Group 2 Date icon Flag - Denmark Copy 2 Icon input - Get Location Icon input - Email # Icon input - Phone Icon input - Place Group 6 ICON BLUE

Årsavgift og kostnader ved å ha bil

 

Linda Therese Stadeløkken

Vi gir deg en liten oversikt over de kostnader du må regne med når du skal kjøpe bil. En ting er billån og kostnadene på selve bilen, men faktisk er det mange andre utgifter du må beregne også.

For mange er det å kjøpe bil utrolig spennende, og bilen representerer en frihet. Er det for eksempel første bilen så kan man fort bli overivrige og gå inn på avtaler som er lite gunstige eller rett og slett velge feil bil i forhold til budsjett. Det er mange ting du kan gjøre allerede i kjøpsprosessen for å sikre at du får den bilen du ønsker til lavest mulig pris. Du kan for eksempel sjekke på NAF sine sider, hvor de har en oversikt over hva du som bilkjøper bør huske. Vi tar det et skritt lengre og viser deg de utgiftene som du faktisk må beregne når du skal ha bil.

Årsavgift slipper du ikke unna!

Hvert år må alle bileiere betale det som kalles årsavgift for motorkjøretøy. Årsavgiften slik den fungerer i dag, må betales den 20 mars akkurat. Betaler du så mye som en dag for sent får du kjapt gebyr på opptil 250,-. Selve avgiften er en fiskal avgift, så i hovedsak er det en avgift som er til for å gi inntekter til staten. Men det har også kommet et miljøaspekt inn her etter hvert. Om du ser på oversikten som kommer litt lengre nede i saken, ser du at for eksempel Elbil har en veldig mye lavere årsavgift enn en vanlig bil.

Politikerne bestemmer hvem som skal betale årsavgift og hvor stor den skal være. Det er skatteetaten sin jobb å kreve inn årsavgiften. Det er også hos skatteetaten du kan sjekke og betale din årsavgift. Det er en del faste datoer å forholde seg til om man skal for eksempel selge gammel bil og kjøpe ny bil. Er det slik at du har solgt bil frem til desember, har du frist til 31 desember med å registrere bilen på ny eier, slik at ny eier må betale årsavgiften, ikke du. Skulle du for eksempel vrake en bil er det lurt å gjøre dette før 30 juni, da slipper du unna med halv årsavgift. Kjøper du så nå bil etter 1 juli, eller eventuelt setter nye skilt på gammel bil, betaler du også bare halv årsavgift.

Årsavgift 2017

Årsavgift bil under 7500 kg

Årsavgift på bil under 7500 kg, diesel uten fabrikkmont. Filter

Veiavgift på Motorsykkel

Hvis du har et kjøretøy som veier minst 7 500 kg, skal du betale vektårsavgift.

Tilleggsavgift ved for sen betaling

Bil og motorsykkel                                                                                                   250 kroner

Elbil, veteranbil, moped, traktor, taxi (med hovedløyve)                                  50 kroner

Selve regningen på årsavgiften blir sendt til den som er registrert som eier av bilden pr. 1 januar det aktuelle året. Om du skal selge eller kjøpe en bil, er det viktig at dere er obs på de aktuelle tidsfristene og at dere har klart hvem som skal eller har betalt årsavgiften.

Fra 2018 blir årsavgiftordningen erstattet av en trafikkforsikringsavgift. Da blir det forsikringsselskapene sin jobb å kreve dette beløpet inn sammen med bilforsikringen. Årsaken til dette er at det skal bli mer brukervennlig og fleksibelt for bileiere, og samtidig gjøre slik at avgiftsadministrasjonen fungerer bedre.

Må jeg betale bompenger?

Ja, så lenge du ferdes i områder med bomstasjoner, så må du betale bompenger. I Norge bruker vi AutoPASS for å kreve inn bompenger, og denne ordningen eies av Statens Veivesen. AutoPASS ordningen er også med i Easy-go samarbeidet som gjør at man kan samle opp utgifter til bompenger på en faktura, selv om man ferdes i Norden, Tyskland eller Østerrike. Det betyr at du slipper å forholde deg til masse forskjellige lokale valuta når du skal betale bompenger.

Det å betale bompenger er jo en ganske stor avgift for bilførere, derfor er det bra at man har en AutoPASS ordning som gjør at man faktisk får rabatt på bompasseringer. Takstene deles inn i forskjellige grupper.  Selve bompengeordningen har lenge vært omstridt og de fleste bilister er svært negative til denne ordningen. Inntektene som kommer fra bomstasjonene skal gå til å bedre veiene i Norge og bygge ut infrastrukturen men folket strides om hvorvidt veiene vedlikeholdes og bygges ut i tråd med de inntekter som staten har på bompenger.

