Group 2 Date icon Flag - Denmark Copy 2 Icon input - Get Location Icon input - Email # Icon input - Phone Icon input - Place Group 6 ICON BLUE

Bytt ut dine gamle vinduer

 

Linda Therese Stadeløkken

Når du skal velge å skifte gamle vinduer, er det svært viktig at du tenker energieffektivt og langsiktighet. Vinduene skal tross alt stå i mange år fremover. Få en fagperson til å sjekke tilstanden på de eksisterende vinduene som står, og hva som eventuelt kan gjøres eller bør gjøres.

Vinduer og U-verdi

Et begrep som kommer opp når man snakker om å bytte vinduer er U-verdi. Dette forteller helt enkelt hvor god isolasjonen er på vinduene. Jo lavere siffer, desto mer isolert er det og bevarer varmen i boligen. I nybebygde boliger er det i dag et minstekrav på 1,2. I såkalte passive hus, miljøvennlig hus som er konstruert på en spesiell måte slik at det har lavere energibehov, er det krav på et tall nede på 0,8. De fleste vindusleverandører leverer vinduer med en U-verdi fra 0,6.

 

Enova anbefaler vinduer med tre lag, en U-verdi på 1,0 eller lavere, og utskiftning av vinduer som enten er eldre enn 20 år, punktert eller har innhold av PCB (vinduer med isolerglass mellom 1965 -1975 har ofte dette). PCB er forurensende, men ble brukt i tetningslimet tidligere. Disse vinduene må kastes forsvarlig. Har du punkterte vinduer bør disse byttes så fort du har muligheten. Det som har skjedd er at det er lekkasje mellom de ulike lagene med glass, der luft og fuktighet har trengt inn. Det gjør at det blir uklart og skjoldete å se igjennom – uansett hvor mange ganger du vasker vinduet. Det trengs også mer energi for å varme opp rom med slike vinduer.

Videre anbefaler Enova trelagsvinduer fordi dette har god varmeisolasjon, mens andre mener at vinduene ikke slipper like mye varme ut som Enova påstår. Til sammenligning med dagens vinduer kan gamle vinduer slippe ut så mye som opptil 40% varme. Eldre vinduer har dessuten ofte bare et enkeltglass, og det er dette som gir dårlig isolasjon. Gamle vinduer holder heller ikke like lenge, og karmene kan ha råtnet. Sjekk derfor karmene i det du skal skifte til de nye vinduene, eller pass på at fagpersonene gjør det. Dagens vinduer har gjerne dobbelt glass, eller tre lag som Enova anbefaler.

Bevare gamle vinduer?

I noen tilfeller kan det å bevare de gamle vinduene være det riktig å gjøre, særlig i gamle hus med spesielle uttrykk. Det er ikke alltid man vil kunne finne noen vinduer som passer målene i disse tilfellene, eller at vinduet ser såpass særskilt ut at de moderne vinduene ikke er konstruert på samme måte.

Til gjengjeldt vil utskiftning av vinduene både være kostnads- og miljøeffektivt. Investeringen av nye vinduer med energiriktige varianter vil lønne seg i løpet av 2-3 års tid. Det er altså ikke bare en miljømessig gevinst, du sparer også på det. En innvendig her er at det i dag finnes noen moderne vinduer som har prøvd å etterligne de ”gammeldagse”.  Det kan derfor være verdt å vurdere utskiftning av vinduene, til tross for at det muligens vil være en høyere investering og se noe annerledes ut.

