Group 2 768 - Logo Logo/white Copy 9 Icon input - Email

Din guide til boligalarm

Din guide til boligalarm
4.5 (89.03%) 31 votes

 

Linda Therese Stadeløkken

Det er ikke lett å vite hva man skal velge av boligalarm og alarmselskaper. Her får du en liten guide til hva du bør vite og se etter – en guide til boligalarm.

Bor man i en enebolig vil de fleste ta for gitt at man skal ha en boligalarm, samtidig som man kanskje kvier seg litt under prosessen ved anskaffelse. Det er ikke bare eneboliger som behøver sikkerhet, for det er også lurt å sikre hytta eller leiligheten din.  ”Det skjer ikke meg” tenker du kanskje, og dermed ønsker du heller ikke gå til investering av en alarm. Det koster jo tross alt en liten sum penger, men til gjengjeld virker det avskrekkende ovenfor innbruddstyver og du vet aldri om det skjer deg eller ikke.

Det er også flere ting du kan gjøre for å unngå innbruddstyver som vil gi god effekt ved kombinasjon med boligalarm:

  • Lås alltid alle dører og vinduer, og på nattestid kan du sette vinduene på lås om du ønsker å lufte. Har du ikke slike vinduer kan du anskaffe dette.
  • Lat som at du er hjemme. Det vil si at du lar det være på et par lys inne når du drar ut. Velg de lysene som er tydeligst utenfra. Dette er funksjoner du kan få gjennom boligalarmselskapene ved kjøp av pakker, der du kan styre belysning gjennom en app på mobilen.
  • Ha på utelys eller utelys med sensor som slår seg på når noen nærmer seg.

Andre fordeler med å ha boligalarm er at noen ulike forsikringsselskaper da vil sette ned din forsikringspremie fordi installering av boligalarmer har vist god effekt på reduksjon av innbrudd. Dette må du sjekke opp selv og rapportere inn til ditt forsikringsselskap! De fleste selskaper krever at alarmen er FG-godkjent for å få redusert forsikringspremie. FG-godkjenning er en godkjenning av Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnemd som har nøye testet alarmen og at den tilfredsstiller de krav til sikkerhet det stilles.

De fleste alarmselskaper bruker i dag trådløse systemer som går både raskt å montere og installere. De to største i Norge er Verisure og Sector Alarm. Fra norsk kundebarometer 2016 kommer Verisure på topp både på tilfredshet og lojalitet, men rett i hælene ligger Sector Alarm. Fra Kundeserviceprisen 2016 kom Sector Alarm først og deretter Verisure. De er altså nokså like, og det er mer hva de har å tilby tilpasset ditt behov valget står på. Du står selvfølgelig fritt til å velge blant de andre leverandørene også, slik som Nokas, Falck, Trygg Vakt med flere.

Noen selskaper tilbyr gratis utrykning om alarmen skulle gå, unnsett om den var falsk eller ikke. Unntaket her er hvis det er klart misbruk av tjenesten.

Komponenter og pakker

De fleste leverer i dag større pakker som inneholder ulike deler, og ved behov kan man kjøpe ekstra komponenter som tilkobles pakken. Det er gjerne en standard grunnpakke, en mindre pakke som er fin ved leiligheter, og eventuelle større pakker om du har en stor bolig med mange flater å dekke. Det finnes noe for et hvert behov, og ved hjelp av ekstra komponenter vil du kunne utforme systemet etter dine preferanser.

Det er vanlig at hovedenheten er både koblet opp mot mobilnett og bredbåndskabel. Dette er for at det skal være to kommunikasjonsveier til alarmstasjonen, ved at for eksempel nettilkoblingen ikke fungerer eller det ikke er mobildekning. Verisure tilbyr i tillegg, en tale-og lytteenhet. Det vil si at de kan snakke direkte i boligen dersom alarmen går, og man kan svare tilbake uten å måtte trykke på noen knapp. De fleste har ve opplevd å komme hjem og kanskje være litt småstresset – og da kan det være lett å glemme å skru av alarmen. I sånne situasjoner kan sånn funksjon være nyttig. Dersom det er et innbrudd som foregår, vil alarmstasjonen kunne skremme bort tyvene raskt ved å gi beskjed om at politi er varslet.

Det mest karakteristiske med boligalarmer er den kraftige sirenen som skal virke skremmende for inntrengeren. Sirenen skal monteres adskilt fra hovedenhet og betjeningspanelet. Dette er for å gjøre det vanskelig for inntrengeren å kunne oppdage hvor alarmen er, og eventuelt prøve å deaktivere den. I tillegg tilbyr Verisure en fotodetektor, altså et kamera. Dette gjør også Sector Alarm. Det er et infrarødt lys som kan ta gode bilder selv i mørket på nattestid. Her er det viktig å presisere at fotodetektoren kun vil kunne sette i gang med billedtaking etter at alarmen har gått. Den vil altså ikke ta bilder når som helst, men bruke bildene til å finne ut hva som utløste alarmen og deretter varsle ved behov eller sende utrykninger. Verisure tilbyr også et smartkamera som man kan styre fra applikasjonen, der en selv kan ta bilder som sendes kryptert til applikasjonen. Dette er et overvåkningskamera der kun du kan se bildene, og det er ikke tilkoblet alarmsentralen. Et godt verktøy for deg som ønsker ekstra kontroll over boligen din, for deg som pendler en del eller er mye borte, eller husdyr eller barn du ønsker å kunne passe litt ekstra på når du er på jobb.

