Group 2 Date icon Flag - Denmark Copy 2 Icon input - Get Location Icon input - Email # Icon input - Phone Icon input - Place Group 6 ICON BLUE

Varmepumpe: Best i test 2019

Varmepumpe: Best i test 2019
3.9 (78.57%) 112 votes

 

Linda Therese Stadeløkken

Det er en rekke varmepumpe-modeller på markedet, men det gjelder å finne varmepumpen som er best i test i 2019. I dag har 850 000 boliger varmepumpe, derav luft-luft er mest populært. De beste varmepumpene er: Panasonic HE9PKE (Flagskip), Mitsubishi Electric Kirgamine Hara 6,6 (FH35), General Vinterkongen 14/ASHG14LMCB, Daikin Synergi 35, General Design 14/ASHG14LTCB, General Design 12/ASHG12LTCB, Panasonic VE12/Heatcharge, Panasonic VE9/Heatcharge.

Luft-luft varmepumpe

Det finnes en rekke varmepumper ute på markedet, og salget har gått opp de siste årene. Ifølge Norsk varmepumpeforening, NOVAP, er det hele 850 000 boliger med varmepumpe i dag. Det finnes en rekke forskjellige typer: avtrekkspumpe, grunnvannsvarmepumpe, sjøvannsvarmepumpe, jordvarmepumpe, bergvarmevarmepumpe, luft/vann varmepumpe og luft/luft varmepumpe. Det er sistnevnte vi skal ta for oss i artikkelen her.

 

Slik finner du beste varmepumpe

Til forskjell fra en tradisjonell ovn som lager ny varme, vil en varmepumpe, eller luft-varmepumpe, bruke varmen som finnes i omgivelsene.  Det som er viktig å ha i bakhodet er hva du har bruk for, og hvilke modeller som er tilpasset akkurat ditt behov. Kanskje du skal ha en til å varme opp eneboligen under vinteren? Mens noen andre skal ha for en leilighet på 2-3 rom. For øvrig er ikke størrelsen på boligen det eneste man må tenke på. Her kommer det en liten guide til deg som er på jakt etter en varmepumpe, og hvilken som er best i test nettopp til deg!

Spørsmål før du skal kjøpe varmepumpe:

 1. Hva slags klima bor du i?
 2. Ønsker du en veggmontert eller en gulvmontert?
 3. Hva tenker du rundt pris?
 4. Hvor kraftig pumpe har du behov for?
 5. Tanker rundt rengjøring og vedlikehold?
Varmepumpe best i test

Blant varmepumper som er best i test, kan du finne en som passer ditt behov og din bolig

Hvordan en varmepumpe fungerer

Som du kan se av bilde, er det et lukket kretsløp bestående av kompressor, kondensator, strupeventil og fordamper. Arbeidsmediet trykkes sammen av en pumpe, kompressoren. Når trykker øker, blir mediet varmere. Kokepunktet stiger når trykket stiger. Deretter går arbeidsmediet gjennom en kondensator, et nettverk bestående av tynne rør.  Her varmes arbeidsmediet opp av dette nettverket med rør. Videre avgir rørene varme til omgivelsene. Deretter fortsetter prosessen til å avkjøle rørene ved hjelp av omgivelsene, arbeidsmediet blir flytende og kondenserer. Når væsken går gjennom strupeventilen synker trykker og arbeidsmediet vil gradvis fordampe. Og slik fortsetter prosessen om og om igjen.

Arbeidsmedier som blir brukt i dag er ammoniakk, karbondioksid og hydrokarboner. Ammoniakk gir høy temperatur, mens karbondioksid har spesiell termodynamiske egenskaper.