Hvordan du skifter vinduene

Når det gjelder å bytte vinduer, kan du enten gjøre det selv eller betale en håndverker. Tidseffektivt er jo klart å velge å betale noen andre for det, der du blant annet kan bruke Anbudstorget.no til å legge ut jobben, og velge akkurat den snekkeren du vil. Dersom du etter alt tatt i betraktning ønsker å skifte vinduene selv, anbefaler vi at du forhører deg med en fagperson, gjør en del undersøkelser, ser videoer og lignende. Her er en kort forklaring av hvordan du eventuelt skifter vinduene:

 1. Mål opp til nye vinduer. Viktig å være presis og korrekt i oppmålingen. Er du i stuss spør du hos vindusleverandøren hvordan du gjør dette. Riktig mål vil du kunne finne ved å trekk fra 20-25 mm. På åpningen fra mur til mur. Dette gir en fugebredde på 10-15mm.
 2. Fjern det gamle vinduet fra rammen. Fjern skruer eller spikere, sag bunnlisten og rammen av.
 3. Sett inn det nye vinduet på avstandskiler, men pass på at det er plass til isolasjon. Det skal være lik avstand mellom rammen og murverket for alle sider.
 4. Plasser skruene som anvist fra leverandøren.
 5. Skru i karmskruer.
 6. Tett vinduet med isolasjon og fuge slik at det holder på varme og holder fukten ute.

Velge og kjøpe vinduer

Skal du gjøre en oppussing på boligen er dette perfekt tidspunkt for å ta med seg vinduene i samme slengen. Man kan velge å erstatte vinduene som allerede er montert for boligen, eller gjøre en utbedring dersom det å skifte vinduene ikke er aktuelt. Husk å tenk på at det finnes både vinduer er som kan åpnes og fastemonterte. Det skal i midlertidig minst ett vindu som kan åpnes per rom i boligen, av den grunn at det må være rømningsvei ved eventuelt brann.

Det er også praktisk at vinduene kan åpnes iform av lufting og lignende. På soverom og kjøkken vil det være praktisk og strategisk å velge vinduer du kan åpne. Det finnes også en rekke ulike type vinduer i denne kategorien, og hvordan de eventuelt kan settes på lås. Særlig på soverommet er det viktig å tenke på låsbare vinduer som kan settes på gløtt på nattestid. Låshengesel er dessuten ofte ekstrautstyr du har mulighet til å skaffe på de fleste vinduer.

Er du av personen som ønsker et varmere gulv, eller har varmekabler i gulvet, kan et trelags vindu være det riktig valget for deg. Disse reduserer problemet med kaldras betraktelig. Kaldras er når luft nedkjøles av en kald flate, vinduet med dårlig isolering, og presses mot gulvet som resulterer i at det blir gulvkaldt. Har du derfor varmekabler vil utgiftene øke for å kunne holde gulvet like varm, dersom du har et vindu av et dårlig slag.

Egenskaper du bør vurdere

Vindusleverandører i dag produserer et stort utvalg du kan velge mellom. Det gjelder både stil, størrelse, formater og ulike glass med egenskaper. Som skrevet tidligere, så er U-verdi noe å se på. Her må du vurdere selv hvor moderne og nye vinduer du ønsker. Likeså er det et utvalg av tilleggsegenskaper på markedet, men ikke alle er like relevante for deg personlig av den grunn. Det finnes blant annet disse:

 • UV-beskyttelse/soldemping (greit for deg som bor i en bolig der solen står hele dagen å varmer. Et slikt filter vil kunne redusere noe av den varmen som solen gir).
 • Støydemping (praktisk om du bor midt i byen eller ved siden av en trafikkert vei).
 • Innbruddsikring (fint for vinduer du har på soverommet om du ønsker å være på den sikre siden).
 • Ekstra energieffektive.

Standardfargen de fleste leverer i er hvit, og målene slutter på 9 cm (49,59 og lignende oppover). Det vil derfor lønne seg å innrette seg etter disse standardmålene om du tenker på økonomien. Her er også et godt tips å bruke mittanbud.no for å selv ha kontroll på hvem du ønsker at skal montere opp vinduene og til en pris du ønsker.

Dersom du bor værutsatt kan du med fordel velge lavenergivinduer. Værutsatte steder i Norge har mye vind, som vil kunne redusere U-verdien på et vindu med opptil 15%.

Ulike type vinduer

Valgmulighetene er mange, alt etter dit behov. Her er de ulike type vinduene som finnes på markedet i dag, i tillegg til de som er nevnt ovenfor.

