Varmepumpe
8 min lesetid
Sist oppdatert: 24 oktober 2024

Varmepumpe test: de 3 beste modellene i 2024

Vi har plukket ut tre modeller i ulike prisklasser du kan se nærmere på, og som scorer sterkt på forskjellige viktige faktorer en varmepumpe bør ha. Likevel er det ikke sikkert at testvinnere er det du faktisk trenger til boligen din. Les hvorfor her.
Få gratis befaring og uforpliktende tilbud

Få veiledning fra fagpersoner. Sikre deg den rette varmepumpen til boligen din. Motta flere tilbud, sammenlign og velg selv om du vil akseptere et.

Det er en rekke varmepumper å velge mellom i dagens marked. Så hvor skal du i det hele tatt begynne om du ønsker å se på muligheten for å skaffe deg en?

Vel, det kan være lurt å sjekke ut en varmepumpetest eller to for å danne deg et bilde av hva de beste modellene kan gi deg.

Sjekkliste før du kjøper: Hvilke funksjoner bør du se etter?

Når du skal investere i en varmepumpe, er det viktig å velge en modell som ikke bare er energieffektiv, men også dekker dine individuelle behov og passer til boligens spesifikasjoner. Her er en sjekkliste over viktige spesifikasjoner og funksjoner du bør vurdere:

1. Varmeeffekt (kW)

Hvorfor viktig: Varmeeffekten angir hvor mye varme varmepumpen kan produsere. Den må være tilpasset boligens størrelse og hvor kaldt klimaet er der du bor.

Hva du bør se etter: Sørg for at varmepumpen har nok kapasitet til å varme opp hele boligen, selv på kalde vinterdager. En modell med høy SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) gir best årsvarmeeffekt.

2. SCOP og COP (Effektfaktor)

Hvorfor viktig: SCOP og COP forteller hvor energieffektiv varmepumpen er. SCOP måler den sesongbaserte ytelsen gjennom året, mens COP viser hvor mye varme pumpen gir i forhold til strømforbruket på en gitt dag.

Hva du bør se etter: Høy SCOP (minimum 4 eller høyere) og energimerking A++ eller bedre er anbefalt.

3. Energimerking

Hvorfor viktig: Energimerket gir en rask indikasjon på hvor energieffektiv varmepumpen er.

Hva du bør se etter: Velg en varmepumpe med energimerking A++ eller A+++ for lavere strømregning og redusert miljøpåvirkning.

4. Lydnivå (dB)

Hvorfor viktig: Varmepumpens innedel og utedel avgir støy. Dette kan påvirke komforten i hjemmet, spesielt hvis innedelen står i nærheten av oppholdsrom.

Hva du bør se etter: Se etter en varmepumpe med lavt lydnivå, både på innedel (under 30 dB er ideelt) og utedel (under 50 dB er anbefalt).

5. Funksjoner for nordisk klima

Hvorfor viktig: I Norge må varmepumper være i stand til å yte optimalt selv på kalde vinterdager.

Hva du bør se etter: Modeller som er spesialtilpasset nordisk klima, med garanti for drift ved lave temperaturer (ned til -25°C eller lavere).

6. Innebygd WiFi og appstyring

Hvorfor viktig: WiFi-funksjonalitet lar deg kontrollere varmepumpen via en app på telefonen, noe som gir deg bedre kontroll over temperaturen og energiforbruket.

Hva du bør se etter: Se etter varmepumper med innebygd WiFi, eller modeller som kan oppgraderes med WiFi-modul.

7. Styringsfunksjoner og moduser

Hvorfor viktig: Flere moduser gjør det mulig å tilpasse varmepumpens drift etter dine behov.

Hva du bør se etter: Nattmodus for lavere støy, eco-modus for energisparing, og peismodus for optimal varmefordeling fra andre varmekilder.

8. Luftfiltrering og inneklima

Hvorfor viktig: En varmepumpe som også forbedrer inneklimaet er en bonus, spesielt for dem med allergier eller sensitivitet for støv og partikler.

Hva du bør se etter: Modeller med avanserte luftfiltre (som Plasma Air Purifier eller lignende) som kan rense luften og forbedre inneklimaet.

9. Kjølefunksjon

Hvorfor viktig: Noen varmepumper fungerer også som aircondition på varme sommerdager.

Hva du bør se etter: Hvis du ønsker kjøling om sommeren, velg en modell som både varmer og kjøler effektivt.

10. Design og plassering

Hvorfor viktig: Innedelen vil være synlig i boligen, så utseende og størrelse kan være en viktig faktor for mange.

Hva du bør se etter: Varmepumper med stilrent design og flere fargevalg som passer til interiøret ditt. Se også etter fleksibilitet i plasseringen.