To deler: Inne og ute

En luft, eller luft-varmepumpe, består av to deler: en inne- og en utedel. Disse knyttes sammen med forbindelser av kjølerør og elektriske kabler. Den delen som skal stå inne bør kunne spre varme fritt videre til andre rom. Dersom boligen har flere etasjer, er det en fordel å plassere varmepumpen nederst, gjerne i nærheten av en åpen trapp. Om dette ikke skulle la seg gjøre, er det også en mulighet å installere flere inne-deler. En montør og leverandøren hjelper deg gjerne med å finne den beste plasseringen og valg av hvilken type innedel, eller deler, som skulle passe best i ditt hjem. Husk også at det kan gi litt støy, selv om de har blitt mer lydløse gjennom årene. En annen ting som man kan ha i mente, er at på sommerstid kan en varmepumpe reverseres, altså brukes til å kjøle ned boligen om dette er nødvendig. Prosessen bak dette er at fuktigheten i luften kondenseres til vann, så om du skal ha en slik på sommerstid må du passe på at innedelen har drenering. Sist obs obs, er at strømforbruket vil gå opp ved å bruke den til å kjøle ned boligen. Da reduserer du gevinsten varmepumpen ellers gir.

Utedelen bør også plasseres strategisk slik at den er energisparende på sikt. Denne delen lager vibrasjonstøy, og bør derfor aller helst monteres på et stativ på bakken, et feste til grunnmuren, utehus eller lignende. Her er det også noen små ting du må huske på:

 • Sjekk snødybden
 • Ha god drenering vekk fra huset, da det vil bli nødvendig med avriming på utedelen for vedlikehold
 • Skjermet mot været, særlig nedbør og vind.
 • Tenk på dine naboer eller andre stedet støy kan virke skjemmende.
Finn varmepumpen som er best i test

En varmepumpe består av to deler. En innedel og en utedel

Fordeler og ulemper ved å ha en varmepumpe

Varmepumpen har termostatstyring, er lett å installere og kan også etter-installeres senere. Det er kun moderate kostnader ved anskaffelse, som blir en investering i forhold til senere energibesparelse når man ser det på sikt. Velger du å skaffe deg en luft-varmepumpe vil du også ha glede av denne på sommeren på de varmeste dagene. Da settes den i revers og kjøler godt ned. På vinterstid gir den en stødig varme, samtidig som den filtrer vekk støvpartikler.

Før anskaffelse må også ulempene tenkes igjennom. En varmepumpe er kun en punktoppvarmingskilde, og fungerer best ved åpne løsninger i boligen. Dersom du har mye dører eller lukkede avdelinger, kan det være mindre energibesparende og ikke gi like god stødig varme rundt i boligen. I tillegg vil en varmepumpe ha lavere ytelse når det er størst behov for varme inne, ettersom det er lite varme å hente uten ifra på de aller kaldeste vinterdagene. Videre må det ved lavere temperatur enn 2-5°C utføres avriming. Dersom luften er svært fuktig og saltholdig vil dette forkorte levetiden. For å vedlikeholde må også luftfilteret på inne-delen støvsuges eller byttes med jevne mellomrom for opprettholde effektiviteten til å spre varme.

Avriming på coilen på utedelen må gjøres fra tid til annen. Da snus prosessen for å smelte isen. En pumpe uten et slikt system vil ikke være veldig brukbar her i landet, så dette er noe du bør sjekke at er mulig før du kjøper.

Dette kan du spare

Ved korrekt bruk av anlegget, riktig montering og oppsett, vil man kunne spare på lang sikt. Dette er fordi en varmepumpe lager mer energi enn den vil forbruke. Per kilowattime vil varmepumpen avgi tre kilowattimer varme. Investeringen av en god pumpe vil ligge på 15.000-30.000kr (inkl. montering). Avhengig av bruk og vedlikehold vil den ha en levetid på 10-15år. Hvor mye de ulike modellene bruker av strøm vil også variere. Dette påvirker jo selvfølgelig da hvor mye du har mulighet til å spare. Med noen modeller følger det også med en del innstillinger, der bruken av disse vil variere med tanken på bruk av strøm og hvor hardt du kjører pumpa. Du kan spare 25-30% strømbruk sammenlignet med elektrisk oppvarming. Blant innstillinger som er vanlig at følger med, har vi en som er hel-automatisk. For å spare mest mulig kan det være lurt å stille den inn på oppvarming, ikke hel-automatikk. Da slipper du at pumpen begynner å bruke energi på å kjøle ned temperaturen ved registrert varme i boligen din fra eksempel sola. Særlig om høsten går temperaturen opp og ned i løpet av døgnet, da kan luft-varmepumpen justere seg svært mye og bruke mer energi enn strengt tatt nødvendig.

