Selge bolig i januar eller vente?

Selge bolig i januar eller vente?
4.56 (91.15%) 61 votes

 

Hallgeir Kvadsheim

Vanligvis stiger boligprisene markant i januar. Skal du selge bolig i januar? Det kan være smart å forberede seg på dette rushet.

Helt siden begynnelsen av nittitallet, har boligprisene steget her til lands. Det har riktig nok vært noen bølgedaler enkelte år, spesielt under finanskrisen i 2008, samt en dupp i 2013. I tillegg har enkelte regioner hatt et tregt boligmarked i perioder. Det har boligeiere i Rogaland og deler av Hordaland og Agder opplevd de siste to årene.

Mangedoblet prisene

Men i snitt har altså boligprisene mangedoblet seg fra begynnelsen av nittitallet. Det er imidlertid ikke slik at prisene stiger jevnt og trutt i løpet av hvert enkelt år. Det typiske sesongmønsteret er en rask vekst etter nyttår, det vil si januar – mars, noe utflating frem mot sommeren, og kanskje liten nedgang på høsten. Det er først og fremst veksten i årets tre første måneder som trekker opp årsveksten.

Sterk vekst i 2016

2016 var et litt unormalt år i så måte, med en ganske sterk vekst også på høsten. Men også i 2016 var veksten i januar måned ganske formidabel: Prisene steg hele 3,1 prosent i januar måned, som også er mer enn normal sesongvariasjon.  Januar er historisk den enkeltmåneden boligprisene stiger mest i løpet året. Alle regioner i Norge fikk  en nominell vekst i januar 2016, men flere områder hadde en svakere vekst enn normalt.

Skjer igjen?

Sannsynligheten er stor for en ny sterk januar i boligmarkedet. Det er slett ikke sikkert at du får mindre for boligen ved å legge den ut for salg seinere i 2017, men gjør du den klar for salg i begynnelsen av 2017, kommer det nok ikke til å være så mange andre boliger som kjemper om de samme kjøperne. Og du trenger tross alt bar to kjøpere for å starte en budkrig.

Start prosessen

Det kan derfor være smart å starte prosessen allerede i slutten av desember. Bestem deg for hvilken eiendomsmegler du skal velge, bruk gjerne tjenestetorget.no for å få tilbud fra flere.

Inviter noen av dem for å ta en kikk på boligen, slik at du får dannet deg et inntrykk av hvem som er best på å selge nettopp din bolig. Det er ikke så mange oppdrag som kommer inn i begynnelsen av januar for meglerne, så de kan nok jobbe raskt med å forberede ditt salg. Det viktigste er jo at jobben blir gjort ordentlig; at det blir tatt gode bilder, at boligen blir ordentlig vasket og stylet før visning og at du får satt opp den siste listen over døra og malt veggen som du utsatte så lenge. Men, å få lagt boligen ut på visning allerede den andre eller tredje helga i januar, kan bli lønnsomt. Det er lite til salgs så tidlig på året.

Tips

Sitter du med et hus, tomannsbolig eller rekkehus med hage? Svært mange tenker at det er smart å vente til april-mai, for da viser hagen seg fra sin beste side. I januar er den kanskje dekket med et tykt lag med snø, eller bare ligger der grå og kjedelig. Problemet for deg som boligselger er at ”alle” andre også tenker slikt. Dermed blir det et rush av hus og familieboliger som legges ut for salg på seinvåren. I januar derimot, er det langt færre familieboliger til salgs. Likevel er det mange kjøpere, noe som kan gi bedre budrunder for nettopp din eiendom.

Valg av megler

Forskjellen mellom en god og dårlig eiendomsmegler kan bety flere hundre tusen kroner i forskjell. Å velge riktig eiendomsmegler for din bolig, er et av de viktigste valgene du kan gjøre før boligsalget.

Les mer
Share This