11. Garanti og serviceavtaler

Hvorfor viktig: En varmepumpe er en langsiktig investering, og det er viktig å ha tilgang til god kundeservice og vedlikehold.

Hva du bør se etter: Modeller med lang fabrikkgaranti (5 år eller mer) og leverandører som tilbyr gode serviceavtaler.

12. Pris og levetidskostnader

Hvorfor viktig: Totalprisen inkluderer ikke bare innkjøpskostnaden, men også driftskostnader over tid.

Hva du bør se etter: Vurder totalprisen over varmepumpens levetid, inkludert strømforbruk, vedlikehold og eventuelle reparasjoner.

13. Befaring og installasjon

Hvorfor viktig: Korrekt installasjon er avgjørende for varmepumpens ytelse.

Hva du bør se etter: Sørg for at varmepumpen blir installert av sertifiserte fagfolk som kan gi deg råd om den beste plasseringen og løsningen for ditt hjem.

Og her kan du lese mer om 3 modeller som scorer høyt disse faktorene

  • Toshiba Daisekai 9 S 35

  • Mitsubishi Kaiteki 6600

  • Samsung Nordic Home Premium 25

Men det er verdt å understreke at boliger og områder har forskjellige utgangspunkt, som vil påvirke hvilken varmepumpe som passer best for din bolig.

Hvilken varmepumpe som best passer dine behov avhenger av boligens størrelse, hvor i landet du bor, om du skal kjøre tilleggsoppvarming, hvilke funksjoner du ønsker, og mye mer.

Få hjelp fra fagfolk
En sertifisert montør kan hjelpe deg med å sikre deg den rette varmepumpen til din bolig.

Hvorfor varmepumpe?

En varmepumpe er energieffektiv, som betyr at den produserer mye varme i forhold til strømmen som brukes.

Fordeler med varmepumpe:

  • Du sparer penger på strøm sammenlignet med annen oppvarming

  • God, miljøvennlig oppvarming

  • Investeringen tjener inn seg selv etter typisk 4-6 år

Den mest populære typen varmepumpe i norske hjem er luft til luft varmepumpen. Og det er luft til luft varmepumpe vi vil rette fokus mot her.

En normal husstand bruker rundt 25.000 kWh i året. Med en luft-til-luft varmepumpe vil du spare ca. 4800 kWh årlig, om du sammenligner med panelovner.

Det betyr at om strømprisen er 1 kr per kWh, sparer du 4800 kroner i året. Det er over 48.000 kroner over ti år.

Hvordan vi har valgt ut de beste varmepumpene
Effekt
Varmepumpen må gi høy varmeeffekt på de kaldeste dagene, ha høy årsvarmefaktor (SCOP), og selvfølgelig være en strømsparer av øverste klasse.
Lydnivå
Varmepumpen må være blant de med lavest lydnivå på både inne-og utedel som er å få tak i på markedet.
Allsidighet
Varmepumpen må være energieffektiv, og gi både høy varmeeffekt og kjøleffekt. I tillegg må den ha funksjoner som innebygget WiFi, nattmodus, flere valg rundt design, akseptabelt lydnivå, samt være bra for inneklimaet.
Felles kriterier
Alle varmepumpene må ha minimum energimerking A++, være egnet for nordisk klima, benytte kjølemedium R32 og være modeller du får kjøpt i 2024

Vi har vurdert spesifikasjonene til en rekke luft-luft modeller til denne varmepumpetesten, og valgt ut tre varmepumper basert på kriteriene du ser i boksen over.

Topp 3 beste varmepumper i 2024

Toshiba varmepumpe logo

Best effekt: Toshiba Daiseikai 9 S 35

En kraftig varmepumpe som avgir mye varme. Denne varmepumpen kommer med en peisfunksjon som hjelper med å spre varmen fra peis eller andre varmekilder rundt i rommet. Slik at du får optimal oppvarming hjemme. Fabrikkgaranti ned til 30 minusgrader.

Mitsubishi varmepumper logo

Allrounderen: Mitsubishi Kaiteki 6600

For deg som er opptatt av alternativert hva gjelder farger og design, uten at det går på bekostning av ytelsen. En kraftig og allsidig varmepumpe med høy energimerking.

Logo for Samsung varmepumper

Lavt lydnivå og lav pris: Samsung Nordic Home Premium 25

For deg som er opptatt av å ha et lavt lydnivå på luft til luft-varmepumpen og som ønsker en varmepumpe som yter godt i nordiske forhold.

La oss se nærmere på de tre modellene.

Først ut...

