cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Lån til kjøretøy
5 min lesetid
Sist oppdatert: 25 februar 2024

Bør du lease eller kjøpe bil?

Når du skal finansiere et bilkjøp, er det ikke så lett å vite om du bør lease eller kjøpe bil. Hva lønner seg mest, og hva bør du tenke på?
Bør du kjøpe eller lease bil? Hva lønner seg?
Kjøpe eller lease bil?

Først og fremst er det kanskje greit å oppklare litt: hva er leasing?

Når man leaser er det som regel en tidsbestemt leieavtale. Typisk leier man en ny bil i 3-4 år før man leverer den tilbake. I motsetning til leiebil, hvor alt er inkludert, har du ansvar for å skaffe ting som forsikring, service og vedlikehold.

Med andre ord, alt som du ville måttet skaffe når du eier en bil selv.

Når folk vurderer om de skal gå for leasing eller lån, så er det som regel verdifallet som tas i betraktning. Med leasing vet man hvor mye man betaler i løpet av perioden.

Mens om man eier bil selv, kan man ikke være helt sikker på hva verdifallet til slutt blir når du skal selge. Men verdifallet trenger ikke nødvendigvis å bli så stort som man frykter heller.

Dermed er det vanskelig å si hva som lønner seg av leasing eller billån.

Det er litt hva vektlegger selv utover kostnader, blandet med både flaks og tilfeldigheter, som avgjør hva som er best.

Mens for noen kan leasing være en fin måte å ha bil, mens man for eksempel sparer til egenkapital for bolig. Men det finnes også billån uten egenkapital som du kan vurdere opp mot leasing.

Lån eller leasing?

Som sagt så handler det i stor grad om bilens verdifall når man vurderer om man skal kjøpe eller lease bil.

Hvorfor lease bil når man kan ha egen bil? Vel, når det kommer til totalkostnader så kan det lønne seg. I tillegg handler det om hva man setter pris på.

Fordeler med leasing er blant annet å ikke ha risiko for verdifall eller at de ikke vil tenke på å selge bilen. En annen ting er at man slipper å ta opp lån, og man kan beholde egenkapitalen sin til boligsparing.

I tillegg kan det være et ønske om å ha en ny bil, eller å bytte bil med jevne mellomrom.

Prisen du betaler for leasing er forutsigbar i perioden du har den. Leieprisen din er basert på flere faktorer. Blant annet hvor mye det regnes med at bilen taper seg i verdi, rente og hvor stort startinnskuddet er.

Det avtales også en årlig kjørelengde som du må holde deg innenfor. Når du leverer bilen tilbake kan det påløpe ekstra kostnader som følge av unormal slitasje, oversteget kjørelengde eller manglende service.

For at leasingavtalen din skal være forutsigbar, avhenger det også av at du er en forutsigbar sjåfør og bileier.

Trenger du billån?
Se hvilket lånetilbud du kan få, og om du kan spare penger.
Nominell rente fra 6,80 %. Eks. effektiv rente 8,17 % 250 000 kr o/ 7 år. Kostnad kr: 77 936 kr, totalt kr: 327 936 kr

Lønner det seg å lease bil?

Det er vanskelig å gi noe konkret svar på det, fordi det varierer en del. Den mest åpenbare ulempen er at du ikke har en egen bil å selge når leasingperioden er over. Det kan være både billigere eller dyrere, alt ettersom.

En faktor er at du må ha en god avtale. Bruk gjerne litt tid til å sammenligne flere. Les kontrakten nøye før du leaser. Der kan du se hvilke rettigheter og plikter som følger med.

For eksempel hvem som har ansvar for vedlikehold, service og feil. Hvem som har lov til å bruke bilen. Bindingstid for avtalen og prosedyre for tilbakelevering av bilen.

Når du leverer bilen tilbake kan det påløpe ekstra kostnader om det skulle finnes feil og mangler utover normal slitasje.

