Group 2 Date icon Flag - Denmark Copy 2 Icon input - Get Location Icon input - Email # Icon input - Phone Icon input - Place Group 6 ICON BLUE

Hvordan finne beste reiseforsikring?

Hvordan finne beste reiseforsikring?
4.4 (88.51%) 47 votes

 

Linda Therese Stadeløkken

En god reiseforsikring bør også dekke de ”små” reisene: Når du drar ned på stranda etter jobb eller på hytta i helga. Noen (få) forsikringer krever at man overnatter eller setter seg på et fly for at de skal virke. Det er for kronglete. Hvordan finne beste reiseforsikring?

Med mindre du bare skal ha en eneste utenlandstur i år, anbefaler jeg vanligvis at man kjøper en helårs reiseforsikring. Ikke bare en tidsbegrenset forsikring som blir solgt av flyselskapet eller reiseoperatøren. En helårs reiseforsikring vil vanligvis ikke dekke tyveri på jobben, studiestedet eller i hjemmet. Den kan ikke erstatte en god innboforsikring, med andre ord.

Høy alder, lang reise

Merk at en del reiseforsikringer har en øvre aldersgrense på 70 eller 75 år. Er du eldre, må du kjøpe en tilleggsdekning. Det er heller ikke alle forsikringer som dekker lange reiser eller opphold i utlandet. Det er slett ikke uvanlig at forsikringen setter en grense på 45 dager.

Skal du være i utlandet i 60 dager, må du kjøpe en tilleggsdekning, velge premium/super-varianten eller bytte forsikringsselskap. Dette er på grunn av at flere selskaper har høyere grense enn 45 dager. Skal sønnen eller datteren i huset på utveksling i utlandet, holder det heller ikke med en ordinær reiseforsikring.

Europeisk helsetrygdekort

Hvis du skal reise til et land i EØS-området, bør du skaffe deg europeisk helsetrygdkort. Kortet gir deg rett til behandling på lik linje med borgerne i oppholdslandet. Du er likestilt, og må ikke betale mer for tjenestene enn de lokale. Trenger man derfor ikke reiseforsikring? Nei, fordi:

  • For det første gjelder ikke helsetrygdkortet utenfor EØS-området. Skal du for eksempel på tur til Russland, og blir lagt inn på et sykehus, kan du risikere en sykehusregning på titusenvis av kroner.
  • For det annet dekker ikke kortet utgifter som hjemreise, avbestilling, og så videre. Får du et komplisert bein- eller ryggbrudd i Italia og vil flys hjem, er det ikke sikkert at du kan benytte et ordinært rutefly, men bør flys hjem med et ambulansefly.

Du kan enkelt bestille kortet på helsenorge.no. Bruk BankID eller MinID for å logge deg inn på skjemaet. Ta med kortet hvis du reiser til EØS-land og Sveits, ikke nødvendig i Norden.

Hva med kredittkortet?

De fleste kredittkort har en ”innebygd” reiseforsikring som trer i kraft hvis du betaler minst halvparten av reisen med kortet. Vel og bra, men for de fleste vil jeg anbefale en helårs reiseforsikring i tillegg. Fordi:

  • Du må alltid huske å betale minst halvparten av reisen med kortet for at forsikringen skal tre i kraft. Kanskje lett å huske når du bestiller en chartertur hvor det meste er inkludert, men hva om du drar på bilferie nedover Europa? Da må du huske å betale det meste av drivstoff, overnattinger, og lignende fortløpende med kortet
  • Generelt sett mindre gunstige vilkår på en del områder. Dette har blant annet kommet frem i klagesakene som mottas av Forsikringsklagekontoret.

Viktigste vilkår i en reiseforsikring

Dette er noen av de viktigste vilkårene i en reiseforsikring:

Pris
Ikke alltid sammenheng mellom pris og kvalitet. Merk at enkelte forsikringer har relativt høye egenandeler. Dess høyere egenandel, dess lavere pris. Men jeg anbefaler gjerne lave egenandeler på reise, fordi jeg tror terskelen for å anmelde et tyveri og be om erstatning i etterkant, er mye høyere når man vet at noe forsvinner i egenandelen. Flere selskaper har lansert ulike varianter av forsikringen: En basisversjon, og gjerne en pluss- eller supervariant. Forskjellen er først og fremst i høyere maksgrenser for reisegods, avbestillingskostander etc. Vurder hvor viktig dette er for din familie, ikke minst målt opp mot hvilke land dere vanligvis besøker og hvor mye verdier dere pleier å ta med.
Service i utlandet
Har selskapet egne servicekontor eller er de del av SOS International som håndterer mange ulike selskaper? SOS er en svært profesjonell aktør med lang erfaring, så det behøver absolutt ikke være en ulempe, men spør gjerne venner og bekjente om de har erfaringer med slike alarmsentraler.
Reisegods
Greit nok at selskapet har en høy totalgrense for tapt reisegods, kanskje opptil 50 000 kroner. Men hva er maksgrensen per verdigjenstand? Hvis du bare får erstattet opptil 3 000  kroner per gjenstand, kan du oppleve at erstatningen blir langt under 50 000 kroner selv om total verdi egentlig er langt høyere. Spesielt dyre gjenstander, som smykker eller konkurransesykler, bør du kanskje tegne en tilleggsdekning for.
Avbestilling
Hvis en hel familie må avbestille Syden-reisen på grunn av at minstemann får vannkopper, kan du tape titusenvis av kroner ved kjøp av nye billetter.
Sykdom
Greit at de fleste selskap dekker ubegrenset på behandling, men vil de betale fly og opphold for familie eller en god venn som kommer ned som støtte?
Søksmål
Hva om du kommer opp i en rettsfeide i utlandet, for eksempel fordi du forårsaket en ulykke? I andre land kan erstatningssummene bli astronomiske. Da er det viktig at forsikringen har en svært høy eller ubegrenset beløpsgrense, ellers kan du risikere et økonomisk mareritt i flerfoldige år.

Sjekk også det med liten skrift i forsikringen, som unntakene. Spesielt hvis du er glad i å teste grensene på feriereisen. Vil evakuering dekkes selv om ikke UD fraråder å være i landet? Driver du med ekstremsport i utlandet, friklatring eller dykking på dypt hav, bør du undersøke om dette er dekket i vilkårene eller om du behøver ekstra dekning.

 

Hva med servicen i forsikringsselskapet?

Det aller viktigste med en reiseforsikring er vanskeligere å måle, nemlig servicen når uhellet inntreffer. Spør gjerne venner og familie hvilke erfaringer de har med sitt selskap.

Sammenlign tilbud fra flere selskaper

Uansett er det viktig å sjekke flere selskaper før du kjøper reiseforsikring. Du må gjerne kjøpe reiseforsikring i et annet selskap enn der du har dine andre forsikringer, men sjekk hvor høy totalrabatt du får ved å legge alle eller flere forsikringer i ett selskap.

Nedenfor kan du få tilbud på reiseforsikring fra flere selskaper – gratis og helt uforpliktende! Du fyller kun ut skjemaet nedenfor og velger hvilke selskaper du ønsker tilbud fra. Deretter blir du kontaktet med et tilbud tilpasset deg.