Regnskapsfører
3 min lesetid
Sist oppdatert: 16 mai 2024

Hva er næringsoppgave?

En næringsoppgave er en samlet oversikt over tilstanden og den økonomiske aktiviteten i en bedrift. Næringsoppgaven erstattes med en næringsspesifikasjon.
kvinne som snakker i fasttelefon og sitter foran pc
Det kan være lurt å få hjelp med å levere skattemeldingen via en autorisert regnskapsfører som kan regnskap og vet hva som må med.

Næringsoppgaven viser om foretaket har gått med overskudd eller underskudd. Denne informasjonen danner grunnlaget for hvor mye skatt du skal betale. 

Myndighetene krever at skattemeldingen, tidligere kalt næringsoppgave, skal være korrekt utfylt og tallene riktig utarbeidet i henhold til lover og regler. Dette kan være omfattende å sette seg inn i, så det anbefales at du finner en regnskapsfører til å hjelpe deg. 

Feilfritt regnskap?
Få en regnskapsfører til å gjøre regnskapet for deg, bruk tiden på andre ting og la regnskapsføreren ta seg av regnskapet

Hvem skal levere næringsoppgave?

Normalt skal du levere næringsoppgaven sammen med skattemeldingen eller selskapsmeldingen, men i år skal du benytte deg av en ny skattemelding for næringsdrivende. 

Fristen for å levere skattemeldingen for næringsdrivende er 31. mai hvert år.

Næringsoppgaver utgår

Tidligere skulle alle foretak levere næringsoppgave 1 eller næringsoppgave 2, men i år skal alle næringer levere en næringsspesifikasjon sammen med skattemeldingen via et regnskapssystem eller på skatteetaten.no

Må du levere næringsoppgave eller næringsspesifikasjon sammen med skattemeldingen?

Alle skal levere skattemelding og alle som driver foretak skal levere skattemelding for næringsdrivende. 

Aksjeselskap som tidligere skulle levere næringsoppgave 2 skal nå levere en næringsspesifikasjon sammen med skattemeldingen og årsregnskapet. 

Tjener du 50 000 eller lavere i løpet av 12 måneder trenger du ikke å sende inn en næringsspesifikasjon sammen med skattemeldingen.

Benytter du deg av en autorisert regnskapsfører slipper du å bekymre deg for å registrere eventuelle feil eller mangler. 

HUSK AT... Dersom skattemeldingen for næringsdrivende er uriktig, mangelfull eller ikke levert, kan du bli ilagt tilleggsskatt. 

Ny skattemelding for næringsdrivende

Det skal bli enklere å levere korrekte opplysninger om regnskapet inn til skatteetaten. Det er forskjell på skattemeldingen for enkeltpersonforetak og selskap. 

Tidligere het det næringsoppgave 1 for enkeltpersonforetak og næringsoppgave 2 for aksjeselskap, mens nå kalles den kun for skattemelding: 

VISSTE DU AT... Næringsoppgaver og vedleggsskjemaer erstattes med en næringsspesifikasjon som skal legges ved skattemeldingen. Du slipper dermed å fylle ut ulike vedlegg du tidligere har måttet utfylt i forbindelse med innlevering av skattemeldingen. Skjemaer som endres i 2024 omhandler særskatteområdene. 

Nytt i 2023 for enkeltpersonforetak og AS

Alle enkeltpersonforetak (ENK) og mange Aksjeselskap (AS) og andre selskaper har fått skattemeldingen i et nytt format. Skattemelding, næringsoppgave og andre skjemaer er slått sammen til èn samlet skattemelding for næringsdrivende. 

Skattemeldingen kan leveres via regnskapssystemet ditt eller via skatteetaten.no. 

Nytt: Næringsspesifikasjon

Du slipper å levere forskjellige næringsoppgaver og vedleggsskjemaer, dette er erstattet med næringsspesifikasjon. Denne skal du sende inn sammen med skattemeldingen. 

Næringsspesifikasjon er en samlet oversikt over den økonomiske aktiviteten til foretaket. Blant annet kjøp og salg som er gjennomført i løpet av ett år. 

Hjelp med skattemeldingen?
Finn en regnskapsfører som kan hjelpe deg med alt innenfor regnskap og økonomi

Disse selskapene kan ikke bruke den nye skattemeldingen

Det er først i 2024 den nye skattemeldingen skal være klar for alle selskap og enkeltpersonforetak. 

Disse selskapene må vente:

 • Utenlandske selskaper

 • Kraft

 • Rederi

 • Petroleum

 • NOKUS

 • Samvirkeforetak

Forhåndsutfylt skattemelding?

Selv om skattemeldingen er forhåndsutfylt betyr det ikke at den er ferdig. Du må kontrollere at alle opplysninger er korrekte. 

Du kan også ha krav på fradrag, noe som gir deg mindre i skatt. 

Noen fradrag du har rett på:

 • Mobiltelefon, bredbånd, telefon og mer.

 • Pensjon, sykepenger og forsikring

 • Oppstartskostnader

 • Anskaffelser – avskrivning av kostnader

 • Kontor og hjemmekontor

Syns du skatt og mva er komplisert? Det kan være mye å sette seg inn i, senk heller skuldrene og få Tjenestetorget til å finne en dyktig regnskapsfører. En som hjelper deg med utfyllingen slik at du sparer mer og slipper eventuell tilleggsskatt. 

Finn regnskapsfører
Syns du økonomi og regnskap er komplisert og tar for mye av tiden din? Få hjelp av en regnskapsfører
Kristine Margrethe Piñanez
Kristine Margrethe Piñanez
Kristine er innholdsprodusent hos Tjenestetorget. Hun har en master i journalistikk fra Oslomet. Hun har jobbet som innholdsprodusent i Scandinavian Technology Institute (STI) og som innholdsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG). Hun skriver artikler om blant annet bredbånd og eiendomsmegler.

Finn regnskapsfører

Syns du økonomi og regnskap er komplisert og tar for mye av tiden din? Få hjelp av en regnskapsfører

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Finn regnskapsfører
Syns du økonomi og regnskap er komplisert og tar for mye av tiden din? Få hjelp av en regnskapsfører