Group 2 Date icon Flag - Denmark Copy 2 Icon input - Get Location Icon input - Email # Icon input - Phone Icon input - Place Group 6 ICON BLUE

Budrunde: Slik vinner du den

Budrunde: Slik vinner du den
4.6 (92%) 5 votes

 

Linda Therese Stadeløkken

Det er alltid spennende å kjøpe en ny bolig, og de som har gjort det før vet at budrundene er noe av det mest spennende med hele prosessen. Vet du hvordan du skal komme deg helskinnet gjennom budrundene? Vi gir deg tips og informasjon fra en eiendomsmegler!

Det er mye som må forberedes når man skal kjøpe bolig, og selve prosessen kan ta lang tid. Mye er avhengig av hvordan din situasjon er når du skal i gang med boligjakten. Er det slik at du leier bolig så kan det være du har bestemt tid du må være ute av boligen på, og dette må da klaffe med kjøpet av ny bolig. Hvis ikke kan det være man må finne en midlertidig løsning. Noen er heldige og har familier de kan bo hos imens, men andre kan få en dyr overraskelse om de ikke planlegger dette godt nok. En annen ting er jo hvor mange det er i boligen som skal flytte. Det er lettere å flytte en enslig eller ett par, kontra å flytte en familie på fem med alt det innebærer.

 

Hvor mye penger kan du faktisk bruke?

Har du en egen bolig som du skal selge, så er det en del å huske på der og. Er det for eksempel ting som kan gjøres med boligen for å sørge for at dere får mest mulig for boligen? I noen tilfeller er det veldig lite som skal til for å gi boligen mer verdi. Det kan være noen malingsstrøk, bedre belysning og utnyttelse av naturlig lys, samt optimalisere planløsningen. Alt som kan gjøre at du får mer penger for boligen er verdt å vurdere.

 

Når du skal selge og kjøpe bolig er det viktig at du holder tunga rett i munnen når det gjelder pengene. Hvor mye har du faktisk råd til å kjøpe bolig for? Har du noe som helst slingringsmonn om budkrigen skulle bli et faktum? Sørg for å ha samtaler med banken hvor du har boliglån, eventuelt hvor du ønsker boliglån. Sjekk gjerne flere banker for å se hvilken bank som kan gi deg det absolutt beste tilbudet. Hva er noe av det viktigste å huske på i forkant av budrunden? Vi spurte Eiendomsmegler Daniel Hernandez Berg hos Privatmegleren Primera.

Hva er viktig å tenke på før budrunden?

Det er helt klart en fordel å ha ordnet med finansieringsbevis og på forhånd bestemme seg for hvor høyt man ønsker å by, slik at man ikke blir revet med og går over en grense man ikke er komfortabel med i ettertid, svarer Berg.

Når man har funnet en leilighet man virkelig ser for seg at man kan skape et godt hjem, er det fort gjort å bli nettopp revet med. Man kan ta avgjørelser veldig fort, og dette er avgjørelser som kan påvirke ens økonomiske situasjon videre. Så sørg for at du har et tak du er fornøyd med, og se leiligheten i forhold til det taket. Er det slik at leiligheten er innflytningsklar og du ikke vil få noen ekstra utgifter, kan man kanskje være mer fleksibel. Er det slik at leiligheten vil kreve en god del arbeid, så er det viktig å være bevisst på de fremtidige kostnadene boligen faktisk vil ha.

 

Taktikk på budrunden?

Her finnes det egentlig ikke noen fasit. Det er mange strategier som man kan velge fra når man skal gå inn i budrunder. Det som lønner seg er å sette seg godt inn i de forskjellige strategiene og sørge for at du har en megler som er på ditt lag og som du stoler 100% på. Gorm Kunøe er førstelektor ved Institutt for markedsføring ved handelshøyskolen BI, og foreleser blant annet for blivende eiendomsmeglere. Han sier til forskning.no at de norske budrundene er unike ettersom man faktisk ikke ser de man byr imot i budrundene. Derfor vet du heller ikke hvor lyst de faktisk har på boligen, og hvorvidt de er interessert i å gå over takst for å få den. Han mener at budrundene i Norge er like individuelle som de som deltar i dem.

– Du aner ikke om konkurrentene har all verdens tid, eller om de har det travelt og må ha boligen, sier han til forskning.no.

Men hva med selve budene?

Ifølge Kunøe så må man ta en nøye vurdering på hvor mye boligen er verdt for en selv og hva som ville vært smertegrensen om man skulle by på den. Som regel vil det være ting man ønsker å endre i boligen, da spesielt kjøkken og bad. Derfor bør man beregne omtrent 150 000 ekstra på bad, og samme beløp på kjøkken. Spesielt om det er lenge siden de ble pusset opp og om man ser med en gang at det ikke tilfredsstiller de ønsker man har til disse to rommene.

Kunøe mener at det er ingen vits i å vente med å gi bud om man har bestemt seg for at man er interessert i å kjøpe. Men man kan gjerne legge inn et bud som er lavere enn prisantydning, spesielt om det trengs en del oppussing. Sørg for at budene dine står i forhold til prisen og ikke er for lave, eller ekstremt høye. Det kan ligge god psykologi i begge deler, men de kan føre til at du mister boligen, eller blir sittende med en bolig du føler du har betalt for mye for.

Hvor mye skal man by hver gang?

Dette er det ikke et fasitsvar på. Her mener jeg man må vurdere dette ut i fra hvor mange interessenter som er med i budrunden. Er det mange som er interessert kan det lønne seg å ikke legge på ti og ti tusen, da følger stort sett alle de andre etter. Er det veldig få så trenger man ofte ikke å legge på like mye av gangen, forklarer Berg fra Privatmegleren PrivatMegleren Primera.

