Group 2 Date icon Flag - Denmark Copy 2 Icon input - Get Location Icon input - Email # Icon input - Phone Icon input - Place Group 6 ICON BLUE

Ulike typer varmepumper

Ulike typer varmepumper
4.6 (91.25%) 48 votes

 

Linda Therese Stadeløkken

Lei av å fryse om vinteren? Da kan varmepumpe være et godt alternativ for deg.

Vinteren er lang og kan by på utfordringer med sine lave temperaturer, kalde vinder, snø og is. Et ustabilt uteklima påvirker oss også inne i boligen og det kan til tider være krevende å holde huset jevnt oppvarmet. Det er en rekke grunner til at ujevn temperatur i huset er lite gunstig. For selve huset eller hytta kan temperatursvingninger påvirke treverket negativt og skade bygningsmassen på sikt. Ved å investere i en varmepumpe vil du kunne redusere risikoen for vannskader, råte og det vil gi mindre slitasje på selve bygningen. På hytta og i huset vil temperaturen kunne stilles inn slik at man ikke risikerer at rør fryser.

Både økonomi og miljø vil ha en gunstig effekt av en slik varmepumpeinvestering, og mange opplever bedre komfort i hjemmene sine. Nå er det også slik at varmepumper kan styres via mobilen, noe som gjør det enkelt å varme opp både hytte og bolig før man ankommer. Men dersom man skal investere i en varmepumpe er det flere kriterier som spiller en rolle. Hvilken varmepumpe man velger bør vurderes individuelt og vurderes nøye.

Forskjellige typer

Det finnes flere forskjellige typer varmepumper og det lønner seg å sette seg godt inn i hvilken type som passer best for deg. Her er en oversikt:

Luft til luft varmepumpe

Denne varmepumpen bruker energi fra luften ute til å varme opp luften inne i boligen. Pumpen kan brukes i alle typer boliger og har best effekt i åpen romløsning. Størrelse og isolasjon av boligen vil ha stor betydning for hvor mye av boligen som kan dekkes med varme fra varmepumpen. Med jevnlig vedlikehold har en slik pumpe en levetid på 12 til 15 år. Ved riktig bruk vil du kunne få igjen to eller tre ganger så mye energi som i forhold til strømforbruket.

Væske til vann varmepumpe

Væske/vann varmepumpe henter energi fra grunnvann, sjøvann, jord eller fjell og avgir varme via tappevann, vannbåren gulvvarme, radiatorer, eller viftekonvektorer. Denne pumpetypen kan dekke hele årsforbruket av både oppvarming og varmtvann. Ettersom energikildene her har jevnere temperatur i forhold til luft, vil den også være den mest energibesparende. Særlig dersom du har et energiforbruk over 30.000 kW kan det være lønnsomt å ta denne investeringen. En væske/vann-varmepumpe har en levetid på rundt 20 år.

Tappevannsvarmepumpe

Pumpen henter energi fra luften ute og bruker den til å varme opp tappevannet i boligen. Den har samme prinsipp som en luft til vann varmepumpe men med en stor forskjell. Den brukes kun til oppvarming av tappevann. Denne typen passer for deg som ikke har vannbåren varme i boligen men som ønsker en mer energieffektiv oppvarming av tappevann. Dersom man ønsker en slik type løsning er det viktig å huske på muligheten til avriming. Dette er en rimelig løsning for de med store boliger og som har behov for å øke mengden varmt vann. Og velger man en slik løsning er det viktig å huske på at man må ha en rustfri varmtvannstank. En slik pumpe har en levetid på 15 år.

Luft til vann varmepumpe

Denne varmepumpen bruker energi fra uteluft til å produsere varme via vannbåren varme, tappevann, radiator og viftekonvektor. Denne typen varmepumpe er særlig anbefalt for deg som skal bygge nytt hus eller for de som har en bolig med olje- eller elektriskdrevet vannbårent oppvarmingssystem. Denne type pumpe vil dekke det totale energibehovet ditt så å si hele året. På de kaldeste vinterdagene er det mulig at det kreves noe tilleggsvarme. Forventet levetid på denne type pumpe er 12 til 15 år.
Alle varmepumper som henter energi fra luften vil ha noe dårligere effekt av energien når temperaturen synker.

