cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Strøm
3 min lesetid
Sist oppdatert: 17 oktober 2023

Slik sjekker du dagens strømpris

Lurer du på hvordan du sjekker dagens strømpris? Det er ikke så vanskelig som man kanskje skulle tro å få oversikt over strømprisene, time for time, dag for dag. I denne artikkelen finner du ut hvordan.
Dagens strompris
Hvordan sjekke dagens strømpris: Strømprisen avgjøres av ulike faktorer, men det er heldigvis en enkel sak å finne ut hva dagens strømpris ligger på.

Dagens strømpris avhenger av en rekke faktorer, blant annet hvor i landet du bor, været og nyheter. Men du trenger heldigvis ikke å gjøre slike beregninger på egenhånd for å finne dagens pris.

Du kan enkelt sjekke både dagens strømpris og historiske strømpriser på strømleverandørenes nettsider. Alt du trenger å gjøre er å skrive inn postnummeret ditt, og du vil få servert dagens spotpris i ditt område.

Videre i denne artikkelen kan du lese mer om hvordan strømprisen fungerer, hvilke faktorer som spiller inn, samt om du bør vurdere fastpris eller spotpris i strømavtalen din.

Dagens spotpris på strøm finner du på kraftbørsen

Det er den nordiske kraftbørsen Nord Pool som norske strømleverandører kjøper sin strøm fra. 

Prisene på strøm som handles på kraftbørsen kalles spotpris. Denne prisen er det strømleverandører betaler produsenter av strøm, som de videre selger til deg for samme pris. Spotpris varierer fra time til time i takt med tilbud og etterspørsel, hendelser i nyhetsbildet, været og mer.

Et eksempel kan være en vinter som er mildere enn normalt. Det vil antakeligvis føre til lavere strømpriser, da vi ikke vil trenge like mye strøm for oppvarming. 

Har vi derimot en tørr sommer og en ekstra kald vinter kan du regne med at strømprisene stiger.

Historiske strømpriser - utvikling

Det finnes gode grunner til å være klar over utviklingen av historiske strømpriser. Eksempelvis om du vurderer å ha en strømavtale med fastpris over en med spotpris.

Fastpris VS spotpris

Dersom du tegner en strømavtale med fastpris får du mer forutsigbarhet og trygghet i budsjettet. Siden strømleverandøren setter en fast pris på strøm per kWh, unngår du potensielle ekstreme svinginger i strømprisen, som du vil få med spotpris. Men haken ved dette er at du betaler litt ekstra for denne tryggheten. Historisk sett har vært billigere å ha strømavtale med spotpris over tid.

Du må rett og slett ta en vurdering på hva som er viktig for deg - tryggheten som ligger i en forutsigbar utgift, eller potensialte for å spare mer penger avtale på lengre sikt. 

Historiske strømpriser er også enkelt å finne frem til på strømleverandørenes nettsider. 

Strøm til spotpris

Om du har strømavtale med spotpris vil du i tillegg til spotpris betale et påslag til leverandøren du har avtalen med.

Påslag er et fast beløp du betaler leverandøren per kWh. Denne er ulik fra selskap til selskap og deres ulike strømavtaler.

Nettleien kommer i tillegg til dette. Det er ikke mulig å bytte nettselskap, ettersom det er kun et selskap som drifter og vedlikeholder strømnettet i et område. Hos Nordpool, den nordiske kraftbørsen, kan du sjekke strømpriser time for time. Dette er innkjøpsprisen som strømselskapene går etter.

På nettsiden deres kan du sjekke hva som er strømpriser i dag. Enten time til time, dag til dag og helt opp til år til år.

I tillegg har kraftselskapene oversikter på sine egne nettsider.

Bytt strømleverandør via Tjenestetorget

Hvis du ønsker å spare tid, kan du benytte deg av vårt skjema for strøm. Da lar du flere kraftselskap konkurrere om å få deg som kunde. Da kan du sammenligne strømpriser og se om du kan få billigste strømavtale.

Finner du et tilbud med mer billig strøm, er det enkelt å bytte strømleverandør. Du kan lese mer om hvordan du bytter strømleverandør her.

Sammenlign strømavtaler
Sjekk om du kan spare penger på å bytte strømleverandør, helt gratis og uforpliktende.

Tony Alexander Bakken Norgaard
Tony Alexander Bakken Norgaard
Tony Norgaard er innholdsprodusent hos Tjenestetorget. Han har en bachelor i medier og kommunikasjon fra Oslomet. Han har også studert bedriftsøkonomi ved Universitetet i Sørøst-Norge.  Han skriver hovedsakelig om lån og personlig økonomi, og har opparbeidet seg mye kunnskap på feltet.

Sammenlign strømavtaler

Sjekk om du kan spare penger på å bytte strømleverandør, helt gratis og uforpliktende.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

  • Beskriv ditt behov
    Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
  • Få tilbud fra flere selskaper
    Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
  • Velg det beste tilbudet
    Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Sammenlign strømavtaler
Sjekk om du kan spare penger på å bytte strømleverandør, helt gratis og uforpliktende.
Denne nettsiden bruker cookies for analyse- og markedsføringsformål.
Les mer