Du kan sette opp et regnestykke for å sammenligne kostnadene. Du kan starte med totalprisen på å lease, og sjekke opp mot hva tilsvarende bil med samme utstyr koster hos en forhandler. Og hva billånet hadde kostet.

Hvis det er noe som følger med i leasingavtalen, slik som service, kan du trekke fra hva dette ville kostet.

Regn med et verdifall på rundt 30 % av prisen på ny bil etter 3 år. Med noen bilmodeller kan du se hvordan prisene er på bruktmarkedet.

I tillegg kan du ta med hvor mye du tjener i renter på å ikke binde opp egenkapital i et billån. Hvis du for eksempel har det på sparekonto eller betaler ned ekstra på et annet lån.

Kjøpe bil etter leasing?

Det er nok så sjeldent å kjøpe etter man er ferdig med å lease bilen. Men det er ikke umulig å gjøre det om man ønsker å eie bilen.

Du har betalt en del for bilen gjennom tiden du har den. Dette er ikke det samme som å betale ned på et billån.

Det er altså slik at du ikke eier noe av bilen, ettersom leasing er en leieavtale.

Når man leaser skal man betale ned fra prisen på bilen og ned til restverdi. Altså dekker man verdifallet i løpet av leasingperioden, som ofte er på tre år eller fire år.

For eksempel om bilen har pris på 500.000 kroner og restverdi er 70 %, så er restverdien 350.000 kroner.

Men det vil ikke si at du får kjøpt bilen til restverdi.

I stedet får du nok et tilbud om å kjøpe bilen til samme pris som leasingselskapet ville fått på det åpne markedet.

Eie eller lease bil – vente på ny teknologi?

En av grunnene til at noen ikke ønsker å ta risikoen ved verdifallet, er for eksempel fordi det hele tiden kommer ny teknologi. At man for eksempel ønsker å lease elbil fordi det etter hvert kommer biler med lengre rekkevidde.

At markedet vil fylles av nye og bedre biler, som får din egen til å tape seg kraftig i verdi. Det å vente på ny teknologi kan være fåfengt. Det kommer ny teknologi hele tiden.

Det er vanskelig å regne ut hver minste detalj når man skal finne ut om man skal lease eller eie. Det som funker for noen, kan funke dårlig for andre.

Som når man har fastrente på lån, eller en strømavtale med fastpris. Man binder kostnader mot at man får det forutsigbart. Det er mye verdt for noen, og du kan vinne på det.

Men kanskje er det en høyere pris du må betale enn de som var med på oppturene og nedturene i markedet.

Hvis du ønsker å være den som eier bilen i stedet for å lease bilen, er det viktig med et gunstig billån. Enten du skal kjøpe ny bil eller allerede har et billån, er det viktig å sjekke markedet.

For å se hvilket lånetilbud du kan få, kan du benytte deg av vårt skjema rett under her. Det er både uforpliktende og gratis å motta lånetilbud via oss.

Fyll ut låneskjema
Vi hjelper deg med å sjekke hvilke tilbud du kan få på billån, med ett skjema. Tjenesten er gratis og uforpliktende.

Tony Alexander Bakken Norgaard
Tony Alexander Bakken Norgaard
Tony Norgaard er innholdsprodusent hos Tjenestetorget. Han har en bachelor i medier og kommunikasjon fra Oslomet. Han har også studert bedriftsøkonomi ved Universitetet i Sørøst-Norge.  Han skriver hovedsakelig om lån og personlig økonomi, og har opparbeidet seg mye kunnskap på feltet.

Fyll ut låneskjema

Vi hjelper deg med å sjekke hvilke tilbud du kan få på billån, med ett skjema. Tjenesten er gratis og uforpliktende.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

  • Beskriv ditt behov
    Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
  • Få tilbud fra flere selskaper
    Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
  • Velg det beste tilbudet
    Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Fyll ut låneskjema
Vi hjelper deg med å sjekke hvilke tilbud du kan få på billån, med ett skjema. Tjenesten er gratis og uforpliktende.