Group 2 Date icon Flag - Denmark Copy 2 Icon input - Get Location Icon input - Email # Icon input - Phone Icon input - Place Group 6 ICON BLUE

Omregistreringsavgift for kjøp av bil

 

Linda Therese Stadeløkken

Skal du kjøpe bruktbil for første gang? Kanskje du til og med nettopp har tatt lappen og trenger en lett bil å kjøre? Det å handle bruktbil kan gjøres på mange måter, og det gjelder å finne rette måten for deg enten det er ved import, kjøp hos forhandler eller privat. Vi gir deg noen gode råd slik at ditt bilkjøp blir en trygg og god opplevelse.

Har du ikke kjøpt bil før? Da er det lurt å sette seg inn i litt ting før du faktisk skal kjøpe. Det er mange feller man kan gå i, og det er mange utgifter man må ha oversikt over, inkludert billån, omregistreringsavgift, årsavgift og forsikringer. Om man ikke vet hvordan man skal navigere denne jungelen kan det å kjøpe bil, bli en dyr affære.

Før du kjøper bruktbil

Før du kjøper bruktbil er det en god del ting du bør gjøre og noe av det første er å skaffe deg et lite overblikk over hva det faktisk koster å ha bil, og hvor mye penger du har til å bruke på bil hver måned. Det er flere avgifter, låneutgifter og avgifter knyttet til selve bilen, som du må ha kontroll på. Når du så har funnet et budsjett du kan forholde deg til er det på tide å finne ut hva slags bil du er interessert i.

Hva er dine behov?
Hva er det som er viktig for deg når du skal kjøpe bilen? Er det nødvendig med stor bil eller holder det med en liten. Skal du ha manuelt eller automatisk gir? Hva slags utstyr er det viktig for deg at bilen har? Må du ha god plass bak i bilen eller foretrekker du en liten spretten bil som får plass over alt? Ønsker du en bil som går på bensin, diesel, elektrisitet eller en hybrid? Er det viktig at bilen er veldig godt vedlikeholdt eller tenker du å gjøre mye av det selv?
Sjekk heftelser

Når du så har bestemt deg for prisklasse, hva slags bil du vil ha og om du ønsker å kjøpe den via import, forhandler eller privat, så er det bare å sette i gang å lete. Når du så finner noen biler som er aktuelle for deg å kjøpe begynner prosessen med å finne informasjon om akkurat de bilene. Noe av det første du bør sjekke er hvorvidt det er heftelser i bilen. Det vil si at noen har pant i bilen slik at du kan risikere å kjøpe gjeld med bilen. Om det er pant i bilen kan du fremdeles kjøpe den, du bør bare være veldig tydelig på hvem som har ansvaret, sørge for at avtalen er juridisk bindende og gjerne at panten betales via deg fra kjøpesummen.

 

Du kan også skrive inn understellsnummer istedenfor registreringsnummer
Er bilen EU-kontrollert?

Sjekk at bilen har vært i EU-kontroll og når dette var. Sjekk også Hvilken årsmodell bilen er og kilometerstand på bilen. Jo høyere kilometerstand på bilen, desto mer er bilen brukt og slitasjen på bilen vil være deretter. Det vil igjen si at du kan risikere å måtte erstatte mye av bilens deler relativt raskt, hvilket kan gi deg mye mere kostnader ved bilen. Ta gjerne bilen inn til en test hos NAF, slik at du får god kunnskap om bilens stand og hva som er den reelle prisen på bilen. Be gjerne om å få en ordentlig tilstandsrapport.

 

Du kan også skrive inn understellsnummer istedenfor registreringsnummer
Er årsavgiften betalt?

Når du sjekker disse andre tingene vil du også finne ut noe som kan være veldig nyttig, nemlig hvorvidt det er eieren som selger bilen. Om du handler privat kan du risikere at du faktisk kjøper tyvgods, og i verste fall kan du måtte gi fra deg bilen til de originale eierne. Denne informasjonen kan du få ved å sende SMS til 2282, der du skriver «REGNR» før registreringsnummeret: REGNR AA00000. Tjenesten koster tre kroner. Ved å sjekke hvorvidt årsavgiften er betalt, samt sette deg inn i dine plikter og rettigheter i henhold til hvem som skal betale årsavgiften, kan du spare noen kroner, samt sikre at du ikke går på en smell.

