Group 2

Slik velger du alarmselskap

Slik velger du alarmselskap
4.3 (86.67%) 3 votes

 

Linda Therese Stadeløkken

Skal du bort snart? Kanskje på en liten ferietur eller en langhelg på hytta? Da kan det lønne seg å få installert en alarm for å holde tobente tyver unna verdisakene dine.

Hvert år blir det begått et stort antall innbrudd i norske boliger. I løpet av årets først halvdel steg antall innbrudd i Norge med 89 prosent i forhold til fjoråret. Omreisende bander har mye av skylden for det økende antallet innbrudd og stadig flere velger å beskytte hjemmene sine ved å installere alarm. Det er åtte ganger så liten risiko for innbrudd dersom du installerer alarm og er tilknyttet et alarmselskap.

Tyvene velger som oftest å gjøre innbrudd i boliger uten alarm ettersom de nyeste alarmsystemene har kameradetektor med tale og lytteenhet. På denne måten kan alarmsentralen snakke direkte med tyvene og gjøre dem oppmerksomme på at de blir sett.

Samtidig ser man en økende tendens til at tyvene gjør innbrudd om natten mens husfolket sover. Dette er både skummelt og mer risikabelt i forhold til konflikter som kan oppstå dersom tyvene blir oppdaget av voksne eller barn som våkner.

Hvilken type alarm?

Det finnes en mengde forskjellige alarmer tilgjengelig på markedet. Men det som er lurt å tenke på er hvilket alarmselskap som gir den beste servicen til best mulig pris. Her er det viktig å tenke på at jo mer avansert alarmen er jo mer sikkerhet vil den gi og da er det ikke nødvendigvis den billigste eller dyreste som er best.

Et godt råd er å kartlegge hvilke behov du har. Deretter kan du starte med å finne ut hva slags alarm som passer best for deg. Snakk med de forskjellige alarmselskapene og finn ut hva de har å tilby til hvilken pris. Ikke la deg blende av den første du snakker med, men ring rundt eller oppsøk selskapene slik at de kan vise deg hvordan deres systemer fungerer.

Snakk gjerne med venner og bekjente om deres erfaringer og søk etter informasjon på nettet. Det er flere forum på nett der brukerne deler og forteller om egne erfaringer. Dette er nyttig informasjon å få med seg. Det er veldig kjedelig å investere i en alarm som det senere viser seg at ikke kan dekke alle behovene du har. Ofte vet man ikke selv hvilke behov man har før man har begynt å sette seg inn i hvordan en alarm fungerer og hva den kan brukes til. Da vil det kunne dukke opp en rekke situasjoner du før ikke har tenkt på, og brått finner du ut at behovet har endret seg.

Abonnement eller ikke

Når du skal gå til anskaffelse av alarm er det store behovsforskjeller å ta hensyn til. Noen ønsker en alarm koblet opp mot en alarmsentral dersom man ofte befinner seg i lang avstand fra boligen. For andre kan det være ønskelig med en annen type alarm der man får alarmen rett inn på egen mobil. Noen alarmer gir deg umiddelbart årsaken til at alarmen er utløst og sender bilder til mobilen. Det er stor variasjon i forhold til de behovene man har og hvordan dette skal løses. Igjen er det viktig å kartlegge egne behov for å finne den løsningen og det alarmselskapet som passer best for deg. Her er det også store prisforskjeller i forhold til ulike abonnement.

Flere forskjellige alarmselskaper

Hva er det som finnes av løsninger der ute og hvilket selskap skal jeg velge?

Det du først og fremst skal tenke på er at du er en viktig kunde for samtlige alarmselskap. La selskapene konkurrere om deg. Send forespørsel til flere alarmselskaper og se nøye igjennom tilbudene du får. Vær klar på hva du trenger og hva du ikke trenger. Det er uheldig å betale for et produkt eller en tjeneste du aldri kommer til å trenge, og samtidig er det uheldig å bestille et produkt som ikke tilfredsstiller alle dine behov.

