Group 2 Date icon Flag - Denmark Copy 2 Icon input - Get Location Icon input - Email # Icon input - Phone Icon input - Place Group 6 ICON BLUE

Verdt å vite om FG-godkjent alarm

Verdt å vite om FG-godkjent alarm
4.6 (91.43%) 35 votes

 

Linda Therese Stadeløkken

Dagen er her og du har bestemt deg for å installere alarm i boligen din. Hva er det viktig å vite om denne tjenesten før du blar opp tusenvis av kroner?

Det finnes et hav av forskjellige typer alarmer på markedet og det er ikke alltid enkelt å vite hva slags type alarm du skal velge. Alarmselskapene reklamerer stort om sitt eget produkt og det er lett å gå seg vill blant alle aktørene og de ulike alarmtypene.

FG-godkjent alarm

Det finnes som sagt en rekke forskjellige alarmer der ute. Hvor skal du begynne å lete? I Norge har vi noe som heter Forsikringsselskapenes Godkjenningsnemd (FG). FG ble opprettet på 70-tallet av norske forsikringsselskap. Målet var å kunne utarbeide og godkjenne sikringsutstyr og foretak for å kunne minske risikoen for brann- og innbruddskader.

FG har som mål å ivareta medlemmenes interesser i forhold til myndigheter, sikkerhetsselskaper og andre organisasjoner. Et FG-godkjent produkt skal holde tilfredsstillende kvalitet i forhold til sikkerhet, behov og utførelse. Samtlige FG-godkjente alarmer tilfredsstiller forsikringsselskapenes krav til sikkerhet og er grundig testet av fagpersoner i FG.

Rabatt på forsikringspremie

Ved bruk av FG-godkjent alarm kan du spare penger. Noen forsikringsselskaper tilbyr rabatt på innboforsikring og andre gir reduksjon på egenandel dersom skaden skulle være ute. I begge tilfeller er det viktig å sette seg inn i hvilke FG-regler forsikringsselskapet krever er oppfylt for at forsikringen skal være gyldig. Dette kan for eksempel være at låsen i boligen din er FG-godkjent eller at det er installert FG-godkjent alarmsystem. Forsikringspremien reduseres fordi en slik alarm reduserer risikoen for innbrudd betraktelig.

Dersom du allerede har en FG-godkjent alarm bør du opplyse om dette til ditt forsikringsselskap for å se hvor stor reduksjon du vil få på innboforsikringen din. Forhør deg med flere forsikringsselskaper og finn ut hvem som gir størst rabatt i forhold til FG-godkjent alarm. Du kan også spare penger på bilforsikringen din dersom du har FG-godkjent alarm i bilen.

Hvorfor FG-godkjent alarm?

De fleste norske alarmselskapene som selger boligalarm med abonnement har FG-godkjente alarmsystem. Dersom du ikke ønsker abonnement må du på forhånd sjekke om denne alarmtypen er FG-godkjent. De fleste sikringsselskaper anbefaler FG-godkjent alarm ettersom den både har høy kvalitet og gir rabatter på forsikringen din.

Det kan være svært lønnsom å investere i en alarm. Ikke bare på grunn av innbrudd, men også fordi alarmer i dag varsler om brann og vannlekkasje.  Alarmen kan også fortelle deg om barna har kommet hjem fra skolen eller om eldre som trenger hjelp. Ved slike behov er det viktig at alarmen fyller tilfredsstillende krav til kvalitet.

FG-godkjenning, regler og krav

Forsikringsselskapenes Godkjenningsnemd har en rekke regler og krav til et FG-godkjent innbrudd og overfallsalarmsystem. Reglene omfatter krav til installasjonen, vedlikehold, utførelse og gjennomføring. Samtidig omfatter reglene også dokumentasjon for bolig- og næringsinstallasjoner. Her er en enkel oversikt over hva Forsikringsselskapenes Godkjenningsnemd har som krav i forhold til alarmsystemer i bolig.

Egne regler for innbrudd, brann og vann

Boligalarm har egne regler for innbrudd, brann og vann. Det kreves blant annet at utførelse og installasjon av et innbrudd- og overfallsalarmsystem kun kan gjøres av fagpersoner med kunnskap om alarm og svakheter ved bolig i form av inntrengingsveier ved innbrudd. Når et slikt alarmsystem skal installeres må planlegging og utførelse gjøres i samarbeid med bruker. All brukerveiledning som skal leveres med alarmsystemet skal være skrevet på norsk.

 

FG sin grad av sikkerhet

I forhold til sikkerhet deles denne opp i tre grader. Kun grad én brukes i boliger.

 

Strengt med installering

Kun alarmselskap med FG-godkjenning kan installere alarmsystemet og er ansvarlig for installasjonen, registreringen og videre vedlikehold. Et FG-godkjent konsulentfirma kan også planlegge utførelsen med kan ikke utføre selve installasjonen eller vedlikeholdet.

Alle komponenter må være godkjent

Alle komponenter i et slikt alarmsystem skal være FG-godkjent. Komponenter som oppfyller krav til en høyere grad kan benyttes i alarmsystemer med lavere grad. Men komponenter ment for lavere grad kan ikke benyttes i systemer av høyere grad.

 

Hensikten med alarmsystem

FG-reglene sier noe om hva som er hensikten med å installere et alarmsystem og hvordan evakuering og begrensning av skade kan gjøres på et tidlig stadium. Videre sier reglene noe om hvor alarmen skal være og på hvilken måte den utløses ved innbrudd, vannskade eller brann.

 

Regler for ulike signaler

Det er klare regler og krav om hva slags signal alarmen skal gi for spesielt å skille mellom innbrudd, vannskade, brann og nødhjelp. I tillegg skal denne varslingen gjøres med godkjent utstyr og overføres til godkjente alarmsentraler. I tillegg er det særskilte regler om lyd og tidsbruk i forhold til brannalarm.

Pris på boligalarm

Det er mange tilbydere av boligalarm der ute – og prisforskjellene er store. Én ting er pris, men det er også forskjell på hva du får fra hver enkelt selskap i prisen de gir deg. Sett deg derfor også inn i vilkårene i avtalen.

For å gjøre sammenligningen enklere har Tjenestetorget lagd en tjeneste som hjelper deg å spare masse tid. Du fyller kun ut ett skjema og velger hvilke selskaper du ønsker å sende skjemaet til. Du vil dermed bli kontaktet av de du har valgt med et tilbud basert på samme informasjon.