Group 2 Date icon Flag - Denmark Copy 2 Icon input - Get Location Icon input - Email # Icon input - Phone Icon input - Place Group 6 ICON BLUE

Bør du droppe kaskoen?

Bør du droppe kaskoen?
4.4 (87.1%) 31 votes

 

Linda Therese Stadeløkken

Forsikringsnivåer

Bilforsikringen din er bygd opp som en tretrinnsmodul:

  • Ansvarsforsikring: Denne forsikringen er obligatorisk for en bileier. Du kan ikke velge den bort. Den dekker alle skader som du og din bil påfører andre mennesker, ting eller kjøretøy. Men den dekker ikke skadene på din egen bil
  • Delkasko: Heller ikke denne forsikringen dekker alle skader som du får på egen bil. Men den dekker i det minste skader ved brann, tyveri, redning/veihjelp og glasskader.
  • Kasko: Her får du samme dekning som delkasko, men i tillegg dekkes skader på egen bil ved sammenstøt, velting, og utforkjøring. Du kan altså få tilbake penger på forsikringen selv om du var skyld i ulykken eller utforkjøringen.

Dekke alt eller noe?

Hvis det var den andre bilen som hadde skylden i kollisjonen, blir selvsagt dine skader dekket av den andres ansvarsforsikring. Kasko hjelper deg altså primært når du selv hadde skylden og dermed ikke dekkes av den andres ansvarsforsikring. Men den kommer også til hjelp hvis dere må dele skylden eller den andre bilisten rett og slett stikker av. For det hender ikke så rent sjelden.

Likevel er det ikke sikkert at det lønner seg med kasko. For du må normalt ut med flere tusenlapper mer for en fullkasko enn en delkasko. Hvert år.

Eksempel

Frende forsikring: Bilfører 35 år, kjører Peugeot 308 fra 2008, bosatt i Oslo, 60 % bonus, 12 000 km
Ansvarsforsikring; 3 312
Delkasko: 4 752
Fullkasko: 9 228

 

Egen forsikringskonto

Som du ser er fullkasko i dette tilfellet nesten dobbelt så dyrt som en delkasko. Hvert år betaler du altså nær 4000,- kroner mer for å ha den ekstra tryggheten (differansen endres noe etter hvert bonusen øker). Er det verdt det? Kanskje ikke. Hvis verdien på bilen din er lav, er det antakelig smartere å droppe fullkasko. De 4 000 kronene som du sparer årlig, kan jo settes av på din egen ”forsikringskonto”, som du kan bruke av hvis du får en smell. Og hvis du kjører skadefritt, er det jo du som beholder disse pengene, ikke forsikringsselskapet. Jeg tror en slik tankegang også bidrar til at man kjører mer forsiktig.

Men hva er da grensen for når man bør gå fra fullkasko til delkasko? En tommelfingerregel som jeg har brukt, er ca 100 000 kroner. Men dette avhenger av flere forhold: Hvor stor differansen er mellom forsikringstypene, hvor sikker du er som sjåfør, alder og kjønn. Blant annet. Er du sterkt avhengig av bil til daglig, og ikke har råd til å erstatte en totalskadet bil, kan grensen være lavere.

Unge kvinner

Spesielt unge kvinner bør vurdere delkasko. Årsaken er at unge kvinner er mye mer forsiktige i trafikken enn sine jevnaldrende menn. Ifølge If vil en mann på 18-20 år ha seks ganger høyere skaderisiko enn en person på 40-50 år. Kvinner i samme aldersgruppe har betydelig lavere risiko for skader. Likevel får ikke selskapene lov til å gi en lavere forsikringspris til kvinner.

Sammenlign priser og vilkår

Nå kan du sammenligne priser og vilkår fra ulike forsikringsselskaper raskt og enkelt. Det kan være lurt å samle tre eller flere forsikringer for å få samlerabatt. Bruk skjemaet under, dette er gratis og uforpliktende. Lykke til!