Søk etter tidligere besvarte spørsmål: Kategorier 
Karakter: 2.9 (79 stemmer)
Publisert: 21.03.2009
Kategori: Regnskap
Ekspert: TM
Trond Melbye Trond Melbye
Autorisert Regnskapsfører
Aktiv Regnskap AS
Flere svar fra TM

Trond Melbye er autorisert regnskapsfører og driver eget regnskapsbyrå. Han svarer på spørsmål om regnskap og bokføring.

Tidligere besvarte spørsmål
Link til hjemmeside

Spør en ekspert på "Regnskap"

Kategori: Regnskap

Spørsmål:

Spørsmål om oppgavepliktig og ikke oppgavepliktig

Hva betyr oppgavepliktig?

Gjelder et enkeltmannsforetak (mva-fritt), som jeg skal hjelpe å føre regnskap for. Jeg har fakturert en kunde for oppdrag, med spesifikasjonene honorar, kjøring og diett. Når jeg så skal fordele dette i regnskapet (har begynt å bruke daTax Totaløkonomi), er jeg i tvil om hva som skal føres som oppgavepliktig og ikke oppgavepliktig av bilgodtgjørelse, parkering, diett (som er fakturert og mottatt).

Hva med kjøring i tjeneste som jeg skriver kjørebok på?

Tusen takk for svar.

IG
Svar:
Oppgaveplikten består i at du skal betale merverdiavgift av de tjenester og varer du leverer til andre.

Noe varer/tjenester er ikke avgiftspliktige, som f.eks varelevering til utlandet og undervisning og helsetjenester. Hudpleie er momspliktig mens massasje ikke er momspliktig- Foredrag på seminar er momspliktig mens undervisning ikke er momspliktig.

Når du sender en faktura til din kunde, skal du legge på moms både for tjenesten, porto og kjøring pluss evt utlegg da har hatt. Du selv får tilbake momsen på portoen du har kjøpt inn og på de varene du har kjøpt inn for videre levering til din kunde. Dersom du ikke legger på avanse/fortjeneste vil du kreve inn like mye som du har betalt for dette. men om du beregner en liten fortjeneste, må du betale moms av hele det utfakturerte beløpet men du får bare fradrag for det du har kvittering på.

Det du fakturerer ut er oppgavepliktig med mindre du kommer inn under et unntak. Du må registrere seg i avgiftsmantallet når du har en omsetning på mer enn 50.000 i løpet av en 12-måneders periode,

Før du når grensen på 50.000 skal du ikke legge på moms på fakturaen, men du får heller ikke fradrag for moms du selv betaler for varer/tjenester du kjøper. Se også momslovens paragraf 43. Hvis du har gjort feil må du også lese paragraf 44

Husk til slutt at for å hjelpe andre med regnskap mot betaling må du ha autorisasjon.

MVH
Trond Melbye

TM
Gi karakter: 12345678910 (1-10)

Tips en venn om denne siden
Del på: Del på facebook Del på kudos Del på del.icio.us Del på nettby Del på google