Toshiba Daiseikai 9 S 35

Toshiba Daisekai 9 S 35

Toshiba Daiseikai 9 S 35 er den kraftigste luft til luft varmepumpen på markedet, og passer veldig godt til bruk i kaldt klima. Daiseikai varmer godt selv med 30 minusgrader ute. Med denne får du veldig mye varme i forhold til strømmen som brukes, og kan dermed senke oppvarmingskostnadene på strømregningen.

Den er også veldig bra for inneklimaet, da den har et avansert luftfiltersystem (Plasma Air Purifier) som renser luften for støv og partikler, og som fjerner uønsket luft.

9 s 35 har ikke innebygget WiFi (men du kan få dette som tilbehør), men den har en annen, ganske unik funksjon: peismodus. Om du fyrer i peisen for ekstra varme på en ekstra kald dag, vil Daiseikais innedel sørge for at varmen fra peisen blir fordelt jevnt ut i boligen.

Du får altså maksimalt utbytte av flere oppvarmingskilder med denne varmepumpen.

Spesifikasjoner, Toshiba Daiseikai 9 S 35:

SCOP 5,3

Avgir 4700 kW ved 15 minusgrader

Energiklasse A+++

Stillegående innedel

Varmeeffekt 7.7 kW

Kjøleeffekt 4.1 kW

Kuldemedium R32

Minste lydnivå, innedel: 19 dB

Maks lydnivå, utedel: 49 dB

Årskjølefaktor (SEER) 8.9

Varmefaktor (COP) 2.41

Andre funksjoner: timer, vedlikeholdsvarme, hurtig oppvarming

Toshiba Daiseikai 9 S 35 passer bra for deg som har en større bolig i kaldt klima, og som ønsker en kraftig og energieffektiv varmepumpe som også sprer tilleggsoppvarming jevnt og effektivt i boligen. Om du har peis eller en annen varmekilde, vil 9 S 35 derfor være smart å se nærmere på.

Ekstra pluss for at den i tillegg har et lavt lydnivå også.

PS! Har du en spesielt godt isolert bolig, eller en mindre bolig? Da kan den mindre modellen Daiseikai 9 S 25 også være et godt alternativ.

Pris: Fra 24.149 hos Prisradar

Bra for både miljøet og lommebok
En varmepumpe sparer både miljø og penger, takket være at den er så energieffektiv. Trykker du på knappen under kan du be om tilbud på varmepumpe fra leverandører med lang fartstid i bransjen.

Samsung Nordic Home Premium 25

Samsung Nordic Wind-Free 9

Når det gjelder varmepumpers lydnivå, er det væske til vann varmepumper som definitivt stikker av med seieren, uavhengig av modell. Rett og slett fordi prosessene foregår under bakken, langt vekk fra ørene dine.

Luft til luft varmepumper har både en innedel og en utedel, hvor viftene lager noe støy. Heldigvis har også disse blitt bedre gjennom de siste årene. Mange utedeler har for eksempel et maksimalt lydnivå på rundt 50 dB - rundt samme lydnivå som et lite kjøleskap.

Dersom du er ekstra sensitiv mot støy, men likevel ønsker en varmepumpe som yter godt i norske forhold til en god pris, kan Samsung Nordic Home Premium 25 være noe å vurdere.

Spesifikasjoner, Samsung Nordic Home Premium 25:

Har et lavt lydnivå på 18 dB

Laveste utendørstemperatur (°C): -30

AI Auto Comfort, automatisk temperatursetting basert på brukeradferd

Lydnivå: Lav: 18 dB - Høy: 38 dB

Innebygget WiFi og SmartThings App

Energiklasse A++

Scop: 3,8

SEER: 8,4

Kuldemedium R32

Samsung Nordic Home Premium 25 passer bra for deg som er opptatt av å ha et lavt lydnivå på luft til luft-varmepumpen og som ønsker en varmepumpe som yter godt i nordiske forhold.

Pris: Fra 13.995 kroner hos Prisradar

Mitsubishi Kaiteki 6600

Mitsubishi Kaiteki 6600

Kaiteki 6600 fra Mitsubishi Electric er en populær, energieffektiv varmepumpe som produserer mye varme i forhold til strømmen som brukes, både i kaldt og temperert klima.

Denne gir både høy varmeeffekt og god kjøling.

I tillegg har Mitsubishi Kaiteki flere gode funksjoner som innebygget wifi, 4 ulike alternativer på fargevalg, flott design,  i-See sensor og energimerking A+++, som betyr at du kan spare mye strøm på oppvarming - som igjen påvirker miljøet positivt.

Her kan du altså få en allsidig varmepumpe som dekker de aller fleste behov hva gjelder budsjett, oppvarming, design, miljøvennlighet og strømsparing.

