Hva er boligen verdt? Slik får du riktig verdivurdering

Hva er boligen verdt? Slik får du riktig verdivurdering
4.39 (87.81%) 64 votes

 

Hallgeir Kvadsheim

Hva er boligen verdt?

For å finne ut verdien på boligen, trengs en verdivurdering. Uansett om du skal selge boligen din eller refinansiere boliglånet, behøver du en verdivurdering av boligen.

De siste årene har boligmarkedet steget markant. Det betyr at verdien av din bolig sannsynligvis er mye høyere enn da du kjøpte den.

Hallgeir Kvadsheim gir tips og råd på Tjenestetorget

Hallgeir Kvadsheim, økonomisk rådgiver i Tjenestetorget

Selge bolig? Få en verdivurdering

En verdivurdering trengs uansett salg av bolig. Hvis du skal kjøpe en ny bolig, er første steg i prosessen å finne ut hvor mye din nåværende bolig er verdt. Banken ønsker en slik verdivurdering for å estimere hvor mye mer den kan låne deg. Du vil sannsynligvis behøve høyere lån, med mindre du går ned i boligstandard, boligstørrelse eller flytter til områder med mindre prispress.

Økningen i lån tilsvarer jo prisen for din nye bolig minus det du får for din gamle, med tillegg for meglerkostnader, dokumentavgift og andre kostnader. Når du vet verdien på din gamle bolig, kan du lettere sikte deg inn mot det riktige nivået på bolig nummer 2.

 

Verdivurdering for billigere lån

Men selv om du ikke skal flytte, kan en verdivurdering være smart. Når verdien øker, øker også bankens sikkerhet. Det vil si at lånet utgjør en mindre andel av boligverdien.

Eksempel

Du kjøpte en bolig for 5 millioner for noen år siden og lånte 80 prosent av kjøpesummen, totalt 4 millioner kroner. Nå har megleren vurdert at den er verdt 7 millioner kroner. I tillegg har du betalt ned lånet med 500 000 kroner. Det vil si at lånet kun utgjør 50 prosent av boligens verdi. Bankens sikkerhet har økt. Dermed vil den kunne tilby deg en lavere rente. Men den gjør jo ikke dette automatisk. Det er du som må fortelle dem at verdien har økt.

 

Slik får du en ny verdivurdering

Som regel kan banken basere seg på en meglervurdering. I noen få tilfeller vil de ønske en vurdering fra takstmann. Selv om du ikke skal selge boligen med det første, men bare benytte verdivurderingen til å prute ned renten, er det en god mulighet til å ”teste” boligmekleren. Hvis hun eller han gjør et godt inntrykk, bør du huske på vedkommende til du skal selge boligen.

Gjennom Tjenestetorget vil du komme i kontakt med flere meglere som kan komme hjem til deg og gi en verdivurdering. Du kan derfor enkelt vurdere hver megler.

Sammenlign tilbud fra flere lokale eiendomsmeglere og få en verdivurdering av boligen din gjennom skjemaet under!

Vurderer du å bytte bolig?

Uansett hvor du er i prosessen med å bytte bolig, er det mange spørsmål som melder seg før du sitter med de nye nøklene i hånda.

Les mer
Share This