Videre er det også en innstilling som heter nattsenking. Denne er ikke å anbefale, da pumpen vil jobbe aller best om den får gå kontinuerlig. Noe som også vil gjøre at den leverer best årsvarmefaktor og det gir en bedre levetid. Dersom du velger å sette den på en slik innstilling bør du være klar over at da må pumpen jobbe hardere på morgningen for å få opp temperaturen i boligen. Dette resulterer i mindre energi spart. Dersom du ønsker å få temperaturen noe ned, kan du sette på ”stillemodus” og pumpen vil gå roligere og gi mindre varme. Dette kan være et bedre alternativ på nattestid for da vil også lydnivået gå ned.

Gulvmodell eller veggmodell?

Veggmodellene er ofte de rimeligste, og gir deg samtidig størst valgmulighet. De er også blant de vanligste, og monteres gjerne høyt på veggen, med få hindre for luftstrømmen. De vil i tillegg fordele varme på en effektiv måte. På den andre siden vil en gulvmodell være mindre synlig og fremtredenen. Ofte er den også noe mer stillegående. Forskjellene er ikke veldig store, og vil stort sett være en smakssak.

Fordeler ved veggmodeller er at på grunn av den friere banen med utblåsningsluften vil rommet varmes opp på kortere tid, jevnt over stødig og mer effektivt. Noen av de dyrere modellene har installert en sensor som registrerer ulike temperaturer i rommet og er programmert til å velge de kaldere områdene som første prior. Andre fordeler er at en slik modell ikke vil ta gulvplass, og at det er gode muligheter for også bruk av kjøling. Det er mindre støv høyt oppe, så du må gjøre mindre vedlikehold på støvfilteret. På den andre siden så er jo dette noe som må gjøres ved jevne mellomrom, og på en gulvmodell er det lettere tilgang.

Estetikken er klart den største fordelen blant gulvmodellene. De er både mindre synlig og påfallende, men de vil ta gulvplass. Monteringen er også noe annerledes, der de to delene er montert i mer lik høyde både ute og inne. Dette gjør da at sammenkoblingen, rørstrekken mellom de, vil bli redusert. Disse modellene gir fra seg mindre lyd, noe som kan komme godt med for deg som ønsker å ha det så stille som mulig. Hvis man velger blant de øvre modellene for gulv-monterte varmepumper vil noen ha to ulike vifter. Da kan man koble ut den ene for å redusere lydnivået og det blir enda mindre støy (dette gjøres også automatisk av pumpen ved enkelte innstillinger). Er du av typen som liker å tråkke på varmt gulv, vil denne kunne gi deg noe gulvvarme i tillegg. Dette vil ikke en veggmodell gjøre på samme måte. Det er også mulighet for dobbelt utblåsning med varme både bortover og opp. For å få noen av de samme opplevde godene med en veggmodell kan denne også settes opp lavt. Dette kan dog være utfordrende fordi disse ikke er beregnet til å blåse luft oppover.

Når det gjelder rensing av filteret for gulvmodellene er dette noe som må gjøres oftere fordi det er gjerne her støvet samler seg. Det er viktig at disse støvfiltrene rengjøres for god luftkvalitet og best yteevne. En gulvmodell vil være enkel å rengjøre eller støvsuges, men må altså gjøres oftere.