Har du derimot Elbil, så er du fritatt fra å betale bompenger i alle anlegg i Norge. Du må kun betale i Svinesundforbindelsen og fritaket gjelder kun om du har en gyldig avtale med et bompengeselskap og dermed har en bombrikke i bilen. Da betaler du kun et depositum på 200 kr innen en fastsatt frist. Ellers får du fremdeles fakturaer for alle dine passeringer.

Har du piggdekk?

Når du skal bestemme hvilke dekk du skal ha på bilen, så er det verdt å huske på at det kan være piggdekkgebyr i de områder du ferdes. Dette kan du finne informasjon om på din kommunes sider. Ordningen betyr at du må betale et gebyr på 35 kr for 24 timer og du betaler i praksis bare for de dagene du bruker bilen.

Du trenger ikke betale piggdekkgebyr for følgende kjøretøy
 • Bil med parkeringsbevis for forflytningshemmede
 • Motorsykkel
 • Henger
 • Traktor
 • Utrykningskjøretøy
 • Bil i politiets tjeneste
 • Strø- og brøytebiler
Dobbelt pris?

For kjøretøy som veier over 3500 KG må du betale dobbel pris og om du ikke betaler kan du faktisk få en bot på 750 kr. Heldigvis er det lett å få kjøpt disse oblatene, og det kan gjøres på SMS eller via appen Bil i Oslo om du bor i Osloområdet. Der kan du kjøpe månedsoblat for 400 kr, dagsoblat 35 kr eller sesongoblat til 1400 kr. Alt avhengig av hvor mye du planlegger å bruke bilen din. Har du litt vegring for høyteknologiske løsninger kan dette også gjøres på telefon for dagsoblat.

Kjøp oblat via SMS

Du kan kjøpe oblat via SMS for norske, svenske, danske og polske biler.

 • Norsk mobilabonnement: Send PIGG OSLO [REG.NR.] til 2288.

Hvis du har utenlandsk mobilabonnement må du bruke egne nummer:

 • Svensk mobilabonnement: send PIGG OSLO [REG.NR] til 72323.
 • Dansk mobilabonnement: send PIGG OSLO [REG.NR] til 1980.

Tung bil: Kjøretøy over 3500 kg: send PIGG TUNG OSLO [REG.NR.] til 2288.

 • Eksempel: PIGG OSLO AB12345 eller PIGG TUNG OSLO AB12345.

Du mottar bekreftelse når oblatet er registrert. Det kan ta opptil 10 minutter å få bekreftelse.

Oblat for en spesifikk dato: Send PIGG OSLO [REG.NR.] [dato(ddmm)] til 2288.

Eksempel: PIGG OSLO AB12345 0912

Forsikring må du også ha

For å i det hele tatt kunne kjøre bilen, må du ha bilforsikring på plass for å trygge både deg og dine medtrafikanter. Spørsmålet her er hvor mye du faktisk må betale og for hva. Det finnes nemlig mange forskjellige element man kan legge inn i bilforsikringen, som selvfølgelig gjør den dyrere, men også sikrere. Bilforsikring kan være dyrt, men ved å gjøre god research, gjerne sjekke flere selskap før du velger, så kan du finne en bra forsikring til en god pris. Husk å ikke bra sjekke prisene, men se også på hvilket behov du faktisk har for forsikring.

Det finnes forskjellige typer forsikring, og de dekker deg som bilfører og eier, på forskjellige måter. En superforsikring for eksempel vil dekke sånn omtrent alt som kan skje med bilen, eier og passasjerer. Du får full kasko men forsikringen dekker skader på motor og leiebil gjennom perioden det var å få bilen fikset.

Kaskoforsikringen i seg selv er det frivillig å ha og når bilen er ny er dette definitivt den beste forsikringen å ha ettersom verdien på bilen er høyere. Etter hvert som bilens verdi synker, kan man vurdere om man skal ha hel eller delvis kaskoforsikring. Her gjelder å huske på et par ting. Reparasjoner og nødvendig vedlikehold av bilen er generelt sett ganske dyrt. Har du råd til å ta deg av dette på din bil om uhellet er ute? Delkasko gir mindre månedsbeløp men også gjerne større egenandel. Men du får også her dekket skader fra brann, tyveri, glasskader og dessuten får du dekket veihjelp.