Har bilen noen garantier?

Et smart trekk er å sjekke om det finnes noen garantier på bilen. Man får gjerne det om bilen har vært på service eller til reparasjon etter skader. Denne garantien gir deg som ny eier en del fordeler ettersom du kan bruke garantien om det viser seg at skadene ikke er tilstrekkelig fikset, eller ny lignende skade oppstår.

Mye av arbeidet ved å kjøpe bruktbil, ligger i all research på forhånd. Du kan selvfølgelig velge å handle din bruktbil hos en forhandler som gjerne vil ha samlet inn en del informasjon i forkant. Det som dessverre også skjer da er at prisen på bilen øker ettersom bilselgeren også skal ha provisjon fra salget. Men om du er god på research og klarer å sette deg inn i all informasjonen som trengs, er det ikke nødvendig å bruke en forhandler for å få kjøpt en bil.

Selve kjøpsprosessen

Når du så har funnet bilen du vil ha, begynner selve kjøpsprosessen og omregistrering av bil. Først og fremst gjelder det å ha på plass en kontrakt som er juridisk bindende. Bruk gjerne Forbrukerrådet eller NAF sine kontrakter ettersom de er utviklet med hensyn til norsk lovverk for å sikre både kjøper og selger av bilen. På dette punktet skal du også ha selve finansieringen i orden, og avtaler om hvem som skal betale hva ved kjøp og salg av bilen, skal være på plass. Men hvilke avgifter trenger du være obs på?

Så snart salgsmelding er registrert og godkjent, så må du betale omregistreringsavgift. Dette gjøres enkelt og greit ved å logge på Veivesenet sine sider slik at du har tilgang til Min Side. Ønsker du å sjekke beløpet du må betale så finnes det en egen kalkulator for dette på Skatteetaten sine sider.

Omregistreringsavgift for 2017

Tabellen er delt inn etter disse transportmidlene:

  • Mopeder
  • Motorsykler og beltemotorsykler
  • Personbiler og busser
  • Lastebiler
  • Biltilhengere

 

  Registreringsår
  2017 til 2014 2013 til 2006 2005 og eldre
Mopeder, motorsykler (og belte) 523 523 523
Personbiler
t.o.m. 1200 kg 3 973 2 614 1 569
Over 1200 kg 6 064 3 660 1 569
Lastebiler, trekkbiler, varebiler, kombinerte biler, campingbiler, beltebiler og busser inntil 7500 kg:
t.o.m. 1.000 kg 1 987 1 255 1 046
Biltilhengere, ink semitrailere og campingtilhengere, egenvekt over 350 kg:
over 350 kg t.o.m. 1.000 kg 523 523 523

smartepenger.no

Eierskifte er fritatt omregistreringsavgift

Det finnes også unntak, altså eierskifte på bil hvor man ikke trenger å betale omregistreringsavgift 2017 på grunn av fritak. Men hvem er det som kan ha fritak på omregistreringsavgift bil? Om et kjøretøy føres fra en ektefelle til en annen, dessverre gjelder det ikke om man bare er samboere. Om kjøretøyet føres fra foreldre til barn og det ikke er regnet som forskudd på arv, slipper man omregistreringsavgiften. Om kjøretøyet har vært registrert i over 30 år, så er ny eier fritatt for omregistreringsavgift. Om kjøretøyet har vært registrert på samme eier i to måneder eller mindre (forutsetter at det ble betalt omregistreringsavgift ved forrige omregistrering) er det fritatt for omregistreringsavgift bil. Kjøretøy som har en tillatt totalvekt på 7500 kg eller høyere fører heller ikke til omregistreringsavgift.