Styrke og kraft

Hvor kraftig varme pumpe du trenger er avhengig av hvor stor omkrets det er på boligen og hvordan isoleringen er. Bor du i et kaldt område, med dårlig isolering så må du gjerne ha en kraftig pumpe på 3-5 kW, eller opp imot en på 5-6kW. Trenger du derimot bare pumpe til en liten leilighet for å fyre, og som kun er et supplement, kan du klare deg med hva man kaller en standardpumpe. Disse ligger på 2-3 kW.

Lurer du på hva årsmiddeltemperaturen ligger på i ditt området kan du gå inn på Yr, Storm eller SSB. Under ser du en liten liste for Norges ti største byer fra forbrukerrådet.

Norges ti største byer har følgende årsmiddeltemperaturer (grader Celcius):

 1. Oslo (Studenterlunden): 6,2
 2. Bergen: 7,6
 3. Trondheim: 5,6
 4. Stavanger: 7,5
 5. Kristiansand: 7,0
 6. Fredrikstad: 6,4
 7. Tromsø: 2,5
 8. Sandnes: 7,3
 9. Drammen: 5,5
 10. Sarpsborg: 6,2

Kilder: Meteorologisk institutt, Statistisk sentralbyrå (SSB)

Kjøpe varmepumpe – sjekkliste:

 1. Varmefaktor – COP. Forholdet mellom effekten og tilført effekt: Varmeproduksjon vs. Strømforbruk.
 2. Årsvarmefaktor – SCOP. Dette er tilsvarende som over, men sett på årsperspektiv. Jo høyere SCOP score, desto lavere vil strømregningen for din del være. Produsentene er bare pålagt å oppgi SCOP for tempererte soner.
 3. Deklarert effekt – hvor mange kilowatt varme varmepumpen kan levere ved noen temperaturer. Jo høyere ute temperaturen er, desto mer varme vil også varme-pumpen kunne gi. Det er derfor når gradene på gradestokken faller at man vil se tydelige forskjeller mellom ulike modeller.
 4. Dimensjonerende effekt er oppgitt for -22 og -10. Laveste garanterte driftstemperatur blir oppgitt fordi noen steder i Norge kan temperaturen bli svært lav på vinterstid. To leverandører som takler driftstemperatur ned til -30 er Fuji Electric og Panasonic (andre sterke aktører er LG og Mitsubishi). Andre produsenter ligger på rundt -15 grader garantert.

I utgangspunktet vil man ikke klare seg med dette som en varmekilde alene.  Dersom du har en liten leilighet så kan det gå, men ved en større bolig vil varmen forsvinne oppover og kjelleren blir veldig kald.

Viktig å tenke på ved valg av varmepumpe

Går du etter pris og ønsker størst valgmulighet, må du velge en veggmodell. Leter du også etter en fordeling av varmen på en effektiv måte er dette riktig modell. Er vedlikehold en faktor, vil også denne typen ha noe mindre krav til vedlikehold. Husk uansett at du må bytte filter, og her er det litt vanskeligere å komme til enn ved en gulvmodell. Er støy noe som er viktig for deg, velger du en stillegående gulvmodell. Er du også personen som ønsker at det gjerne er litt varmt i gulvet, vil dette være riktig valget. Når det gjelder renhold må dette gjøres oftere her, men det vil til gjengjeld gi deg god varmluft og luftkvalitet. Begge må avrimes på utedelen etter behov. Da snus prosessen og blir som et aircondition-anlegg. Pass derfor på at uansett hvilken modell du ønsker, at dette er en mulighet. Da kan du også bruke den på sommeren for kjøle ned boligen.

Bor du kaldere steder i Norge og trenger en kraftig pumpe går du for 3-5kW (eventuelt 5-6kW). Har du en slik pumpe som et supplement eller for en mindre bolig holder 2-3kW.

Beste varmepumpe

Akkurat hvilken varmepumpe som er best i test, avhenger av følgende faktorer:

 1. Klimasone – Hvor kaldt er det der du bor?
 2. Modell – Ønsker du gulvmodell eller veggmodell?
 3. Boligstørrelse – Hvor kraftig varmepumpe trenger du?
 4. Ytelse – Ønsker du den med best ytelse, eller å gjøre et kompromiss på ytelse versus pris?