Videre finnes det magnetkontakter som sikrer dører og vinduer. Da oppdages inntrengere før de kommer inn i huset. Ved en slik sikring vil alarmen gå umiddelbart og så fort en dør eller et vindu åpnes. Går alarmen én gang, kan du nok være ganske sikker på at de ikke kommer igjen eller prøver seg. Den gir også ekstra trygghet om du ønsker å ha på alarmen på nattestid når du sover. Er nattsikring noe du er opptatt av, ved at du har barn eller at boligen har store verdier som malerier og samleobjekter vil nattsikringspanelet være et godt alternativ. De ulike selskapene leverer litt forskjellig typer av denne, men de går stort sett på det samme. Nattsikringspanelet levert av Verisure gjør det enkelt å ta av og på delsikringer for alle. Denne bør plasseres ved sengen eller en trapp, slik at den enkelt kan settes på om natten og tas av. Dersom du bor i et relativt stille område hvor det er svært lite som skjer, er ikke dette nødvendigvis noe for deg. Da holder med en alarm som tas i bruk når noen ikke er hjemme. Det samme gjelder dersom du bor i en leilighet, da er ikke nattsikring noe du behøver.

I senere tid har en del selskaper også kommet med en kodebrikke som kan aktivere og deaktivere alarmsystemet når du går inn og ut av boligen. Er du den glemsomme typen eller har mye å tenke på kan dette være strategisk, slik at du slipper å tenke på kompliserte koder. Har alle i familien eller husstanden hver sin har man god kontroll på hvem som går inn og ut til et hvert tidspunkt.

Alle alarmselskaper tilbyr også et forebyggende skilt som opplyser at boligen/leiligheten har installert alarm.

Applikasjon

Teknologien har kommet såpass langt nå at du kan styre det meste gjennom applikasjonene til Verisure og Sector Alarm. Her er noen av de funksjonene appene tilbyr. Disse gir deg full kontroll på boligen:

  • Skru av og på alarmen
  • Få melding om når noen kommer inn, eksempelvis når barna kommer hjem fra skolen
  • Skru av og på belysning, selv nå du er på ferie. Dette gjøres gjennom å bruke ”smartplugger”
  • Få bilder direkte på mobilen når noen åpner døren hjemme
  • Følge med på husdyr
  • Ha kontroll på temperatur og luftfuktighet

Ekstra komponenter

Ekstra komponenter du kan skaffe er blant annet husdyrtilpasning. Da kan husdyr opp til 15 kg gå rundt i boligen, mens alarmsystemet er på. Har du dyr, for eksempel en hund, som veier mer enn 15 kg vil det være skallsikring som er løsningen. Skallsikring er magnetkontakter i husets skall, altså dører og vinduer. Har du skallsikring, men ønsker å være endre tryggere finnes en glassbruddetektor. Denne vil reagere dersom noe skulle knuse et vindu, og bør derfor plasseres ved ytterdørenes vinduer eller der det er størst fare for dette.

Både Sector Alarm og Verisure har også ”panikkalarm” hvor de rykker ut med en vekter uansett hvorfor du har utløst alarmen. Dette gjør de fordi det handler om personlig sikkerhet. De rykker også ut ved brann. Det følger med en optiske røykvarsler i grunnpakken, tar du i bruk denne vil de kunne rykke ut raskt ved brann også. En annen ekstra komponent er vann- og temperatursensor.  Den vil kunne oppdage vannlekkasje eller temperaturforandringer, slik at det ikke blir for store skader og varsler i tidlig fase.

Det finnes en rekka ekstra komponenter, og det er kun nevnt noen her. Skulle du ønske å utvide, eventuelt ønske en større pakke enn grunnpakkene, vil vi råde deg til å gå inn på nettsidene til de ulike alarmselskapene.

Pris

Det er vanskelig å si en eksakt pris, ettersom den varierer med boligtype, størrelse, hvor mye ekstrautstyr man ønsker m.m. I tillegg har selskapene av konkurransemessige hensyn valgt å ikke publisere noe særlig på nett. De fleste velger boligalarm gjennom en abonnementsløsning med tilknytning til alarmstasjonen. Det rimeligste du finner i disse dager vil nok ligge på omtrent 350-400kr i måneden. Hva ekstrautstyr koster kan man gå inn på de ulike sidene å sjekke. Montering kommer ofte med gratis eller svært billig under ulike kampanjer. Normalt sett vil det koste rundt en tusenlapp.

Abonnement eller ikke

Det er fordeler og ulemper med henholdsvis boligalarm med eller uten abonnement. De positive sidene ved å droppe abonnementet er at du slipper den månedlige kostnaden, men det vil også si at det er et større investeringsbeløp i starten. Videre kan man skreddersy nøyaktig hvordan en selv ønsker boligalarmen, med større grad av valgfrie komponenter å sette sammen. Abonnementene har gjerne pakker de installerer. Vet du med andre ord akkurat hvordan boligalarm du ønsker, og samtidig er litt teknisk anlagt kan dette være noe for deg. Ulempene er at det er ingen som følger med på lik linje med alarmstasjonene og du står mer ansvarlig selv til å følge med og varsle.  Det har heller ikke en like høy avskrekkene effekt som ved abonnement. Service og vedlikehold er viktig uansett hva du velger, men ved abonnementsløsningene holder gjerne selskapet seg ansvarlig for driften.

Tilbud på boligalarm

For å få best mulig tilbud på boligalarm anbefales det at du innhenter tilbud fra flere. Dette tar jo ofte både en del tid og energi. Heldigvis har Tjenestetorget laget en tjeneste der du lett kan gjøre dette – og sparer tid. Du fyller kun ut ett skjema og velger hvilke selskaper du ønsker tilbud fra. Du vil dermed bli kontaktet med et tilbud fra hver enkelt. På den måten kan du sammenligne og velge det tilbudet du liker best.

Les flere artikler om Boligalarm