Ventilasjonsvarmepumpe

En ventilasjons- eller avtrekksvarmepumpe bruker energi fra avtrekksluften i et ventilert bygg. Den resirkulerte energien brukes så til å varme både rom og tappevann i huset. Denne løsningen er ofte nokså kostbar og brukes lite i Norge.

Sol og varmepumpe

Dette er et godt alternativ for de som ønsker å spare kostnader og miljø. Dette er den pumpen som gir mest energi tilbake. De andre pumpetypene gir to til tre ganger så mye energi i forhold til strømbruk mens med sol og varmepumpe vil denne energigevinsten ligge på mellom 50 og 200 ganger så mye. Denne pumpetypen har to muligheter. Enten velger du solfanger, som varmer opp væske i et lukket rørsystem og bruker denne oppvarmede væsken til å varme tappevann, radiator, viftekonvektor eller vannbårent varmesystem, eller du velger solcelle. Solceller omdanner sollys til elektrisitet som du kan bruke i boligen din. Stor produksjon via solcelle kan også videreselges til ditt lokale nettselskap.

Reduserer kostnader

Det å investere i en varmepumpe vil kunne redusere energikostnadene til oppvarming med hele 75 prosent til forskjell for vanlig strømforbruk og panelovner. Samtidig er en varmepumpe langt mer miljøvennlig enn fyring med ved, parafin eller olje. Driftskostnader med varmepumpe er også mer prisgunstig i forhold til elektrisk oppvarming eller oppvarming med gass. Med utgangspunkt i et energiforbruk på 25.000 kW per år vil du med luft/luft varmepumpe spare cirka 5.000 kroner per år og rundt 8.800 kroner med luft/vann-varmepumpe. Væske/vann-varmepumpe gir ytterligere besparelser på energibruken.

Bedre helse

Oppvarming med varmepumpe gir mindre støvpartikler i luften og gir et langt bedre innemiljø. Særlig for de med astma og allergi er varmepumpe en god investering for helsen så vel som for kostnader og klima. I varmepumpen finnes et filter som fanger opp mye av støvpartiklene i luften. Derfor er varmepumpen svært gunstig i forhold til luftkvaliteten i en bolig.

Varmepumpen fordeler også varmen bedre i rommet slik at energien utnyttes på en bedre måte en den vil gjøre ved bruk av panelovner. Selv om varmepumper er mer klimavennlig enn andre oppvarmingsalternativer har den samtidig noe utslipp av CO2 i forhold til den strømmen den bruker.

Lavere strømforbruk

Det virker kanskje for godt til å være sant men med varmepumpe i huset kan du spare mellom 30 og 60 prosent av energien i forhold til den energien som tidligere er brukt. Samtidig vil utnyttelsen av energien bero på forbruk, utforming av bolig og generelle klimaforhold. Det å bruke varmepumpe som bruker luft vil gjøre tilgangen enklere ettersom luft finnes over alt. Kostnadene ved en slik investering vil være lavere ettersom opptaket av varme er integrert i anlegget og man slipper å pumpe opp vann fra eksterne kilder.

Forskjellig bruk

En varmepumpe kan gi mange fordeler i huset. Den er enkel å bruke, det er bare å stille inn ønsket temperatur og resten gjør den av seg selv. Samtidig kan de fleste varmepumper styres med mobilen. En stor fordel om man vil spare litt strøm når man er ute og reiser og ønsker huset godt og varmt til man er tilbake. Samtidig er det mange som ønsker en litt kjøligere temperatur om natten. Dette er enkelt å stille inn med timer. Noe mange ikke er klar over er at en varmepumpe også kan forvarme tappevann. Men siden gradene på vannet ikke er like høyt som det er ved bruk av en oljekjel lønner det seg å ha en varmtvannstank med integrert elektrisk anlegg som kan øke temperaturen til 65 grader celsius, slik at man unngår oppblomstring av legionella bakterier.

Når du velger varmepumpe må du gjøre noen undersøkelser på egenhånd i forhold til stedet og klimaet der du bor. Forhør deg med forhandlere om hvilke modeller som passer best for ditt bruk og klima. Det er store forskjeller i hvilke pumper som anbefales om du bor på et kaldt sted eller på et sted med milde vintre. Kanskje kan du ha behov for en pumpe som kjøler også? Varmepumper kommer både som veggpumper og som gulvpumper.  Vær oppmerksom på at pumpen skal brukes riktig for å få god effekt. Utvalget er stort og det er lurt å ta en prat om hva du krever av en slik investering.

