skal kjøpe en ny bolig, er første steg i prosessen å finne ut hvor mye din nåværende bolig er verdt.

– Banken ønsker en slik verdivurdering for å estimere hvor mye mer den kan låne deg.

Du vil sannsynligvis behøve høyere lån, med mindre du går ned i boligstandard, boligstørrelse eller flytter til områder med mindre prispress.

Økningen i lån tilsvarer jo prisen for din nye bolig minus det du får for din gamle, med tillegg for meglerkostnader, dokumentavgift og andre kostnader. Når du vet verdien på din gamle bolig, kan du lettere sikte deg inn mot det riktige nivået på bolig nummer 2.

Verdivurdering for billigere lån

Men selv om du ikke skal flytte, kan en verdivurdering være smart. Når verdien øker, øker også bankens sikkerhet. Det vil si at lånet utgjør en mindre andel av boligverdien.

Eksempel

Du kjøpte en bolig for 5 millioner for noen år siden og lånte 80 prosent av kjøpesummen, totalt 4 millioner kroner.

Nå har megleren vurdert at den er verdt 7 millioner kroner. I tillegg har du betalt ned lånet med 500 000 kroner. Det vil si at lånet kun utgjør 50 prosent av boligens verdi. Bankens sikkerhet har økt. Dermed vil den kunne tilby deg en lavere rente. Men den gjør jo ikke dette automatisk. Det er du som må fortelle dem at verdien har økt.

 

Slik får du en verdivurdering av bolig

Som regel kan banken basere seg på en meglervurdering. I noen få tilfeller vil de ønske en vurdering fra takstmann.

– Selv om du ikke skal selge boligen med det første, men bare benytte verdivurderingen til å prute ned renten, er det en god mulighet til å ”teste” boligmegleren.

Hvis hun eller han gjør et godt inntrykk, bør du huske på vedkommende til du skal selge boligen. Ofte kan det å finne megler ta mye tid, men nå kan du forenkle denne prosessen.

Gjennom Tjenestetorget vil du komme i kontakt med flere meglere som kan komme hjem til deg og gi en verdivurdering. Du kan derfor enkelt vurdere hver megler.

Sammenlign tilbud fra flere lokale eiendomsmeglere og få en verdivurdering av boligen din gjennom skjemaet under! Sjekk hva er boligen din verdt. Raskt og enkelt.

Valg av megler

Forskjellen mellom en god og dårlig eiendomsmegler kan bety flere hundre tusen kroner i forskjell. Å velge riktig eiendomsmegler for din bolig, er et av de viktigste valgene du kan gjøre før boligsalget.

read more