Group 2 Icon input - Place

Varmepumpe: Slik får du mindre strømforbruk

 

Linda Therese Stadeløkken

Sparepærer og sparedusj er vel og bra. Men oppvarming utgjør opptil 50 prosent av strømkostnadene i en norsk bolig. Eier du en bolig på 200 kvadratmeter kan du ifølge ENØK spare 4 400 kroner årlig på å senke temperaturen fra 23 til 21 om dagen, samt fra 21 til 17 grader om natta.

Tilskudd fra Enova

På grunn av kaldt klima og dyr strøm, kan en varmepumpe være noe av det mest effektivt du gjør for husets totaløkonomi. En vanlig luft til luft varmepumpe koster fort 15 000 – 25 000 kroner per pumpe inkludert montering. Men den kan spare deg for opptil 60-70 prosent av energibehovet til oppvarming. I tillegg gir enkelte kommuner tilskudd til kjøp av slike pumper.

Enova gir støtte til en rekke ENØK-tiltak. For vann til luft varmepumper kan du få tilbake hele 25% av dokumentert totalkostnad, inkludert merverdiavgift. Du har rett til å få tilbake maksimalt 10 000 kr for en luft-vann varmepumpe, men har den i tillegg energimåler for strøm og varme, økes maksimalt beløp til 20 000 kr.

Smarte tips

Det er en rekke ting du må tenke gjennom før du faktisk har varmepumpen montert i hus. Her er noen smarte tips på veien.

Hvilken varmepumpe bør du velge?

Vurder om luft-til-luft-varmepumpe er lønnsomt for deg eller om du bør gå for en luft til vann, som er dyrere. Det er flere forhold som bestemmer hvor lønnsomt en slik investering er, blant annet geografi (mest lønnsomt i typisk ”Vestlands-klima”). Men husets evne til isolering, samt innvendig romløsning er viktig. Er det for eksempel mulig å montere innedelen slik at den dekker mest mulig av etasjene, som ved trappa?

Få gratis befaring

Du får gjerne tilbud om gratis befaring av en varmepumpeforhandler. Det er smart. På denne måten kan dere sammen sjekke hvor egnet akkurat din bolig er for varmepumper, og hvilken løsning som er mest effektiv. Du må imidlertid ha i bakhodet at forhandleren selvsagt ikke er helt objektiv, de ønsker jo å selge. Det er likevel nyttig for å kartlegge for eksempel hvor pumpen kan plasseres. I tillegg bør du jo få et konkret overslag over pris på pumpe og montering.

Ta hensyn til plassering

Varmepumper bråker litt. Hvorvidt det er sjenerende er ganske så individuelt. Besøk gjerne noen som allerede har installert en pumpe og sjekk om du kan leve med støyen. Pass derfor på hvor dere monterer utedelen, ikke stol på at montøren velger best løsning. Ikke sett den nær soveromsvinduet deres eller barnas, og respekter at også naboen skal kunne sove med åpent vindu.

Montør er å foretrekke

Det er fullt mulig å shoppe pumpe selv og så ta kontakt med montør, men generelt er det nok en del fordeler med å bestille dette samlet av samme forhandler, så blir det lettere å få gjennom en eventuell reklamasjon seinere, uten at montøren skylder på pumpa og forhandler skylder på montøren. Be om et fullstendig pristilbud, inkludert full montering. Derfor er det lurt å be om befaring på forhånd, slik at montør kan se eventuelle hindringer som man må ha ekstra betalt for. Sjekk at eventuelt elektrisk merarbeid er inkludert for eksempel hvis det må legges opp en ny kurs.

Få tilbud på varmepumpe

Det er mange merker å velge mellom blant varmepumper. Derfor er det lureste å kontakte ulike leverandører slik at en fagkyndig finner en varmepumpe som passer best til deg og ditt behov. For å gjøre dette enkelt har Tjenestetorget laget et tjeneste der du kan gjøre dette – kjapt og enkelt. Du fyller kun ut skjemaet under og velger hvem du ønsker tilbud fra. Du vil dermed bli kontaktet for å avtale eventuell befaring og et tilbud.

Få dekket kostnader til ny varmepumpe

Vurderer du å bytte til varmepumpe? Det finnes ulike støtteordninger avhengig av hvilken type oppvarming du bytter fra og hvilken type varmepumpe du velger. Her finner du litt hjelp på veien, i tillegg kan du innhente og sammenligne tilbud fra flere varmepumpeleverandører.

read more