Group 2 Date icon Flag - Denmark Copy 2 Icon input - Get Location Icon input - Email # Icon input - Phone Icon input - Place Group 6 ICON BLUE

Hvor mye kan du låne?

Hvor mye kan du låne?
4.5 (89.45%) 55 votes

 

Linda Therese Stadeløkken

Svaret på det spørsmålet er avhengig av veldig mange variabler. Det fins ingen eksakt fasit. Ulike banker kan gi ulike svar. I utgangspunktet er dette de viktigste variablene som banker setter inn i regnestykket:

  • Inntekt
  • Sivilstand
  • Annen gjeld
  • Familiestørrelse
  • Sikkerhet

Du får normalt ikke låne mer enn 85 prosent av boligens verdi, uansett hvor mye du tjener. Det har Finanstilsynet satt en stopp for. Av og til kan banken gå med på 90 %.

Størrelsen på familien påvirker hvor høyt forbruk dere har. Stor familie = mindre lån. Du kan selvsagt få boliglån selv om du har gått på en liten luksussmell og har et par kredittkort og forbrukslån. Forhåpentligvis kan banken bake den dyre gjelda inn i et billigere boliglån. Men det teller ikke positivt inn i en totalvurdering. Studielånet tillegges normalt liten verdi. De fleste har det jo, renta er svært lav og lånet inneholder en unik gjeldsforsikring (v/ arbeidsledighet, sykdom etc). Et normalt studielån vil derfor normalt ikke påvirke lånestørrelsen særlig mye.

Men disse vurderingene går på betalingsevne. Og du kan ha høy inntekt, høy sikkerhet og likevel være en kunde banken ikke vil ta i med ildtang. For de fleste banker vil også vurdere din betalingsvilje. Har du betalingsanmerkninger, konvoluttskrekk og mange inkassosaker? Sorry, null lån. En betalingsanmerkning blir sletta straks du har gjort opp inkassosaken. Da er det ikke mulig for en bank å se at du har vært en dårlig betaler tidligere. Men i bankens egne systemer, slettes ikke din dårlige historikk like fort. Har du nemlig skyldt banken penger, overtrukket kontoen flere ganger, eller ligget etter med terminbeløp på gamle lån, vil banken kunne se dette på radaren. Derfor lønner det seg ofte å ha et godt forhold til egen bank.