Se på boligen du bor i. Er det en villa med hage og hekk rundt vil sannsynligvis alarmbehovet ditt i forhold til innbrudd være større enn om du bor i tredje etasje i en bygård eller blokk. Samtidig kan det hende boligen din er av eldre årgang og at du trenger en alarm som varsler om mer enn bare innbrudd. Vannlekkasjer og brann er viktige faktorer å ta med i betraktning når man skal anskaffe seg alarm hjemme. Ta en skikkelig gjennomgang av boligen og miljøet der du bor. Snakk med flere aktører på markedet og bestem deg når du har fått fullgode tilbud fra samtlige alarmselskaper.

Spar tusenvis av kroner

Mange forsikringsselskaper gir rabattert forsikring dersom boligen din har alarm og er tilknyttet et alarmselskap. Når risikoen for innbrudd reduseres vil det samtidig redusere risikoen for utbetalinger og krav i forhold til forsikringer. Derfor tilbyr flere forsikringsselskaper lavere innboforsikring for husstander som benytter seg av alarm og tjenester tilknyttet alarmselskaper. I tillegg vil en alarm kunne forhindre både brannskader og omfattende lekkasjeskader.

Når du skal velge alarmselskap

Her er noen gode råd å ta med seg når du skal velge alarmselskap:

 • Se nøye på hva alarmselskapets grunnpakker inneholder. Her er det stor variasjon fra et selskap til et annet.
 • Følg med på alarmselskapenes tilbud og kampanjer. Her er det penger å spare.
 • Se på kostnader i forhold til abonnement. Prisforskjellene varierer med flere tusen kroner per år. Hva tilbys i abonnementene hos de forskjellige aktørene.
 • Hva gjør alarmselskapene når alarmen går? Er de langt unna? Reiser de øyeblikkelig til boligen eller ringer de deg? Hvor god service har det enkelte alarmselskapet?
 • Kartlegg dine behov. Hvem matcher disse behovene best og til hvilken pris?
 • Hvilken pris gir alarmselskapene på ekstrautstyr?
 • Sjekk om du kan ha fordeler i forhold til forsikringen din, arbeidsplassen, forening, lag eller organisasjon du er medlem av i forhold til rabatter hos alarmselskapene.

Hold tyvene unna

Slik gjør du boligen mindre attraktiv for tyvene:

 • Anskaff alarm og merk boligen tydelig. Å være tilknyttet et alarmselskap reduserer sjansen for at tyvene ønsker å bryte seg inn i din bolig.
 • Bruk tidsbryter på lys ute og inne slik at det ser ut som om noen er hjemme.
 • La radioen stå på. Lyd i huset er lite attraktiv når man vil gjøre innbrudd.
 • Få naboen til å hente posten.
 • Vær forsiktig med å «annonsere» på sosiale medier at du ikke er hjemme. Husk å ha kontroll på innstillingene dine slik at det du publiserer ikke er åpent å lese for alle.
 • Ikke rydd vekk alt i huset. La noen ting «slenge» litt rundt slik at det ser ut som om du er hjemme. Kaffekoppen på kjøkkenbordet bør kanskje få stå til du er tilbake.
 • Sjekk over sikkerheten på boligen din. Noen svake punkter som bør sikres ekstra?
 • Sørg for å ha en god lås og gjerne med ekstra sikkerhetslås. Låsen bør være FG-godkjent.
 • Sørg for at alle innganger, dører og dører til tilknyttede boder er låst. Lås fast stigen til huset slik at tyvene ikke får brukt den til å komme seg opp i andre etasje.

Les flere artikler om Boligalarm

Boligalarm test

Tenkt til å skaffe deg boligalarm? Da er du sikkert nysgjerrig på hva slags tester som finnes og hvilke du bør lytte til.

Ofte finnes det en hel del tester på nettet, som kan hjelpe oss med å ta ulike valg. Stort sett brukes disse testene til å finne ut av hva slags produkter man bør kjøpe, og hva slags produkter man ikke bør kjøpe. Disse testene kan absolutt være hjelpsomme, men du bør være nøye på at du leser dem riktig og du bør også bruke andre hjelpemidler når du skal handle ting som koster en del.

read more