cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Helt uforpliktende og kostnadsfritt for deg

Falken

Falken startet opp i 1949 i Norge med sikkerhetstjenester. Det var da norske Arne Andresen startet opp Falck Norsk Redningskorps AS. Dette var et norsk selskap som kom fra det danske Falck.

Ikke lenge etter oppstart hadde selskapet et navnskifte til Falken Redningskorps AS. Fokuset fra starten var bilberging, men i senere tid så startet selskapet også å involvere seg i andre områder innen bransjen for sikkerhet.

Falken tilbydde boligalarm

Selskapet Falken som startet i 1949 var et av Norges første selskaper innen alarmtjenester. Så tidlig som på 50-tallet beveget selskapet seg inn i alarmbransjen, og fra 60-70 tallet ble levering av boligalarm-tjenester en bi-inntekt. Falk var da blitt et selskap som altså både drev med boligalarm, og bilberging og redningstjenester.

Det Falken gjorde i løpet av disse årene var å alliere seg med andre selskaper og småkonkurrenter gjennom partneravtaler. Sammen var Falkens redningskorps og AS Norsk Vaktselskap (med senere navnet Securitas Direct), leverte Falken boligalarmtjenester. Ettersom konkurrentene ikke hadde økonomi til å ansette sine egne vektere til sentralstasjonene, ble da Falkens redningskorps brukt ved deres dødtid. Dette gjorde at begge parter kom godt ut av det hele.

Det første egne alarmtilbudet

Først i 1975 kom Falken ut på markedet med egne boligalarmer der de brukte navnet Eversafe Plus for trygghetsalarmer til eldre og handikappede. Det viste seg derimot at mange tekniske problemer oppstod, og trygghetsalarmen fikk kallenavnet  "Neversafe". Til tross for dette hadde Falken tatt et viktig steg mot sin egen satsning innen alarmtjenester. Dette gjorde at Falken vokste seg stadig større i årene etter.

Ikke lenge etter, nærmere bestemt i 1976, kom Falken ut med innbruddsalarm. Dette startet de med først i Rogaland, men ekspanderte raskt til de større byene som på Sørlandet og Østlandet. Selve satsningen på alarm-tjenestene var påvirket av usikkerhet i flere år senere fordi Arve Andresens (grunnleggeren av selskapet) var skeptisk til videre utvikling innen alarm-tjenester. I tillegg til videre investering i teknologien.

Profesjonalisering innen innbruddsalarm

Falken ble stadig proffere innen markedet for boligalarmer, og i sommeren 1982 fikk de FG-godkjenning for sin nybygde hovedalarmsentral som var lokalisert på Tåsen, Oslo.

Lederrollen ble videreført til neste generasjon, og investeringen i selskapet ble stadig større. I 1988 var omsetningen innen alarmtjenester på 18%, noe som gjorde at Falken nå stod stødig innen også alarmtjenester i tillegg til bil- og ambulansetjenestene. Dette første til at også i 1988 ble alarmvirksomheten til et datterselskap, nemlig Falken Alarm og Sikkerhetsteknikk (FAS) AS. Her var det ingeniøren Tore Nordberg som satt som leder.

Magnum 1000 og gode tider

I årene fremover gikk det stadig bedre for Falkens satsning innen alarmtjenester. Allerede i 1992 var omsetningen fra boligalarmer og alarm-tjenester på 28% av totalomsetningen i selskapet. I tillegg til innbruddsalarm, leverte også Falken alarmer for ran, båt, heis, røyk- og brannalarmer. Dessuten hadde de også tekniske alarmer, adgangskontroller, fysisk sikring, overvåkning, utrykning og vakttjeneste. Med rundt 1000 nye anlegg i årene etter, var Falken inne i en gullalder.

Da Falken inngikk en avtale med amerikanske Napco i 1995 og sentralen ble godkjent for både Teletilsynet og FG, ble Falken overlegen i det norske markedet. Falken-Napco-avtalen fikk import av boligalarmsentralen Magnum 1000 til Norge. Dette førte til at Falken ble svært kostnadseffektiv, og oppslukningen rundt Magnum 1000 gjorde at en episode i det populære TV-programmet ”Mot i brøstet” dedikerte en egen episode om det.