Når du har bestemt deg for at du liker en bestemt bolig, så gjelder det å finne ut mye om både bolig og eier. Sjekk gjerne google, Facebook og andre sosiale medier for å finne ut mest mulig om selger og boligen. Dette gir deg en fordel når du skal velge strategi for budrunden ettersom du kan finne ut hva som får selger til å ville selge boligen. Du kan også bruke denne informasjonen i ditt møte med megler/selger, slik at megler til og med kan anbefale selger å selge til nettopp deg.

Det kan høres utspekulert ut, men det kan være at megler og selger velger en kjøper som er hyggelig og omgjengelig ettersom de kanskje ikke vil være så store problemer etter salget er gjennomført. Som kjøper kan det også lønne seg å være fleksibel på punkt som overtagelsestidspunkt. Vær på tilbudssiden.

Hvor lang akseptfrist bør man ha?

Berg mener også at det er viktig å tenke på hvor lange akseptfrister man setter. Det å ha for korte frister fører fort til at det oppstår feil i kommunikasjonen.

Jeg mener man bør ha minimum 30 minutters frister, slik at megler rekker å informere selger, interessenter, sjekke finansiering og så videre, sier Berg.

Faktum er at det er ikke lov å operere med for korte frister dersom fristen åpenbart er for kort til at megleren kan avvikle budrunden på forsvarlig måte. Om du er nysgjerrig på lover og regler om dette så kan du sjekke ut regelverket om budgivning som finnes på Norges Eiendomsmeglerforbundet sine nettsider.

Forbehold ved bud

Når det kommer til hvilke forbehold du måtte stille for avtalen, så er det ganske fritt frem her. Forbeholdene må inn sammen med budene, for så snart avtalen er inngått er det for sent å komme med forbehold. Et forbehold kan være at du får solgt din nåværende bolig til en bestemt pris, hvilket logisk nok vil gjøre det mulig for deg å inngå avtalen om kjøp av ny bolig. Et annet forbehold kan stilles til finansieringen, at du får en bra avtale om finansiering som du kan leve med. Er det enkelte til på eiendommen som du ønsker skal følge med boligen, legges dette også inn i forbehold. Om du ønsker å sjekke drenering og fukt sammen med bygningsingeniør før overtagelse er et annet forbehold du kan legge inn i budet. Skulle det for eksempel komme frem at det var fuktskader og dreneringsproblemer som nådde en viss sum å fikse, skal du kunne gå ut av avtalen.

For å gjøre det lettere for deg selv så bør du ikke by i flere budrunder samtidig. Det blir fort kaotisk og uoversiktlig for deg som kjøper å forholde seg til flere budrunder. Du kan ende opp med å ikke få en eneste en av boligene du ønsket deg, eller du kan plutselig sitte igjen med to boliger, som du selvfølgelig har problemer med å holde fast på økonomisk sett. Avtalen er nemlig inngått så snart budet er akseptert. Men hva er egentlig Berg sitt absolutt beste tips til hvordan du skal forholde deg til budrundene?

Hvordan vinne budrunden?

Når du står i en hektisk budrunde så er det veldig lett å la seg rive med til høyere bud enn man egentlig tenkte man hadde råd til. Man begynner gjerne å tenke på hvor man kan kutte i sitt eget forbruk for å få akkurat den boligen man har sett seg ut. Men vær obs og lytt til eiendomsmegleren. Megleren er den objektive parten som også skal jobbe for at du ikke tar forhastede beslutninger i budrunden.

Det er nå du kan hente frem all kunnskap du skaffet deg før du begynte budrundene. Du vet akkurat hva slags bolig det er du vil ha og har råd til. Du har god kjennskap til markedet og området der boligene du byr på ligger. Du har også satt deg inn i de forskjellige eierformene og bestemt hvilken eierform du ønsker. Når ønsker eier å flytte? Dersom dette passer sammen med den datoen du ønsker overtagelse er det også veldig viktig å få dette inn i budet. Sørg for at du har lest prospektet fra perm til perm så du vet alt om boligen.

 

Få tips fra en megler om budrunde

En megler kan hjelpe deg med å vinne en budrunde

Det er litt kjipt om man mister en bolig på grunn av formaliteter som at budet du har gitt er ugyldig. Det første budet i en budrunde skal inneholde eiendommens adresse, budgivers navn, budets størrelse og nødvendig kontaktinformasjon på kjøper. Det er ikke nødvendig men budet kan også inneholde betalingsplan, finansieringsplan, akseptfrist og overtakelsesdato. Er det andre ting som er viktige for at du skal kjøpe boligen bør dette også skrives inn i det første budet. Sammen med budet skal du også sende kopi av gyldig legitimasjon. Når første budet er sendt inn kan de neste budene gå på sms, mail eller andre former for løsninger på nettet.

Hva er ditt aller beste tips for budrunden?

Ha en klar strategi før du setter i gang, gjerne i samråd med en eiendomsmegler, sier Berg. 

 

Selge bolig?

Skal du selge nåværende bolig? Første steg i prosessen er å få en verdivurdering. I tillegg kan det være lurt å få en verdivurdering av flere eiendomsmeglere. Hvorfor? Jo, for da kan du sjekke kjemien med flere og sikre deg at megleren både er imøtekommende og en god salgsperson. Det kan gi store utslag i salgsresultatet. I skjemaet under fyller du kun ut informasjonen én gang og velger hvilke eiendomsmeglere du ønsker å motta tilbud fra. Raskt & enkelt!

Hvordan velge megler?

Hvordan skal du velge riktig eiendomsmegler? Her er 6 tips for hvordan du finner den beste megleren når du skal selge bolig.

read more