Spesifikasjoner, Mitsubishi Kaiteki 6600:

Fire farger: Standard hvit, Perlehvit, Safirsort og Rubinrød

Innebygget Wifi og oppkobling opp mot MelCloud

Opptil fire driftsintervall per døgn

Nattmodus

Minste lydnivå, innedel: 19 dB

Maks lydnivå, utedel: 50 dB

i-See Sensor med 3D teknologi

i-Save. Vedlikeholdsvarme trinnløst fra 10 til 31°C

Mode Lock, funksjonslås

Energimerking A+++ (på både kjøling og oppvarming)

Kuldemedium R32

Dual Barrier Coating, Beskyttelsesbelegg

SCOP 5,1 (middels klima)

SCOP 4,0 (kaldt klima)

COP /ved -25 grader) 2,1

SEER 9,4

Mitsubishi Kaiteki 6600 passer bra for deg som ønsker en varmepumpe som gjør det meste, med stort hell. Den er energieffektiv både på oppvarming og kjøling, den har innebygget WiFi, og flott design. Du får også Mitsubishis i-See sensor; en sensor som scanner rommet for å finne kalde områder som må jevnes ut.

Pris: Fra 29.990 kroner hos Prisradar

Finn den rette varmepumpen for ditt hjem

Anders Wetting, daglig leder i Tjenestetorget Gruppen.

- Du trenger ikke bruke 30.000 kroner på en testvinner dersom den er alt for kraftig for boligen din, og en varmepumpe til 20.000 hadde gjort en god nok jobb.

Varmepumper yter forskjellig og noen passer altså bedre i boligen din enn andre modeller. Og selv om en varmepumpetest kan hjelpe deg på veien mot å finne en som passer ditt hjem, finnes det mer effektive måter å sikre at du finner den beste varmepumpen for ditt bruk.

- Ikke glem at det viktigste er å finne en varmepumpe om passer nettopp ditt hjem og dine preferanser, sier Anders Wetting, daglig leder i Tjenestetorget-Gruppen. - En montør på befaring kan gi deg verdifull veiledning til å finne nettopp dette.

Selv om modellene presentert i denne artikkelen yter svært godt på effektivitet, lydnivå og allsidighet, kan det fortsatt være andre modeller der ute som passer deg enda bedre.

- Du trenger ikke bruke 30.000 kroner på en testvinner dersom den er alt for kraftig for boligen din, og en varmepumpe til 20.000 hadde gjort jobben, fortsetter han.

Få gratis befaring via Tjenestetorget

Derfor anbefaler vi i Tjenestetorget at du skaffer deg en gratis befaring fra en varmepumpemontør for å sikre at du får eksperthjelp til å finne den rette varmepumpen til ditt hjem.

Husk at dine behov avgjør.

Varmepumper som scorer best i test - men som for eksempel er ment for større boliger - er ikke nødvendigvis rett valg for deg om du bor i en liten enebolig.

Selv om dette kan gi deg en generell pekepinn, anbefaler vi at du ber om tilbud fra fagfolk. Da får du skreddersydde tilbud som passer nettopp din bolig. 

Den beste varmepumpen for deg er nemlig den modellen du får installert gjennom god veiledning fra sertifisert montør som vet hva du må passe på.

Gjennom skjemaet under kan du be om tilbud på gratis befaring og motta uforpliktende tilbud på varmepumper. Da kan du finne ut hvilken varmepumpe som er best egnet til din bolig, samtidig som du mottar uforpliktende tilbud på varmepumper. 

Med andre ord - du har alt å vinne på å prøve tjenesten vår!

Få gratis befaring og uforpliktende tilbud
Få veiledning fra fagpersoner. Sikre deg den rette varmepumpen til boligen din. Motta flere tilbud, sammenlign og velg selv om du vil akseptere et.

Thomas Marthinsen
Thomas Marthinsen
Hei, og takk for at du leser. Har du brukt tjenesten vår og fått en bedre økonomisk hverdag etterpå? Da vil vi gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en e-post om dine erfaringer og eventuelle innspill du måtte ha.

Få gratis befaring og uforpliktende tilbud

Få veiledning fra fagpersoner. Sikre deg den rette varmepumpen til boligen din. Motta flere tilbud, sammenlign og velg selv om du vil akseptere et.
Få gratis befaring og uforpliktende tilbud
Få veiledning fra fagpersoner. Sikre deg den rette varmepumpen til boligen din. Motta flere tilbud, sammenlign og velg selv om du vil akseptere et.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

  • Beskriv ditt behov
    Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
  • Få tilbud fra flere selskaper
    Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
  • Velg det beste tilbudet
    Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Få gratis befaring og uforpliktende tilbud
Få veiledning fra fagpersoner. Sikre deg den rette varmepumpen til boligen din. Motta flere tilbud, sammenlign og velg selv om du vil akseptere et.

Spørsmål og svar