Videre i 1996 tok Morten Stokke over lederrollen i FAS, og godt 6000 boligalarmanlegg fra Falken-selskapet ble installert i 1996. Det var nå vanlig å se alarmklistremerket i gull og blått ”Alarm tilknyttet Falken” rundt omkring norske husvegger.

Oppkjøp og fusjon

Oppkjøp og fusjon var starten på slutten for selskapet Falken. I 1996 kjøpte det danske Falck-konsernet ut Andresen-familien. Bakgrunnen for oppkjøpet var en større satsning innen Norden. I årene etter var det store omorganiseringer, og allerede i 1998 fusjonerte FAS og Falken AS. Fusjonen ble så til en del under divisjonen Sikkerhet - en av fem divisjoner. Sikkerhet fikk senere navnebytte til Alarm.

I 2000 ble selskapet Falck selv fusjonert sammen med Group 4, et britisk selskap. Allerede i 2001 gikk den tidligere alarmsjefen Stokke av, og den eksterne Johnny Ristan tok over.

Han endret alarmdivisjonen drastisk for å møte konkurransen i markedet, der konkurrenten Sector Alarm stod sterkt etter sin lansering av enkronerstilbudet. Det viste seg at den sterke konkurransen ble svært kostnadsfull for Falck, fordi provisjonsselgere fikk frie tøyler til å selge alarmer til så å si ingen ting. Dette resulterte i store salgskostnader og misfornøyde kunder.

Stemplet som et useriøst alarmselskap

Det store sammenbruddet for Falck ble i 2001 da selskapet mistet FG-merket etter mange misfornøyde kunder, et feilslått samarbeidsprosjekt med Rimi og et stempel som useriøs aktør i markedet for boligalarmer. Et tapsresultat på flere titalls millioner gjorde at topplederen i Falck, Arne Fr. Marhiesen, måtte trå av som leder i 2002.

De som tok over hadde i oppgave å rydde opp i selskapet ved å blant annet splitte alarmvirksomheten fra hovedvirksomheten innen redningstjenesten. I 2003 ble derfor den norske virksomheten splittet til de to AS-ene: Falck Redning AS og Falck Norge AS. Selskapet gikk også fra navnet Falken til Falck.

Skiftet navn mange ganger

Videre inn i 2004 ble morselskapet Group 4 Falck splittet på en tilsvarende måte inn i Group 4 med alarm- og vakt-tjenester, og Falck. I tillegg fusjonerte Group 4 med Securicor og ble til G4S.

Falck Norge AS byttet også navn til G4S Security Systems AS i 2004, der datterselskapet G4S Alarm AS drev med boligalarmvirksomheten. Falck Redning AS ble så del av et eget redningskonsern under navnet Falck. Selskapet G4S fortsatte med alarmvirksomheten til Falken i årene frem til 2011, da de solgte Falken-kundene til Nokas, som videresolgte kundene til Sector Alarm bare fire uker senere.

Dersom du har vært Falken-kunde siden de startet opp, har du vært igjennom navnebytte hele fem ganger. Falken – Falck – G4S – Nokas – Sector Alarm.

Som en føniksfugl

Til tross for hva man kanskje skulle tro, slutter ikke Falkens alarmhistorie helt enda. Falck Redning AS startet nemlig på nytt med egen boligalarmtjeneste i 2012, og dersom du ønsker å lese mer om det kan du trykke her.

Dette tar ikke mer enn 2 minutter av din tid
Motta tilbud på boligalarm og finn sikkerhetsløsningen som passer deg best.

Dette tar ikke mer enn 2 minutter av din tid

Motta tilbud på boligalarm og finn sikkerhetsløsningen som passer deg best.
Vurder tjenesten vår
Vurder denne tjenesten ved å klikke på antall stjerner du synes vi fortjener.
Denne nettsiden bruker cookies for analyse- og markedsføringsformål.
Les mer