Ulemper med varmepumper

Når det er særdeles kaldt ute og temperaturene synker til minus 20 grader og lavere kan man oppleve at varmepumper som bruker luft og vann ikke klare å yte optimalt. Da er det viktig at pumpen har et innebygd elekstrisk varmeelement som kan ta over varmeproduksjonen og dekke varmebehovet til boligen. Effekten av disse typene varmepumpe er lavest når kulda er på sitt verste og det kan være nødvendig med avriming. Delen som er utenfor vil i disse situasjonene ha redusert effekt.

En varmepumpe leverer vann som er cirka 55 grader til forskjell fra et oljefyringsanlegg som leverer vann med en temperatur på 70 grader. Dersom du har tenkt å bytte ute et oljefyringsanlegg må du være klar over at det å sette inn varmepumpe kan kunne være mindre effektivt eller bruke mer strøm for å kunne levere vann med høy nok temperatur.

Husk å velge en varmepumpe som gir minimalt med støy utendørs. Dette kan gjøres ved å montere utedelen på et sted der du ikke oppholder deg stort eller velge en stillegående modell.

Ulike modeller

Det finnes mange forskjellige typer varmepumper.  Her vil vi forsøke å beskrive noen av modellene på markedet.

Panasonic – VE12/Heatcharge er en varmepumpe som har fått mye skryt i tidligere tester. Først og fremst er den god på varmeproduksjon når det er riktig så kaldt ute. Produsenten garanterer god effekt helt ned til minus 30 grader og scorer 4 på SCOP. SCOP viser hvor kostnadsbesparende pumpen er i forhold til energibruk.

Bosh Compress 7000 AA er en luft/luft-varmepumpe som er utviklet for Nordiske forhold. Også denne modellen skal ha god effekt ved minus 30 grader og har hetgass avriming i dryppannen. Pumpen har en Plasma Cluster luftrensing som skal være meget gunstig for inneklima.

IVT AY-XP12JHR-N er en pumpe som har scoret godt på flere tester.

For dem som bor i et kaldt klima og har et stort varmebehov er
pumpen fra Mitsubishi (MSZFD35VA) kanskje den beste.

E|S Energy Save – AA 5,5 Performance. Scorer 3,7 på SCOP og har gode resultater på diverse tester, og spesielt på kald klimasone.

Fujitsu har mange modeller og scorer godt i tester blant annet på bakgrunn av at de holder et gunstig prisnivå.

Samsung har også lavere priser på noen av sine varmepumper.

Det er lurt å sjekke hvor høy CPO-faktor de forskjellige pumpene har. Denne målingen sier noen om forholdet mellom strøm i kW og hvor mye varme den avgir i kW. Samtidig må du vurdere klimaforholdene der du bor i forhold til om huset er godt isolert og hvor mye motoren belastes.

Sjekk også regler for montering av varmepumper.

Pris på varmepumper

Når du skal velge varmepumpe vil prisen variere noe i forhold til hvilken type pumpe, hvor stor kapasitet pumpen har og hvor omfattende installasjonen vil være. For å få en nøyaktig pris på investeringen, bør du ta kontakt med en rørlegger eller installatør. Det å installere varmepumpe som drives på luft og vann er vanligvis rimeligere enn pumper som går på væske og vann.

Prisen varierer normalt sett fra 60.000 – 140.000 kroner. En slik luft og vann varmepumpe vil kunne betales ned på cirka 8 år. Luft til luft-pumpene koster normalt fra rundt 15.000 kroner og oppover (avhenger av størrelsen på pumpen), og kan komme på 18.000 til 30.000 kroner inkludert installasjon. Det er viktig å få pristilbud fra flere forhandlere og montører i forhold til pris på pumpe og installasjonen.

Gjennom skjemaet under kan du enkelt få tilbud fra flere leverandører. Du fyller kun ut ett skjema og velger hvilke du ønsker tilbud fra. Du vil dermed motta tilbud fra dem – skreddersydd til ditt behov. Raskt og enkelt – gratis og uforpliktende!

Få dekket kostnader til ny varmepumpe

Vurderer du å bytte til varmepumpe? Det finnes ulike støtteordninger avhengig av hvilken type oppvarming du bytter fra og hvilken type varmepumpe du velger. Her finner du litt hjelp på veien, i tillegg kan du innhente og sammenligne tilbud fra flere varmepumpeleverandører.

read more