Group 2 Date icon Flag - Denmark Copy 2 Icon input - Get Location Icon input - Email # Icon input - Phone Icon input - Place Group 6 ICON BLUE

Dette må du vite om Enova-tilskudd

Dette må du vite om Enova-tilskudd
4.3 (86.67%) 3 votes

 

Linda Therese Stadeløkken

Mange har spørsmål om Enova-tilskudd. Alle som har planer om å skaffe seg varmepumpe burde lese seg opp på dette. Vi gir deg viktig og relevant informasjon.

Varmepumpe

Det skal ikke mye til å bli misunnelig på en nabo eller et vennepar som har varmepumpe. De har sikkert gladelig fortalt om det de sparer på strømutgifter og mest sannsynlig har de mange lovord om det fantastiske inneklimaet. Dette kan ha ført til at du har brukt noen gode timer foran PC-en for å finne ut litt mer om dette med varmepumper.

 

Det er stadig flere som ønsker seg en varmepumpe til hjemmet. Det er veldig mange som synes en slik investering er både riktig og viktig for familien og boligen. En varmepumpe kan faktisk gjøre stor forskjell når det kommer til trivsel. Se bare for deg at du alltid har kontroll på temperaturen i huset ditt.

 

En varmepumpe passer ikke bare på at du har det varmt inne mens det er kaldt ute, den kan også brukes som en air condition om sommeren. Dette er det mange som synes er en luksus det er verdt å betale litt ekstra for.

 

Markedet utvikler seg stadig og det kommer hele tiden nye varmepumper på banen. Dette betyr at du som forbruker har mange valg og gode muligheter. Enova-tilskudd er noe mange hører om, men ikke helt forstår. Derfor kan du i denne artikkelen få vite litt mer om Enova-tilskudd. Dersom du vurderer å skaffe deg en varmepumpe, kan det være lurt å ha lest seg litt opp på akkurat dette. Du vil nødig gå glipp av et tilskudd du kunne ha fått.

 

Støtte varmepumpe

Dersom du har hørt hvisking eller småprating om støtte og varmepumper, kan vi bekrefte at det er noe i det du har hørt. Det finnes nemlig muligheter for å få en sum i støtte hvis du kjøper varmepumpe, men det kan være verdt å vite at det selvfølgelig kommer litt an på hva slags varmepumpe du velger.

Mange av de som vet om denne støtteordningen, velger varmepumpe nettopp av den grunn – altså tar de et varmepumpe-valg som vil gi støtte. Det er ikke sikkert det er lønnsomt/lurt for alle, men for noen kan det definitivt være hensiktsmessig. Uansett er det aldri dumt å vite om de mulighetene og valgene man har.

stoenad fra enova

Enova

Enova jobber for at både bedrifter og privatpersoner skal ta gode valg når det kommer til energitiltak, de jobber for løsninger som fører til lavutslipp. Enova gir både råd, veiledning og støtte – noe som er essensielt for at folk skal ta disse gode valgene. Varmepumper er noe av det Enova jobber med, de har sett at det er lurt å gjøre tiltak for at flere skal skaffe seg en pumpe, på denne måten blir Norge til et mer miljøvennlig land.

Enova har jobbet med mange prosjekter og bidratt en hel del, dette er noe du kan lese mer om på nettsidene deres.

Enova-tilskudd

Enova-tilskudd kan potensielt gjøre din varmepumpe-investering mye rimeligere. Det er i hvert fall verdt å tenke på dette, og verdt å sjekke om du kan få igjen noen av pengene du legger i en pumpe.

Du kan for eksempel få tilskudd hvis du skal ha en luft til vann-varmepumpe, en væske til vann-varmepumpe eller en avtrekksvarmepumpe. Den sistnevnte blir noen ganger kalt ventilasjonsvarmepumpe. Du kan få mye som inntil 20.000 kr i støtte, men for noen av pumpene er det kroner 10.000 som er grensa. Du har også muligheten til å få mer i støtte, dersom du for eksempel installerer en energimåler samtidig som du installerer varmepumpe.

På Enova sine hjemmesider skal du enkelt kunne registrere kvitteringene dine, slik at du raskt får igjen en del av de pengene du har brukt.

Det kan være veldig lurt å vurdere en energimåler når du skal ha varmepumpe. Både fordi dette kan gi mer støtte og fordi du kan følge med på hvor godt pumpen din faktisk fungerer.

Luft til luft varmepumpe

Luft til luft varmepumpe er kanskje den mest kjente og den mest populære varmepumper. Det er svært mange husstander som har skaffet seg en slik. Det betyr ikke at dette nødvendigvis er det rette valget for akkurat deg, så pass på at du bruker god tid når du skal finne frem til den varmepumpen som skal lage det perfekte inneklimaet i boligen din.

I dag får man ikke tilskudd fra Enova ved kjøp av luft til luft varmepumpe. Tidligere var det faktisk Enova-tilskudd å få, og dette tilskuddet ga ønsket effekt. Det førte til at disse pumpene ble mer tilgjengelige og også rimeligere når det kommer til pris. Derfor har dette blitt en varmepumpe som veldig mange kan ha rå til å installere hjemme. Nå er det andre pumper som får støtte fra Enova, dette kan det være fint å være klar over i en prosess der man skal velge varmepumpe og virkemåte på denne.