Den viktigste forsikringen som alle bileiere plikter å ha ifølge bilansvarsloven paragraf 15, er ansvarsforsikringen. Den dekker alle skader som bilfører og bil gjøre på sine omgivelser ettersom de ferdes rundt på veiene. Mange tenker kanskje at det skjer jo ikke meg, jeg kommer ikke til å kræsje eller kjøre på noen. Men faktum er at man kan bare kontrollere seg selv og bilen, ikke hvordan andre oppfører seg i trafikken. Vi kan selvfølgelig forutse hendelser mens vi kjører, men det kan skje ting som overasker oss og som vi ikke klarer å forhindre. Da er det viktig å ha en god ansvarsforsikring i bunn, slik at du og bilen din er sikret. Husk at denne forsikringen må du ha FØR du henter den nye bilden din, ellers kan du risikere å bli ansvarlig for det som skjer på veien.

Hvilke andre utgifter må du regne med?

Skal du ha bil må du regne med at det kommer en del ekstra kostnader i forbindelse med dette. Vi har allerede sett på forsikringer, årsavgift, bompenger og piggdekk. Men det finnes andre ting også å huske på. Ta for eksempel vedlikehold. For at bilen skal holde en trygg og god standard er det viktig å vedlikeholde den ordentlig. Dette vil også spare deg for mye skader og slitasje på bilen, slik at det er lettere å passere for eksempel EU-kontrollen.

EU-kontrollen, eller periodisk kjøretøykontroll som det også kalles, utføres av Statens veivesen, NAF, eller verksted som er godkjent for å gjennomføre en slik kontroll og sørge for at resultatet og krav om eventuelle bedringer sendes til det sentrale kjøretøyregisteret. Det lønner seg å sjekke ut regelverket her, og følge opp med de EU-kontroller som er nødvendig for akkurat din bil.

Finn ut når bilen din trenger EU-kontroll

Du kan også skrive inn understellsnummer istedenfor registreringsnummer

Ved å jevnlig vedlikeholde, vaske, pusse eller på andre måter ta vare på bilen, sørger du for mindre slitasje. Det betyr at bilen og delene i bilen holder lengre, og dermed ikke trengs å byttes ut så veldig ofte.

bilforsikring

En annen utgift du sannsynligvis sitter med er utgiftene til å dekke et eventuelt billån. De fleste av oss trenger et billån for å kunne klare å kjøpe en bil. For noen er det mer aktuelt å lease en bil, hvilket også gir utgifter. Lån har selvfølgelig renter og avdrag som må betales hver måned. Her gjelder det å sette seg inn i de forskjellige formene for finansiering, og igjen, sammenligne tilbud fra flere finansieringsinstitusjoner.

Når du skal kjøpe bil må du være bevisst på bilens forbruk av drivstoff, og det er ikke bare for miljøet. For det første finnes det flere forskjellige former drivstoff. Ikke bare på grunn av miljøet, men også på grunn av kostnader. Noen biler krever ekstremt mye drivstoff og blir dermed dyrere i bruk. Du kan også stille deg spørsmålet om du skal ha en bil som går på bensin, diesel, strøm eller en hybrid som går på både strøm og bensin. Hvordan ligger prisene an? I Oslo er det dessuten en del forbud som dukker opp innimellom av hensyn til klima og mennesker som for eksempel forbud mot å kjøre dieselbiler på bestemte tidspunkt.

Har du en plass å parkere bilen? I noen tilfeller er det mulig å få tilgang på gratis parkeringsplasser, for eksempel der man jobber eller på steder man stopper for å gå handle. Det å ha en plass der bilen kan stå under tak, kan være gunstig av mange årsaker. Det gjør det for eksempel vanskeligere å bryte seg inn i og i verste fall stjele bilen. Det å leie en slik parkeringsplass eller kjøpe en som kan knyttes ti boligen, koster også penger. I noen tilfeller kan man ta det gjennom boliglånet, men i noen tilfeller kan folk velge å ta forbrukslån til dette. Hvilket lån man eventuelt har vil si noe om de månedlige utgiftene. Det er dyrt å parkere i dag, så som med alt annet så er det opp til deg hvor i bilbruken du vil plassere dine penger.

Beste reiseforsikring – slik finner du den

På jakt etter en test som forteller deg hvilken reiseforsikring du bør velge? Husk på at det viktigste for å finne beste reiseforsikring for deg er nettopp å gjøre egne undersøkelser også.