Toppsving vil si at vinduet slår utover når du åpner det, og kan vendes 180 grader horisontalt – uten at vinduet kommer inn i rommet. Dette er et praktisk vindu å velge med tanken på lufting, men også vasking ettersom du kan vri vinduet og vaske det fra innsiden av. Disse vinduene blir gjerne levert med to ulike luftestillinger og barnesikring. Å kunne vri det låsbart kan bestilles ekstra.

Sidehengslet har en eldre stil, og leveres ofte i inndelt vindu, flerramsløsning. Sidehengslet vil si at vinduet slås utover sideveis på 90 eller 180 grader. Her kan du også velge ulike sprossetyper.

Innadslående er vinduer som navnet tilsier, vinduer som åpnes innover. Her kan de åpnes både fra toppen eller sidehengslet. Om låsbar vrider er ønskelig kan dette stort sett bestilles ekstra hos de fleste leverandører.

Fast karm vil si at vinduet ikke kan åpnes. Dersom lufting ikke er nødvendig eller ønskelig kan slike vinduer brukes. Dette gir større glasspartier og optimale lysinnfall.

Spesialvindu gir mange valgmuligheter til å innfri ønsker du måtte ha. Her leveres ulike mål, glasstyper og tilpasninger etter ditt ønske.

Søknadspliktig?

I utgangspunktet er man ikke nødt til å søke om å bytte et vindu. Dette kommer fra plan- og bygningslovens §20-5 til §20-8.

 • 20-5 Tiltak som er unntatt fra søknadsplikt. f) fasadeendring som ikke fører til at bygningen karakter endres, samt tilbakeføring av fasade til tidligere dokumentert utførelse.

Når det er sagt finnes det enkelttilfeller hvor det er søknadspliktig. Det gjelder dersom man bor tett og vinduet gir plutselig innsyn i forhold til din nabo. Det gjelder også i tilfeller hvor man bor i et flermannsbolig, rekkehus og lignende der vinduene har sprosser og disse byttes ut med vinduer uten sprosser. Dette vil si at du endrer bygningens karakter, og ut ifra ordlyden fra lovteksten vil et slikt tilfelle normalt sett vært søknadspliktig. Gjør deg derfor kjent med hvilken karakter dine vinduer er i, og hvordan du bytter de.

Viktig ved valg av vinduer

Skal du først velge vinduer er det praktisk å gå for noen som er holdbare over tid. Det vil si at selv om vinduene som allerede står der er mulig å beholde og bedres, er ikke alltid dette verken det mest økonomiske eller miljøvennlige løsningen.  Når du så skal bytte vinduer bør du tenkte på hva som er ditt behov. De ulike ekstra egenskapene som nå finnes på markedet er ikke alltid nødvendig, og det er ikke sikkert du trenger slike vinduer i alle rom. Det kan anbefales at man velger støydemping på soverommet om du ønsker det stille på natten og bor et sted som er svært trafikkert med mye støy.

Tenk også på hvor det er strategisk å ha vinduer som kan åpnes, og hvor dette ikke er like nødvendig. I tillegg kan du velge hvordan du ønsker at de skal åpnes. Bor du i et borettslag flere etasjer opp er det lurere å ha et vindu som er lett å vaske fra innsiden, enn ett vindu som slår utover og gir liten mulighet for dette. Videre bør du legge merke til U-verdien, og tenk på isolering på vinduene og eventuelt ulike utgifts forskjeller de varierende type vinduene vil gi når det gjelder oppvarming av boligen. Til slutt, husk å sjekke om det er søknadspliktig før du bytter vinduer.

Pris på vinduer

Det er mange tilbydere der ute og det kan være vanskelig å finne frem i den store jungelen av produkter. Her kan Tjenestetorget hjelpe deg med å spare både tid og penger! Ved å fylle ut skjemaet under vil du kunne spesifisere hva du trenger og velge hvilke du ønsker å sende det til. Det tar kun 2 minutter! Da vil du bli kontaktet med et tilbud innen kort tid.