Group 2 Date icon Flag - Denmark Copy 2 Icon input - Get Location Icon input - Email # Icon input - Phone Icon input - Place Group 6 ICON BLUE

Skatt på salg av bolig – slik senker du din boligskatt

 

Linda Therese Stadeløkken

For drøyt ti år siden opphørte den upopulære boligskatten, det vil si «fordelsbeskatningen av egen bolig», som det het. Ikke tro at det er skattefritt å eie egen bolig av den grunn! Mange kommuner har innført eiendomsskatt, og flere vil følge. Du betaler formuesskatt av alt du eier, inkludert din bolig og hytte. Tjener du penger på et bolig- eller hyttesalg, risikerer du gevinstskatt. Og leier du ut, må du oftest betale skatt på leieinntektene.

Likevel er det flust av unntak i skattelovene for fast eiendom. Det gjelder bare å ikke tråkke feil.

 

Skatt på salg av bolig – skattefritt eller ikke?

Hvor lenge må man bo for å selge skattefritt? Gevinst ved salg av bolig er skattefritt dersom du har bodd i boligen i ett av de siste to årene. Pass likevel på at du ikke tråkker feil når boligen legges ut for salg. Skjæringsdatoen er nemlig den datoen du har inngått bindende avtale om salg. Det vil normalt si samme dag som du aksepterer høyeste bud. Det er altså uvesentlig om en salgskontrakt underskrives først noen uker senere, eller at den nye eieren overtar boligen flere måneder etterpå. Det er datoen for akseptert bud som gjelder.

 

Hvis du må skatte av gevinsten, er det viktig å ta med så mange utgifter som mulig for å minimere eiendomsskatten mest mulig.

Du skal nemlig ikke bare skatte av forskjellen mellom kjøps- og salgspris, men ta også med kostnader som:

  • Annonsering
  • utgifter til takstmann
  • kostnader med eiendomsmegler
  • dokumentavgift ved kjøpet
  • oppgraderinger
Eksempel

Du flyttet inn i din nye leilighet i juni i fjor. I april legger du den ut for salg og godtar et bud samme uke. Selv om du ikke flytter ut av boligen før etter sommerferien og altså bor i boligen i over tolv måneder, må du likevel betale skatt av gevinsten.

Skattefritt salg av fritidsbolig

Hvis du har brukt hytta som fritidseiendom i minst fem av de siste åtte årene, er salgsgevinsten skattefri. Husk også at de første 10 000 kronene er skattefrie ved utleie av hytta.

Skatt på salg av tomt

Gevinst ved tomtesalg er skattepliktig, men da kan du samtidig trekke fra salgsutgifter som meglerhonorar, annonsering og takst.

Unntak for å selge bolig skattefritt!

Selv om du bare har bodd i boligen i noen måneder, kan salget bli skattefritt. Stikkordet er såkalt brukshindring: Det vil si at du måtte flytte på grunn ny jobb, utdannelse, dårlig helse eller du ble lagt inn på institusjon. Forutsetningen er at du ikke kjente til brukshindringen da du kjøpte boligen, og heller ikke kjøper ny bolig på det nye stedet. Du kan til og med leie ut din gamle bolig i flere år. Skattedirektoratet har gitt flere bindende forhåndsuttalelser på denne problemstillingen; både om brukshindring ved salg av bolig, og brukshindring for pendlerbolig her.

Eiendomsmegler avgjørende for gevinst på boligsalg

En god megler kan utgjøre store forskjeller i salgspris og salgsgevinst. Ikke ta deg til takke med «første og beste». Det anbefales å møte minst 2-3 eiendomsmeglere.

Sjekk ekspertise, priser, tilbud og verdivurdering fra flere lokale eiendomsmeglere. Ved å fylle ut skjemaet under vil du få tilbud fra flere meglere. De vil da kunne komme hjem til deg og foreta en verdivurdering etter avtale med deg. Tjenesten er gratis og uforpliktende!

Vurderer du å selge?

Det finnes flere måter å gjøre det lettere for deg å selge boligen på. En av dem er å finne riktig eiendomsmegler. Hvordan finner du den rette for deg som ikke koster skjorta?

read more