cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Boliglån
7 min lesetid
Sist oppdatert: 24 mars 2024

Hvordan bytte bank? Så enkelt gjøres det

Er du trofast kunde hos banken din? Det er ikke sikkert det lønner seg. Det kan nemlig være mye penger å spare i året på å bytte bank.
Fyll ut låneskjema

Vi hjelper deg med å sjekke hvilke tilbud du kan få på boliglån eller refinansiering, med ett skjema. Tjenesten er gratis og uforpliktende.

Eks: Nominell rente: 5,44 %. 2 000 000 kr o/ 25 år. Effektiv rente: 5,64 %. Kostnad kr 1 684 770. Totalt kr 3 684 770

Å bytte bank er i grunn ganske enkelt. Det er mange banker som tilbyr å bytte bank for deg, slik at du slipper å styre med det. Hvis du ønsker å gjøre dette selv kan du ganske enkelt bruke BankID-brikken eller -appen på telefonen din.

Bytte bank: Steg-for-steg

Her er en rask liste, som gjelder for de aller fleste bankene, på hvordan du kan bytte bank selv:

 1. Bli kunde i en ny bank.
 2. Opprett nye kontoer og velg de produktene du har behov for.
 3. Bestill nytt bankkort.
 4. Overfør pengene fra den gamle banken til dine nye kontoer.
 5. Opprett faste betalingsoppdrag, som eFaktura og Avtalegiro, slik du hadde i den gamle banken.
 6. Gi beskjed til arbeidsgiver om at lønn må inn på ditt nye kontonummer.
 7. Flytt lån og eventuelt andre tjenester du ønsker i den nye banken.

Vent med å si opp kontoen før du har mottatt et nytt betalingskort fra den nye banken. Etter dette har du blitt ny kunde hos en annen bank.

Flytt boliglånet til en bank med bedre renter
Sjekk om du kan få et bedre lånetilbud med et enkelt skjema
Eks: Nominell rente: 5,44 %. 2 000 000 kr o/ 25 år. Effektiv rente: 5,64 %. Kostnad kr 1 684 770. Totalt kr 3 684 770

Hvorfor bytte bank?

Noen setter pris på å ha alt av kontoer, lån og forsikringer på et sted. For andre er det viktig å ha en filial i nærheten som de kan besøke.

Det er ikke nødvendigvis slik at du må flytte alle tjenester over til andre banker, men at det heller kan lønne seg å være kunde hos mer enn en bank. For eksempel boliglånet i den ene, kredittkort i en annen og dagligbank i en tredje.

Dermed trenger du ikke å gjøre en totalvurdering av banken, men enkelt og greit skift bank til den som tilbyr den beste tjenesten. Selv om det selvsagt ikke er noe i veien for at en bank er god på flere ting.

De ulike aktørene er gode på ulike ting. Det er ikke sikkert lokalbanken din har de gunstigste rentene på lån eller sparekonto, selv om kundeservicen deres er bedre enn hos andre banker.

Da kan du for eksempel forbli kunde der du er nå og kun flytte boliglånet, eller andre lånetjenester.

Ta for eksempel et boliglån på 2.000.000 kroner. Om du får 0,5 % lavere rente, vil det utgjøre 10.000 kroner i året spart i rentekostnader.

Husk at rentene som bankene oppgir på nettsidene sine er veiledende. Renten settes ut ifra hvor stor risiko en bank har med å låne ut til deg.

Kanskje boligen din har steget i verdi, eller at du har gått opp i lønn og betalt ned et av de andre lånene dine? Kanskje din nåværende bank ønsker å matche tilbudet fra den nye banken.

Hvordan bytte bank?

Bytte av bank er enklere enn man skulle tro.

Du kan møte opp i den nye banken for å legitimere deg med pass og avtale alt med en kunderådgiver der. Eller du kan ringe og gjøre avtalen via telefon, og signere avtalen elektronisk eller fysisk senere.

Ellers kan du også starte nytt kundeforhold på nettsiden til den nye banken, og legitimere deg med BankID.

Når du har avklart hvilke tjenester du flytter fra din gamle bank, er det den nye banken som kontakter og avtaler med din forrige. Dermed kan du endre lønnskonto eller flytte lån til annen bank relativt enkelt.

Dersom du skal flytte lån til en annen bank, må du også legge ved nødvendig dokumentasjon. Ettersom du i praksis er en ny lånesøknad du sender inn. Det er typisk dokumentasjon på boligens verdi, nåværende nedbetalingsplan, skattemelding og annet.

Våre rådgivere kan hjelpe deg med å motta lånetilbud. Se hvilke typer lån vi kan hjelpe deg med her.

Hva koster det å bytte bank?

Å opprette ny innskuddskonto kan du gjøre uten at det påløper noen kostnader. Du kan til og med opprette på egenhånd på nett, og overføre fra den gamle banken din selv. Med unntak av BSU-konto, som må gå via bankskjema for å ikke regnes som uttak.

Men du kan beholde den eksisterende kontoen din. Slik at det er lettere å gå tilbake om det skulle lønne seg, eller at du ikke er fornøyd med den nye bankens betingelser og tjenester etter bankbytte.

Bare pass på at kontoen ikke har noen årsgebyrer, for eksempel i forbindelse med et bankkort. Noen banker har også et avslutningsgebyr for å avslutte kontoen din.

Om du skal flytte boliglån må du nok regne med et etableringsgebyr som ofte ligger på rundt 1500 kroner. I tillegg til tinglysningsgebyr på 200 kroner når du refinansierer innenfor samme låneramme med samme pantsetter. Samt samme panteobjekt.

Men det finnes noen som ikke tar etableringsgebyr også, men du bør ikke se deg blind på det. For det er hvor mye du sparer totalt, bytt bank med den totale innsparingen i hodet.

