Søk etter tidligere besvarte spørsmål: Kategorier 
Karakter: 1 (3 stemmer)
Publisert: 27.08.2009
Kategori: Samliv
Ekspert: SO
Stein-Roger Olsen Stein-Roger Olsen
Daglig leder
Østlandske barne- og familietjenester
Flere svar fra SO

Stein-Roger Olsen er daglig leder for Østlandske barne- og familietjenester, og har lang arbeidserfaring innenfor barnevern, familievern, mekling, sosialomsorg, psykiatri og rusavhengighet. Olsen svarer på spørsmål knyttet til disse fagområdene.

Tidligere besvarte spørsmål
Link til hjemmeside

Spør en ekspert på "Samliv"

Kategori: Samliv

Spørsmål:

Inngåelse av samboerskap

Jeg lurer på hvordan jeg forholder meg til lovverket med tanke på at jeg nå bor sammen med en mann. Han er ikke far til mine barn, men vi venter et barn sammen til høsten. Vi har ikke gjort annet enn å melde flytting. Mine andre 3 barn får etterlatte pensjon etter sin avdøde far.

Jeg ønsker å registrere meg som samboer for ikke å gjøre noe galt i forhold til å motta ytelser jeg ikke har rett på, men på folkeregisteret og hos Statens Hus sier de det kun er en flyttemelding som gjelder.

Må man ikke registrere noe?? I så fall kan vel heller ingen komme og ta meg for å få bidrag for mine barn så lenge min samboer og jeg ikke har noen juridisk avtale??

Bare lurer jeg.

Kvinne 32, Østfold
Svar:
 Hei.

Det stemmer at det ikke finnes steder hvor man registrerer et samboerskap. Spørsmålet om etablering av et nasjonalt samboerregister ble vurdert av Samboerutvalget i NOU 1999: 25. Utvalget gikk ikke inn for et slikt register. Utvalget mente et frivillig samboerregister ikke ville fange opp alle samboere, selv ikke samboerpar som åpenbart ville ha spesiell nytte av en slik ordning. Et obligatorisk register ville kreve kontrolltiltak som vanskelig kunne gjennomføres uten å bryte med respekten for folks privatliv. Samboerutvalgets mente det var tilstrekkelig at samboere avkreves egenerklæring om sin samlivsstatus i tilfeller der det er nødvendig for få fastsatt rettigheter og plikter.

For at du skal være trygg på at du ikke kommer i en uheldig situasjon i forbindelse med ytelsene som blir gitt, bør du melde fra om samboerskapet til NAV (en egenerklæring) som nevnt over. I erklæringen bør det også fremkomme hva slags ytelser som mottas per idag.

MVH
Stein-Roger Olsen

SO
Gi karakter: 12345678910 (1-10)

Tips en venn om denne siden
Del på: Del på facebook Del på kudos Del på del.icio.us Del på nettby Del på google