Strøm
5 min lesetid
Sist oppdatert: 30 april 2024

Bør jeg velge forvaltningsavtale på strøm?

Ønsker du mer forutsigbarhet i strømregningen din kan du velge en forvaltningsavtale på strøm. Forvaltningsavtalen skal hjelpe deg å unngå de høye pristoppene du kan få ved spotpris. I denne artikkelen får du vite mer om hva en forvaltningsavtale er og hvorfor det kan være gunstig for deg å velge denne strømavtalen.
En person som holder en lyspære og putter penger på en sparegris samtidig, ligger penger på bordet foran
Bytt strømavtalen din til en forvaltningsavtale på strøm. Få bedre forutsigbarhet på strømregningen, samt muligheten til å slå spotprisen.

Forskjellen på de ulike strømavtalene kan utgjøre flere tusen kroner. Med dagens strømpriser er det ikke rart du leter etter billigere strømavtaler på markedet. 

Det kan være vanskelig å finne ut hvilken avtale som er den beste for deg også – særlig siden det er så mange strømleverandører (rundt 150 forskjellige), med forskjellige priser (over 500 varianter), å forholde seg til. 

500 ulike strømavtaler. Tygg litt på den. 

Det er ganske mye. Eller hva?

Så, hvorfor ikke sammenlign strømavtalene ute på markedet med ett enkelt grep?

Billig strømavtale?
Sammenlign priser fra ulike strømleverandører via Tjenestetorget. Velg det beste tilbudet helt enkelt og gratis

Forvaltningsavtaler kan slå spotprisen!

En forvaltningsavtale kan gi deg en bedre pris enn du får ved å ha en spotprisavtale. Enkelt sagt skal i grunnen en forvaltningsavtale kunne ha muligheten til å slå spotprisen. 

Forvaltningsavtaler kjøper strømmen til bruk i fremtiden, dermed kan du få fradrag på strømregningen ved månedsslutt.

Forskjell på spotpris og forvaltningsavtale på strøm 

Forskjellen på en forvaltningsavtale er at du kan oppnå en lavere innkjøpspris siden du betaler for strøm du skal bruke i fremtiden. 

En spotprisavtale er gjerne en variabel strømavtale der prisen følger markedet time for time. Du betaler kun hva strømmen koster; til innkjøpspris. 

Det samme gjør du med en forvaltningsavtale, men du betaler for strømmen før du skal bruke den, ikke på tidspunktet du bruker strømmen. 

Det er forskjellen.

Høres det litt merkelig ut?

For å forklare enkelt hvorfor en forvaltningsavtale kan gi deg en lavere pris enn innkjøpsprisen kan du sammenlikne det med aksjemarkedet eller valutamarkedet.

I teorien kan et strømselskap slå spotprisen dersom de lykkes med strategiske innkjøp av strøm. 

Lyspære som ligger oppå et dokument med en blyant og mynter
Få igjen penger på strømregningen ved å bytte til en forvaltningsavtale på strøm. 

Innkjøpene gjøres frem i tid til en bestemt pris. 

Prisen du da ender opp med å betale kan derfor bli lavere, enn hva markedet tilsier at strøm koster på det gitte tidspunktet i fremtiden. 

Strømforvalterne kan gi deg en lavere strømpris

Strømforvalterne, som gjerne er ansatt i ulike strømselskap, kan kjøpe strømmen til en lavere pris, dersom spotprisen viser seg å være dyrere på det tidspunktet strømmen brukes. 

Strømforvalterne, som baserer prisen på egne analyser og markedsprognoser, kan dermed oppnå en lavere pris enn innkjøpsprisen. 

bilde av strøm og aksjemarkedet ser grafer gå opp og ned som en kurve
Forvaltningsavtaler kan sammenlignes med valuttamarkedet og aksjemarkedet. 

En forvaltningsavtale likner på aksjemarkedet

Du kan sammenlikne en forvaltningsavtale med valutamarkedet og aksjemarkedet på det måten at kraftforvalterne spår prisen i fremtiden. 