En luft til luft varmepumpe har en innedel og en utedel. Pumpen fungerer ved at den henter luft utenfra, deretter blåser den varm luft inn i din bolig. Mange er veldig fornøyde med denne typen varmepumpe, og det er helt klart et godt valg. En slik pumpe finner du i mange ulike prisklasser.

Luft til vann varmepumpe

En luft til vann varmepumpe er lik som luft til luft varmepumpe på det området at begge henter energi utenfra. En luft til vann varmepumpe varmer så opp vannet ditt. Dette kan være vann til vannbåren gulvvarme, radiatorer eller tappevann. Den sikrer et lavt energibruk, kutter kostnader og gir deg en jevn og god temperatur.

Hvis du velger å gå for en slik varmepumpe, skal du være klar over at du kan få Enova-tilskudd. Ifølge Enova sine egne hjemmesider kan du få tilbake inntil 10.000 kroner hvis du går for en luft til vann-varmepumpe. Dersom du i tillegg installerer energimåler, kan du få ytterligere 10.000 kroner i støtte.

Vær også klar over at dersom du fjerner oljefyren og tanken når du skal installere varmepumpe, vil dette kunne gi deg 20.000 kroner i støtte.

Glem ikke å registrere dine kvitteringer dersom du kjøper en luft til vann varmepumpe i nærmeste fremtid.

Væske til vann varmepumpe

En væske til vann varmepumpe fungerer ved at den bruker energi i vann til å varme opp vannet i huset ditt. Dette kan være tappevann, radiatorer eller vannbåren gulvvarme. En slik pumpe blir ofte valgt av de som enten har vannbåren gulvvarme fra før av, eller av de som skal i gang med å bygge nytt hus og dermed velger et vannbårent system.

Dette er også en varmepumpe som vil kunne gi deg Enova-tilskudd. Mange lurer selvfølgelig på hvor mye de kan forvente å få i støtte. Her er svaret: En væske til vann varmepumpe kan gi deg inntil 20.000 kroner. Hvis du i tillegg går for en energimåler vil du kunne få så mye som 10.000 kroner ekstra. Det kan med andre ord lønne seg å kjøpe både varmepumpe og energimåler.

Det samme gjelder også for denne pumpen: Hvis du samtidig velger å fjerne oljefyren og tanken, kan du få 20.000 kroner. Dette er det verdt å notere seg bak øret.

Tilskudd til tiltak fra Enova

Du skal nå vite en del om hvilke varmepumper som gir deg støtte og hvilke som ikke gjør det. Du har i hvert fall en bedre anelse om hva som kan være et godt valg for deg, og om du kan få noe støtte. Dersom du ønsker en større liste over tiltak som kan gi tilskudd, har du en liste her:

 • Energirådgivning (kartlegging av gode energitiltak)
 • Oppgradering av bygningskroppen
 • Luft til vann varmepumpe
 • Fjerning av oljefyr og tank
 • Væske til vann varmepumpe
 • Avtrekksvarmepumpe
 • Biokjel
 • Bio-ovn med vannkappe
 • Fjerning av oljekamin og tank
 • Solfanger
 • Varmegjenvinning av gråvann
 • Varmestyringssystem
 • El-produksjon
 • Vannbåren varme
 • Balansert ventilasjon

 

Dersom du vurderer å gjennomføre flere av disse tiltakene, kan det lønne seg å ta kontakt med Enova for å få en viss innsikt i hvor mye du kan forvente å få i tilskudd for de tiltakene du ønsker å gjøre. Det kan også hende du kan få noen gode råd og veiledning, som vil gjøre det hele mye enklere.

Valg av varmepumpe

Siden det finnes utrolig mange ulike varmepumper fra forskjellige produsenter og med ulik virkemåte, kan det oppleves noe vanskelig å skulle ta valget. Informasjonen om Enova-tilskudd er kun ment som en liten påminnelse, det er ikke sikkert at en varmepumpe som gir støtte er det rette valget for akkurat deg.

Det viktigste du kan gjøre når du skal finne en varmepumpe, er å finne ut hva slags behov du har og deretter finne ut av hva som vil fungere best for din bolig. Hva slags varmepumpe som er best kan avhenge av for eksempel størrelse, planløsning, område/plassering/lokasjon og romfordeling/antall etasjer. Snakk gjerne med en forhandler, de har trolig mange gode forslag, råd og tips.

Vær også oppmerksom på at det kan lønne seg å innhente mer enn ett tilbud, på denne måten har du muligheten til å sammenligne pris og velge det billigste alternativet. Er du opptatt av Enova-tilskudd, er du trolig bevisst når det kommer til pris. Et godt råd helt til slutt der altså!

 

Få tilbud på varmepumpe

Du fyller kun ut skjemaet under og velger hvilke i ditt område du ønsker å sende det til. Deretter vil leverandørene du har valgt kontakte deg med et godt tilbud på varmepumpe. I tillegg vil de dyktige fagfolkene gi deg råd i forbindelse med eventuell støtte fra Enova. Skjemaet tar kun 3 minutter!

Få dekket kostnader til ny varmepumpe

Vurderer du å bytte til varmepumpe? Det finnes ulike støtteordninger avhengig av hvilken type oppvarming du bytter fra og hvilken type varmepumpe du velger. Her finner du litt hjelp på veien, i tillegg kan du innhente og sammenligne tilbud fra flere varmepumpeleverandører.

read more