Etableringsgebyr finnes også på refinansiering av lån uten sikkerhet. Er det snakk om å flytte billån eller andre type kjøretøylån, må du også regne med tinglysningsgebyr om det finnes salgspant.

Samler du for eksempel flere forbrukslån og kredittgjeld, vil du kunne få lavere rente totalt. Men du slipper også å betale flere termingebyrer enn du må.

Hvor lang tid tar det å bytte bank?

Å fylle ut et skjema eller lånesøknad på hjemmesiden til en bank, tar ikke lang tid. Det avhenger selvfølgelig av deg også. For eksempel om du har all den nødvendige dokumentasjonen for hånden.

Det kommer litt an på hvilken tjeneste du flytter. Lån uten sikkerhet har som regel kort behandlingstid, i visse tilfeller kun et par minutter. Deretter kan refinansieringen av forbrukslån skje i løpet av 1-4 dager om du takker ja til tilbudet.

Er det snakk om dagligbank, kan det ta rundt 1-2 uker, fra eller til, å få bankkort og pinkode i posten. Å avslutte kundeforholdet i den gamle banken kan ta opptil 2 uker etter de har mottatt bankbytteskjemaet.

Men du kan bruke din nye konto i nettbanken, som regel med en gang kundeforholdet er opprettet. Slik at du for eksempel kan overføre penger til den, eller betale regninger med den.

BSU-konto kan ta 1-2 uker mer enn andre kontoer, før det er på plass.

E-faktura følger personnummeret ditt og går automatisk inn i nettbanken din. Mens avtalegiroer kan ta 2-6 uker før er aktive i den nye banken.

Bytte bank – huskeliste

Finansportalen, som drives av Forbrukerrådet, har laget en huskeliste ved bankbytte.

 1. Gi beskjed til de du mottar innbetalinger fra om at du har nytt kontonummer.
 2. Legg inn regningene som ikke har forfalt og betalingsoppdrag i den nye banken.
 3. Ta vare på det du trenger av kontoutskrifter og lignende info fra den gamle nettbanken, før avtalen avsluttes.
 4. Makulere eller levere inn kort, sjekker, bankbrikke osv.

I tillegg kan det være greit å huske at du går inn på dine sider hvor du har abonnement for å legge inn nytt kontonummer. Men de fleste tjenester vil gi deg beskjed om de har problemer med å trekke betalinger fra deg.

Dersom du har et kredittkort du ikke bruker, bør du vite at kredittrammen telles som gjeld i gjeldsregistrene. Dette påvirker hvor mye du kan låne.

Bytting av bank – noen emner kort oppsummert

BankID – bytte bank

Du kan få BankID hos hver bank du har et kundeforhold hos. Men den samme kan også brukes hos flere banker og andre steder på nett. Du kan derfor velge om du vil beholde den du har, eller opprette ny avtale.

Kjøper du ny telefon, så er BankID på mobil knyttet til SIM-kortet. Mens om du skal ha nytt SIM-kort, må du inn i nettbank for å aktivere på nytt.

Bytte bank – BSU

Når det kommer til bankbytte og Boligsparing for ungdom, er det litt annerledes enn vanlig innskuddskonto. Du kan ikke opprette ny konto i andre banker, og overføre selv. Da dette regnes som et uttak.

Du må fylle ut et flytteskjema hos banken du vil ha boligsparingspengene dine.

Deretter trenger du bare vente på at de ordner resten. Flytteskjema kan du som regel fylle ut enten digitalt  i nettbank eller fysisk.

Bytte bank – boliglån

Når du skal bytte boliglån, trenger banken dokumentasjon fra deg. Det er typisk dokumentasjon på boligens verdi, din inntekt, gjeld og lignende. Boligen må også tinglyses på nytt, noe som utløser et tinglysningsgebyr som må betales til staten.

Bytte billån

Det finnes billån med sikkerhet i bilen, men også kaskofritt billån, som er usikret. Å flytte et usikret lån er enklest, fordi det ikke er noe salgspant med i bildet, og man trenger derfor ikke tinglyse fordi banken ikke har pant i bilen.

Flytte avtalegiro

Du trenger KID-nummer og kontonummer som du fyller inn i nettbank. Deretter flyttes avtalegiroen over av banken.
Hvis du har en giro som ligger til forfall i den gamle nettbanken, kan de bli stoppet ved forfall. Derfor må du gjerne betale den manuelt.

Flytte efaktura til ny bank

E-faktura føler personnummeret ditt, så det vil aktiveres i din nye nettbank med en gang etter bankbytte.

Bytte bank, beholde kontonummer?

Den eneste måten å beholde kontonummer er å la være å avslutte kontoen. Det kan være greit hvis dersom du tror du vil flytte dine penger tilbake til den gamle banken senere. For eksempel om de får bedre priser og betingelser.

Merk at noen kontoer, gjerne konto tilknyttet bankkort, har årlige gebyrer.

Fyll ut låneskjema
Vi hjelper deg med å sjekke hvilke tilbud du kan få på boliglån eller refinansiering, med ett skjema. Tjenesten er gratis og uforpliktende.

Tony Alexander Bakken Norgaard
Tony Alexander Bakken Norgaard
Tony Norgaard er innholdsprodusent hos Tjenestetorget. Han har en bachelor i medier og kommunikasjon fra Oslomet. Han har også studert bedriftsøkonomi ved Universitetet i Sørøst-Norge.  Han skriver hovedsakelig om lån og personlig økonomi, og har opparbeidet seg mye kunnskap på feltet.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Fyll ut låneskjema
Vi hjelper deg med å sjekke hvilke tilbud du kan få på boliglån eller refinansiering, med ett skjema. Tjenesten er gratis og uforpliktende.