Aksjemarkedets indeksfond gir kanskje det beste bildet på forklaringen av hva forvaltningsavtaler for strøm egentlig er. 

Som med indeksfond går markedet opp og ned, men når du investerer i et indeksfond får du, på langsikt, tjent inn penger på det du investerte. Så når du inngår en forvaltningsavtale investerer i at prisen for strømforbruket ditt, på månedsregningen, skal bli lavere enn dersom du hadde gått for for eksempel en spotpris avtale. 

To hender som "fistbumper" håndhilser med knyttet neve for å inngå en god strømavtale
Når du velger en strømavtale som har forvaltningspris får du prissikret deler av strømavtalen din så du får dempet de kraftige prissvigningene.

Strømforbruket blir billigere med denne strømavtalen

Strømbruket kan derfor bli billigere for deg med en forvaltningsavtale i forhold til naboen din som kanskje har en spotpris avtale, noe som gjør forvaltningsavtaler til de en av de bedre strømavtalene på markedet.

Få en bedre pris
Sammenlign strømavtaler fra ulike strømleverandører og velg den beste avtalen helt uforpliktende og gratis

Hva innebærer en forvaltningsavtale?

Forvaltningsavtaler gir mer forutsigbarhet på prisen du betaler for strømmen. 

Å velge en strømavtale som kan prissikre deler av strømforbruket ditt, så selv om en forvaltningsavtale er variabel i pris, vil du kunne få muligheten til å få en lavere pris enn prisen på spotprisavtaler. 

Bra, ikke sant?

et par sitter I mørket med mye klær på, tepper og bruker stearinlys. Vil spare strøm, leser et dokument og smiler bredt.
Finn den beste strømavtalen som passer deg og ditt forbruk via Tjenestetorget, så slipper du å fryse når markedsprisen er som høyest.

Forutsigbar strømavtale med forvaltning!

Når du velger en forvaltningsavtale kan du få en økende prissikring på strømavtalen din, dermed får du dempet prissvingningene. 

Strømselskapene mest erfarende kraftforvaltere kjenner strømmarkedet godt og jobber for å oppnå gode sikringspriser for deg. 

De ønsker å slå spotprisen fordi de vet at det å kunne gi kundene en jevnere priskurve gjennom året kan gi en mer forutsigbar hverdag og en bedre pris over tid.

Sammenlign flere strømavtaler
Velg det beste tilbudet og få en strømavtale som passer deg og ditt behov

Sammenlign flere aktører

Strømprisen går opp og ned. Spotpris er ofte et godt valg, men om du vil så prisen spotpris avtaler kan levere, bør du velge blant strømleverandører som kan tilby forvaltningsavtaler på strøm. 

HUSK AT... Skift strømleverandør ofte, oppnå en mye bedre pris på langsikt. Ikke bind deg for lenge, husk at markedet endrer seg. 

Sørg for at du får en god strømavtale, gjerne en som inkluderer forvaltning. Slik sikrer du at strømprisen ikke beveger seg høyere enn du kan klare å dekke økonomisk. 

Forvaltningsavtaler på strøm finner du via Tjenestetorget 

Tjenestetorget liker lave priser levert til deg. Derfor har vi gjort det enkelt for deg med Tjenestetorgets skjema. 

Du trenger ikke å oppsøke selgerne, la heller dem oppsøke deg.

Du er bare ett klikk unna, så er du på vei mot en bedre strømhverdag. 

Send inn skjemaet og vent.

Ganske snart får du sammenlignet tilbudene til flere leverandører. 

 
Kristine Margrethe Piñanez
Kristine Margrethe Piñanez
Kristine er innholdsprodusent hos Tjenestetorget. Hun har en master i journalistikk fra Oslomet. Hun har jobbet som innholdsprodusent i Scandinavian Technology Institute (STI) og som innholdsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG). Hun skriver artikler om blant annet bredbånd og eiendomsmegler.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

  • Beskriv ditt behov
    Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
  • Få tilbud fra flere selskaper
    Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
  • Velg det beste tilbudet
    Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Sammenlign strømavtaler
Sjekk om du kan spare penger på å bytte strømleverandør, helt gratis og uforpliktende.