%

MVA

Å importere bil fra utlandet

I noen tilfeller velger den som skal kjøpe bil å importere bil fra utlandet. Du må fremdeles betale omregistreringsavgift 2017 slik at du kan få registrert bilen i Norge, også denne kan du finne informasjon om på skatteetaten sine sider, hvor du kan benytte en kalkulator til å regne ut den faktiske kostnaden. Når du importerer en bil fra utlandet må du også betale MVA på 25% når du tar bilen over den norske grensen. Også dette kan du finne kalkulator for på Skatteetaten sine sider. Det kommer også en såkalt engangsavgift når du importerer bil til Norge. Denne er satt sammen av flere små avgifter: co2 utslipp, vektavgift, Motoreffektavgift og NOX avgift. Du betaler ikke for de første 350 kg av bilens vekt, men når du kommer opp i 1500 kg, betaler du 240,06 kr pr kilo i engangsavgift. Om du skal importere en bil som veier 1600 kg, vil du få en engangsavgift på 80 391 i 2017.

Etter du har kjøpt bruktbilen

Når eierskiftet på bilen er fullført og bilen står i ditt navn i alle register, er det du som har ansvar for alt som har med bilen å gjøre og om du har gjort en god innsats gjennom hele kjøpsprosessen, så er sjansene små for at det skjer noe med bilen som du ikke allerede har forutsett. Men det er faktisk fullt mulig at noen ting kan skje og det er greit å ha sikret seg i forhold til dette, spesielt når det kommer til selve bilen.

Registreringsnummer og forsikring av bil.

Bilforsikring gir sikkerhet.

Eierskifteforsikring kan være lurt

I kjøpsprosessen kan det lønne seg å tegne en eierskifteforsikring hos et forsikringsselskap. Dette for å gjøre situasjonen trygg for deg i tilfelle noe skulle dukke opp. En 3 måneders eierskifteforsikring dekker de problemer som skulle oppstå med bilen de første 3 måneder etter kjøpet er fullført. Det er ikke alltid man klarer å lokalisere alle problemer med en bil uansett hvor forsiktige og ivrige man er i kjøpsprosessen. En ting som er veldig positivt med eierskifteforsikringen er at konflikter som oppstår vil bli håndtert av advokater slik at du slipper å forholde deg til andre parten i konflikten. Vi vet alle hvor stressende det kan være med store konflikter.

Du må ha bilforsikring

Før du kan ta i bruk den nye bilen din, må du også ha vanlig bilforsikring. Her gjelder det å gjøre sin research så du finner ut hvilket forsikringsselskap som har det beste tilbudet til deg. Du kan velge å gjøre all researchen selv, eller du kan bruke for eksempel Tjenestetorget sin tjeneste hvor du legger inn all informasjon selv, og så tar forsikringsselskapene kontakt med deg slik at du kan velge hvilken forsikring du ønsker i fred og ro. Sørg for at du velger den rette forsikringen for din økonomi, altså den som har best forsikringspremie hver måned, og den som betyr at du har minst mulig utgifter om det skulle skje noe.

Det er nemlig da ting fort kan bli veldig dyrt, når uhellet er ute. En ting er om det er bare din bil som er involvert i ulykken, da er også skadene begrenset og dermed også kostnadene begrenset, med mindre man har kjørt på mennesker eller ting som har blitt skadet. En større ulykke med en eller flere biler involvert, der du er en av årsakene til ulykken, kan koste deg dyrt om du ikke har ordentlig forsikring. Ikke bare koster det for å løse de konfliktene som oppstår, men det påvirker også forsikringspremien gjennom den såkalte bonusordningen. Har du hatt uhell som har blitt løst ut gjennom forsikringen så vil din bonus bli lavere og det vil si at du må betale mer hver måned. Det hele er sentrert rundt risiko, så om man har hatt en eller flere uhell, vil forsikringspremiene være høyere enn de som ikke har hatt noen uhell.

Beste reiseforsikring – slik finner du den

På jakt etter en test som forteller deg hvilken reiseforsikring du bør velge? Husk på at det viktigste for å finne beste reiseforsikring for deg er nettopp å gjøre egne undersøkelser også.