Group 2 Date icon Flag - Denmark Copy 2 Icon input - Get Location Icon input - Email # Icon input - Phone Icon input - Place Group 6 ICON BLUE

Vurderer du å bytte bolig?

Vurderer du å bytte bolig?
4.5 (89.76%) 41 votes

 

Linda Therese Stadeløkken

Uansett hvor du er i prosessen med å bytte bolig, er det mange spørsmål som melder seg før du sitter med de nye nøklene i hånda.

Når er det best å selge?

De siste årene har det som oftest vært oppgang i boligmarkedet på begynnelsen av året. Resten av året har prisene gjerne fortsatt å øke eller flatet ut.

– Akkurat nå er det stort sett jevnt bra hele året, men i utgangspunktet noe roligere i sommerferien og mot jul og nyttår, sier eiendomsmegler Espen Strøm. Han er daglig leder i Aktiv Eiendomsmegling Innlandet som driver Aktiv-kontorer på Hamar, Elverum, Ringsaker og Gjøvik.

– I de rolige periodene kan det være bra å kjøpe, men det viktigste er vel å finne en bolig man vil ha. Vi bytter bolig oftere nå enn for bare en halv generasjon siden, så det er mye mer rotasjon i markedet, opplyser han.

Kjøpe eller selge først?

Om det lønner seg å kjøpe eller selge først avhenger av boligmarkedet der du skal kjøpe og der du skal selge.

Hvis boligene omsettes raskt begge steder, kan du sannsynligvis trygt kjøpe først – i hvert fall hvis du har et attraktivt salgsobjekt.

Omsettes boligene sent der du skal selge, men raskt der du skal kjøpe, bør du antakelig selge først, og vice versa.

Det er ikke noe fasitsvar på om man skal selge eller kjøpe bolig først.
– Dette er situasjonsavhengig, sier Strøm.
– Alle kunder er forskjellige og har ulik økonomi.

Lurer du på pris på en eiendomsmegler?

Prisene varierer naturligvis fra meglerfirma til meglerfirma, i tillegg til hvor du skal selge i landet og verdi på bolig.

Det lønner seg derfor å sammenligne priser fra flere eiendomsmeglere i ditt område. På den måten vil du sikre deg best mulig tilbud. Husk også å sjekke hva som er inkludert i prisen i forhold til prospekt og så videre.

Dette kan du raskt og enkelt gjennom Tjenestetorget. Du vil dermed bli kontaktet for å avtale et møte for verdivurdering.

En verdivurdering er nødvendig for å vurdere hvor mye en eiendomsmegler vil koste totalt sett.

Fordeler med å kjøpe først

 • Du har tid til å kjøpe en bolig du virkelig vil ha.
 • Du kan flytte rett fra solgt til kjøpt bolig.

Ulemper med å kjøpe først

 • Du kan bli sittende med to boliger. Denne risikoen kan du eventuelt redusere ved å få en overtakelsesdato litt frem i tid.
 • Du kan bli nødt til å akseptere et lavere bud når du selger.

Fordeler med å selge først

 • Du risikerer ikke å bli sittende med to boliger.
 • Du får absolutt oversikt over egenkapitalen.
 • Du slipper mellomfinansiering.
 • Du har mulighet til å handle raskt når drømmeboligen dukker opp.
 • Du trenger ikke selge fort og har mulighet til eventuelt å vente på rett kjøper eller pris.
 • Hvis det går en del tid mellom salg av bolig og kjøp av ny, og boligprisene på denne tiden har sunket, kan du kanskje tjene på å vente med å kjøpe – avhengig av hva ventetiden har kostet deg.

Ulemper med å selge først

 • Det kan hende du må flytte ut før du kan flytte inn i ny bolig. I så fall blir det to flytterunder hvor du kanskje må leie i mellomtiden og kanskje oppbevare eiendeler på lager.
 • Du kan oppleve tidsnød, bli stresset og ende opp med å kjøpe enn annen bolig enn den du egentlig vil ha.
 • Hvis det tar tid å kjøpe ny bolig, kan det hende du må kjøpe i et annet marked enn du solgte i. Hvis boligprisene går opp i mellomtiden, og du i tillegg har utgifter til husleie, kan du tape mye penger.

Hvordan velge megler?

Hvordan skal du velge riktig eiendomsmegler? Her er 6 tips for hvordan du finner den beste megleren når du skal selge bolig.

read more