Bredbånd
4 min lesetid
Sist oppdatert: 21 april 2024

Hva er fiber-internett?

Det finnes forskjellige typer bredbånd. Fiber er den nyeste teknologien som gir deg stabil ytelse og høy hastighet på internett. Fibernettet sender data i lysets hastighet, ikke lydens.
lys I fiber lilla blått rosa lys for å vise hastighet
Fiberbredbånd gir deg den beste internett opplevelsen – i lysets hastighet!

Fibernettet sine fiberkabler bruker lys i dataoverføringen. Derfor sies det at fiber overfører data i lysets hastighet, dette er mye raskere enn tidligere bredbånd som ADSL der data ble overført med lydens hastighet.

Vi er alle kjent med at lyset er raskere enn lyden; torden høres etter lynet har vist seg på himmelen.

Signalene i fiberbredbånd overføres i lysets hastighet og fiberoptikk er mye mer stabilt nett enn for eksempel trådløst bredbånd, tradisjonelt bredbånd eller mobilt bredbånd.

Fiberbredbånd har derfor like høy hastighet på både opp- og nedlasting. Har du ikke like god hastighet på nedlastning som opplastingshastighet, har du hybridfiber-bredbånd.

Hva er egentlig fibernett?

Fiberbredbånd gir deg kompromissløs teknologi rett inn i boligen din, men hva er det egentlig?

Fiber har ingen begrensinger, i motsetning til andre bredbåndstyper som ADSL (kobbernettet), trådløst bredbånd og mobilt bredbånd.

Siden fiber leverer data i lysets hastighet er det bedre enn de andre alternativene som får data via strøm, radiosignal eller mobilnett. Derfor er det kun avstanden inn til huset ved hybrid-fiber som kan sette begrensinger på internett opplevelsen siden hybrid-fiber benytter seg av kobberkabler inn til huset.

optisk fiber bilde av kabler med lys
Optiske fiberkabler. Sender data gjennom lyssignaler – du får oppleve internett i lysets hastihget!

Hvilken fiber hastighet trenger jeg?

Fiberbredbåndet kommer med ulike hastigheter til ulik pris, det er også forskjell mellom leverandørene, men du kan forvente deg å velge mellom disse alternativene:

 • 100 Mbps – Til deg med enkel nettbruk; som strømmer litt film og musikk og har noen videomøte når hjemmekontoret kaller.

 • 250 Mbps – Dersom dere er en liten familie som strømmer lite, er dette nok hastighet i måneden. 

 • 350 Mbps – Passer til en famile på 4 -5 som trenger kapasitet til flere tilkoblinger, samtidig som du kan strømme film i høy kvalitet. 

 • 600 Mbps – God til gaming, ekstra ytelse og god kvalitet og kapasitet til flere tilkoblinger. 

 • 1000 Mbps – Det beste markedet kan tilby: Surf i vei! 

Bedre internett?
Sammenlign fibernett fra forskjellige leverandrører – Få det beste og billigste tilbudet.

Fibernett fordeler

Internett er blitt like viktig som elektrisitet og vann. Fiber, eller fiberoptisk bredbånd, gir deg rask, sikker og stabil dataoverføring via spesielle optiske fiberkabler.

Fiber leverer en helt ny opplevelse:

 1. Du får den raskeste hastigheten på markedet.

 2. Stabilitet i nettet – ingen påvirking av ytre faktorer som vær og temperatur.

 3. Uendelig kapasitet – hastigheten er like god på opplastninger som nedlastninger.

 4. Ingen forsinkelser – Strøm film samtidig som du gamer!

 5. Det beste valget

Bredbåndsbruken har økt kraftig de siste årene og brukerne presser teknologien til å gi etter for forventingene våre. Fiberoptikk er det beste du kan få på markedet i dag.

Hvem kan få fiberbredbånd?

Bor du i enebolig, rekkehus, borettslag eller leilighet? Boligtypen din kan ha noe å si om du kan få lagt fiberkabler inn til boligen din.

Bytte til fibernett?
Sjekk om du kan få fiberbredbånd i ditt hjem

I leiligheter eller borettslag er det styret som bestemmer hvilken leverandør beboerne kan benytte seg av. styret forhandler en kollektiv avtale som skal være til fordel for beboerne, men det kan gå utover friheten til å velge selv.

Sjekk om du kan få fiberbredbånd

Fiberbredbånd utvides og fiberlinja bygges ut så de fleste i Norge kan få muligheten til å oppleve det lynraske nettet med fibertilgang, men noen må grave kabelen selv. Du kan sjekke med din lokale fiberleverandør hvor langt de har kommet med utbyggingen der du bor, eller du kan gå på bredbåndsleverandørenes nettsider og sjekke om de kan levere fiber til din adresse.

For å gjøre det enklere for deg å skaffe deg oversikt over bredbåndsmarkedet, tilbyr vi en sammenligningstjeneste hvor du kan fylle ut et enkelt skjema og motta tilbud fra flere bredbåndsleverandører samtidig. Tjenesten er gratis og uforpliktende.

Dersom du kan, og vil ha, fibernett må du som regel regne med en engangskostnad på installasjonen av fiberbredbåndet. Deretter kommer det en månedlig pris, som med tradisjonelt bredbånd, trådløst bredbånd eller mobilt bredbånd – du velger selv alternativet som best passer deg basert på hvor høy hastighet du vil ha.

Fiber eller trådløst bredbånd?

Det er kun fiber som trenger graving, med et trådløst bredbånd trenger du kun å installere en mottaker på boligen din for å få sterkere signaler på bredbåndet, mens med mobilt bredbånd får du med en ruter som skal gi bedre signal og ytelse.

Det er derfor lurt å sjekke ut kostnad for graving og om du kanskje kan spare på å heller benytte deg av et trådløst bredbånd. Dersom du ikke trenger den høyeste hastigheten fiber kan levere kan det trådløse nettet gi deg en ganske så god nett opplevelse

Likevel kan ikke 4G eller 4G+ måle seg med fibernettes hastighet og stabilitet. Fiber har uendelig kapasitet og du får oppleve internett på en helt annen måte når du har bredbånd via fibernett.

VISSTE DU AT: Flere og flere tilbyr trådløst og mobilt bredbånd. Disse alternativene benytter seg av mobilnettet. Når 5G utvides vil det trådløse bredbåndet kunne konkurrere med fibernettet.

Betal mindre for mer?
Sjekk om du kan få fiberbredbånd – Velg det beste og billigste, helt gratis og uforpliktende.
Kristine Margrethe Piñanez
Kristine Margrethe Piñanez
Kristine er innholdsprodusent hos Tjenestetorget. Hun har en master i journalistikk fra Oslomet. Hun har jobbet som innholdsprodusent i Scandinavian Technology Institute (STI) og som innholdsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG). Hun skriver artikler om blant annet bredbånd og eiendomsmegler.

Betal mindre for mer?

Sjekk om du kan få fiberbredbånd – Velg det beste og billigste, helt gratis og uforpliktende.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Betal mindre for mer?
Sjekk om du kan få fiberbredbånd – Velg det beste og billigste, helt gratis og uforpliktende.