Ved å svare på disse punktene, vil det være mye enklere å finne den varmepumpen som passer deg og ditt behov best.

Best i test varmepumpe

Finn varmepumpen som er best i test for deg og ingen andre.

Varmepumper best i test i 2019

Modell Pris COP
Mitsubishi Electric Kirgamine Hara 6,6 (FH35) 14 995 kr 5,0
Panasonic HE9PKE (Flagskip) 20 900,- 4,9
General Vinterkongen 14/ASHG14LMCB 18 300,- 4,0
Daikin Synergi 35 22 500,- 4,6
General Design 14/ASHG14LTCB 19 490,- 4,0
Panasonic VE12/Heatcharge 32 900,- 4,9
Panasonic VE9/Heatcharge 29 900,- 5,4
General Design 12/ASHG12LTCB 18 490,- 4,6

Varmepumpe-test

Det har blitt gjort flere tester på hvilke varmepumper som kommer best ut. Oppsummeringen over er en samlet oversikt basert på flere tester. Blant annet viser en best i test fra Aftenposten i 2015 følgende:

 1. Panasonic, VE12/Heatcharge

Pris: 32.900 kroner

Høy deklarert effekt. SCOP: 4. Dimensjonerende effekt: -30 grader.

 1. Panasonic, VE9/Heatcharge

Pris: 29.900 kroner

 1. Daikin, Synergi 35

Pris: 22.500 kroner

 1. General, Vinterkongen 9/ASHG09LMCB

Pris: 15.490 kroner

Rimelig variant. Pris pr. kilowatt er lav, sparer strøm og leverer mye varme for pengene.

 1. General, Vinterkongen 14/ASHG14LMCB

Pris: 18.300 kroner

 1. General, Vinterkongen 12/ASHG12LMCB

Pris: 16.300 kroner

1. General, Vinterkongen 14/ASHG14LMCB

Pris: 18.300 kroner

God pris, bra yteevne selv i kaldt vær ute.

 1. General, Design 14/ASHG14LTCB

Pris: 19.490 kroner

 1. General, Design 12/ASHG12LTCB

Pris: 18.490 kroner

Bestitestguiden fra 2016 og Energimyndighetene mener følgende varmepumper er best:

 1. Mitsubishi Electric Kirgamine Hara 6,6 (FH35)

Veiledende pris: 14 995kr

Dimensjonerende effekt: – 15°C

Energimerke A++

Varmeeffekt: 6,6 kW (4,3 kW ved – 15°C)

COP: 5,0

Lydnivå: 21-24-29-36-44 dB (inne) og 50 dB (ute)

 1. Panasonic HE9PKE (Flagskip)

Veiledende pris: 20 900,-

SCOP: 5,2

Varmeeffekt: 6,65 kW

Dimensjonerende effekt: -35  °C

Energimerke A+++

Lydnivå: 24-44 dB (inne) og 47 dB (ute)

Enova-tilskudd

Økonomisk støtte kan gis fra Enova ved fjerning av en tidligere oljefyring/oljekamin og erstatter denne med en varmepumpe. Du vil kunne få 25% av kostnadene ved dokumentasjon fra Enova (max. 10.000kr). Anbefaler at du sjekker opp dette før du går til innkjøp. Gå gjerne for et kjent merke og husk å sjekke reklamasjonsretten. Dette er et produkt du skal ha i lang tid, og da er det fint at alt er i orden (service, deler og kompetanse).

Pris på varmepumpe

Vurderer du å investere i en varmepumpe? Det krever ofte mye tid og energi å kontakte ulike leverandører og forhøre seg om hva man bør velge. Tjenestetorget gjør dette enkelt for deg.

 1. Nå kan du fylle inn kun ett skjema
 2. Velge hvilke leverandører du ønsker tilbud fra
 3. Bli kontaktet med gode tilbud
 4. Sammenlign og velg enkelt det beste tilbudet

 

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.